Γυρίζουν σελίδα οι ειδικές δυνάμεις

Σε νέα εποχή περνούν οι ειδικές δυνάμεις με τη δημιουργία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Το ολοκληρωμένο σχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την τελική υπογραφή του.

Σε νέα εποχή περνούν οι ειδικές δυνάμεις με τη δημιουργία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Το ολοκληρωμένο σχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την τελική υπογραφή του.

Η μεγαλύτερη καινοτομία στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις ξεκινά…

Εδώ και αρκετό καιρό ένα μεγάλο πρόγραμμα έχει αρχίσει και τώρα, παίρνει σάρκα και οστά, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος με το τελικό σχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού για την τελική υπογραφή, η οποία μόλις μπει, άμεσα αυτές οι αλλαγές ξεκινούν.

Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου σε επίπεδο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Ένας αντιστράτηγος θα έχει την ευθύνη της Διοίκησης η οποία χωρίζεται σε δυο μέρη και θα είναι υπόλογος στον Αρχηγό του στρατεύματος.

Αμέσως μετά ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγος, θα έχει υπό τις διαταγές του την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων

 • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών
 • Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών
 • Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών
 • Όλα τα Ειδικά τάγματα εθνοφυλακής των νησιών
 • Τις ειδικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας

Όλοι αυτοί οι «σπεσιαλίστες» θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με «ειδικά αεροπορικά μέσα» και ιπταμένους με ξεχωριστή εκπαίδευση.

Στρατιωτικές πηγές έλεγαν με νόημα πως εφόσον αυτό το εγχείρημα πετύχει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες με την Αμερική η οποία παρακολουθεί στενά αυτή την εξέλιξη στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις κι έχει εκδηλώσει την πρόθεση για να βοηθήσει σε τεχνογνωσία αλλά κυρίως με νέα υλικά μέσα, κατάλληλα για τις πιο ρεαλιστικές ειδικές επιχειρήσεις που απαιτούν κορυφαίο συντονισμό.

Οι σύγχρονοι «Rangers»

Το δεύτερο κομμάτι ειδικού πολέμου προβλέπει «σαρωτικές αλλαγές» στη σημερινή λεγόμενη 1η Μεραρχία Καταδρομέων- Αλεξιπτωτιστών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης θ’ αναβαθμιστεί κατακόρυφα συγκεντρώνοντας το σύνολο των σχολείων των ειδικών δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους.
Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει για την εκπαίδευσή τους ακόμη και προσωπικό από ξένους στρατούς που σήμερα συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και σ’ αυτό θα συμβάλει καθοριστικά ακόμη και το ανάγλυφο της περιοχής.

Αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες και οι λεγόμενες «βόρειες» μοίρες των καταδρομών θα γίνουν αυστηρά αεροκίνητες ώστε να είναι ικανές να υποστηρίξουν κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και όχι με ετεροχρονισμένες αποβατικές ενέργειες.

Στον σχεδιασμό θα συμπεριληφθεί και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.

Σ’ όλο αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η αναβάθμιση στον τομέα των σκαφών στις αμφίβιες μοίρες κυρίως των νησιών, αλλά και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον «επικοινωνιακό» τομέα που εκεί θα υπάρξει ραγδαία αναβάθμιση.

Οι στρατιωτικές πηγές τονίζουν μεταξύ άλλων πως αυτή η αναβάθμιση θα φέρει τα πάνω κάτω στις ειδικές επιχειρήσεις, ενώ όσες συνεκπαιδεύσεις γίνονται στο εξωτερικό, οι προηγμένοι στρατοί και οι επιτελείς τους, βλέπουν την ολοένα αυξανόμενη επιτυχία στον σιωπηρό τομέα των ειδικών επιχειρήσεων από την ελληνική πλευρά.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

 1. Όλο αυτό πολύ απλά για να δικαιολογηθούν και άλλες θέσεις ανωτάτων αξιωματικών…Από τη στιγμή που δεν έχουν ΚΑΙ των έλεγχο των εναέριων μέσων μεταφοράς δεν καταλαβαίνω πως θα επιτευχθεί αυτή η διαφορά που διατυμπανίζουν…Οι Αμερικανοί τουλάχιστον έχουν το 160 SOAR…

 2. «…οι λεγόμενες «βόρειες» μοίρες των καταδρομών θα γίνουν αυστηρά αεροκίνητες…»

  δεν πιστεύω να εννοούν τα Chinook & τα UH-1?
  γιατί από ότι φαίνεται μάλλον δεν θα παραλάβουμε τα ειδικών επιχ/σεων NH-90…

  «…(Αμερική) κι έχει εκδηλώσει την πρόθεση για να βοηθήσει σε τεχνογνωσία αλλά κυρίως με νέα υλικά μέσα,..»

  αν πρόκειται να μας στείλουν πλεονάζοντα UH-60 ή ακόμη και UH-1Y twins Venom, τότε ναι, θα έχει κάποιο νόημα.

   1. Το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί €468Εκ από τα €698Εκ της αξίας της Σύμβασης αγοράς και δεν έχουν παραληφθεί και παρ’ όλη την τροποποίηση της αξίας το 2014 και εξοικονόμηση €120Εκ, υπολείπονται 7 Ε/Π από τα αρχικώς 20 παραγγελθέντα & η τελευταία δόση €110Εκ
    Βέβαια το ΥΠΕΘΑ όφειλε να βρει €185Εκ για τα έτη 2017-2018 για να ολοκληρωθούν οι παραλαβές και να υπογραφεί η Σύμβαση τεχνικής υποστήριξης και παρ’ όλη τη μεσολάβηση 6ης τροποποίησης δεν έχει καταστεί εφικτή.
    Λέγεται ότι επειδή το ταμείον είναι μείον…, το ζήτητμα είναι αν θα παραληφθούν 2-3 Ε/Π και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν πληρωθεί θα καλύψουν την FOS.
    Φυσικά η FOS χρησιμοποιήθηκε ως παρελκυστική τακτική αφού το πραγματικό αίτιο για το «μπλοκάρισμα» της παραλαβής, είχε να κάνει με την οικονομική δυσπραγία και επιδιώχθηκε η αναστολή των πληρωμών δια της μη παραλαβής των υπόλοιπων Ε/Π.
    €110Εκ για την τελευταία δόση & €75Εκ για την FOS…
    Αν γνωρίζετε κάτι άλλο, ευχαρίστως να το μάθουμε…

  1. Μην βιάζεστε να προδιαγράψετε το μέλλον του προγράμματος των NΗ90…
   Αλλά αφού ισχυρίζεστε ότι δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε πού θα βρεθούν τα χρήματα για την εισαγωγή ενός ακόμα τύπου Ε/Π ;;; Για την ώρα ότι πλεονάζον UH-60 υπάρχει παραδίδεται στο Αφγανιστάν όσο για τα UH-1Y δεν νομίζω ότι οι πεζοναύτες είναι διαθετειμένοι να τα αποχωρηστούν…

   1. Αγαπητέ οι ΕΔ δεν χρειάζονται UH-60 Blackhawks αλλά “Knighthawks MH-60S” με όλα τα αξεσουαρ…, στη περίπτωση φυσικά που δεν παραλάβουμε άλλα ΝΗ-90.
    Μόνο με ποιοτικές επιλεγμένες κινήσεις μπορεί να αναιρεθεί το ποσοτικό πλεονέκτημα του αντιπάλου.

   2. Εσείς κάνατε λόγο για παραχώρηση UH-60 και UH-1Y όχι εγώ .Από τη στιγμή που ισχυρίζεστε ότι δεν παραλαμβάνουμε τα NH90 που απομένουν λόγω έλλειψης κονδυλίων πού θα βρεθούν χρήματα για την προμήθεια των knighthawks;;;;(Ακόμα και αν τα προμηθευτούμε μέσω FMS το κόστος χρήσης τους και διατήρησης τους στην υπηρεσία θα είναι σημαντικό) . Συμφωνώ και εγώ μαζί σας ότι χρειαζόμαστε ποιοτική αναβάθμιση των Ε.Δ. εάν θέλουμε να αναιρέσουμε το ποσοτικό πλεονέκτημα του αντιπάλου…Η ολοκλήρωση της προμήθειας και η αξιοποίηση των NH90 είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 3. Προφανώς πρόκειται για μεταρρύθμιση με πρότυπο το JSOC(SOCOM) στην FL των ΗΠΑ, είναι όμως αμφίβολο ότι θα περιλαμβάνει την απόκτηση μέσων όπως υπάρχουν στο πρότυπο που ακολουθεί αυτή απόφαση για συγκέντρωση των επιλέκτων μονάδων.

  Μπορεί με παραχωρήσεις να αποκτήσουν υλικό, αλλά όχι στο είδος C-130 Spooky, ΜΗ-60/47 με πληρες εξοπλισμό, η δορυφόρους για επικοινωνία, όπως και διάφορα αλλά μέσα(εδώ νομίζω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο και ο εξοπλισμός των ΑΦΝΣ που εκσυγχρονίζονται για «επέκταση»(;) των ικανοτήτων).

 4. Αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού του πόπολου..
  2 θέσεις ανωτάτων που θα βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση.
  SF με φαντάρους και δη νεοέλληνες δεν νοείται,νέτα σκέτα. Τα περί αλλαγής νοοτροπίας,εκπαίδευσης κτλ είναι για την υπόλοιπη μάζα,ΠΖ,ΤΘ,ΠΝ,ΠΑ, το χάος δλδ

 5. Σε μια παλαιότερη συζήτηση σχετικά με τα ελληνικά ΝΗ90 «ειδικών αποστολών» που παρακολουθούσα στο eA, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν ΝΗ90 με πακέτο για ειδικές αποστολές, αλλά πρόκειται για τα 4 ελικόπτερα που παρέλαβε η ΑΣ με τον πλήρες εξοπλισμό για την απλή έκδοση, ο οποίος απουσιάζει απο τα υπόλοιπα 16 που παράγγειλε η Ελλάδα για τον ΕΣ.

  Παρακάτω η σχετική αναφορά/παραπομπή.

  «Στην πραγματικότητα δεν έχουμε παραγγείλει NH-90 “ειδικών επιχειρήσεων”, αλλά τέσσερα NH-90 με το πλήρες πακέτο εξοπλισμού αποστολής που απλούστατα απουσιάζει από τα υπόλοιπα 16….»

  http://e-amyna.com/εθνική-διακλαδική-άσκηση-σαρισα-2016-η-αν/#comment-2916888840

  Εθνική Διακλαδική Άσκηση ΣΑΡΙΣΑ-2016: Η αντεπίθεση της «Κυανοχώρας»
  23 Σεπτεμβρίου 2016

  http://e-amyna.com/εθνική-διακλαδική-άσκηση-σαρισα-2016-η-αν/

 6. Καθυστέρησαν. Εύχομαι να γινει πραγματικότητα και να έχουν ότι τους χρειάζεται για την αποστολη τους.

 7. Οπότε στις υπο διοίκηση μονάδες θα συμπεριλαμβάνονται η «Υποδιοίκηση Ειδ.Επ.», 1η Μεραρχία Καταδρομέων- Αλεξιπτωτιστών, μια Ταξ ΑμφΚΔ, η 32η Τ ΠΖΝ και το ΤΕΝΕΦ. Νομίζω θα πρέπει να προσωρήσουμε περισσότερο με την απένταξη των 2 αερομτφ Ταξ ΠΖ από το Όπλο του ΠΖ και την ένταξή τους στους ΠΖΝ, με παράλληλη ίδρυση Μερ ΠΖΝ.
  Οι τελευταίοι σιγά σιγά θα πρέπει να στελεχώσουν σε επίπεδο ανώτερων κι ανωτατων αξιωματικών την ΑΣΔΕΝ, τάγματα αυτής να μετατραπούν σε Εθνοφύλακες ΠΖΝ και τελικά οι ΠΖΝ να σχηματίσουν ξεχωριστό Όπλο.

  1. Οι σχηματισμοί είναι καθαρά στα χαρτιά και για λόγους προπαγάνδας.
   Αντί να ξυπνήσουν και να οργανώσουν σωστά μόνο με μόνιμο προσωπικό και το οποίο θα είναι οργανωμένο σε μικρά κλιμάκια και θα είναι εντελώς ανεξάρτητα από οποιοδήποτε θέλει να το παίζει προϊστάμενο κλιμάκιο ανά το ελλάντα (λέγε με κατά τόπους αδτε..) ώστε να είναι πραγματικές SF με τον κατάλληλο εξοπλισμό, εκπαίδευση, νοοτροπία και δόγμα, εξακολουθούμε να πετάμε λεφτά σε μονάδες για κλάματα εφε δημόσιες σχέσεις μεταθέσεις κτλ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.