«Δέκα Χιλιάδες Ξίφη»: Ο νέος πύραυλος πλεύσης αέρος-εδάφους της Ταϊβάν

Την 16η Ιανουαρίου η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν παρουσίασε το νέο πύραυλο πλεύσης αέρος-εδάφους, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μία πιθανή αναμέτρηση με την Κίνα.

Γνωστός ως Wan Chien, ή αλλιώς ως «Δέκα Χιλιάδες Ξίφη», ο πύραυλος πλεύσης εξελίχθηκε από το στρατιωτικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Chung Shan (CSIST). Αν και η μαζική παραγωγή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το 2015, πιστεύεται πως ο πύραυλος θα εισέλθει σε υπηρεσία με το εγχώριας κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Indigenous Defense Fighter (IDF) F-CK-1 της εταιρείας Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC) μετά από ένα πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής του μαχητικού.

Η τελετή της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου, που έλαβε μέρος στην Αεροπορική Βάση Ταϊνάν στη νότια Ταϊβάν, σηματοδότησε την ολοκλήρωση του προγράμματος Hsiang-Chan –τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζώης του 71ου IDF της 443ης Τακτικής Πτέρυγας Μάχης με έδρα την Ταϊνάν. Ξεκινώντας από φέτος, ακόμη 56 IDF, της 427ης Τακτικής Πτέρυγας Μάχης στο Ταιτσουνγκ, αναμένεται να εκσυγχρονιστούν, η ολοκλήρωση του προγράμματος έχει σχεδιαστεί να γίνει το 2017. Τότε, όλα τα 127 IDF θα διαθέτουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του Wan Chien.

Ξεκινώντας το 2006, το πρόγραμμα Hsiang-Chan εκσυγχρόνισε τα μαχητικά IDF σε τρεις κύριους τομείς, ήτοι το σύστημα πλοήγησης, το οποίο από 16bit, τώρα διαθέτει πλατφόρμα 32 bit, το σύστημα αεροπορικών ηλεκτρονικών και τα συστήματα ραντάρ. Μία νέα τρίχρωμη πολυλειτουργική οθόνη Head Up Display (HUD) θα ενισχύσει τη διαδικασία πλοήγησης, καθώς και η αναβάθμισή του λογισμικού των ραντάρ, που εξελίχθηκε από την εταιρεία Han Shiang, θα δώσει τη δυνατότητα παρακολούθησης πολλαπλών στόχων ταυτοχρόνως και θα παρέχει τη δυνατότητα αντιμέτρων έναντι εχθρικής ηλεκτρονικής παρεμβολής.

Τα εκσυγχρονισμένα IDF μπορούν πλέον, να μεταφέρουν τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος, αντί των αρχικών δύο, και είναι οπλισμένα με τον πύραυλο Tien Chien II «Ουράνιο Ξίφος». Οι προσπάθειες για τον εξοπλισμό του αεροσκάφους με τον πύραυλο Tien Chien IIA συνεχίζονται.

Αν και έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους, οι αρχικοί διπλοί κινητήρες Honeywell F125-70 με μετακαυστήρα παραμένουν αμετάβλητοι.

Ίσως η πιο σημαντική πτυχή του εκσυγχρονισμού είναι η εστίαση στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των IDF, να προσβάλλουν επίγειους στόχους με τον Wan Chien, ένα Κοινό Όπλο Μακρού Πλήγματος (JSOW) του οποίου οι ικανότητες έχουν παρομοιαστεί με το AGM-154 JSOW της Raytheon και τον Storm Shadow, ο οποίος παράγεται από κοινού μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η εμβέλεια του πυραύλου είναι περίπου 200 χιλιόμετρα που σημαίνει πως μπορεί να εκτοξευτεί έξω από το βεληνεκές των υπαρχόντων αντιαεροπορικών συστημάτων που είναι ανεπτυγμένα στην νοτιοανατολική ακτή της Κίνας (τα συστήματα S-400 με μεγαλύτερη εμβέλεια, τα οποία ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ελπίζει πως θα αποκτήσει από τη Ρωσία, θα τοποθετηθούν σε μεγάλα αστικά κέντρα και κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις), και χρησιμοποιώντας το αδρανειακό-GPS σύστημα πλοήγησης θα κατευθυνθεί προς το στόχο του.

Αν και ο Ταϊβανέζικος  Στρατός έχει αποφύγει να το χαρακτηρίσει ετσι, ο Wan Chien είναι πρωτίστως φορέας βομβίδων διασποράς, με τους Κινέζικους αεροδιάδρομους να είναι οι κύριοι στόχοι του, ωστόσο και άλλες εγκαταστάσεις, όπως συστήματα ραντάρ και βάσεις εκτόξευσης πυραύλων να είναι οι πιθανοί υποψήφιοι.

Ο Wan Chien εντάσσεται στο πλήθος των πυρομαχικών που έχει αποκτήσει ή δημιουργήσει η Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια τα οποία θεωρούνται επιθετικής φύσης, όπως τον επίγειας προσβολής πύραυλο πλεύσης (LACM) του CSIST, Hsiung Feng IIE (HF-2E), o οποίος βρίσκεται σε φάση μαζικής παραγωγής, ο υποθαλάσσια εκτοξευόμενος πύραυλος πλεύσης Harpoon UGM-84L που παρέλαβε το Ταϊβανέζικο ναυτικό στα τέλη του 2013 (το «L» προσδιορίζει τη δυνατότητα προσβολής παράκτιων στόχων, στους οποίους περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις λιμανιών, σταθμούς ενέργειας και ανεφοδιασμών όπως και καταφύγια πλοίων). Παρά τη σχετική βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ της Ταϊπέι και του Πεκίνου μετά την εκλογή του Ταϊβανέζου Προέδρου Ma Ying-jeou το 2008, οι Ταϊβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να καταβάλουν προσπάθειες να αποκτήσουν ή να εξελίξουν τα απαραίτητα μέσα για να προσβάλουν Κινέζικους στόχους (ο επίγειος πύραυλος HF-2E διαθέτει βεληνεκές 650 χλμ).

Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), ο κυριότερος σύμμαχος του νησιού στην αμυντική τεχνολογία, εμφανίζεται να έχει μετριάσει την αντίθεση του στο να αποκτήσει η Ταϊβάν αμυντική τεχνολογία. Η συμπεριφορά των ΗΠΑ ίσως να πηγάζει από την συνειδητοποίηση πως παρά την οικονομική ύφεση, η Κίνα συνεχίσει να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητες της και να απειλεί το νησί με τη χρήση βίας.

J. Michael Cole

ΤheDiplomat.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.