Δανία: Σε εξέλιξη οι δοκιμές αποδοχής του πρώτου ραντάρ APAR της φρεγάτας κλάσης Iver Huitfeldt

H φρεγάτα F361 Iver Huitfeldt στο λιμάνι του Όρχους. (Πηγή: Wikipedia)

Ο Οργανισμός Αμυντικών και Διοικητικών Προμηθειών της Δανίας (NDLO), πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη θαλάσσια δοκιμή αποδοχής (SAT) του πολλαπλών λειτουργιών συστήματος ραντάρ APAR, στη φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας κλάσης Iver Huitfeldt του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας (RDN). Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με το πρώτο σύστημα ραντάρ που παραδόθηκε στο RDN και τοποθετήθηκε στη φρεγάτα HDMS “Peter Willemoes” F-362.

To Δεκέμβριο του 2006, υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Δανίας και την εταιρεία Thales για την παράδοση τριών συστημάτων ραντάρ APAR. Μεταξύ του. Οι δοκιμές εργοστασιακής αποδοχής (FAT) πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Ιανουάριου 2011 και του Ιανουαρίου 2012.

Τα συστήματα τοποθετήθηκαν στις φρεγάτες F361 HDMS “Iver Huitfeldt”, F362 HDMS “Peter Willemoes” και F363 HDMS “Niels Juel”. Τα πλοία έχουν κατασκευαστεί από το δανέζικο ναυπηγείο Odense Steel.

Μετά τη θαλάσσια δοκιμή αποδοχής, θα υπάρξει και η εν όρμω δοκιμές στα τέλη του 2013 για να ελεγχτούν οι αντιαεροπορικές δυνατότητες και η ορθή λειτουργία του συστήματος μάχης. Οι δοκιμές έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2014.

Το APAR είναι ένα πολυ-λειτουργικό ραντάρ με δυνατότητα ταυτόχρονης αυτόματης ανίχνευσης και εντοπισμού των στόχων χαμηλού υψόμετρου, την ανίχνευση και παρακολούθηση εναέριων στόχων και την ταυτόχρονη καθοδήγηση πυραύλων. Είναι σχεδιασμένο για τις απαιτήσεις του τερματικού καθοδήγησης των πυραύλων RIM-66 Standard MR (SM-2) και RIM-162 ESSM. Η κεραία του συστήματος APAR αποτελείται από τέσσερις διατάξεις, κάθε διάταξη περιέχει περισσότερα από 3000 πολύ μικρά στοιχεία μετάδοσης/λήψης ραντάρ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.