Δείτε πως ένα αντιαρματικό βλήμα μπορεί να καταστρέψει μια ηλιόλουστη μέρα!

Βολή αντιαρματικού βλήματος TOW 2B από όχημα HMMWV των ΗΠΑ. (The U.S. Army-Flickr)

Τι κακό πράγμα αυτά τα αντιαρματικά;
Δεν μπορείς να απολαύσεις μία ηλιόλουστη μέρα με την ησυχία σου!

Ο συγκεκριμένος αντιαρματικός πύραυλος είναι ο κατακόρυφης προσβολής (top atack) TOW 2B Aero ο οποίος ανατινάζεται όταν είναι ακριβώς πάνω από τον στόχο, εκτοξεύοντας προς τον στόχο έναν εκρηκτικά διαμορφούμενο διατρητή (EFP) με θανατηφόρα αποτελέσματα.

Σε αργή κίνηση μπορείτε να δείτε ποτέ ακριβώς η έκρηξη φτάνει στα καύσιμα και πυρομαχικά του άρματος.

Δείτε και μόνοι σας τι εννοώ:

https://www.youtube.com/watch?v=QUMxZ34Ptco

Διάγραμμα χαρακτηριστικών και συγκροτημάτων του TOW 2b Aero. (army-technology.com)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

22 Απαντήσεις

 1. Θα ειχε εξαιρετικο ενδιαφερον αν εβαζαν οι Αμερικανοι και ενα βιντεακι με την αντιστοιχη συμπεριφορα των Μ60 και Μ1 σε τετοιου ειδους πληγματα.

  1. Αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, και μάλιστα τα άρματα που αναφέρεις θα έπρεπε να προσβληθούν απο αντιαρματικά ρωσικής κατασκευής.
   Μήπως υπάρχει κάποιο σχετικό βίντεο που να δείχνει παρόμοιες βολές ρωσικών Α/Τ; Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον.
   Οφείλω να εξηγήσω πως το παραπάνω βίντεο είναι ένα διαφημιστικό σποτ της κατασκευάστριας εταιρείας Raytheon για το TOW2 Ab .

 2. ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ FNSS ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΟΡΟΦΗΣ
  ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ IDEF 2015.

  1. Το βίντεο είναι μέγιστη πατάτα 🙂
   Όπως και να έχει, τα πλείστα σύγχρονα άρματα είναι αρκετά καλά προστατευμένα έναντι αυτής της αντίδρασης μετά από διάτρηση(φύλαξη πυρομαχικών σε προστατευμένα κιβώτια, συστήματα καταστολής φωτιάς κλπ), αλλά σε όλα είναι πιθανόν να συμβεί, αν και όχι ακαριαία όπως στο βίντεο με το Τ-72. Το Τ-80 δε είναι πιο επιρρεπή σε τέτοια αντίδραση διότι τα πυρομαχικά στο αυτόματο σύστημα γέμισης είναι ακόμα πιο εκτεθειμένα.
   Το μόνο άρμα που είναι πρακτικά αδύνατο να συμπεριφερθεί έτσι είναι το Μ-1 καθώς ούτε και ένα βλήμα δεν φυλάγεται στο χώρο του πληρώματος αλλά όλα σε απομωνομένα από το πλήρωμα κιβώτια με “blow off” καλύμματα

   1. Το ἀνωτέρω βίντεο περιέχει κάποια στιγμιότυπα που παρουσιάζουν γενικώτερο ἑνδιαφέρον σχετικά με την τρωτότητα των ἀρμάτων και οἱ κάπως πιό ψαγμένοι ἐστιάζουν σε αὐτά,ἤ ἐρεθίζονται για ψάξιμο ἐξ ἀφορμῆς τους.
    Τα κατεστραμμένα Ἄμπραμς και Μερκάβα (ὅχι ὅλα ἀπό Κορνέτ,ἡ ἀλήθεια,ἀλλά και ἀπό IED,και ΡΠΓ-ΧΧ),καθώς και το Τσάλλυ που διατρήθηκε ἀπό ΡΠΓ-29,εἶναι,νομίζω ἑνδιαφέροντα ἐρεθίσματα.
    Ἄλλωστε,και το βίντεο με το ἀσυνήθους διαμορφώσεως Τ-72 που λές και περίμενε τον TOW για να ἀνατιναχθεί,εἶναι προσεκτικά προετοιμασμένο ἀπό τον διαφημιζόμενο,ὅπως ἑν γένει τα διαφημιστικά βίντεο.
    Τα δέ blow off panel δέν ἐξασφαλίζουν ὅτι το πλήρωμα του Ἄμπραμς εἶναι ἄτρωτο,ἄν διατρηθεί ὁ πύργος σε ἄλλο σημείο ἥ το σκάφος στον χώρο πληρώματος.
    Για τον λόγο αὐτόν ἄλλωστε προστέθηκαν στο Ἄμπραμς και τα πλακίδια ἀντενεργοῦ θωρακίσεως.

    Μία ἐρώτηση,γιατί τα πυρομαχικά εἶναι πιό ἐκτεθειμένα στο Τ-80 ἀπ᾿ὅτι στο Τ-72;

    1. Δεν είπα ότι τα Μ-1 είναι άτρωτα. Έχουν όμως σε σχέση με τα πυρομαχικά την καλύτερη διαμόρφωση απ’ όλα τα άρματα. Και δεν θα βρείς καμία φωτογραφία Μ-1 του οποίου να έχουν εκραγεόι τα πυρομαχικά του με όλική καταστροφή του άρματος/αποκόλληση του πύργου.

     [URL=http://smg.photobucket.com/user/nakamura_kenji/media/77466860d9b9273304od3bm.jpg.html]

     Αυτή η φωτογραφία δείχνει διάτρηση Μ-1 απο RPG-7(VL νομίζω) η οποία είχε συνέπεια μόνο τραυματισμούς(σχετικά ελαφρούς) στο πλήρωμα. Διάτρησε μετά τον πύργο τη πλάτη του γιλέκου του πυροβολητή και κατέληξε απεναντι τραυματίζοντας ελεφρά και τον γεμιστή(από μνήμης γράφω)
     Η απουσία πυρομαχικών και το αποτελεσματικό σύστημα πυρόσβεσης εξασφάλισε την μη καταστροφή άρματος και πληρώματος.
     Στο Τ-80 τα προωθητικά βρίσκονται κάθετα πάνω από τα βλήματα σε μια διαμόρφωση “L” περίπου στον αυτόματο γεμιστή ενώ στο Τ-72 βρίσκονται σε διαμόρφωση “=+ αν θυμάμαι καλά. Οπόταν παρουσιάζουν μεγαλύτερο στόχο στην ενδεχόμενη διάτρηση ενώ είναι πιο δύσκολο να προστατευθούν όπως έγινε στα μοντέλα του Τ-90.
     Η συμπεριφορά του Τ-72 στο βίντεο της ανάρτησης δεν είναι σπάνια για να αποδωθεί μόνο σε διαφημιστικούς σκοπούς(σε ανάλογο βίντεο με Τζαβελιν η εταιρεία παραδέχτηκε ότι το άρμα είχε …πακτωθεί με εκρηκτικά). Υπάρχουν άφθονα βίντεο από Συρία που δείχνουν ακριβώς την ίδια έκρηξη

     1. Στάθη, καθυστέρησα να εμφανίσω το σχόλιο σου επειδή μεταφέρθηκε στα spam, οι υπερσύνδεσμοι που παρέθεσες να ήταν ο λόγος που το σύστημα αυτομάτως έστειλε το μήνυμα στα spam.

      1. Αν εννοείς την φωτογραφία με τον πύργο αυτό ήταν αποτέλεσμα έκρηξης ΑΕΜ υψηλής ισχύος και αν προσέξεις ο πύργος είναι αποκολλημένος αλλά απο μέσα σχετικά ανέπαφος όσο αφορά αποτελέσματα έκρηξης

     2. IED ισως (απο το ιδιο λινκ του Αχεροντα) ?
      “Investigation of the incident revealed that the bomb included over 80kg of a powerful mix from Czech made C-4 CTP plastic explosives and highly lethal detonating charges.”

      Επιπροσθετως, επιβεβαιωνεται ο Ευσταθιος:
      “Miraculously, the gunner, sitting in the lower hull under the turret ring survived virtually unhurt, as the protected ammunition containers did not detonate, nor was there a lethal fire from exploding ammunition or ignited fuel, both located behind safe bulkheads in the hull. “

     3. Το ἐρώτημα εἶναι το σκάφος (που δέν ἑντόπισα με βεβαιότητα),σε τί κατάσταση θα πρέπει να βρέθηκε;

     4. Ἐδὼ ἀνακύπτουν και ἄλλα ἐρωτήματα.
      Ὅπως ἄν διατρήθηκε το σκάφος,ἤ ἄν το σκάφος ἄντεξε,πώς κατάφερε το ὡστικό κύμα να άνασηκώσει τον πύργο των 25 και πλέον τόννων;

      1. Νομίζω απλά η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ξεκόλησε τον πύργο από τις συνδέσεις του. Το ότι το άρμα πιθανότατα ανασηκώθηκε στον αέρα και κατέληξε ανατραμμένο μάλλον είναι ενδεικτικό της ισχύος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.