Η Βάδη-Βυρτεμβέργη, το πρώτο πλοίο των φρεγατών F-125 του Γερμανικού Ναυτικού, παραδόθηκε πέρυσι στο Ναυτικό και αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί δόκιμες και εκπαίδευση.
Πίσω στον Ιούλιο του 2016, ο κυβερνήτης Μάικλ Μπουντε, Διοικητής του 2ου Στολίσκου του Γερμανικού Ναυτικού, είπε η Βάδη-Βυρτεμβέργη χρειάζεται να διέλθει ένα “στρατόπεδο εκπαίδευσης” πριν ενταχθεί στο Ναυτικό στα μέσα του 2017.
Κατά τις δοκιμές εξασφαλίστηκε ότι τα όπλα του πλοίου λειτουργούν κανονικά και το Ναυτικό αποδέσμευσε πρόσφατα ένα βίντεο που δείχνει τη φρεγάτα να πυροδοτεί τα αυτόματα πυροβόλα των 27 και 127 χιλιοστών στο πεδίο βολής Ελιγολάνδης της Βόρειας Θάλασσας.
Πρώτα ήταν τα δύο τηλεχειριζόμενα αυτόματα πυροβόλα των 27 χιλ. τα οποία έπρεπε να αποδείξουν την αξία τους στην προστασία από επίθεση μικρού σκάφους.
Ο Χαινριχ Κροσχαιμ, ο αξιωματικός πλοήγησης του πλοίου είπε τα πυροβόλα χρησιμοποιούνται από τις πλευρές του πλοίου από πολύ κοντά έως το μέγιστο βεληνεκές των οπλών.
Στο βίντεο φαίνεται επίσης το πυροβόλο των 127χιλ. της Oto Melara το οποίο μπορεί να πυροβολήσει το καθοδηγούμενο βλήμα Vulcano για χερσαίες προσβολές. Περισσότερες από 30 βολές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα λεπτό. Το Ναυτικό τονίζει ότι το βεληνεκές του πυροβόλου είναι κοντά στα 80 χιλιόμετρα, προσθέτοντας ότι οι ακριβείς αριθμοί είναι απόρρητοι.
Οι φρεγάτες F-125 είναι η νέα κλάση που προορίζεται να αντικαταστήσει τις οχτώ φρεγάτες κλάσης Bremen που αυτή τη στιγμή είναι σε υπηρεσία με το Γερμανικό Ναυτικό.
Οι τέσσερις φρεγάτες που είναι συγκρίσιμες σε μέγεθος με αντιτορπιλικό και είναι, με μήκος 149 μέτρων και εκτόπισμα 7000 τόνων, τα μεγαλύτερα επιχειρησιακά πλοία του Γερμανικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Ναυτικό, οι νέες φρεγάτες απαιτούν μόνο το μισό προσωπικό που είναι αναγκαίο για να λειτουργήσουν οι φρεγάτες κλάσης Bremen. Θα μπορούν να παραμείνουν στην θάλασσα έως 24 μήνες και ακολούθως θα μειωθούν οι χρόνοι μετάβασης των πληρωμάτων. Τα πληρώματα θα εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα απευθείας στις επιχειρησιακές περιοχές το οποίο σημαίνει ότι τα πλοία θα κάνουν λιγότερες επισκέψεις σε λιμάνια.
Απόδοση/Μετάφραση απο το NavalToday.Com για την Προέλαση.
Στα πυρομαχικά με το αυξημένο βεληνεκές φαίνεται ότι πρόκειται για το βλήμα “Vulcano”
απο την Ιταλό-γερμανική συνεργασία, που φτάνει τα 100km σύμφωνα με τους κατασκευαστές.
http://www.diehl.com/fileadmin/diehl-defence/user_upload/flyer/Flyer_VULCANO_kombi_1102_BS_02.pdf
Παρακάτω μια γραφική απεικόνιση με τα διάφορα τμήματα του πλοίου στο εσωτερικό.
http://www.marine.de/resource/resource/UlRvcjZYSW1RcEVHaUd4cklzQU4yNWFvejhLbjVyYnR1OCt3ZlU1N09FWHFmc0Rnb2NDUHRiMTBVUWtNSkx2UUliNG5NNldBTW95ME12SmI0djIwbytPV2IrVzJmZ0dBcVVvUUs4aWo0Q2s9/Y10_060-061_WIS_Centerfold_Marine%20%5Bprt%5D.pdf
Το κόστος και για τις 3 φρεγάτες πόσο ανέρχεται?
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή 4 πλοίων με αρχικό κόστος προγράμματος 2,7 δις € με
τιμή ανα μονάδα 656 εκατ €, σήμερα η τιμή μονάδας(τιμή συστήματος) έχει φτάσει κοντά στα 800 εκατ. €.
Τα πλοία:
-BADEN-WÜRTTEMBERG
-NORDRHEIN-WESTFALEN
-SACHSEN-ANHALT
-RHEINLAND-PFALZ
Την Πέμπτη το μεσημέρι, πάρκαρε η F 219 – FGS Sachsen στην Θεσσαλονίκη…
Που να σου στείλω φώτο που μου έστειλαν κατά την διαδικασία εισόδου στη Νέα Παραλία?
αλήθεια ήρθε σαλονικη?
Ναι.
Εκεινες οι F-123 μην μας ”ξεφυγουν” μονο οπως οι M-Type!
Ρίξτε και εδώ μια ματιά,για να έχετε πληρέστερη εικόνα περί της κλάσεως
http://navalanalyses.blogspot.de/2016/05/baden-wurttemberg-class-frigates-of.html
δεν μπορώ να αποφασίσω αν μας ταιριάζουν οι F-125 όμως με m41 ή mk 57 ακόμα καλύτερα ή οι De zeven.
ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται,κάτσε προς το παρον με τις πυραυλακατους και τις κανονιοφόρους….
@κλειτος ο μέλας
Εμείς ήμαστε περίπτωση “a la carte”, το ένα δεν μας κάνει το άλλο δεν ταιριάζει and so on όπως λένε και οι Άγγλοι. 😉
Διαβάζοντας επανειλημμένα τις διάφορες “δικαιολογίες”, άρχισα να αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω και ένα ναυπηγείο και σχεδιαστικό γραφείο πολεμικών πλοίων στον κόσμο που να είναι ικανό να καλύψει τις απαιτήσεις που “έχουμε” απο ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο.
Μερικοί θέλουν μονάδες για αεράμυνα περιοχής, και άλλοι ζητάνε εκτόπισμα των 9000 τόνων κλπ κλπ. Προφανώς το Αιγαίο και όλη η Μεσόγειος σύμφωνα με κάποιες αναφορές είναι τόσο δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον, για το οποίο τα υπάρχοντα σχέδια που κυκλοφορούν είναι “όλα ακατάλληλα”.
Δυνατές μονάδες οι de Zeven όπως και οι F-124 για αεράμυνα περιοχής,
οι F-125 του γερμανικού ναυτικού όπως το έχω καταλάβει απο αυτά που
διάβασα σε διάφορες δημοσιεύσεις προβλέπονται για άλλο είδους αποστολές. Οι Γερμανοί αποφάσισαν ότι χρειάζονται δυο τύπους Φ/Γ, με σχέδια για έναν τρίτο σε μερικά χρόνια με την απόφαση για τις F-126.
1η προτίμηση του ναυτικού ήταν οι ολλανδικές LCF και 2η οι γερμανικές F-124.
Οι F-125 είναι για άλλου είδους αποστολές. Δεν μας κάνουν.
@X
Οι F-125 σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές του γερμανικού πολεμικού ναυτικού αποκτήθηκαν για αποστολές του είδους “Atalanta” στο κέρας της Αφρικής, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Οι προδιαγραφές και απαιτήσεις βασίστηκαν στις εμπειρίες της συγκεκριμένης αποστολής της EU NAVFOR.
@Gunslinger32
εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το ΓΕΝ είναι τόσο αντίθετο για κορβέτες τη στιγμή που πρώτον και βασικότερον δεν υπάρχουν λεφτά (και ούτε πρόκειται να βρουν) και δεύτερον έχει τόσες πυραυλακάτους, δηλαδή επενδύουμε σε πυραλακάτους αλλά οι κορβέτες δεν μας κάνουν.Πρέπει να έχει το ναυτικό σύγχρονα πλοία ωστε να δηλώνει τη παρουσία του έστω ,και μειωμένων δυνατοτήτων αλλά και επιβιωσης .Αλλωστε και η τουρκία μέχρι τώρα κορβέτες φτιάχνει.οι φρεγάτες στα σχέδια είναι ακόμα
@κλειτος ο μέλας
Σε μια παλαιότερη συζήτηση που έγινε σε προηγούμενο άρθρο για το θέμα,
αναφέρθηκε ότι έχει να κάνει και με την “αστάθεια” τέτοιων μονάδων σε
δύσκολη θάλασσα όπως και με τον περιορισμένο οπλισμό αλλά και την έλλειψη
χόρου για εγκατάσταση ελικοδρομίου με υπόστεγο και διάφορα άλλα πράγματα.
Έχω την εντύπωση ότι οι διάφορες ομάδες που εμπλέκονται στις επιλογές στα
διάφορα προγράμματα σε όλους τους κλάδους των ΕΔ, προσπαθούν να περάσουν
τις προτιμήσεις τους σε μια διαδικασία επιλογής. Ο ένας τραβάει απο εδώ ο άλλος
απο εκεί, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο πουθενά η σε συμβιβασμούς με χαμηλότερη
απόδοση.
Αυτό που αναφέρεις με τις κορβέτες φαίνεται όντως “μυστήριο”, θαρρείς και υπάρχει
περίπτωση να εξαφανιστεί η Φ/Γ απο το ΠΝ εάν επιλέξουν και άλλη μια κατηγορία
πλοίων, δεν αποκλείω βέβαια σε τέτοια περίπτωση να βγούνε μερικοί πολιτικοί και
να δηλώσουν ότι “αρκούν” και οι κορβέτες.
Το ότι «αρκούν» και οι κορβέτες,σίγουρα κάποιοι θα το ρίξουν και ότι πιάσει,αλλά το θέμα είναι ότι οἱ πόροι δέν «αρκούν» για κορβέτες και φρεγάτες ταυτόχρονα,ἤ μάλλον στην σημερινή συγκυρία,οἱ νέες κορβέτες θα είναι ακριβώτερες από τις μεταχειρισμένες φρεγάτες.
Για τις οποίες «ελπίζουμε» ότι θα βρούμε φράγκα σε 3-4-5 χρόνια από σήμερα,άλλα και ἄν δέν βρούμε,κάνουμε τον Κινέζο.
Το να ξεκινήσεις όμως σήμερα ένα ναυπηγικό πρόγραμμα που θα αποδώσει σε 3-4-5 χρόνια,θέλει χρήματα μπροστά τουλάχιστον τα μισά,και εκεί έγκειται μία ακόμη από τις πολλές συμπληγάδες που θα πρέπει να περάσουν οἱ κορβέτες.
Όσο περί «προδιαγραφών»,καλά,μας πείσανε.
Ἄν πέσει άνωθεν εντολή,μας κάνουν και οἱ FREMM,μας κάνουν και τα Α.Β, μας κάνουν και τα Iowa.
@ΑΧΕΡΩΝ
Οι πόροι απο ότι έχω καταλάβει δεν αρκούν ούτε για αγορά ικανοποιητικού αριθμού πυρομαχηκών και όπλων(τορπίλες, βόμβες και διάφορα βλήματα)
για τα διάφορα υπάρχοντα συστήματα, για νέα πλοία ούτε κατά διάνοια.
Με τον ρυθμό που αυξάνονται οι τιμές για οπλικά συστήματα στην παγκόσμια αγορά, θα τα ακριβοπληρώσουμε ασχέτως αν τα πάρουμε αύριο/μεθαύριο η αργότερα, όποιο και να πάρουμε θα μας βγει ο κούκος αηδόνι.
Θυμάμαι μια παλαιότερη συζήτηση που γινόταν στο γερμανικό ναυτικό στην οποία εκφράστηκαν φόβοι και μεγάλη δυσαρέσκεια, για την εποχή μετά την απόσυρση των Adams/Lütjens που ήταν και τα τελευταία Α/Τ
στην Bundesmarine. Στην συγκεκριμένη συζήτηση έλεγαν ότι η έλλειψη
Α/Τ θα μείωνε σημαντικά την ισχύς του γερμανικού ΠΝ που θα καταντούσε
“Φρεγατοναυτικό/Fregattenmarine” όπως και έγινε. Αυτό που δεν συνέβει
και δεν επαληθεύθηκε ήταν η μείωση των ικανοτήτων, καθώς οι σημερινές
Φ/Γ που υπηρετούν στο γερμανικό ναυτικό, δεν συγκρίνονται με τις χθεσινές ούτε σε μέγεθος ούτε και στον οπλισμό/εξοπλισμό. Για να μη παρεξηγηθώ, με το παραπάνω παράδειγμα δεν θέλω να πω ότι πρέπει
να καταργηθούν οι Φ/Γ στο ΠΝ.
Σχετικά με τα πλοία στα οποία ελπίζουμε νομίζω ότι δεν θα είναι τόσο
σύντομα διαθέσημα τουλάχιστον μέχρι την παραλαβή/ένταξη των F-126.
“Die Fregatten der „Brandenburg“-Klasse sind in Wilhelmshaven stationiert und gehörten bis zum 9. Januar 2006 dem 6. Fregattengeschwader an. Sie wurden im Zuge der Transformation und Umstrukturierung der Marine mit den Fregatten der Klasse 124 im neuen 2. Fregattengeschwader zusammengelegt.”
http://www.marine.de/portal/a/marine/start/waffenun/fregatten/brandenburg/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8zinSx8QnyMLI2MfNwMHA08XV39PExNPQ0tnEz1wwkpiAJKG-AAjgb6wSmp-pFAM8xxmhFkoh-sH6UflZVYllihV5BfVJKTWqKXmAxyoX5kRmJeSk5qQH6yI0SgIDei3KDcUREAPmxVuQ!!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/#Z7_B8LTL2922LF0A0IEENH55I18R4
Οι κορβέτες σίγουρα δεν αρκούν και δεν καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις
ούτε μπορούν να αντικαταστήσουν τις Φ/Γ, το οικονομικό θέμα όμως θα
μας αναγκάσει να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς και να πάμε ίσως σε
ένα “Mix”, διότι η αντικατάσταση του συνόλου των Φ/Γ MEKO και S με
νέες Φ/Γ φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη για να μην πούμε εξωπραγματική.
Ακόμα και με τις F-123 δεν βλέπω πως θα μπορέσουμε να καλύψουμε
τα κενά που θα παρουσιαστούν σε μερικά χρόνια, εκτός αν σκοπεύουν
να μειώσουν τις μονάδες.
Ένας προνοητικός (και όχι μόνο..) Α/ΓΕΕΘΑ (γιατί για πολιτικό προϊστάμενο..) εφόσον μπορεί να κατανοήσει την κατάσταση στους κλάδους του αναφορικά με τα μέσα εν προκειμένω θα απαιτούσε τον σχεδιασμό για τα μέσα της επόμενης δεκαετίας σε ότι αφορά τα μέσα τους, να είναι στο γραφείο του επάνω, το πολύ σε 6 μήνες.Ειδικά δε στο ΠΝ που η κατάσταση είναι σχεδόν τραγική και ασφαλώς και στην ΠΑ και τέλος τον ΣΞ.
Χρηματοδοτικοί τρόποι υπάρχουν πάντοτε ακόμη και τώρα μπορούν να βρεθούν αλλά δεν πρόκειται να πέσουν ως μάνα εξ ουρανού.
Οι ευθύνες είναι πολλές και πολλών και δυστυχώς τα εξιλαστήρια θύματα ακόμη περισσότερα και πρόσφορα..