Υποστηρίζω ένθερμα την αξία της επαγγελματικής ανάγνωσης ως ένα κρίσιμο μέρος της επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξης. Από την αρχή της καριέρας μου, άρχισα να διατηρώ μια λίστα με τίτλους που προτείναν οι διοικητές και ομοιόβαθμοι μου, μια λίστα που επεκτάθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών (CGSC) και την Σχολή Προκεχωρημένων Στρατιωτικών Μελετών (SAMS).

Όμως, σπανίως ήμουν σε θέση να τη “ροκανίσω”, πόσο μάλλον να σκεφτώ επικριτικά σχετικά με ο,τι διάβαζα. Οι επαγγελματικές ευθύνες, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η ανάθεση προσωρινών καθηκόντων (εκπαιδεύσεις, φύλλα πορείας και ασκήσεις) και αποστολές συνέχισαν να συσσωρεύονται, πιθανόν όπως και σε σένα, το θύμα ήταν το διάβασμα κανονισμών.

“Μια περίοδος προσωπικής ανάγνωσης και περισυλλογής είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για την ατομική ανάπτυξη κάθε επαγγελματία στρατιωτικού. Κάθε ένας από εμάς αντιμετωπίζει φορτωμένα προγράμματα κάθε μέρα και η εύρεση χρόνου για διάβασμα και στοχασμό είναι μια επαναλαμβανόμενη πρόκληση. Όμως όπως εκπαιδεύουμε τις μονάδες μας και διατηρούμε τη φυσική κατάσταση του σώματος μας, έτσι πρέπει να βελτιώνουμε τα μυαλά μας μεσώ του διαβάσματος και της έντονης σκέψης” – Στρατηγός Ρέιμοντ Τ. Οντιερνο, 38ος Αρχηγός Στρατού.

Αυτή η κρίσιμη στιγμή του χρόνου ήρθε στο κεφάλι μου με μια αποστολή που απαιτούσε την καθημερινή 35λεπτη διαδρομή χωρίς επιστροφή, συνδυασμένη με συχνά ταξίδια. Καθώς είχα μελετήσει τις επιλογές μου για να διαχειριστώ την ακόμα μεγαλύτερη λίστα ανάγνωσης, διαπίστωσα ότι κάθε εβδομάδα καθόμουν για περίπου έξι ώρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Πρόθυμος να δοκιμάσω τα πάντα, αποφάσισα να δοκιμάσω τα ακουστικά βιβλία. Το βιβλίο διαγωνίσματος μου ήταν τα απομνημονεύματα του υπουργού άμυνας Ρόμπερτ Γκειτς, Duty:  Memoirs of a Secretary at War, ένα βιβλίο που προσδοκούσα με ενθουσιασμό.

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν όλες μου τις προσδοκίες. Απόλαυσα το βιβλίο και ανυπομονούσα να φτάσω σ ‘ αυτό σε αυτό που είχε γίνει μια επίπονη καθημερινή μετακίνηση -οδηγώντας μόνος και ακούγοντας το ESPN. Πριν πολύ καιρό, επέκτεινα τον χρόνο ακρόασης κατά τη φυσικά αγωγή, τις μικροδουλειές γύρω από το σπίτι τα σαββατοκύριακα, και περπατώντας με τον σκύλο, σε όλες τις ευκαιρίες για να μεγιστοποιήσω το διαθέσιμο χρόνο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, άκουσα περίπου ενενήντα βιβλία, όλα σφηνωμένα σε διαφορετικά τεμάχια χαμένου χρόνου.

Το επιχείρημα της “εξαπάτησης”

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι η ακρόαση δεν είναι διάβασμα ή ότι το διάβασμα προωθεί την καλύτερη μάθηση. Κάποιοι απλά ισχυρίζονται ότι η ακρόαση είναι μία ζαβολιά. Η δική μου γνώμη είναι ότι η ακρόαση βιβλίων είναι απλά ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ολοκληρώσω τους στόχους της επαγγελματικής και προσωπικής μου εξέλιξης. Αρκετές μελέτες πραγματεύονται την αποτελεσματικότητα των ηχητικών βιβλίων, και ο καθηγητής ψυχολογίας Δρ Ντάνιελ Γουιλιγκχαμ, αναφέροντας πολλά, διαπίστωσε την υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στην κατανόηση μέσω ακρόασης και διαβάσματος.

Εν ολίγοις, οι έρευνες λένε ότι το διάβασμα δεν έχει το πλεονέκτημα της ευδιάκριτης μάθησης έναντι της ακρόασης. Απλά αυτό άπτεται στην προσωπική προτίμηση. Πρέπει να τονίσω, ωστόσο, ότι στην περίπτωση των βιβλίων βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ή χρήσιμο να αγοράζω το βιβλίο για να υποστηρίξω τις επιπρόσθετες γνώσεις μου.

Προτάσεις για την επαγγελματική ανάγνωση

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πηγές ακουστικών βιβλίων. Το lifehacker.com έχει μία καλή λίστα. Η δικιά μου λίστα διαβάσματος περιορίζεται περίπου στα: Ιστορία/Στρατιωτική Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις/Πολιτικά, Βιογραφίες και Επιχειρήσεις/Οικονομικά. Εγώ εναλλάσσομαι μέσα σε αυτές τις κατηγορίες για να διατηρήσω μία ευρύτερη προοπτική και όχι να επικεντρώνομαι στο πεδίο ενός μοναδικού αντικειμένου.

Κατά το πέρασμα του χρόνου, έγινα προστατευτικός σχετικά με το πώς επενδύω το χρόνο ακρόασης μου. Διαβάζω βιβλιοκρισίες και προσπαθώ να είμαι επιλεκτικός στα βιβλία που διαβάζω, όμως κάποιες φορές η μαγεία δεν υπάρχει και η ακρόαση γίνεται αγγαρεία. Στις αρχές, θα τα είχα ξεκοκαλίσει, ακούγοντας τα έως το τέλος σαν ήταν κάποιου είδους δοκιμασίας αντοχής. Η διάθεση μου έχει πλέον εξελιχθεί, ωστόσο, αν το βιβλίο δεν διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον μου και αν η φωνή του εκφωνητή με εκνευρίζει ή είναι τραχιά (το οποίο συμβαίνει κάποιες φορές) τότε απλά πηδάω στο τελευταίο κεφάλαιο ή κατάληξη, παίρνω ό,τι μπορώ από την εργασία και προχωρώ στο επόμενο τίτλο. Από την πείρα μου έμαθα να περνώ τον χρόνο μου ευχάριστα όπως επίσης και με σύνεση. Αυτά είναι και τα κλειδιά για να διατηρήσω με συνέπεια το καθεστώς της επαγγελματικής ανάγνωσης.

Αν και ξεκίνησα να ακούω βιβλία με σκεπτικισμό και με μια ματιά πιο προσανατολισμένη προς την αποδοτικότητα, πλέον πιστεύω και είμαι υπέρμαχος αυτής της πρακτικής. Όλοι είμαστε πολυάσχολοι, αυτό είναι μία αμετάβλητη πτυχή του επαγγέλματος μας. Ωστόσο, όλοι μας έχουμε διαθέσιμα κομματάκια ελεύθερου χρόνου καθ’ολη τη διάρκεια των ημερών και εβδομάδων μας. Αν ένας από τους στόχους σου είναι να διευρύνεις την επαγγελματική ανάγνωση, αλλά δεν μπορείς να βρεις το χρόνο, αντ’αυτου προσπάθησε το ακουστικό διάβασμα -ειναι αποτελεσματικό.

Nicholas Simontis

Απόδοση/Μετάφραση από το themilitaryleader.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: