Δημιουργία Ενιαίας Στρατιωτικής Διοίκησης μεταξύ κρατών του Κόλπου

Αναμνηστική φωτογραφία των Μοναρχών των κρατών μελών του GCC. (Φωτ: bna.bh)

Κατά την διήμερη ετήσια σύσκεψη κρατών του Κόλπου που διεξήχθη στην Πόλη του Κουβέιτ την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο Συνεργασίας Κόλπου (GCC) αποφάσισε τη δημιουργία μίας Ενιαίας Στρατιωτικής Διοίκησης.

Ο Συνασπισμός κρατών, συμφώνησε επίσης και στη δημιουργία μίας Ενιαίας Αστυνομικής Δύναμης, η οποία θα αναλάβει την προστασία των έξι μελών του συμβουλίου από απειλές που θα εμφανιστούν στην περιοχή.

Κατά το τέλος της ανακοίνωσης, τα κράτη του Κόλπου καταδίκασαν το Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασσαντ, λέγοντας πως δεν υπάρχει  θέση για αυτόν στην “Νέα Συρία” και απαίτησαν την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Συρία.
Σχετικά με το Ιράν, τα κράτη του Κόλπου, δήλωσαν πως “καλωσορίζουν τη νέα κατεύθυνση της Ιρανικής ηγεσίας στις πρόσφατες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας”.

Σύμφωνα με το Al Arabiya η συνάντηση κορυφής έρχεται σε συνέχεια της σπάνιας δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ της προεδρεύουσας χώρας του Συνασπισμού, Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν σχετικά με την πρόταση του Ριάντ για την αναβάθμιση του Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Χωρών του Κόλπου (GCC) σε επίπεδο Ένωσης – 32 χρόνια μετά την ίδρυση του.

Το GCC ιδρύθηκε το 1981 με σκοπό να σταματήσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή, σύντομα το GCC επικεντρώθηκε στην οικονομική ολοκλήρωση. Τα έξι κράτη μέλη (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν και Σαουδική Αραβία) κατέχουν το 40 τοις εκατό των αποδεδειγμένων παγκοσμίων αποθεμάτων αργού, και περίπου το 25 τοις εκατό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και  έχουν 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικό εθνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Στον αντίποδα των υψηλών τιμών πετρελαίου, τα έξι κράτη, με συνολικό πληθυσμό 47 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι ξένοι, έχουν συσσωρεύσει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 τρίς δολ. , τα οποία αναμένονται να φτάσουν τα 2,4 τρίς το 2014.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.