Δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ BAE και PDH για το διαγωνισμό MTP του Πολωνικού Στρατού

Η πρόταση της κοινοπραξίας θα βασίζεται στο ελαφρύ θωρακισμένο όχημα μάχης Cv-90.  Στη φωτογραφία μια έκδοση του CV-90, το CV90120-T, το οποίο διαθέτει πυροβόλο 120 χιλιοστών.(Πηγή: altair)

Οι εταιρείες BAE Systems Hägglunds και η Polish Defence Holding (Polski Holding Obronny) εχουν ενώσει τις δυνάμεις για να κατασκευάσουν, στα πλαίσια της μεταξύ τους συνεργασίας, ένα ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης, το οποίο θα προταθεί σε ένα πολωνικό στρατιωτικό πρόγραμμα. Η συμφωνία συνεργασίας επιβεβαιώθηκε την 29η Μαΐου, με σκοπό τη συμμετοχή στο επερχόμενο διαγωνισμό του προγράμματος σπονδυλωτής πλατφόρμας ερπυστριοφόρου οχήματος (MTP) ή uniwersalną platformę gąsienicową (UPG) της Πολωνίας, το οποίο είναι μέρος της αμυντικής στρατηγικής της χώρας.

Στα πλαίσια του προγράμματος, θα κατασκευαστούν περισσότερα από 600 οχήματα διαφόρων εκδόσεων τα οποία θα έχουν ως βάση ένα κοινό σκάφος 25 τόνων, αναμένεται να αποκτηθούν από τις χερσαίες δυνάμεις της Πολωνίας. Η σύμβαση κατασκευής αναμένεται να ανακοινωθεί το 2015, και τα πρώτα οχήματα θα εισέλθουν σε υπηρεσία το 2018 και τα τελευταία το 2022.

Η συμμετοχή της ομάδας στο πρόγραμμα, προτείνει μία σειρά οχημάτων τα οποία θα βασίζονται στη τεχνολογία του ερπυστριοφόρου οχήματος CV90 της εταιρείας BAE Systems Hägglunds.

Είναι γνωστό πως οι πολωνικές αρχές επιθυμούν στην ανάπτυξη μίας ολόκληρης οικογενείας ερπυστριοφόρων στην υπάρχουσα και δοκιμασμένη σχεδίαση. Η σειρά οχημάτων πιστεύεται πως θα περιλαμβάνει έκδοση με πύργο εξοπλισμένο με πυροβόλο 120 χιλιοστών.

Η εταιρεία BAE Systems Hägglunds κατασκεύασε το CV90 σε διάφορες τακτικές διαμορφώσεις για τη Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Ελβετία και Ολλανδία. Η έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού CV90 Armadillo είναι εξοπλισμένη με ένα τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι ίσως να είναι το Tulpar της Otokar, το Puma της PSM, το Dardo της CIO, το ASCOD της GDELS, το Bionix της ST Kinetics και K21 της Doosan DST.

Τα τελευταία χρόνια, η Πολωνία έχει αγοράσει εκατοντάδες τεθωρακισμένα 8X8 οχήματα AMV της εταιρείας Patria Land Systems (με την εγχώρια ονομασία KTO Rosomak) και έχει αποκτήσει μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 2 A4 της εταιρείας KMW, αυτοκινούμενα πυροβόλα Krab των 155 χλσ. της Huta Stalowa Wola AHS, ελαφρα θωρακισμένα τροχοφόρα 4Χ4 οχήματα υψηλής κινητικότητας πολλαπλών χρήσεων HMMWV της AM General. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πολωνίας διαθέτουν σε υπηρεσία τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BWP-1,τα άρματα μάχης T-72 και PT-91 Twardy και τα θωρακισμένα οχήματα BRDM-2.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Είναι λίγο περίεργο το θέμα γιατί ήδη υπάρχει νέα Πολωνική σχεδίαση τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού/μάχης: το WPB Anders ( Anders Multirole Combat Platform -http://youtu.be/KnAnyVrpnwI) της OBRUM (Research and Development Centre for Mechanical Appliances) που είναι μέλος της Bumar Group από την οποία προήλθε και η Polish Defence Holding. Το Anders θα αντικαθιστούσε τα BMP-1/2 και τα παράγωγά τους στον Πολωνικό στρατό, με ανάγκες για 1.000 οχήματα. Εάν εγκαταληφθεί και αυτό το πρόγραμμα θα είναι η δεύτερη φορά που οι Πολωνοί θάβουν εγχώριο προϊόν. Ομοίως είχαν κατασκευάσει εκπαιδευτικό αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης, το PZL I-22 Iryda (M93- M96 http://youtu.be/6m8PiuE_Trc) το οποίο μετά από ΝΑΤΟικές πιέσεις εγκατέλειψαν. Τώρα ψάχνουν για εκπαιδευτικό…Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιλέξουν το Τσέχικο Aero L-159. Δυο τρανταχτές περιπτώσεις εγκατάλειψης εθνικών βιομηχανικών σχεδίων προς όφελος Αμερικανο/Βρετανών και Γερμανών φυσικά, που μοιάζουν καταπληκτικά με την υπόθεση του δικού μας ΤΟΜΑ “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” της ΕΛΒΟ. Με την διαφορά ότι εμείς δεν αγοράσαμε ακόμα νέο ΤΟΜΑ και ακόμα δυσκολευόμαστε να εντάξουμε μεταχειρισμένο υλικό από Αμερική κυρίως. Λέτε να υπάρχει ευκαιρία για το “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”; προλαβαίνουμε;

  1. Ήξερα οτι η Πολωνία ετοιμαζότανε να εξοπλιστεί με το Anders, ενα εγχώριας κατασκευής ΤΟΜΑ.
   Απ’οτι αντιλαμβάνομαι το θέμα εξοπλισμού μίας χώρας, πλέον, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με εγχώριας κατασκευής οπλικά συστήματα, όπως πολύ σωστά γράψατε για την εγκατάλειψη του Anders και το “θάψιμο” ενός εγχώριας κατασκευής ΤΟΜΑ.
   Με την δημιουργία της κοινοπραξίας μεταξύ BAE και Polish Defence Holding, καταλαβαίνουμε πως οι “μεγάλοι” παίχτες δεν επιθυμούν να μείνουν έξω από το παιχνίδι των εξοπλισμών, αυτό όσο και να ακούγεται σκληρό σε κάποιους, το θεωρώ λογικό, είναι οι κανόνες της αγοράς, έτσι ήταν και έτσι θα παραμείνουν.
   Οσο για το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, ποτέ δεν είναι αργά, ίσως (έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην χώρα μας) η δημιουργία μίας αντίστοιχης κοινοπραξίας της ΕΛΒΟ με μία ξένη εταιρεία να έθετε το πρόγραμμα του ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ σε νέα τροχιά.
   Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς καμία εταιρεία, και κανένας υποψήφιος αγοραστής δεν πρόκειται να επενδύσει χρήμα αν δεν έχει κέρδος.
   Άσχετα που στη χώρα μας ισχύουν άλλοι “κανόνες”.

 2. Και εγώ πιστεύω ότι λόγω της κρίσης μπορούμε να εντάξουμε τα “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” στο Πεζικό μας, κάποια βελτιωμένη έκδοση και ακόμα και να το προσφέρουμε και για εξαγωγή σε χώρες όπως το Ιράκ ή το Περού που θέλουν να ανανεώσουν τα ΤΟΜΑ τους. Ο “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” είναι ένα χαμηλού κόστους αξιόπιστο ΤΟΜΑ, αερομεταφερόμενο, που μπορεί να βελτιωθεί στα ηλεκτρονικά ανάλογα με τις απαιτήσεις ενός δυνητικού πελάτη. Αρκεί να το ψάξει και η ΕΛΒΟ, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε το ιστολόγιο, με κάποια διεθνή συνεργασία. Από την άλλη πρέπει να μας προβληματίζει πως οι Σέρβοι μπορούν και εξάγουν αμυντικά προϊόντα όπως αεροσκάφη αρχικής εκπαίδευσης LASTA 95 στο Ιράκ, αντιαρματικούς πυραύλους ALAS (Advanced Light Attack System) στα ΗΑΕ, αυτοκινούμενα πυροβόλα NORA B-52 στο Μιανμάρ/Βιρμανία, Κένυα και Μπαγκλαντές. Αντιγράφουν με επιτυχία την διπλωματία την παλιάς Γιουγκοσλαβίας και μπαίνουν σφήνα στους μεγάλους παίχτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.