Διάσωση πληρώματος φορτηγού πλοίου από Super Puma της ΠΑ στις βόρειες ακτές της Άνδρου

Διάσωση Πληρώματος Φ/Γ Πλοίου “GOODFAITH” από Ελικόπτερα Super Puma της ΠΑ. (ΕΛΑΚΤ/ΛΣ)

Αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Φ/Γ «GOODFAITH» σημαίας Κύπρου, το οποίο προσάραξε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (11.02.2015), στις βόρειες ακτές της ν. Άνδρου, γίνεται γνωστό ότι ολοκληρώθηκε ασφαλώς η περισυλλογή των είκοσι δύο (22) ατόμων μελών πληρώματος του πλοίου.

Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία συνέδραμε με τρία (3) ελικόπτερα Super Puma από την 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, την 130 Σμηναρχία Μάχης, στη Λήμνο και από τη Χίο, διασώζοντας δέκα οχτώ (18) από τα είκοσι δύο (22) μέλη του πληρώματος. Λόγω περαιτέρω επιδείνωσης των επικρατουσών δυσμενών καιρικών συνθηκών και της αδυναμίας προσέγγισης εναερίων μέσων για τη διάσωση των υπολοίπων τεσσάρων μελών του πληρώματος που παρέμεναν επί του πλοίου, οργανώθηκε επιτυχώς, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, επιχείρηση διάσωσης από ξηράς, με συνδρομή κλιμακίου της ΕΜΑΚ, που είχε ήδη μεταβεί με εναέριο μέσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη νήσο Άνδρο για το σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα, από το Πολεμικό Ναυτικό, διατέθηκε η Φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» προκειμένου συνδράμει την επιχείρηση.

Διάσωση Πληρώματος Φ/Γ Πλοίου “GOODFAITH” από Ελικόπτερα Super Puma της ΠΑ. (ΕΛΑΚΤ/ΛΣ)

Από τους διασωθέντες, δεκατέσσερα (14) άτομα βρίσκονται στη νήσο Άνδρο, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ (08) μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευσίνας.

Στην περιοχή έχουν ήδη καταφθάσει τρία (03) ρυμουλκά προκειμένου γίνει προσπάθεια αποκόλλησης του «GOODFAITH». Στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν Βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 Bf.

Το Φ/Γ «GOODFAITH» παραμένει προσαραγμένο στην αυτή θέση ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης από την αρμόδια Λιμενική Αρχή Άνδρου για την αντιμετώπιση της μικρής έκτασης ρύπανση που έχει παρατηρηθεί στο σημείο, βρίσκονται σε ετοιμότητα μέσα και υλικά της εν λόγω Λιμενικής Αρχής, των παράκτιων εγκαταστάσεων, καθώς και όμορων Λιμενικών Αρχών, για άμεση χρήση, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Η Λιμενική Άνδρου πρόκειται να ενισχυθεί με πρόσθετα υλικά και μέσα απορρύπανσης, αμέσως μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ τέλος έχει τεθεί σε ετοιμότητα το Αντιρρυπαντικό Σκάφος Σύρου (ΠΛΣ 421) για παροχή επιπλέον συνδρομής.

Τέλος Σύμφωνο Ναυαγιαίρεσης (Loyds Open Form – LOF) έχει συναφθεί μεταξύ ιδιωτικής εταιρείας και υπευθύνων πλοίου.

Διάσωση Πληρώματος Φ/Γ Πλοίου “GOODFAITH” από Ελικόπτερα Super Puma της ΠΑ. (ΕΛΑΚΤ/ΛΣ)

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας συνεχάρη τα στελέχη του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την επιτυχή έκβαση αυτής της πολυσύνθετης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Διάσωση Πληρώματος Φ/Γ Πλοίου “GOODFAITH” από Ελικόπτερα Super Puma της ΠΑ. (ΕΛΑΚΤ/ΛΣ)

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, φορτηγό (Φ/Γ) πλοίο με όνομα “GOODFAITH”, σημαίας Κύπρου, με είκοσι δύο (22) άτομα πλήρωμα, προσάραξε στο βορειοδυτικό άκρο Άνδρου.http://player.vimeo.com/video/119350837?autoplay=1

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.