Διαγωνισμός ομάδων μηχανοκίνητου πεζικού στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος, στα Λάβαρα του Έβρου

Όπως φαίνεται, μια πίσω από την άλλη, οι διευθύνσεις των Όπλων μπήκαν στον χορό των διαγωνισμών μεταξύ μονάδων του στρατού ξηράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) από Τετάρτη 4 έως και Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 η Διεύθυνση Πεζικού (ΔΠΖ) οργάνωσε στο Πεδίο Βολής «Ψηλός Στάλος» διαγωνισμό μεταξύ δέκα Ομάδων Μηχανοκινήτου Πεζικού με τη συμμετοχή προσωπικού όλων των Μηχανοκίνητων (Μ/Κ) Μονάδων και της Τακτικής Διοίκησης του 21 Μ/Κ Συντάγματος Πεζικού, του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»).

Η πρώτη Διεύθυνση Όπλου που πραγματοποίησε διαγωνισμό επιπέδου ουλαμού αρμάτων μάχης ήταν η Διεύθυνση Ιππικού-Τεθωρακισμένων (ΔΙΤ). Ο διαγωνισμός αρμάτων μάχης έλαβε χώρα από Δευτέρα 21 έως και Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στο πεδίο βολής-ασκήσεων Ξάνθης.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δέκα ομάδες μηχανοκινήτου πεζικού από τους ακόλουθους σχηματισμούς:

Τακτική Διοίκηση 21 Μηχανοκινήτου Συντάγματος Πεζικού “Δράμα”

3 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία “Ρίμινι”

7 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία “Σαραντάπορος”

30 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία “Τομορίτσα”

31 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία “Κάμια”

50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία “’Αψος”

XXI Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία “Ταξιαρχία Ιππικού Πίνδος”

XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία “3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον”

XXIV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία “1ο Σύνταγμα Ιππικού Φλώρινα”

XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία “2ο Σύνταγμα Ιππικού Έφεσος”

Οι Ομάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού αξιολογήθηκαν σε μία σειρά επιχειρησιακών σεναρίων, που ενδέχεται να συναντήσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Απο τις φωτογραφίες φαίνεται ότι οι Ομάδες διαγωνίστηκαν στα σενάρια χρήσης του ατομικού οπλισμού στα πλαίσια της Μηχανοκίνητης Ομάδας Πεζικού, αλλά και στην επισκευή πεδίου του κύριου ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) που χρησιμοποιεί το ελληνικό πεζικό, το “M113”.

Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»

Την τελική φάση του διαγωνισμού, παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, όπου σύμφωνα με το ΓΕΣ διαπιστώθηκε η άρτια οργάνωση και επιχειρησιακή ετοιμότητα των τμημάτων που έλαβαν μέρος σε αυτή.

Οι διαγωνισμοί αυτοί, εάν οργανωθούν καλά, ειναι μια αρίστη ευκαιρία ώστε να δοκιμαστούν οι επιχειρησιακές ατομικές αποστολές όλων των συμμετεχόντων. Η σχεδίαση των αγωνισμάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις τακτικές που επιβάλλονται από το σύγχρονο πεδίο μάχης κι όχι με ό,τι βολεύει μόνο και μόνο για να διεκπεραιωθεί η διαδικασία.

Ένα από τα κύρια στοιχεία που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διαγωνιστική διαδικασία ειναι η αξιοκρατία, για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση κάθε αγωνίσματος -αν πιστεύουν ότι αδικήθηκαν- να υποβάλλουν ένσταση εντός προκαθορισμένου χρονικού περιθωρίου και το αίτημα τους να εξετάζεται μέσω ηλεκτρονικών μέσων (κάμερες ή φωτογραφίες) για να κριθεί αν αδικήθηκαν.
Αλλιώς, αυτοί οι διαγωνισμοί δεν θα ‘χουν επιτυχία και έτσι θα απαξιωθούν στα μάτια των χαμηλόβαθμων στελεχών, τα οποία ειναι η κινητήρια δύναμη του ΕΣ.

Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»

Όπως και να χει, εδώ στην Προέλαση, έχουμε επισημάνει τη σημασία της συνεχόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας μεταξύ μονάδων του ΕΣ. Αυτός ο διαγωνισμός ειναι ένα θετικό βήμα και ευελπιστούμε στο μέλλον να γίνει πιο ανταγωνιστικός, απαιτητικός και κάθε χρονιά να βελτιώνεται περισσότερο. Το σίγουρο ειναι πως τα χαμηλόβαθμα στελέχη μέσα από αυτές τις δραστηριότητες αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες και έτσι ανοίγει ένα νέο πλαίσιο ειλικρινούς συζήτησης και προβληματισμού για το μέλλον του Πεζικού άλλα κι όλου του Στρατού Ξηράς ανάμεσα στα χαμηλόβαθμα στελέχη.

Φυσικά, οι αλλαγές στο στράτευμα δεν έρχονται από τους χαμηλόβαθμους άλλα από τις εκάστοτε ηγεσίες. Όμως η διαρκής απαίτηση και γόνιμη συζήτηση που προκύπτουν πάνω στα συμπεράσματα που εξάγονται απ’ αυτού του είδους τις διαγωνιστικές δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν έναν ουσιαστικό μοχλό πίεσης προς τις εκάστοτε ηγεσίες. Εννοείται, ότι για όλες αυτές τις αλλαγές απαιτείται και ο απολογισμός συμπερασμάτων από το διαγωνισμό ώστε να τεθούν επί χάρτου τα υπέρ και τα κατά αλλά κι οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τα διαγωνίσματα.

Έτσι, αυτοί οι διαγωνισμοί θα αποτελέσουν ένα πραγματικό πολεμικό -εν καιρώ ειρήνης- εργαλείο, για τα επιτελεία και τους υπεύθυνους που υποβάλλουν προτάσεις προς την ηγεσία, και έτσι οι δραστηριότητες αυτές δεν θα απαξιωθούν απ’ τα χαμηλόβαθμα στελέχη τα οποία θα προσμένουν να συμμετέχουν σε αυτές.

Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»

Καλοί οι εξοπλισμοί, τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη, οι φρεγάτες και τα άρματα μάχης, όμως, το πεζικό ειναι η ραχοκοκκαλιά του ΕΣ και χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού στην εκπαίδευση και τις τακτικές του με πραγματικά αληθοφανή σενάρια και αποστολές (π.χ. πόσο αληθοφανής μπορεί να ειναι η κίνηση, κατά τη φάση της επίθεσης, ενός ερπυστριοφόρου πάνω σε συγκεκριμένο δρομολόγιο κι όχι εκτός αυτού; ).

Το προσωπικό του πεζικού ειναι η δύναμη που εν καιρώ επιχειρήσεων θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των πολεμικών συμπλοκών και πρέπει να αποτελεί το κύριο μέλημα και συστατικό των ηγεσιών του Στρατού Ξηράς.

Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΣ, με μια αυθαίρετη εκτίμηση, τα πιθανά αγωνίσματα που συναγωνίστηκαν οι ομάδες ήταν:

 1. Βολές ατομικού οπλισμού.
 2. Λύση-Δέση ερπύστριας ΤΟΜΠ.
 3. Επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις.
 4. Βολές μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων της ομάδας πεζικού (σε μια φωτογραφία η ομάδα αποτελείται από 6 επιβιβασμένα άτομα και 2 μέλη πληρώματος M113).
 5. Επιβίβαση και αποβίβαση προσωπικού στο “M113”

(Δεν είδαμε στις φωτογραφίες τη χρήση προσωπίδων ΧΒΡΠ από το προσωπικό).

Στον ιστότοπο του, το ΓΕΣ, απονέμει συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους και συμμετέχοντες για το την άψογη σχεδίαση, εκτέλεση, το πάθος και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού.

Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»Διαγωνισμός Μηχανοκίνητων Ομάδων Πεζικού του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Ξερει κανεις ποσους στρατιωτες θα διαθετει η Ελλαδα σε περιπτωση πολεμου?Η βικιπαιδεια αναφερει οτι το wartime strengh ανερχεται σε 750 χιλιαδες στρατιωτες αλλα πιο πανω λεει οτι fit for military service ειναι 2 εκατομμυριοι ανδρες.Ποιος ειναι ο τελικος αριθμος στρατιωτων που θα διαθεσει η Ελλαδα σε εναν πολεμο?750 ή 2 εκατομμυρια?Εχω μπερδευτει

  1. Fit for military service δεν σημαινει εφεδρεια. Σημαινει ικανοι για στρατιωτικη υπηρεσια. Συνηθως υπονοει ηλικιακα και σωματικης ικανοτητας
   Ομως, π.χ ενας αστυνομικος 25 χρονων θα ανηκε σε αυτην την κατηγορια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.