Διαμετρήματα και Τακτική Χρησιμοποίηση Φορητού Οπλισμού

Γράφει ο Ευστάθιος Παλαιολόγος, το παρόν κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Δούρειος Ίππος και αναδημοσιεύεται μετά από αίτημα του συντάκτη του.

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο παρόν κείμενο δεν αποτελεί επιστημονική ανάλυση. Αν και έχω σχετική πείρα με διάφορα πυροβόλα όπλα και με στρατιωτικές τακτικές δεν είμαι ειδικός και ούτε έχω πολεμική εμπειρία. Στηριζόμενος σε μελέτη σχετικών συγγραμμάτων, ιδίαν εκ πείρας γνώση και , ελπίζω, τεκμηριωμένη λογική κρίση θα προσπαθήσω να σας αναπτύξω τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου σχετικά με τα διαμετρήματα του φορητού οπλισμού, κυρίως στα κλιμάκια της Ομάδας και της Διμοιρίας Πεζικού.

Τυφέκιο G3KA4. Παρατηρήστε την πλαστική θήκη σκανδάλης/πιστολοειδή λαβή και την πλαστική γεμιστήρα(η συγκεκριμένη τουρκικής κατασκευής) που σε συνδυασμό με την κοντύτερη κάννη μας εξοικονομούν σημαντικό βάρος.
Τυφέκιο G3KA4. Παρατηρήστε την πλαστική θήκη σκανδάλης/πιστολοειδή λαβή και την πλαστική γεμιστήρα(η συγκεκριμένη τουρκικής κατασκευής) που σε συνδυασμό με την κοντύτερη κάννη μας εξοικονομούν σημαντικό βάρος.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 παρατηρείται μια «αναζωπύρωση» στον διάλογο περί διαμετρημάτων, απότοκο του λεγόμενου «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας» και της τεράστιας σημασίας που απέκτησε ο κλασσικός αγώνας Πεζικού. Όλη η διαμάχη επικεντρώνεται κυρίως γύρω από τις φτωχές επιδόσεις του κλασσικού φυσιγγίου 5,56Χ45χιλ ΝΑΤΟ, ειδικά στις μέσες αποστάσεις και επιπλέον στην ικανότητα του να πετυχαίνει άμεση αδρανοποίηση του αντιπάλου(rapid incapacitation)

Οι επιχειρήσεις της τελευταίας δεκαετίας σχεδόν στο σύνολο τους κατατάσσονται στην κατηγορίας του «πολέμου χαμηλής έντασης» και του «αντι-ανταρτοπολέμου». Εξαιρέσεις αποτελούν κυρίως η αρχή του πολέμου στο Ιράκ με την αμερικανική εισβολή το 2003 και ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008 που όμως και στις δύο περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά μικρής διάρκειας, ενώ και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Συρία και Ανατολική Ουκρανία αποτελούν έναν ιδιότυπο τύπο πολέμου χαμηλής έντασης ή υβριδικού πολέμου. Στο Ιράκ, μετά τις αστραπιαίες αμερικανικές επιχειρήσεις και την κατάληψη όλης της χώρας, η κατάσταση εξελίχθηκε σε σταθεροποιητικές και αντιανταρτικές μορφές επιχειρήσεων. Και όλα κάτω από τον μανδύα του «winning hearts and minds»-απ’ όπου προκύπτει και η ανάγκη μείωσης της καταστροφής(ζωής και υλικών) με αποφυγή χρήσης βαρύτερων όπλων. Υπάρχει φυσικά και το παράδειγμα του Λιβάνου το 2006 αλλά οι ιδιαιτερότητες του πιστεύω τον κατατάσσουν πέραν του κλασσικού συμβατικού πολέμου.

Μια βολή στην καρδιά(εδώ από γουρούνι) ανεξαρτήτως διαμετρήματος οδηγεί πάντοτε σε γρήγορο θάνατο

Στις ιδιαιτερότητες αυτών των επιχειρήσεων εντάσσεται και η ανάπτυξη των τμημάτων Πεζικού σε εξαιρετικά αραιές διατάξεις χωρίς γραμμικές σχέσεις μεταξύ τους σε κλιμάκια μέχρι και Διμοιρία ή ακόμα και Ομάδα που δρουν ανεξάρτητα ή ημιανεξάρτητα σε δύσβατα εδάφη. Ειδικά στο Αφγανιστάν οι μικρές βάσεις (FOB-Forward Operating Base) αποτελούν κανόνα. Από εκεί εκπέμπονται πεζές ή εποχούμενες περίπολοι για έλεγχο τις γύρω περιοχής και συχνά είναι μακριά από οργανικά και μη όπλα υποστήριξης ή η χρήση τους δεν ενδείκνυται προς αποφυγή παράπλευρων απωλειών. Έτσι οι Στρατιώτες θα έπρεπε να βασιστούν στα ατομικά και ομαδικά τους όπλα για αντιμετώπιση των ανταρτών.

Το 6,8 SPC και το 6,5 Grendel (όπως στην φωτογραφία) σχεδιάστηκαν για να μπορούν να χρησιμοποιούν γεμιστήρες STANAG και να κάνουν δυνατή την μελλοντική μετάπτωση στο διαμέτρημα ήδη υφιστάμενων όπλων 5,56χιλ
Το 6,8 SPC και το 6,5 Grendel (όπως στην φωτογραφία) σχεδιάστηκαν για να μπορούν να χρησιμοποιούν γεμιστήρες STANAG και να κάνουν δυνατή την μελλοντική μετάπτωση στο διαμέτρημα ήδη υφιστάμενων όπλων 5,56χιλ

Η συνήθης πρακτική, και εφόσον δεν υπήρχε λόγος ελιγμού για κατάκτηση και διατήρηση εδάφους(όπως σε ένα κλασσικό πλήρους κλίμακας πόλεμο), το προσβληθέν τμήμα έπερνε θέσεις κάλυψης ανταποδίδοντας τα πυρά εν αναμονή υποστήριξης από αέρος ή από όπλα καμπύλης τροχιάς ή της ενεργοποίηση τμημάτων άμεσης αντίδρασης με βαρύτερα όπλα επί οχημάτων(QRF-Quick Reaction Force). Όπως γράψαμε και παραπάνω ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών ή της μή άμεσης διάθεσης τέτοιας υποστήριξης(λόγω της αραιής και κατακερματισμένης διάταξης των τμημάτων) πολλές φορές άφηνε το εν επαφή τμήμα μόνο με τον φορητό οπλισμό του.

Κάπου εκεί άρχισαν να διαφαίνονται και η αδυναμίες της εώς τότε σύνθεσης οπλισμού. Μέχρι το Αφγανιστάν οι μέσες αποστάσεις εμπλοκής του εχθρού με τον φορητό οπλισμό κειμένονταν σε ποσοστό 90% κάτω από τα 300μ, ενώ σχεδόν το 50% κάτω από τα 100μ. Στο θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν η κατάσταση αυτή ανατράπηκε με τις μέσες αποστάσεις εμπλοκής να είναι σε ποσοστό 50% σχεδόν πέραν των 300μ ενώ το 90% των εμπλοκών είναι μέχρι τα 500μ, με το υπόλοιπο να φτάνει μέχρι και τα 900μ. Οι λόγοι γι αυτό είναι πολλοί με κύριους, πέραν τους προαναφερθέντες, το εδαφικό ανάγλυφο που επιτρέπει την παρατήρηση και την εμπλοκή σε μεγάλες αποστάσεις, και την επιλογή των Ταλιμπάν να προσβάλλουν τις στρατιωτικές δυνάμεις της Συμμαχίας από μεγάλες αποστάσεις με πολυβόλα PKM και τυφέκια SVD, ενίοτε και με βαρύτερα όπλα, μιας και έχουν διαπιστώσει την αδυναμία/απροθυμία τους να ελιχθούν και να ανταποδώσουν τα πυρά στα δύσβατα εδάφη.

Οι Δυτικοί Στρατοί εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούν σε επίπεδο Ομάδας Πεζικού τυφέκια/αραβίδες και οπλοπολυβόλα/ελαφρά πολυβόλα σε διαμέτρημα 5,56Χ45χιλ συνεπικουρούμενα σε επίπεδο Διμοιρίας και Λόχου από πολυβόλα 7,62Χ51χιλ. Ο συνδυασμός αυτός θεωρείτο, και είναι κατά την άποψη μου, ικανοποιητικός για τις πλείστες μορφές αγώνα. Πιστεύω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κάθε χώρας πρέπει να προετοιμάζονται για την πιο επικίνδυνη μορφή επιχειρήσεων που είναι ο συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης. «Πολέμου καιροί ού μενετοί» και ο πόλεμος υψηλής έντασης δεν σου δίνει περιθώρια αντίδρασης αν δεν είσαι προετοιμασμένος, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις χαμηλής έντασης που έχουν μια πιο αργή εξέλιξη και επιτρέπουν την προσαρμογή. Το ότι ο φορητός οπλισμός στο Αφγανιστάν αποδεικνύεται εν μέρη ανεπαρκής δεν σημαίνει ότι μέχρι τώρα ήταν λάθος η σύνθεση του.

Το 6,5 Grendel με την εξαιρετικού βαλλιστικού συντελεστή βολίδα του, πολύ παρόμοια σε σχήμα με την βολίδα του ρωσικού φυσιγγίου 5,45Χ39χιλ

Όμως, αν και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δεν διαφαίνεται καμία ουσιαστική μεταβολή στην ισχύουσα κατάσταση αξίζει να δούμε το κεφάλαιο διαμετρήματα πιο σφαιρικά. Ιδανικά ο Πεζός Στρατιώτης θα ήθελε ο φορητός του οπλισμός του να: -Είναι ελαφρύς, μικρού μήκους και εύχρηστος(εργονομικός, με μικρή ανάκρουση και ικανοποιητική ακρίβεια)
-Χρησιμοποιεί ελαφρά πυρομαχικά που όμως να έχουν ικανοποιητική φονικότητα και βεληνεκές, ενώ να μπορούν να διαπερνούν εμπόδια(τοίχους, τζάμια, λαμαρίνες κλπ) παραμένοντας αποτελεσματικά και να έχουν επίπεδη τροχιά.

Το μέλλον στα φυσίγγια φορητού οπλισμού μάλλον βρίσκεται σε τεχνολογίες τηλεσκοπικών ή άνευ κάλυκα πυρομαχικών όπως τα εικονιζόμενα για το πρόγραμμα LSAT

Τα εν χρήση όπλα και διαμετρήματα μπορούν να καλύψουν μέρος μόνο των πιο πάνω απαιτήσεων. Όλα φυσικά περιστρέφονται γύρω από το διαμέτρημα. Οπόταν έχουμε το 5,56Χ45χιλ να είναι ελαφρύ και να επιτρέπει αντίστοιχα ελαφριά και εύχρηστα όπλα αλλά να μην είναι ικανοποιητικό σε απόδοση στα μέσα βεληνεκή ενώ από την άλλη έχουμε το 7,62Χ51χιλ να έχει ικανοποιητική απόδοση στα μέσα βεληνεκή αλλά να αποτυγχάνει παταγωδώς στο τομέα του βάρους και της ευχρηστίας.

Ας εξετάσουμε ποιες επιλογές υπάρχουν σαν λύση στο πρόβλημα της ικανοποίησης των απαιτήσεων του φορητού οπλισμού, όσον αφορά στο διαμέτρημα.

Η πρώτη επιλογή είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης με την Ομάδα να περιορίζεται σε διαμέτρημα 5,56χιλ και την Διμοιρία και τον Λόχο να διατηρούν και όπλα 7,62χιλ(πολυβόλα, τυφέκια Ε.Σ. και Ακροβολιστού). Αυτή η επιλογή είναι σιγουρα η πιο οικονομική και άμεσα εφαρμόσιμη. Όμως αποτυγχάνει να επιλύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα, μιας και για αντίστοιχες του Αφγανιστάν περιπτώσεις μεγάλο μέρος του προσωπικού θα αδυνατεί να συνεισφέρει σε μια εμπλοκή λόγω των περιορισμών του διαμετρήματος του. Οι προβλέψεις μιλούν για αύξηση των πιθανοτήτων μελλοντικών επιχειρήσεων αντιανταρτοπολέμου έναντι επιχειρήσεων υψηλής έντασης ενός συμβατικού πολέμου.

Το ελαφρύ πολυβόλο του προγράμματος LSAT έχει πετύχει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά το βάρος τόσο για το ίδιο το όπλο όσο κυρίως για τα πυρομαχικά
Το ελαφρύ πολυβόλο του προγράμματος LSAT έχει πετύχει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά το βάρος τόσο για το ίδιο το όπλο όσο κυρίως για τα πυρομαχικά

Η δεύτερη επιλογή είναι η καθολική επιστροφή σε όπλα και πυρομαχικά 7,62Χ51χιλ. Αυτή η επιλογή πάσχει στους τομείς του βάρους και της ευκολίας χρήσης και επιπλέον κάνει τον πεζό λιγότερο αποτελεσματικό στον αγώνα εκ του συστάδην και στις εμπλοκές μικρών αποστάσεων.

Η τρίτη επιλογή είναι αυτή που εφαρμόστηκε τελικώς στο Αφγανιστάν όπου έγινε πιο ευρεία εισαγωγή όπλων 7,62χιλ όπως τυφεκίων Ακροβολιστού σε επίπεδο Ομάδας και ελαφρών πολυβόλων 7,62χιλ στην Ομάδα και την Διμοιρία. Αυτή η επιλογή, προσπαθεί να εξουδετερώσει τα μειονεκτήματα του κάθε διαμετρήματος κάνοντας μια μίξη σε επίπεδο Ομάδας και Διμοιρίας όπου τα όπλα 5,56χιλ, που είναι και τα περισσότερα, αναλαμβάνουν το βάρος του αγώνα μικρών αποστάσεων συνεπικουρούμενα από τα 7,62χιλ τα οποία αναλαμβάνουν το βάρος του αγώνα μέσων αποστάσεων συνεπικουρούμενα από τα 5,56χιλ. Σε αυτή τη κατευθυνση κινούνται σημαντικές εξελίξεις. Ήδη έχουν παρουσιαστεί σημαντικά βελτιωμένα πυρομαχικά 5,56χιλ όπως το το Μ855Α1, το Μk262 και Μk318 που αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό ορισμένα προβλήματα του διαμετρήματος όπως τα τραυματικά του αποτελέσματα σε μέσα βεληνεκή, φυσικά παραμένει το στοιχείο της σχετικής αδυναμίας έναντι εμποδίων. Αυτά τα καινούρια πυρομαχικά είναι προσανατολισμένα για χρήση από αραβίδες, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του φορητού οπλισμού στον Αμερικανικό Στρατό. Επίσης έγινε εισαγωγή νέων όπλων 7,62χιλ, κυρίως στη μορφή ελαφρών πολυβόλων(Minimi 7,62 Mk-48) και τυφεκίων Ακροβολιστού. Η σημαντικότερη εξέλιξη, κατά την άποψη μου, όμως είναι η καθιέρωση με την μια ή άλλη μορφή μιας πιο ευέλικτης και ισορροπημένης σύνθεσης οργανώσεως και υλικού σε επίπεδο Ομάδος και Διμοιρίας. Έτσι έχουμε Ομάδες 8 εώς 10 αντρών με τυφέκια ή αραβίδες 5,56χιλ(με ένα βομβιδοβόλο ανά ημιομαδα) και ελαφρά πολυβόλα(ένα ανά ημιομάδα) και ένα τυφέκιο Ακροβολιστού 7,62χιλ. Κατά περίπτωση το ένα ή και τα δύο ελαφρά πολυβόλα 5,56χιλ ενδέχεται να αντικατασταθούν με ελαφρύ ή μέσο πολυβόλο 7,62χιλ. Περισσότερα πολυβόλα 7,62χιλ βρίσκουμαι σε επίπεδο Διμοιρίας μαζί με στοιχεία Ε.Σ. Αυτή η σύνθεση επιτρέπει ανάληψη όλων των ειδών αποστολών Πεζικού σε κάθε μορφή αγώνα και είναι, κατά την άποψη μου, η πλέον ενδεδειγμένη λύση στο θέμα διαμέτρημα, οπλισμός και σύνθεση μικρών κλιμακίων Πεζικού. Όχι τυχαίως, παρόμοια σύνθεση διατηρούσαν οι Σοβιετικοί(και διατηρούν οι Ρώσοι) ήδη από την δεκαετία του ’70 με το συνδυασμό ΑΚΜ(τώρα ΑΚ-74Μ), SVD, PKM.

Σε ένα πόλεμο υψηλής έντασης το βάρος του αγώνα σε μέσες και μεγάλες αποστάσεις αναλαμβάνουν τα βαρέα όπλα Πεζικού όπως ο εικονιζόμενος MILAN στο Ιράκ το 2003. Παρατηρείστε επίσης τον φόρτο των Βρετανών Πεζοναυτών.
Σε ένα πόλεμο υψηλής έντασης το βάρος του αγώνα σε μέσες και μεγάλες αποστάσεις αναλαμβάνουν τα βαρέα όπλα Πεζικού όπως ο εικονιζόμενος MILAN στο Ιράκ το 2003. Παρατηρείστε επίσης τον φόρτο των Βρετανών Πεζοναυτών.

Η τέταρτη επιλογή είναι ανάπτυξη ενός καινούριου μέσου διαμετρήματος γενικής χρήσης ικανού να αντικαταστήσει και τα δύο προαναφερθέντα. Αυτή η λύση είναι σίγουρα η πιο ελκυστική αλλά σίγουρα και η πιο ακριβή και τεχνολογικά και βιομηχανικά απαιτητική.

Ο παράγοντας φονικότητα

Όχι, κανένα διαμέτρημα δεν σχεδιάστηκε για να τραυματίζει-και να αναγκάζει τον εχθρό να απασχολεί προσωπικό στην μεταφορά και περίθαλψη του τραυματία και λοιποί αστικοί μύθοι… Αν και το διαμέτρημα του φορητού οπλισμού, και ο φορητός οπλισμός κατ’ επέκταση, λίγη επίδραση έχουν στην έκβαση ενός συμβατικού πολέμου υψηλής έντασης(σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις χαμηλής έντασης όπου ο φορητός οπλισμός έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο) ο Στρατιώτης θέλει, και δικαιούται, να έχει ένα συνδιασμό που θα του επιτρέπει να εξουδετερώνει τους αντιπάλους του χωρίς να του αφήνει αμφιβολίες μιας αυτός και οι συντρόφοι του πιθανόν να αναγκαστούν να διέλθουν από τις θέσεις που κατείχε ο εχθρός. Φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν παραγνωρίζεται η συμβολή του ατομικού και ομαδικού οπλισμού στην αποτελεσματικότητα των τμημάτων Πεζικού και πρέπει να τονιστεί ότι από τον ατομικό οπλισμό και την αποτελεσματική χρήση του εξαρτάται άμεσα η ζωή των Πεζών Μαχητών.

Αμερικανοί Πεζοναύτες με πλήρη φόρτο. Ο συμβατικός αγώνας Πεζικού εμπεριέχει διαφορετικές προκλήσεις για το προσωπικό και τα υλικά σε σχέση με τις αντιανταρτικές επιχειρήσεις.
Αμερικανοί Πεζοναύτες με πλήρη φόρτο. Ο συμβατικός αγώνας Πεζικού εμπεριέχει διαφορετικές προκλήσεις για το προσωπικό και τα υλικά σε σχέση με τις αντιανταρτικές επιχειρήσεις.

Τα τραύματα από πυροβόλα όπλα προκαλούν τον θάνατο με δύο τρόπους. Με καταστροφή του κεντρικού νευρικού συστήματος, πράγμα που επιφέρει άμεσο θάνατο, και μέσω πρόκληση αιμορραγίας(πτώση πίεσης στο αίμα, μη οξυγόνωση και καταστροφή ζωτικών οργάνων). Πολλοί παράγοντες όμως επενεργούν στο πόσο γρήγορα θα επέλθει αυτός ο θάνατος και πόσο γρήγορα θα αδρανοποιηθεί ο στόχος με τον δεύτερο τρόπο. Πολλές φορές η «άμεση αδρανοποίηση» είναι αποτέλεσμα και ψυχολογικών παραγόντων. Ο πληγέντας άνθρωπος αντιλαμβανόμενος το τραύμα του αφήνει τον εαυτό του να καταρρεύσει «αφού όλα πλέον έχουν τελειώσει». Αυτό δεν συμβαίνει με φανατικά αποφασισμένους αντιπάλους ή άτομα υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Παρόμοια λειτουργεί και ο μηχανισμός του νευρολογικού σοκ, όπου μετά από ένα σοβαρό πλήγμα στον κορμό, ακόμα κι αν δεν έχει καταστραφεί κάποιο ζωτικό όργανο ή το κεντρικό νευρικό σύστημα, ο οργανισμός αντιδρά μέσω καταπληξίας του νευρικού συστήματος που οδηγεί συνήθως σε ανακοπή.

Συνήθως τραύμα στο κορμό, στο κέντρο μάζας, επιφέρει τάχιστα τον θάνατο (ή καλύτερα την αδρανοποίηση) μιας και εκεί βρίσκονται καρδιά, πνεύμονες, συκώτι και η καταστροφή τους έχει άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό. Σε μικρότερο βαθμό ισχύει το ίδιο και για τραύματα στην κοιλιά. Καταστροφή κύριου αιμοφόρου αγγείου όπως αορτής, καρωτίδας ή μηριαίας αρτηρίας δημιουργεί ακατάσχετη και δύσκολα ελεγχόμενη αιμορραγία.

Ομάδα Πολυβόλων σε αστικό περιβάλλον. Το 7,62Χ51χιλ υπερέχει σαφώς κατά πιθανών εμποδίων όπως οι τοίχοι μιας οικίας
Ομάδα Πολυβόλων σε αστικό περιβάλλον. Το 7,62Χ51χιλ υπερέχει σαφώς κατά πιθανών εμποδίων όπως οι τοίχοι μιας οικίας

Αντίθετα τραυματισμοί στα άκρα συνήθως είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμοι και δημιουργούν και μικρότερο ψυχολογικό σοκ οπόταν είναι και λιγότερο πιθανό να αδρανοποιήσουν γρήγορα ή άμεσα τον στόχο.

Προκύπτει η σημασία του «shot placement» που θα κτυπήσει δηλαδή η βολίδα. Μεγάλο μέρος της ικανότητας ενός πυρομαχικού να αδρανοποιήσει τον αντίπαλο καταλήγει εδώ. Το 5,56χιλ επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την έκταση του τραύματος στηριζόμενο στην ταχύτητα του και την θραυματοποίηση της βολίδας εξ’ού και η σχετική πτώση στην απόδοση του όσο αυξάνεται το βεληνεκές. Το 7,62χιλ στηρίζεται στη μάζα της βολίδας του. Το 5,56χιλ υπερέχει σε μικρά βεληνεκή ενώ το 7,62χιλ υπερέχει σε μέσα. Η βλητική τραυμάτων στηρίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως γωνία προσβολής της βολίδας, τα υλικά κατασκευής της, τα σωματομετρικά δεδομένα του στόχου, την δυναμική του υδραυλικού και υδροστατικού σοκ, και πολλά άλλα που τα εξετάζει η σχετική επιστήμη. Είναι παρατηρημένο ότι πολλές φορές τα ίδια όπλα βάλλοντας τα ίδια πυρομαχικά αποδίδουν διαφορετικά αποτελέσματα λόγω αναρίθμητων αστάθμητων παραγόντων.
Αναφορές για το 5,56χιλ υπάρχουν πλήθος, για το πως αποτυγχάνει να εξουδετερώσει τους αντιπάλους σε μέσες αποστάσεις, για το 7,62χιλ δεν υπάρχει σχεδόν καμία, και, αντιθέτως απ’ ότι θα ήθελαν να συνεπάγεται οι διάφοροι υποστηρικτές του, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν κυρίως λόγω της μικρότερης χρήσης του στις σύγχρονες επιχειρήσεις και τις έλλειψης στοιχείων από το παρελθόν που η χρήση του ήταν πιο ευρεία. Άποψη μου είναι ότι αυτές οι αναφορές, αν και καθόλα ειλικρινείς, εντούτοις είναι εστιασμένες στο «πεδίο Αφγανιστάν».

Ο παράγοντας βάρος είναι το Α και το Ω για τον Πεζό. Το όπλο και τα πυρομαχικά πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν αυτόν τον παράγοντα

Οι υπέρμαχοι των μεγαλύτερων διαμετρημάτων προβάλλουν σαν επιχείρημα την ικανότητα τέτοιων διαμετρημάτων να εξουδετερώνουν τον αντίπαλο με μία μόνο βολίδα. Άρα, είναι πιο αποτελεσματικά, μπορεί ο στρατιώτης να μεταφέρει λιγότερα πυρομαχικά μια και δεν χρειάζονται πολλαπλές βολές στον στόχο και ούτω καθεξης. Αυτά τα επιχειρήματα, πιστεύω, είναι τουλάχιστο έωλα, πολύ «εργαστηριακά» και μακριά από την πραγματικότητα του πεδίου της μάχης. Ο μέσος Στρατιώτης, ακόμα και του ύψιστου επιπέδου εκπαίδευσης χρησιμοποιεί το όπλο του πυροβολόντας προς τον στόχο μέχρι να επιφέρει το επιθυμιτό αποτέλεσμα(fire for effect). Βολές τύπου double tap, ή control pair ή single shot είτε ανήκουν στην σφαίρα του ιδανικού, είτε αφορούν προσωπικό ειδικών δυνάμεων με ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

Ο Ρωσικός Στρατός εδώ και δεκαετίας φρόντισε να εφοδιάσει τις Ομάδες Πεζικού του με όπλα διαμετρήματος 7,62Χ54R όπως το Dragunov SVD και το PKM, διατηρώντας παράλληλα το 5,45Χ39 ώς το κύριο διαμέτρημα του όγκου των τυφεκίων του.
Ο Ρωσικός Στρατός εδώ και δεκαετίας φρόντισε να εφοδιάσει τις Ομάδες Πεζικού του με όπλα διαμετρήματος 7,62Χ54R όπως το Dragunov SVD και το PKM, διατηρώντας παράλληλα το 5,45Χ39 ώς το κύριο διαμέτρημα του όγκου των τυφεκίων του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επέμβαση της SAS στην ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο το 1980. Οι τρομοκράτες δέχτηκαν μεγάλο αριθμό σφαιρών από τα όπλα των ανδρών της SAS. Σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήθηκε η μορφή των βολών που προαναφέραμε παρά την εκπαίδευση και την εμπειρία των ανδρών που μετείχαν στην επιχείρηση. Η πραγματικότητα του πολέμου θέλει τον μέσο Στρατιώτη να πυροβολάει με ταχύ ρυθμό(δεν εννοώ ριπές) προς τον στόχο για όση ώρα τον βλέπει ή μέχρι να πέσει και να σταματήσει να κινείται. Είτε έχει τυφέκιο 5,56χιλ είτε έχει πολυβόλο 0,50’’! Οπόταν προκύπτει ότι την ίδια κατανάλωση πυρομαχικών θα έχει ανεξαρτήτως διαμετρήματος, τα πλείστα από τα οποία πιθανότατα δεν θα κτυπήσουν κανένα στόχο. Ένα εύκολα ελεγχόμενο όπλο και επάρκεια πυρομαχικών αυξάνουν τις πιθανότητες να πετύχουμε τον στόχο. Στην ένταση της μάχης η σκόπευση είναι ταχεία και συνήθως όχι ακριβής. Η κατάσταση βελτιώνεται με τα σκοπευτικά βοηθήματα αλλά στο δυναμικό περιβάλλον της μάχης ο μέσος στρατιώτης δεν θα δρα ως ακροβολιστής. Αν το μεγαλύτερο είναι πάντα καλύτερο τότε γιατί να μην φέρουν όλοι ένα Barret 0,50’’…;

Η ρεαλιστική εκπαίδευση συμβάλει τα μέγιστα στην προετοιμασία του στρατιώτη για την φονικότητα της μάχης αλλά η εμπειρία λέει ότι τις πλείστες φορές υπερισχύει το ένστικτό. Γι αυτό και ικανοί εκπαιδευτές με μεγάλη πολεμική εμπειρία όπως ο Travis Haley (γνωστός από το διάσημο βίντεο της Blackwater από την οροφή κτιρίου στο Ιράκ) προάγουν την εκπαίδευση που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εγγενών ανθρώπινων ενστίκτων αντί αυτής που προσπαθεί να τα τιθασεύσει. Ο μέσος Στρατιώτης όταν κληθεί να πολεμήσει θα πολεμήσει για πρώτη φορά στη ζωή του, πιθανότατα και τελευταία, και θα συμμετάσχει σε ελάχιστες μάχες ενεργά. Δεν θα αποκτήσει εμπειρία. Ο τρόπος σκέψης μας πρέπει να λαμβάνει αυτό υπόψιν πολύ σοβαρά.

Ο Ρωσικός Στρατός εδώ και δεκαετίας φρόντισε να εφοδιάσει τις Ομάδες Πεζικού του με όπλα διαμετρήματος 7,62Χ54R όπως το Dragunov SVD και το PKM, διατηρώντας παράλληλα το 5,45Χ39 ώς το κύριο διαμέτρημα του όγκου των τυφεκίων του. Παρόλα αυτά οι Ειδικές Δυνάμεις διατήρησαν στις δεξαμενές οπλισμού τους και παλαιότερα τυφέκια ΑΚΜ 7,62Χ39 για χρήση κατά περίπτωση
Ο Ρωσικός Στρατός εδώ και δεκαετίας φρόντισε να εφοδιάσει τις Ομάδες Πεζικού του με όπλα διαμετρήματος 7,62Χ54R όπως το Dragunov SVD και το PKM, διατηρώντας παράλληλα το 5,45Χ39 ώς το κύριο διαμέτρημα του όγκου των τυφεκίων του. Παρόλα αυτά οι Ειδικές Δυνάμεις διατήρησαν στις δεξαμενές οπλισμού τους και παλαιότερα τυφέκια ΑΚΜ 7,62Χ39 για χρήση κατά περίπτωση

Ο παράγοντας ευκολία χρήσης

Η ευκολία χρήσης, όσο αφορά το διαμέτρημα, περιστρέφεται κυρίως γύρω από τα επίπεδα ανάκρουσης. Όπλα μικρότερου διαμετρήματς υπερέχουν σαφώς σε αυτόν το τομέα. Η εκτόξευση ταχέως πυρός, η μεταφορά του πυρός από στόχο σε στόχο ή η διατήρηση κινούμενου στόχου στα σκοπευτικά μας, οι ταχείς επαναληπτικές βολές σε περίπτωση αστοχίας, ειδικά στο πολύ απαιτητικό περιβάλλον την μάχης εκ του συστάδιν(CQB-Close Quarters Battle) επιβάλλουν την χρήση μικρότερων διαμετρημάτων. Όλα τα προηγούμενα γίνονται ακόμα σημαντικότερα μέσα από το πρίσμα των βολών εν κινήσει ή από ενδιάμεσες θέσεις βάλλοντος που αποτελούν και τον κανόνα στον αγώνα Πεζικού. Ακόμα και τα πλέον σύγχρονα τυφέκια 7,62χιλ όπως το SCAR-H παρουσιάζουν μια απότομη και ισχυρή ανάκρουση δύσκολα ελεγχόμενη.

Ο παράγοντας βάρος

Γραμμάρια=κιλά=πόνος. Αυτή η «εξίσωση» είναι η πεμπτουσία της σχέσης του πεζού με το βάρος. Το βάρος επιρεάζει την απόδοση του πεζού Στρατιώτη όσο κανένας άλλος παράγοντας και η εισαγωγή μικρότερων διαμετρημάτων είχε ως στόχο και την μείωση του βάρους του φόρτου. Πως μεταφράζεται το βάρος σε σχέση με το διαμέτρημα φορητού οπλισμού. Αν κάνουμε την σύγκριση μεταξύ 5,56χιλ και 7,62χιλ προκύπτουν τα εξής. 300 φυσίγγια 5,56χιλ σε γεμιστήρες έχουν βάρος 4,85 κιλά. 140 φυσίγγια 7,62χιλ σε γεμιστήρες έχουν βάρος 5,16 κιλά. Δηλαδή με περισσότερο βάρος μεταφέρουμε λιγότερο από τα μισά πυρομαχικά. Με την σειρά του αυτό μεταφράζεται σε λιγότερη ώρα εκπομπής κατασταλτικού πυρός(μία βολίδα τουλάχιστο ανά τρία δευτερόλεπτα σε κύκλο 1-1,5 μέτρων πέριξ του στόχου), λιγότερες πιθανότητες(σε συνδιασμό και με τον παράγοντα ευκολία χρήσης) επιτυχούς προσβολής του στόχου, μεγαλύτερες ανάγκες αναχορηγίας, και μεγαλύτερο κόπο μεταφοράς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ιράκ όπου οι Αμερικάνοι στρατιώτες στην αρχή των επιχειρήσεων-υψηλής έντασης επιχειρήσεις εισβολής- μετέφεραν πέραν των 10 γεμιστήρων για το ατομικό τους τυφέκιο ενώ αργότερα, στις επιχειρήσεις σταθεροποίησης και αντιανταρτοπολέμου 5 ή και λιγότερες. Το ίδιο και η παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν με τους στρατιώτες να κουβαλούν τον ελάχιστο αριθμό φυσιγγίων σε αντίθεση με ένα πόλεμο υψηλής έντασης.

Ο παράγοντας απόσταση εμπλοκής.

Αυτός ο πολύ τυχερός Ρώσος Στρατιώτης έπεσε θύμα βολίδας η οποία αφού έξυσε τον λαιμό του του άφησε μεγάλο ανοικτό τραύμα στον θωρακικό μυ. Πιθανόν ο θύτης να ανάφερε ότι πέτυχε τον αντίπαλο του στο στήθος αλλά αυτός δεν πέθανε. Η σημασία του shot placement.

Όπως έχουμε ήδη γράψει, δεν είναι όλος ο κόσμος και όλοι οι πολέμοι «Αφγανιστάν». Στον πόλεμο υψηλής έντασης υπερισχύουν οι εμπλοκές μικρών αποστάσεων λόγω της ευρείας χρήσης πυρών καμπύλης τροχιάς, που αναγκάζουν τους πεζούς σε καλυψη μεχρι την άρση τους, την μεγάλη επάρκεια πολύ πιο καταστρεπτικών, από φορητό οπλισμό, βαρέων όπλων πεζικού όπως κατευθυνόμενα και μή αντιαρματικά, βαρέα πολυβόλα και πολυβόλα βομβίδων, πυροβόλα μικρού διαμετρήματος από Α/Α και ΤΟΜΑ, την μηχανοκίνηση σε μεγάλο βαθμό που επιτρέπουν την προστατευένη προσέγγιση των εχθρικών θέσεων και την αύξηση των επιχειρήσεων σε αστικά περιβάλλοντα.

Επίσης η τάση πιο σύγχρονων Στρατών να επιλέγουν νυχτερινές επιχειρήσεις μειώνει ακόμα περισσότερο τις αποστάσεις εμπλοκών διότι ακόμα και με τα πλέον σύγχρονα συστήματα η αντίληψη τακτικής κατάστασης και η ικανότητα αναγνώρισης στόχων από πλευρά του πεζού στρατιώτη μειώνονται δραματικά σε σχέση με την μέρα.

Κατά την άποψη μου ο κύριος παράγοντας περιορισμού του βεληνεκούς για τον πεζό είναι η αδυναμία εντοπισμού, αναγνώρισης και ακριβούς εμπλοκής του στόχου σε ένα δυναμικό περιβάλλον μάχης(κίνηση φίλιων και εχθρών, εκρήξεις, φόβος θανάτου, κούραση, μειωμένη ορατότητα, προσπάθεια κάλυψης κλπ).

Παρόλα αυτά το βεληνεκές είναι θεμιτό στοιχείο και εδώ τα ελαφρύτερα διαμετρήματα μειονεκτούν λίγο ή περισσότερο σε σχέση με διαμετρήματα της κατηγορίας του 7,62 ΝΑΤΟ. Αποστολές περιπολιακού χαρακτήρα, ενέδρες ή αντιενέδρες ίσως επιβάλουν μεγαλύτερες του συνηθισμένου αποστάσεις εμπλοκών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επάρκεια όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς όπως τυφέκια ακροβολιστού και πολυβόλα γενικής χρήσης πιθανόν να είναι η μόνη που θα μας επιτρέψει απόκτηση και διατήρηση υπεροχής πυρός που θα επιτρέψει τον ελιγμό.

Ο παράγοντας εμπόδια (intermediate barriers)

Εδώ η αδυναμία όπλων μικρότερων διαμετρημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστεί. Η διατήρηση της τροχιάς της βολίδας μετά την διάτρηση κάποιου εμποδίου(λαμαρίνα, γυαλί κλπ) και η αποτελεσματικότητα της μετά από αυτή έχει άμεση σχέση με την μάζα της και λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να βελτιώσουν ένα πιο ασθενικό πυρομαχικό σε αυτό τον τομέα. Οπόταν κρίνεται επιβεβλημένη η υποστήριξη των τμημάτων με όπλα μεγαλύτερων διαμετρημάτων.

Οι συμπεριφορά και των δύο διαμετρημάτων έναντι ατομικών και άλλων θωρακίσεων αν και όχι ταυτόσημη σαν αποτέλεσμα αποδίδει το ίδιο μιας και σχεδόν όλες οι θωρακίσεις πλέον σχεδιάζονται για να αντέχουν τουλάχιστο διαμέτρημα 7,62χιλ.

 

Η επιδίωξη του ιδανικού διαμετρήματος

Τα δικαιλογημένα ή μη παράπονα για την ανεπάρκεια του 5,56Χ45χιλ τροφοδότισαν σειρά ερευνών, πειραματισμών και εισηγήσεων για το μέλλον στον φορητό οπλισμό. Το τραγικό είναι ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολλές παρόμοιες προσπάθειες(όπως το 0,276’’ Pedersen ή το 7Χ43χιλ ενώ το εξαιρετικό6,5χιλ Arisaka χάθηκε μαζί με την Ιαπωνική Αυτοκρατορία) αλλά καμιά δεν καθιερώθηκε. Πιο ενδιαφέρουσα βρίσκω την προσπάθεια για ένα φυσίγγιο γενικής χρήσης ικανό να αντικαταστήσει τόσο το 5,56χιλ όσο και το 7,62χιλ. Σε αυτή την κατηγορία εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του το 6,5Χ38χιλ Grendel.

Πιο γνωστό όμως είναι το 6,8Χ43χιλ SPC που όμως δεν έχει την απόδοση να αντικαταστήσει το 7,62Χ51χιλ σε αποστάσεις πέραν των 500μ σε αντίθεση με το 6,5Χ38χιλ που υπερέχει μέχρι και τα 1000μ. Το 6,5Χ38χιλ φαίνεται να υπόσχεται πραγματική βελτίωση στα διαμετρήματα φορητού οπλισμού. Όμως η υιοθέτηση του φαντάζει πιο απίθανη ακόμα και από το 6,8Χ43χιλ, το οποίο προσφέρεται ως ένα «αντί-5,56» ή αν θέλετε σαν μια βελτιωμένη αμερικανική εκδοχή του 7,62Χ39χιλ. Αντίθετα το 6,5Χ38χιλ δείχνει να είναι ένα πραγματικό φυσίγγιο γενικής χρήσης με χαρακτηριστικά βεληνεκούς και φονικότητας ίσα ή και καλύτερα από το 7,62Χ51χιλ και χαρακτηριστικά βάρους και ευκολίας χρήσης πολύ κοντά σε αυτά του 5,56Χ45χιλ. Φυσικά, στις νεότερες εκδόσεις του το 5,56Χ45, όπως το Μ855Α1, βελτιώνουν κατά πολύ την απόδοση του φυσιγγίου κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί η αντικατάσταση του. Σημαντικό στοιχείο και των δύο φυσιγγίων , 6,5χιλ και 6,8χιλ, είναι ότι δύναται να αποτελέσουν αντικείμενο εκσυγχρονισμού ήδη υπάρχοντος οπλισμού 5,56χιλ μεσω της αντικατάστασης κάννης και κεφαλής του κλείστρου μιας και σχεδιαστικά οι διαστάσεις τους υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη συμβατότητας με τις υπάρχουσες υποδοχές γεμιστήρα STANAG ή ακόμα και της χρήσης του ίδιου γεμιστήρα. Δυστυχώς, ειδικά για την περίπτωση του 6,5χιλ, φοβάμαι ότι θα πέσει θύμα της οικονομικότερης παραμονής στην παρούσα κατάσταση…

Την τελευταία περίοδο γίνεται μεγάλη συζήτηση και γύρω από το 0,300 AAC Blackout, ειδικά μετά την απόκτηση του, πρώτη επίσημη, από τις Ειδικές Δυνάμεις των Ολλανδών Πεζοναυτών. Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο αυτό το φυσίγγιο έχει επιλεγεί. Κι αυτός είναι η αποτελεσματικότητα του σε υποηχητική έκδοση. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο βλέπουμε κατά καιρούς τις Ρωσσικές Ειδικές Δυνάμεις να χρησιμοποιούν μέσα στις Ομάδες ορισμένα AKM με σιγαστήρα. Τόσο το 5,56χιλ όσο και το 5,45χιλ είναι χαρακτηριστικώς ανεπαρκή ως υποηχητικά φυσίγγια.

Ο σπογγώδης ιστός των πνευμόνων μπορεί ορισμένες φορές να απορροφήσει μεγάλο μέρος του υδροστατικού σοκ μιας βολίδας και να μην της επιτρέψει να εκδηλώσει το μέγιστο της ισχύος της.

Η κατάσταση στον Ελληνικό Στρατό

Η περίπτωση «Αφγανιστάν» καμία σχέση δεν έχει με τα ελληνικά δεδομένα. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ωφείλουν να προετοιμάζονται για επιχειρήσεις υψηλής έντασης με τους εξ ανατολών …κουμπάρους.

Ο Ελληνικός Στρατός δεν ανέβηκε στο τρένο του 5,56χιλ που ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του 1980. Αντίθετα επέλεξε να παραμείνει με το 7,62χιλ αν και μετέπειτα η προσπάθεια του να ανανεώσει τον φορητό οπλισμό του εισάγοντας όπλα διαμετρήματος 5,56χιλ ναυάγησε λόγω οικονομικής στενότητας. Η σχετική προσπάθεια κατάφερε πάντως να παράξει ελαφρά πολυβόλα 5,56χιλ στην μορφή του Minimi και να τα εισάξει σε υπηρεσία πρωτοτυπώντας παγκοσμίως στο να έχει τυφέκιο 7,62χιλ και ελαφρύ πολυβόλο 5,56χιλ!

Πρόλαβαν, όμως, να εξοπλιστούν οι Σχηματισμοί και τα Συγκροτήματα των Ειδικών και Επίλεκτων Δυνάμεων με καθολική υιοθέτηση του διαμετρήματος 5,56χιλ οι οποίοι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, επαναφέρουν σταδιακά και ορισμένα όπλα 7,62χιλ, ως επί το πλείστο τυφέκια G3A3ZF(ΕΑ). Επίσης οι εν λόγω Μονάδες διαθέτουν σε μεγαλύτερη επάρκεια παρελκόμενα και σκοπευτικά βοηθήματα αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του οπλισμού τους.

Η κατάσταση, αν και μακράν από ιδανική, δεν είναι τραγική. Όλα δείχνουν ότι ο Ε.Σ. θα παραμείνει στο 7,62χιλ ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια ακόμα αξιοποιώντας τα G3. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να βελτιώσει τα μειονεκτήματα του φυσιγγίου, ειδικά το βάρος των πυρομαχικών, αλλά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των τυφεκίων μπορεί να φέρει βελτιώσεις στο τομέα της ευκολίας χρήσης, στο μέτρο του δυνατού. Η αναβάθμιση πρέπει να εστιαστεί στους τομείς:

 • α. Της σκόπευσης, με την εισαγωγή σε ευρεία χρήση σκοπευτικών βοηθημάτων όπως διόπτρες ταχείας σκόπευσης(red dot)όπως την Aimpoint και διοπτρών γενικής χρήσης όπως ACOG ή Spectre DR.
 • β. Του βάρους, μέσω της αντικατάστασης των κοντακίων Α4 με κοντάκια Α3 ή τύπου «Μ4», της θήκης του μηχανισμού σκανδάλης με πλαστική και των γεμιστήρων με αλουμινένιες ή πλαστικές.
 • γ. Της ευκολίας χρήσης, μέσω της αντικατάστασης των καννών με κοντές κάννες υποδείγματος «Κurz» (αν και αυτό απαιτεί εκτεταμένες παρεμβάσεις) και μέσω προσαρμογής εμπρόσθιας κάθετης χειρολαβής σε πιο λεπτής διατομής χειροφυλακτήρα και την τοποθέτηση των παρελκομένων σε ενσωματωμένες ράγες υποδείγματος MIL-STD-1913.
Τα εξαιρετικά L-119A2 της Colt Canada (πρώην Diemaco) που εξοπλίζουν το σύνολο των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων. 5,56Χ45 χιλ, κάννες μήκους αραβίδας και υποαραβίδας, και, σε απογοήτευση των αρνητών, με σύστημα λειτουργίας απευθείας έγχυσης (direct impingement)

Όλες οι βελτιώσεις είναι εντός των δυνατοτήτων των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ενώ μπορούν να λάβουν την μορφή κλιμακωτής προμήθειας σε βάθος μερικών χρόνων με ένα παράλληλο πρόγραμμα πλήρους εργοστασιακής συντήρησης του οπλισμού και φυσικά με προτεραιότητα τις Μονάδες της ΑΣΔΕΝ και του Δ’ΣΣ.

Εξέλιξη επιβάλλεται και στην σύνθεση των Ομάδων Πεζικού. Η χωρητικότητα του Μ-113 επιτρέπει την οργάνωση Ομάδας 10 αντρών στα πρότυπα όσων περιγράψαμε πιο πάνω. Η αριθμητική δύναμη είναι σημαντική ειδικά όταν το Πεζικό αποβιβαστεί από τα οχήματα του. Δίνει αυξημένη ισχύ πυρός και κυρίως δυνατότητα απορρόφησης απωλειών.

Η καθυστέρηση του Ε.Σ. πιθανόν να προκύψει προς όφελος του μιας και στον ορίζοντα ήδη φαίνεται να ωριμάζουν τεχνολογίες στο τομέα του φορητού οπλισμού όπως το LSAT παρόλο που δεν διαφαίνεται ορατός ορίζοντας για εισαγωγή τέτοιων σε υπηρεσία.

Συμπεράσματα

Ο εχθρός του καλύτερου είναι το αρκετά καλό. Δυστυχώς ή ευτυχώς. Όλα τα διαμετρήματα είναι προϊόντα συμβιβασμού. Τα υπάρχοντα, 5,56Χ45χιλ και 7,62Χ51χιλ απέχουν μακράν από το να είναι τα ιδανικά διαμετρήματα. Είναι όμως αρκετά καλά γι αυτό που προορίζονται. Το 5,56χιλ ως ενδιάμεσο φυσίγγιο γενικής χρήσης που να καλύπτει τις απαιτήσεις του αγώνα εκ του συστάδην και το 7,62χιλ ώς ένα φυσίγγιο πλήρους ισχύος για ομαδικά όπλα υποστήριξης. Δυστυχώς το στρατιωτικό κατεστημένο δεν αποδέχεται εύκολα τις αλλαγές γι αυτό και δεν βλέπω στο προσεχές μέλλον κάποια σημαντική διαφοροποίηση στον τομέα διαμετρήματα φορητού οπλισμού.

Άλλωστε πρόσφατα ο Γαλλικός Στρατός εξέφρασε επιθυμία να προμηθευτεί δεκάδες χιλιάδες τυφέκια 5,56χιλ προς αντικατάσταση των FAMAS οπόταν προβλέπει να παραμείνει στο διαμέτρημα(και αντίστοιχα και στο 7,62χιλ) για την επόμενη 20ετία τουλάχιστο και πρόσφατα έχει επιλεγεί γι αυτόν το σκοπό το ΗΚ416Α5F. Σημαντικές εξελίξεις θα έρθουν με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης τηλεσκοπικών (cased telescoped) και άνευ κάλυκα (caseless) πυρομαχικών όπως το εξελισσόμενο πρόγραμμα LSAT. Γι αυτό πιστεύω ότι όλοι αναμένουν στο ακουστικό γι αυτές τις πιο επαναστατικές λύσεις και δεν θα μπουν στον κόπο και τα έξοδα να αντικαταστήσουν κάτι αρκετά καλό(5,56/7,62) για κάτι καλύτερο(6,8 και 6,5).

Το μέλλον θα δείξει…

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

147 Απαντήσεις

 1. Η λογική του μίνιμι είναι το βάρος και τα πυρομαχικά, φαίνεται παράλογη αλλά ένας μόνο κουβαλά τα πάντα.

  Με την λογική των αριθμών που είμαστε λιγότεροι ένας μόνιμος κάνει μόνος τους την δουλειά. Σωστή η απόφαση λόγο της μείωσης της θητείας, παράλογη γιατί δεν εκπαιδεύονται και οι έφεδροι ,πόσοι ξέρουν να αλλάξουν ταινία;

  Μέσα σε ένα Μ-113 ένας με μίνιμι αντί για τρεις με πολυβόλο MG.

  Πρακτικά ο ΕΣ κράτησε τα οπλοπολυβόλα και πολύ σωστά έκανε γιατί με μόνο 2-3 πολυβόλα σε μια διμοιρία δεν γίνετε δουλειά, όπως και σωστά τους χώρισε σε ομάδες 8 ατόμων, η λογική του ελαφρού πεζικού άσχετα αν περάσαμε σε σχεδόν πλήρη μηχανοκίνηση.

  Ασχολούμαστε με τα διαμετρήματα και δεν παίρνουμε μαθήματα και εμένα μου αρέσει το 5,56 αλλά με κάνες των 20,5 ιντσών για να έχει πλήρη απόδοση.

  Το λάθος των αμερικάνων είναι οι κοντές κάνες και η μη έκδοση οπλοπολυβόλου- όπλου ακροβολιστή.

  Όσο για το καταραμένο βάρος που θα μεταφέρει ένας πεζός, υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί με την κατασκευή ενός ειδικού καροτσιού από αλουμίνιο πλαστικό που θα το έχει ο στρατιώτης δεμένο πίσω από την εξάρτηση του, με μπαταρίες λιθίου και κινητήρα ηλεκτρικό με ρυθμιστή για 3-4-5 χιλιόμετρα την ώρα και με μεταφερόμενο βάρος 35-40 κιλά! Που μπορεί να αυξηθεί με επιπλέον σχεδίαση και ανάρτηση.

  Ήθελα να το κατασκευάσω αλλά ένα πρόβλημα υγείας με απέτρεψε να το κάνω.

  Αν δέσεις ένα απλό καρότσι λαικής από τα φτηνά από αλουμίνιο -πλαστικό στην εξάρτηση με ειδικό τρόπο, κουβαλάς 15-20 κιλά άνετα εκεί μέσα ακόμα και σε χωματόδρομους και σε σκληρά εδάφη από λείο χώμα.
  Το έχω δοκιμάσει και με 25 κιλά σε άσφαλτο.
  Αν είχε καλύτερες ρόδες και λίγο μεγαλύτερες θα ήταν ιδανικό.

 2. Πολύ καλό άρθρο!
  Θα ήθελα όμως να τονίσω πως το G3A3/4 δεν μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί στον ΕΣ σε μονάδες πρώτες γραμμής ιδιαίτερα σε μηχανοκίνητους σχηματισμούς.
  Οτι επεμβάσεις και να κάνουμε το βάρος δεν πρόκειται να μειωθεί σε αισθητά επίπεδα.
  Αλλα το χειρότερο είναι ότι και η εργονομία του όπως και ο αριθμός εμπλοκών του G3 δεν συγκρίνεται σε σχέση με συγχρονα τουφεκια
  Υπάρχουν εξαιρετικά τυφέκια πολυ πιο εργονομικά που μπορούν να αποκτήθούν για τις ανάγκες των ΠΖΝ και Δ ΣΣ
  SCAR-H ή ΗΚ417 θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτα
  Ενας αριθμός 50000 όπλων δεν είναι ανεφικτος

  1. Οι Πεζοναυτες εχουν αυτη τη στιγμη 5,56. Γιατι να επιστρέψουν στο 7,62;
   Επισης, τα οποια θεματα πιθανον να εχουν με εμπλοκες οφειλονται σε κακη συντηρηση. Προσωπικα χρησιμοποιώ G3 για 20 και πλέον χρονια και ποτε δεν ειχα κανενα προβλημα με εμπλοκες. Εχω ριξει μεχρι και 800 φυσιγγια απο το πρωι μεχρι το μεσημερι. ΚΑΜΙΑ εμπλοκη!
   Το κυριο θεμα βαρους με τα 7,62 δεν ειναι τοσο το βαρος των οπλων. Ειναι το βαρος των πυρομαχικων. Και η ανακρουση

   1. Πιθανόν το 5.56 να ειναι καταλληλότερο για αμφίβιες επιχειρήσεις. Είναι επίσης και η εργονομία του G3….Οσον αφορά το κοντάκι του Α4 δεν θα έλεγα πως είναι πολύ βολικό για σκόπευση (τουλάχιστον απο προσωπική εμπειρια σε πυρ και κινηση) Δυστηχως στο ΠΖ στην Ελλάδα ένα πολύ μεγάλο μέρος των όπλων έχει την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά όσον αφορα τις εμπλοκες. Επίσης στις βολές στα πεδια βολής σε επίπεδο τάγματος (μια φορα ανα δεκαπενθήμερο) το τίγκα λάδι που μπαίνει πριν γινει η βολή δεν θα υπάρχει στο πεδιο της μάχης. Το βάρος του G3 σε συνδυασμό με την όχι βέλτιστη εργονομια εμποδίζει την κίνηση κατά την διάρκεια αλμάτων/ελιγμων. Ειναι επίσης ακατάλληλο όπλο για CQB (πολυ πιθανόν στα νησια)

   2. ….και θέση του μοχλού οπλίσεως μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα στο g3 .Αλλά ακόμα και να μεταβεί ολόκληρος ο ΕΣ σε 5,56 διαμέτρημα ,γιατί να προχωρήσει σε αγορά νέου ευρωπαικού τυφεκίου και οχι στο δοκιμασμένο πατροπαράδοτο τρόπο, μ16 και μ4 απο τα αμερικανικά αποθέματα.

  2. Πραγματικά ένα ενδιαφέρον τυφέκιο, επειδή βγαίνει και σε δυο εκδόσεις/διαμετρήματα H/L νομίζω ότι θα ήταν μια καλή επιλογή για αντικατάσταση των υπαρχόντων όπλων στις ΕΕΔ.

    1. Όντως combat testet/proven αγαπητέ dg.
     Αυτό είχα κι εγώ στο μυαλό μου, σε ενα προηγούμενο άρθρο σχετικά με το θέμα παρέθεσα και φωτογραφικό υλικό που δείχνει άντρες των αμερικανών SOF’s με το συγκεκριμένο όπλο στο Αφγανιστάν και Ιράκ.

     http://www.proelasi.org/2017/08/08/ο-στρατός-των-ηπα-αναζητά-επισήμως-ένα/

 3. Και για να προλάβω ορισμένους το κάθε τουφέκιο κοστίζει (με βάση την τιμή που το προμηθευτηκαν οι Κενυάτες ) 2400 Ευρώ. Οχι φθηνό αλλά ουτε και απαγορευτικό

   1. Και πάλι είναι πολλά τα λεφτά για τυφέκιο, ειδικά για την ποσότητα που μιλάς, πρόσθεσε και έξτρα γεμιστήρες και στοκ από ανταλλακτικά για κλείστρα, κοντάκια κλπ και έχεις ένα πολύ καλό αλλα πολύ ακριβό τυφέκιο.

    Αν θα παραμείνει το 7.62, τότε το G3 δεν θα αλλάξει σύντομα, αλλά αν αποφασίσουν να πάνε σε 5.56, το Μ4 το αγοράζει ο αμερικανικός στρατός για $640 ανά μονάδα, με το 1/4 του κόστους κάνεις την δουλειά σου. μαζί με τα έξτρα πας στο 1/3 του κόστους. Και έχεις και εμπειρία από την χρήση του εγχώρια. Αν σου βγάλει προβλήματα το SCAR τι κάνεις? Με το Μ4 και το G3 ξέρεις τα πάντα. Μάλιστα όλο το κόστος στις ράμπες της κάννης για να δέχεται τα νέα πυρομαχικά το έχουν επωμιστεί οι Αμερικανοί, αν σε αναβαθμίσουν στο μέλλον με Μ855Α1, είσαι έτοιμος. Δεν θα έχεις άλλα sunk costs (νέες συμβατές κάννες).

    Οι Αμερικανοί έχουν τέτοιες πολυτέλειες, εμείς όχι. Γι αυτό και όπλα με μεγάλο ιστορικό πίσω τους είναι ότι καλύτερο για εμάς.

   2. Συνεχίζουμε να έχουμε την λαθεμένη εντίλη πως 7.62 διαμέτρημα σημαίνει μόνο G3 (!). Η τιμή που σου έδωσα είναι για μια πρόσφατη παραγγελία για την Κένυα για λιγα κομμάτια. Μην συγκρίνεις τις παραγγελίες του Αμερικανικού Στρατού. Αλλιώς σε αντιμετωπίζει κάποιος για εκατονταδες χιλιάδες Μ4 παραγγελία και αλλιώς για μερικές δεκάδες χιλιάδες. Αν το SCAR -Η είναι ακριβό υπάρχουν αλλες 5 αξιοπιστες προτάσεις. Οταν οι απέναντι παράγουν μαζικά το Mehmecik MPT-76 (βασίζεται σε πολλά στοιχεία στο HK417 και το AR-15). Μπορουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι με το G3 που κλωτσάει σαν γομάρι. Σε περίοδο υψηλής έντασης η ανακρουση του όπλου δεν αφηνει περιθώρια για ευκολη σκοπευση (μετα την πρώτη βολη). Ιδιαίτερα όταν οι αντίπαλοι θα είναι πολυάριθμοι.

    Οπως το φαντάστηκα και όπως είχε πει και ο Γράψας το G3 είναι ενα πολυ καλο τουφέκιο 7.62 mm και αν δεν αλλαξουμε διαμέτρημα θα παραμεινει.
    Και εγω θα συμφωνουσα αν ζουσα στο 70-80

   3. Σε περίοδο υψηλής έντασης η ανακρουση του όπλου δεν αφηνει περιθώρια για ευκολη σκοπευση

    Μόλις περιέγραψες τα όπλα 7,62χ51. Όλα
    Αν δεν αλλάξεις διαμέτρημα γιατί να αλλάξεις τυφέκιο; Αν υπάρχουν ταλαιπωρημένα G3 στις Μονάδες τότε άλλαξε τα. Υπάρχουν πολλά ακόμα καινούρια (αχρησιμοποίητα)
    Αν θα δώσεις εκατομύρια για να αλλάξεις τυφέκιο τότε άλλαξε και διαμέτρημα

   4. Ο Αμερικανικός στρατός τα περισσότερα Μ4 τα αγόρασε προς 1200$ το κομμάτι, μόνο όταν έσπασε το μονοπώλειο της Colt με την FN και την Remington να μπαίνουν στο παιχνίδι η τιμή έπεσε. 50.000 κομμάτια δεν είναι και λίγα, θα τα πάρεις με 900€ το κομμάτι ίσως, περίπου 1:3.

    Το τουρκικό τυφέκιο είναι ολοκαίνουργιο, θα φάει πολλά ψωμιά ακόμα για να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Επίσης το παράγουν οι ίδιοι και μπορούν να απορροφήσουν το κόστος του R&D, έχουν ήδη ένα μεγάλο πελάτη, τον στρατό τους, πιθανώς στο μέλλον και άλλους συγγενικούς λαούς όπως τους Αζέρους .

    Έχεις δίκιο, το G3 κλωτσάει, φταίει ο μεγάλος φορέας κλείστρου και το μικρό buffer. Μπορείς να κάνεις καλύτερο το κλώτσημα, υπάρχουν τρόποι…

    Η αλλαγή τυφεκίου είναι πολιτική απόφαση και πολιτική απόφαση == ψήφοι. Η FN δεν πρόκειται να σου δώσει συμπαραγωγή στα receivers. Είναι καινούργιο το τυφέκιο. Έχει ενεργές πατέντες. Χωρίς να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εγχώρια (δλδ ψήφοι), δεν θα το δεχτούν. Εκτός αν έχουν άλλο ιδίων όφελος….

    Δεν θα κερδίσεις και πολλά απο πλευράς βάρους με το SCAR και θα συνεχίσεις να έχεις ανάκρουση .308, απλά θα την νιώθεις λιγότερο. Υπάρχουν πολλά καλά τυφέκια σε .308 εκεί έξω, SCAR, ACR, LMT, 417. Δυστυχώς τα όπλα δεν είναι πλέον πρεσαριστό μέταλλο, είναι billet, με αποτέλεσμα να κοστίζουν πιο πολύ. Ακόμα και να έπαιρνες συμπαραγωγή, η επένδυση σε εργαλεία και CnC μηχανήματα θα ήταν πολύ μεγάλη. Μόνο αν άνοιγε εργοστάσιο η FN εδώ, αλλά γιατί να το κάνει?για 150.000 κομμάτια?

    Δεν είναι λαθεμένη αντίληψη, είναι η πραγματικότητα. Το G3 είναι φτηνό, είναι το μεγάλο του ατού, πιο φτηνό και απο το Μ4, έχεις τα μηχανήματα και την τεχνογνωσία, και η γραμμή παραγωγής σου έχει ρολλάρει εδώ και χρόνια. Μακάρι να παίρναμε νέο τυφέκιο, αλλά μπορείς να υποδείξεις που θα βρεθούν τα λεφτά και η θέληση για αλλαγή?

   5. Ευσταθιε….οχι η ανακρουση στο SCAR και στο G3 δεν ειναι ίδια…όπως και η ευστοχια όπως και το βαρος αλλά και η εργονομια….δεν θα ήταν δίκαιο να το συγκριναμε σε λογική προδιαγραφών. Αν ο ΕΣ πιστεύει ότι καλύτερο διαμέτρημα είναι το 5.56 mm ας πάμε σε ένα τυφεκιο σε αυτην την κατευθυνση. Αν πιστευει όπως και ο Τουρκικός Στρατός ότι καλύτερο είναι ένα τυφεκιο 7.62 mm ας πάμε σε αυτην την κατευθυνση.

    Αν δεν ξέρει τι να πιστέψει ή πιο δρόμο να πάρει στο διαμέτρημα. Ας πάρει ένα ενδιαμεσο τυφεκιο σε μικρους σχετικά αριθμούς για τις μονάδες 1ης γραμμης. Θελεις να είναι 50000 τα τουφέκια ή 20-25 χιλιάδες συζητήσιμο

    Το να ήμαστε όμως κοντά στο έτος 2020 και να έχουμε τον Ελληνα στρατιώτη με Μ113, χωρίς κράνη κέβλαρ και G3A3 (+πολλά άλλα) δεν νομιζω ότι μας κολακεύει.

    Απλα η προσεγγισή μου είναι πως σε περίοδο οικονομικής στενότητας πας σε άμεσες γρήγορες λύσεις για να καλυψεις κενα. Η ένταση στην περιοχη δεν μας αφήνει να εφυσηχαζουμε.

    Το πλεονέκτημα να υιοθετήσουμε ένα τυφεκιο σαν το SCAR είναι ότι στο μέλλον τα ίδια τυφεκια μπορούν να αλλάξουν επίσης κάνη και διαμέτρημα οποτε αν αλλαξουμε γνώμη ειναι εφικτή η τροποποίηση.

    Το ίδιο αποφάσισε και η SOCOM που προέκρινε το βαρύτερο SCAR-H , ακύρωσε το SCAR-L των 5.56 mm και απέκτησε εξτρα κιτ προσαρμογής για μετατροπή από 7.62 σε 5.56 οταν το απαιτούν οι περιστάσεις (πχ CQC κτλ)

   6. @defencegreece

    Επειδή έχω πείρα και με τα δύο, το SCAR είναι πιο ελαφρύ, έχει καλύτερη εργονομία, αλλά από ανάκρουση… Μόνο στην απευθείας σύγκριση αν διαπιστώσεις διαφορά.
    Οπόταν, από ανάκρουση δεν κερδίζεις κάτι ουσιαστικό. Από βάρος πυρομαχικών δεν κερδίζεις τίποτα. Και από ακρίβεια; Νομίζω απόλυτα συγκρίσημη εκτός κι αν μιλάς για εκδόσεις ακριβείας του SCAR-Η όπως το PR/TPR, που και πάλι είναι συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες του G3
    Στο ότι η οικονομική στενότητα δεν αποτελεί δικαιολογία, σύμφωνοι.
    Στο SCAR δεν μπορείς να αλλάξεις διαμετρήματα από ενδιάμεσα σε πλήρους ισχύος. Το αντίθετο γίνεται αλλά τα Common Receiver μάλλον αποτελούν είδος σπάνιο…
    Ο Ε.Σ πρέπει να αλλάξει τυφέκιο. Αλλά αν θα μείνει στο ίδιο, ακατάλληλο διαμέτρημα, δεν αξίζει τον κόπο

   7. Φαντάζομαι η τρίτη επιλογή θα μας κάλυπτε όπως λες με τα βαριά όπλα της ομάδας σε 7.62 (ακροβολιστή, πολυβόλο)και τα απλά τυφέκια σε 5.56…εχω την εντύπωση πως κλίνεις και εσυ προς τα εκει ?

 4. Φυσικά αυτό το όπλο θα ήθελα να αγοράσω και είναι πραγματικά εξαιρετικό 450 μέτρα με 5,56!
  http://www.atdmachineshop.com/varmint.htm

  Home » Rifles » AM-15VS24

  AM-15VS24Heavy Barrel Varminter

  Anderson Manufacturing’s Heavy Barrel Varminter (AM15VS24) offers target shooters and hunters a modern sporting rifle with the same specifications as the Anderson Sniper except with a 24-in. fluted barrel. Chambered in.223/5.56mm and offering a optics-ready Picatinny rail, and Magpul PRS stock.

  SPECIFICATIONS & FEATURES

  Caliber : .223 / 5.56 NATO
  Action : Semi-Automatic
  Magazine Capacity : 2- 30 round MAGPUL
  Overall Length :

  Barrel : ER Shaw 24″ 416 Stainless Steel Bull Barrel
  Rifling : 11.5 Deg. Target Crown 1-8.5 Twist
  Gas Block : Low Profile
  Receiver : Forged 7075-T6 or Billet
  Front Sight : Optic Ready
  Butt Stock : Magpul PRS
  Grip : ERGO
  Forearm : Free Float Modular 13.25″
  Trigger : Timmney Drop In Trigger
  Bi Pod : Harris LMS
  Case : Hard Case / Black

  MSRP

  AM-15VS24 $2,483.60
  AM-15VS24 – BILLET $2,693.60

 5. Ευστάθιος Παλαιολόγος-defencegreece- Gio Hon
  Τι θα λέγατε να σχεδιάζαμε το δικό μας τυφέκιο;

  Έχω κάνει μελέτες και για αυτό το θέμα σε αρκετά σημεία απέτυχα. Απέτυχα γιατί δεν πήγα να αντιγράψω τι κάνουν οι άλλοι, άλλα να σχεδιάσω πραγματικά ένα διαφορετικό τυφέκιο από αυτά που υπάρχουν με τετράγωνο κάλυκα! Ναι με τετράγωνο κάλυκα για να έχει ισχυρή δύναμη με χαμηλό διαμέτρημα και με δυνατότατα να δέχεται γεμιστήρα και ταινία.

  Για να μην γράφω πολλά εδώ κανένας δεν θα δεχόταν όπλο που για να λειτουργήσει θα είχε μπαταρίες και ηλεκτρικό κινητήρα, για να γυρίζουν τον ειδικής σχεδιάσεις μύλο που μετέφερε της τετράγωνες σφαίρες στην θαλάμη, με ειδική σχεδίαση ανάκρουσης στο κοντάκι, με εδική σχεδίαση στης γεμιστήρες κλπ!

  Το επόμενο σχέδιο είναι με έναν κάλυκα μου είναι ο μισός τετράγωνος ο μισός ίδιος, δηλαδή στρογγυλός. Εδώ οι λύσεις είναι πιο εύκολες και οι σφαίρες μπαίνουν στην γεμιστήρα σε διπλή στήλη και όχι σε μονή όπως στον τετράγωνο κάλυκα. Εδώ και πάλι είχαμε κέρδος από την περισσότερη πυρίτιδα, μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα και μεγαλύτερο βεληνεκές.

  Διαφωνίες υπήρχαν με τον τρόπο τροφοδοσίας κλπ από ανθρώπους έλληνες που δούλευαν στην Γερμανία! Εδώ στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε ως συνήθως κανείς

  1. Είναι μεγάλο το αρχικό κόστος. Πρώτα ξεκινάς με κινητό ουραίο και μετά πας σε ημιαυτόματα. Αλλά θες πολιτική αγορά για να κάνεις απόσβεση, και αυτό δεν θα γίνει πραγματικότητα για πολλούς λόγους. Δυστυχώς θέλει πολιτικό σχεδιασμό και θα πάρει 15-20 για να αποκτήσουμε σοβαρή οπλουργία.

   Νομίζω ότι για το βαλάντιο μας και για τις ανάγκες μας, το Μ4 είναι η καλύτερη λύση. Έχοντας διαβάσει παλιότερα άρθρα του Παλαιολόγου, γιατί εμένα μ’αρέσουν τα όπλα, όχι πως θα χρησιμοποιηθούν από στρατούς, βλέπω οτι το Μ4 λύνει το πρόβλημα του βάρους, των πυρομαχικών, της ανάκρουσης, της έλλειψης οπτικού και του βεληνεκούς που θα κληθεί να βάλλει ένας οπλίτης, καθώς και το θέμα του κόστους. Ίσως την επόμενη φορά που θα πέσει υπογραφή για την βάση στη Σούδα, να μην ξεχάσουν οι πολιτικοί να ζητήσουν συμπαραγωγή Μ4 απο τους Αμερικανούς. Που δεν παίζει αλλά λέμε τώρα…

   Τα άλλα που λες είναι ενδιαφέροντες ασχολίες, αλλά δύσκολα θα αλλάξεις σχήμα κάλυκας τρόπο feeding. Ίσως αν ασχολείσαι με αντοχές υλικών, να βρεις κάτι πολύ φθηνότερο απο ορείχαλκο, ο οποίος κοστίζει. Αλλά να μπορεί να πρήζεται κατά την έκρηξη σαν τον ορείχαλκο, για παραπάνω ασφάλεια. Οι Αμερικανοί έχουν παίξει με πολυμερή και αλουμίνιο αλλά δεν τους βγήκε…ακόμα.

 6. Ευστάθιος Παλαιολόγος δεν διαφωνώ μαζί σου αλλά αφού το τόλμησαν οι Γερμανοί το έκανα και εγώ αλλά για μικρά διαμετρήματα για το 7,62 ούτε για αστείο γιατί πρέπει να ενισχύσεις το υλικό κλπ.

  Δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν λειτουργικό ένα τυφέκιο με επιλογέα σε BOLT ACTION για να κερδίσεις περισσότερη δύναμη για μεγαλύτερο βεληνεκές.

  Σε όλες της μελέτες μου προσπαθώ να σχεδιάσω- βρω το διαφορετικό αυτό που δεν υπάρχει αλλιώς δεν μπορείς να ανταγωνιστής της ξένες μεγάλες εταιρίες με το ίδιο παραγόμενο προιόν.

  Τι θα λέγατε για έναν διαφορετικό εκτοξευτεί βομβίδων των 40 χιλιοστών που να δέχεται από εμπρός ΑΤ και ΗΕ ειδική κεφαλή με κούφια ουρά κλπ.

  Υπόψιν ότι ο απλός εκτοξευτής των 40 χιλιοστών έχει την δύναμη να εκτοξεύσει μια ΑΤ κεφαλή ίδια με του LAW στην ίδια απόσταση.

   1. @Ευστάθιος Παλαιολόγος
    Υπήρξε της Dynamit Nobel που αναφέρω παρακάτω, παρόλο που λύθηκαν τα αρχικά προβλήματα με την υπερθέρμανση που είχαν παρουσιαστεί στο όπλο, δεν μπήκε σε υπηρεσία εφόσον δεν μπήκε και το τυφέκιο/όπλο για το οποίο προοριζόταν το συγκεκριμένο πυρομαχικό.

    1. Αυτό είναι σωστό, πληρούσε όμως (αν και δευτερεύουσα) μια παρόμοια λειτουργία, καθώς φιλοξενούσε το φυσίγγιο, το οποίο δεν μπαίνει «σκέτο στο

    2. Αυτό είναι σωστό, πληρούσε όμως (αν και δευτερεύουσα) μια παρόμοια λειτουργία, καθώς φιλοξενούσε το φυσίγγιο, το οποίο δεν μπαίνει «σκέτο» στο όπλο.

 7. Αγοραζω level IV πλάκα θωράκισης με 200 δολάρια. Αυτη αντέχει σε βολές απο συνηθισμένα (και διατρητικα) φυσίγγια 7.62.

  ειναι θεμα λίγου χρόνου να παράξουν και τούρκοι τέτοιες πλάκες που θα κανουν αχρηστα ολα τα οπλα 5.56 καθως και τα 7.62 με συνηθισμένα φυσίγγια.

  Συμπέρασμα:
  – ξεχάστε τα 5.56
  – το ορατό μελλον ειναι 7.62 με ειδικές διατρητικές βολίδες.
  – επισης ξεχάστε τις συζητήσεις για αντικατάσταση όπλων, οι νέες διατρητικές βολίδες μπορουν να βληθουν απο τα G3 αλλα θα ειναι ΑΚΡΙΒΕΣ, δεν εχουμε τα λεφτα να παρουμε και οπλα και νεα πυρομαχικα.

   1. Δεν έχω ειδικές σκοπευτικές ικανότητες, και το πεδίο μάχης δεν είναι σκοπευτήριο, αλλά αυτά που λες ισχύουν για όλους τους τύπους όπλων και πυρομαχικών. Ότι όπλο και να δώσεις, η αστοχία θα είναι μεγάλη. Έχοντας χρησιμοποιήσει και τα 2, ποιο είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο από το μέσο χρήστη κατά τη γνώμη σου?

    Να σου θυμίσω οτι οι Τούρκοι φτιάχνουν και κλώνο της Elcan specterDR, με BDC και αποστασιόμετρο πάνω στο γυαλί (τι reticle θα χρησιμοποιήσουν δεν είναι γνωστό ακόμα).

    http://www.3eeos.com/urun/avci-1-4x/

    Χμμ, να κάτι που βοηθάει το proper shot placement, και ζυγίζει μόλις 625 γραμμάρια αντί για 2 κιλά. Θα μου πεις κοστίζει 3 φορές παραπάνω. Θα σου πω ζυγίζει 3 φορές παρακάτω…Όποιο πρόβλημα και να θες να λύσεις, θα έχεις ένα κόστος και ένα βάρος…

    Για τα νέα βλήματα που λες, αν έχουν τεστάρει την νέα βολίδα στο στρατό, οτι μπαίνει σωστά στην θαλάμη χωρίς προβλήματα, τότε όλα καλά. Αν έχουν δει και τις φθορές στο σπέιρωμα της κάννης να παραμένουν οι ίδιες, τότε η αλλαγή είναι εύκολη. Αλλιώς έχεις μεγάλο θέμα. Έχεις sunk costs κατευθείαν.

   1. “Λέγεται «proper shot placement». Εκπαίδευσε τους στρατιώτες να σημεδεύουν λαιμό, κεφάλι ή οτιδήποτε άλλο. Η level IV δεν είναι πανάκεια”

    Φιλε goi hon, εύστοχα σχολια αλλα εδω τα αντεπιχειρήματα μου
    1. μια πλάκα θωρακισης επιπέδου 4 ζυγίζει 2 κιλά (αυτη η ελαφριά πλάκα ειναι λιγο πιο ακριβή, στα 400 δολάρια) και καλύπτει ολο τον πρόσθιο θώρακα. Με ενα βαρος θωρακισης περι τα 6 κιλά μπορεις να θωρακισεις ολη την πρόσθια επιφάνεια του σώματος.
    2. εαν το shot placement ηταν τοσο εύκολο δεν θα ειχαμε ουτε καν 5.56 οπλα αλλα ακομα πιο μικρές βολίδες. Εαν νομίζεις οτι ειναι εύκολο να επιτυχεις head shots σε αποστασεις μεγαλύτερες των 10 μέτρων, τοτε μαλλον εχεις πολυ ιδιαίτερες σκοπευτικές ικανότητες. Οταν μάλιστα μιλάμε για κινούμενους στοχους πεδίου μάχης, αυτο ειναι αδύνατον.

    “Βλεπω σε επηρέασαν οι Αμερικανοί στρατηγοι και τα 50,000 τυφεκια σε 7,62….
    Το 7,62Χ51 εχει πολυ περισσότερα μειονεκτηματα σε σχεση με τα πλεονεκτήματα του ως φυσιγγιο ατομικου οπλισμου”
    Φιλε Στάθη εχω περασει 6 χρονια κρατώντας G3 και 3 χρονια κρατώντας Μ4. Εχω κανει πολλες βολες και με τα δυο οπλα, ενα ακουστικό τραύμα εχει μεινει να μου τις θυμίζει. Γνωριζω και τα δυο οπλα και συμφωνούσα απόλυτα με αυτα που γραφεις, μεχρι που συνειδητοποίησα ποσο εχει εξελιχθεί η ατομική θωράκιση.

   2. Καλημερα.
    Η θωρακιση ειναι αναμφιβολα εξαιρετικης σημασιας για τον Πεζό Μαχητή.
    Ομως, πολλες φορες περισσοτερη θωρακιση δε σημαινει και πιο ασφαλης και πιο αποτελεσματικος μαχητης.
    Σε ενα πλήρους κλίμακας πολεμο πιο πολυ σημασια εχει το αλεξιθραυσμο μερος ενος γιλεκου παρα οι πλακες.
    Οταν ξεκινας να μειωνεις την κινητικοτητα του πεζου αυξανεις τις πιθανοτητες του να πληγει. Καπου υπαρχει η χρυση τομη για καθε είδους επιχειρησεις αλλα ποτε δεν είναι κατι απολυτο.

 8. Σχετικά με την διαφορετική μορφή του κάλλυκα και το διαμέτρημα, υπάρχει και το παράδειγμα με το πυρομαχικό της Dynamit Nobel(στο διαμέτρημα 4,73 × 33 mm) που είχε κατασκευαστεί για το όπλο G11 της HK το οποίο παρά την εξέλιξη του μέχρι το στάδιο μαζικής παραγωγής, τελικά δεν μπήκε σε υπηρεσία στην Bundeswehr, εξαιτίας της πτώσης της ΕΣΣΔ και τις περικοπές που ακολούθησαν στους προϋπολογισμούς στα κράτη του ΝΑΤΟ.

  https://ugc.kn3.net/i/origin/

  http://www.xdtalk.com/attachments/image-jpeg.148649/

  1. φιλε gunslinger, το G11 εφτασε πολυ κοντα στο σταδιο μαζικης παραγωγης αλλα ειναι αμφιβολο εαν η τεχνολογια του ηταν ωριμη. Γιατι το λεω αυτο?
   Τα βιομηχανικα μυστικα των πυρομαχικων του πουληθηκαν στους Αμερικανους το 2003, οι οποιοι απο τοτε πειραματιζονται με την caseless τεχνολογια χωρις να εχουν να επιδειξουν καποιο λειτουργικο οπλο μεχρι ακομα και τωρα.
   Πολλα απο τα στοιχεια του προγραματος παραμενουν βιομηχανικα μυστικα αλλα πιστευεται οτι υπαρχουν σημαντικα θεματα αξιοπιστιας.

   Μην ξεχνας οτι ενα στρατιωτικο πυρομαχικο πρεπει να δουλευει 100% αξιοπιστα (θα κρεμεται η ζωη σου απο αυτο) σε θερμοκρασιες -40 εως +60, σε σκονη/νερο/λασπη, με αποτομες διακυμανσεις θερμικρασιας, κλπ κλπ

   Ολα αυτα φαινεται ειναι πολυ δυσκολο να τα επιτυχεις με caseless τεχνολογια.
   Ενα παραδειγμα μονο. Η θαλαμη πρεπει να σφραγισει ερμητικα για να αποτρεψει την εξοδο των αεριων κατα την πυροδοτηση, οι πιεσεις που αναπτυσονται σε αυτη τη φαση ειναι τεραστιες. Πως θα εξασφαλισεις μια τετοια σφραγιση της θαλαμης τοσο στους -40 και στους +60 βαθμους θερμοκρασια? Υπαρχει η συστολη/διαστολη του μεταλλου στη μεση. Αν κανεις τα διακενα του μεταλου (tolerances) πολυ μεγαλα (για να μην εμποδιζεται η λειτουργια του οπλου στις υψηλες θερμοκρασιες) τοτε θα εχεις διαρροες αεριων στις χαμηλοτερες θερμοκρασιες. Εαν κανεις τα διακενα πολυ μικρα, τοτε στις υψηλες θερμοκρασιες τα μεταλικα μερη θα «φρακαρουν» και δεν θα κινουνται.

   Παρακολουθω στενα τις εξελιξεις στο θεμα του οπλισμου και θωρακισης και terminal ballistics (πολυ πιο στενα απο το Φ35), δεν ειμαι πολυ αισιοδοξος για caseless/polymer cased πυρομαχικα. Αντιθετως προσφατως υπαρχουν εταιρειες που δουλευουν σε ειδικα πολυ ελαφρα κραματα μεταλου που προσφερουν ολα τα πλεονεκτηματα των brass cases (δεν χρειαζεται ουτε να αλλαξεις οπλα) σε περιπου 1/3 του βαρους του καλυκα.

   1. Δεν διαφωνώ σε αυτό, γράφοντας ότι εξελίχθηκε ώστε να είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή δεν εννοούσα ότι ήταν και ώριμο σαν σύστημα, αυτό ισχύει νομίζω γενικά.

    Ένα σύστημα/όπλο το οποίο φτάνει σε στάδιο μαζικής παραγωγής ασφαλώς και δεν σημαίνει ότι έχει ωριμάσει κιόλας (όπως αναφέρει και ο Gio Hon με το παράδειγμα του τουρκικού τυφεκίου επάνω), μερικά δεν ωριμάζουν και ποτέ και παραμένουν προβληματικά και ελαττωματικά σε όλη την διάρκεια υπηρεσίας τους. Για την περίπτωση των Γερμανών σχετικά με το G11 γνωρίζω μόνο αυτά που έχουν επικοινωνήσει επίσημα για την απόφαση, τα αρχικά προβλήματα στο πρόγραμμα είναι γνωστά όπως και το γεγονός ότι δοκιμάστηκε και απο τους αμερικανούς.

    Εφόσον κατάφεραν όμως να φέρουν ένα τελείως ασυνήθιστο σύστημα σε φάση μαζικής παραγωγής, δείχνει ότι κάτι ξέρουν, άσχετα αν έγινε θύμα των περικοπών. Δεν μπορώ να ξέρω πως θα εξελίσσονταν αν η ιστορία έσπερνε άλλη κατεύθυνση, και αν θα ήταν επιτυχία, σε κάθε περίπτωση ήταν όμως ένα ενδιαφέρον σύστημα με ντιζάιν και τεχνολογία που ήταν πολύ μπροστά για εκείνη την εποχή(σε σύγκριση με ένα συμβατικό σχέδιο όπως τα G3 η M4).

    Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να είναι σήμερα η στο μέλλον μια επιλογή για (έναν που έχει τα χρήματα να το πληρώσει), αλλά όσο προχωράει η τεχνολογία θα εμφανίζονται νέα όπλα και πυρομαχικά στην αγορά.

    Η συζήτηση για τα φορητά όπλα(τυφέκια) θα παραμείνει νομίζω μεγάλη, ακόμα και αν υπάρξει ίσως κάποτε στο μέλλον μια απόφαση για αντικατάσταση του υπάρχον υλικού.

    Προσωπικά θα με ενδιέφερε όμως και ένα ACR της Remington με ένα ενδιάμεσο διαμέτρημα (6.8x43mm-SPC – 6.5x39mm “Grendel”), το όπλο παρόλο που είναι ακριβό(δεν ξέρω αν υπάρχουν πραγματικά φθηνές λύσεις), έχει όμως σύμφωνα με μια παρουσίαση στον ειδικό τύπο μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες(και σε σύγκριση με το SCAR), οι οποίες θα έδιναν ευελιξία στο θέμα του διαμετρήματος.

    https://www.all4shooters.com/de/Shooting/Militaer-und-Behoerden/Remington-ACR-ProZone/

 9. Ευστάθιος Παλαιολόγος δεν είχες δει το όπλο των γερμανών με τετράγωνο κάλυκα που στην πράξη δεν ήταν κάλυκας αλλά καιγόταν κατά την πυροδότηση εξ ολοκλήρου!

  Αγαπητέ είναι δύσκολο να το κάνεις στην πράξη για αυτό και αναφέρθηκα για κάλυκα τετράγωνο κατά το ήμιση.

  Gio Hon το αλουμίνιο όχι τα πολυμερή είναι καλά αλλά δεν το έχουν καταφέρει ακόμα να μην καίγονται λειώνουν σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και να είναι φτηνά.

  Όσο για την πρόταση σου θα μπορούσε να γίνει με έξυπνο τρόπο η παραγωγή bolt action και pum action σαν όπλα κυνηγητικά και για να εκπαιδεύονται οι έφεδροι συν ένα ακριβό ημιαυτόματο τυφέκιο για την εθνοφρουρά με δίποδο τηλεφακό μεγαλύτερη κάνη.

  Για να αγοράσεις το επόμενο όπλο πρέπει να έχεις αγοράσει το προυγούμενο!

  ΥΣ συγνώμη για της απαντήσεις αλλά είμαι στην δουλειά δουλεύω ταμείο και πωλήσεις σε κατάστημα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. και γράφω μερικές λέξεις στο κενό με τον άλλον πελάτη.

  1. Δεν θα αφήσουν τα ραβδωτά στην Ελλάδα, για πολλούς λόγους. Αυτά που λες, γίνονται, αλλά θες πολιτική βούληση. Οι αντιπρόσωποι ξένων εταιριών δεν θέλουν εγχώρια παραγωγή, η αστυνομία δεν θέλει ραβδωτά, οι Δικαστικοί δεν θέλουν, οι στρατιωτικοί δεν θέλουν, ομοίως και οι πολιτικοί. Είμαστε χειρότεροι και από την Καλιφόρνια εδώ, και τα κυνηγετικά τους βρωμάνε. Αλλιώς, θα είχες πολλούς τεχνίτες και θέσεις εργασίας, αλλά εκτός κομματικών γραμμών. Ε δεν γίνεται….

   Δεν ξέρω κατά πόσο θα τα καταφέρουν με το αλουμίνιο, από μόνο του βοηθά καταλυτικά τις καύσεις γιαυτό και το χρησιμοποιούν σαν έξτρα καύσιμο σε πυραύλους. Τα πολυμερή…θα δείξει, σίγουρα θα βρουν λύση

 10. όσο και να έχει εξελιχθεί η ατομική θωράκιση έχουμε πολύ μέλλον ακόμα μέχρι τη μαζική υιοθέτηση από τους εώους συμμάχους μας, αν και μας βολεύει αυτό το σενάριο γιατί αν έχει εξελιχθεί τόσο οσο περιγράφεται πάμε ολοταχώς για μάχη εκ του συστάδην κάτι θετικό για εμάς θεωρώ,αν και πιστεύω οτι τα οπλοπολυβόλα με θεριστικά πυρα και σωστά τοποθέτημένα, δεν θα καταλαβαινουν απο ατομικές θωρακισεις βάλτε και αλλα βαρέα όπλα.Στο κομμάτι του στρατού ξήρας(αν και θέλουμε λίγο ενδυνάμωση στο πυροβολικό) και δει του πεζικου(έστω και με το παρωχημένο στατικό δόγμα του) η Ελλας δεν εχει να φοβάται (ακομα τουλαχιστον)τιποτα απο τους νομαδες της κεντρικης ασιας. Από αλλού όλοι βλέπουμε οτι θα μας έρθει

 11. κλείτος ο μέλας μια καραμπίνα Beneli M4 αν είναι κοντά με ενιάβολα και καθάρισες!

  Ευστάθιος Παλαιολόγος αγαπητέ δεν είπα ότι θα έβγαινε ένα πραγματικά λειτουργικό τυφέκιο για αυτό και στην επόμενη μελέτη πήγα στον κάλυκα με το ήμυσι τετράγωνο.

  Λύσεις ψάχνω για το διαφορετικό δεν είπα πως τα καταφέρνω όλα, το θέμα είναι να βρεις και της πατέντες για να λειτουργήσουν.

  Η φιλοσοφία μου είναι το διαφορετικό για να αναγκάσεις την ξένη μεγάλη εταιρία να συνεργαστεί μαζί σου να σε χρηματοδοτήσει και να κερδίσεις από της εξαγωγές αλλά και από την παραγωγή για την μεγάλη χώρα. Εδώ στην Ελλάδα δεν το καταλαβαίνουν αυτό όμως.

 12. Προσωπικά θεωρώ το G-3 το χειρότερο όπλο έχω ρίξει Μ1, Μ1 Α1, μπρεν και με G-3 στην Αεροπορία και σε σκοπευτήριο έχω ρίξει μερικές βολές με TROY PUMP ACTION RIFLE 308 WINCHESTER και με MOSSBERG MVP LC VORTEX. HS-T

  Αυτό γιατί ήθελα να γραφτώ για να αγοράσω όπλο για να είμαι έτοιμος να πολεμήσω αφού δεν θα μου έδιναν λόγο ηλικίας 45+ ετών. Έκανα την εγραφεί σε άλλη πόλη, πλήρωσα την ετήσια συνδρομή, έριξα από όπλα φίλων -γνωστών και διαπίστωσα ότι ήταν καλύτερα από τα όπλα της θητείας μου, ένα πρόβλημα όμως με ανάγκασε να μην ξανά πάω στο σκοπευτήριο.

  Εξάλλου με πιστόλι έριχναν λόγο οικονομίας οι περισσότεροι γιατί οι σφαίρες στοιχίζουν και με πιστόλι θα έριχνα και εγώ μέχρι να αγοράσω το δικό μου όπλο γιατί είμαι σε επαρχία και όχι στην Αθήνα.

  Το ανασήκωμα της κάνης δεν υπάρχει όπως στο G-3 στα δύο όπλα που δοκίμασα, περιέργως υπήρχε στο Μ1 Α1 στο καραμπινάκι που ήταν το ελαφρύτερο από όλα τα όπλα! Δυστυχώς το άθλημα της σκοποβολής στοιχίζει ειδικά οι αγώνες που πρέπει να λάβεις μέρος ετησίως μακριά από την πόλη σου που είναι 8 στον αριθμό το φαγητό έξω κλπ.

  Δυστυχώς οι εδώ ανεγκέφαλοι δεν αφήνουν να αγοράσουν σκοπευτικά όπλα ούτε οι έφεδροι που είναι στης λέσχες εφέδρων και ακολουθούν πρόγραμμα εκπαίδευσης τι άλλο να γράψω πια!

  Το να πας με μια καραμπίνα beneli M-4 για να πολεμήσεις το θεωρώ δύσκολο όχι το όπλο αλλά για το αποτέλεσμα του, αν και ένας αξιωματικός μου είχε πει έλα εσύ ντυμένος και έτοιμος και μέσα στον γενικό χαμό κάπου θα σε βολέψουμε!

  Θέλω την γνώμη σας!

  Όσο για της λέσχες εφέδρων λυπάμαι αλλά δεν ακούν και προτιμούν να μαθαίνουν τα μέλη τους για μάχες περιπόλων κλπ και όχι να κάνουν εκπαίδευση σωστή. Δεν ξέρουν πχ να σκάψουν ένα χαράκωμα και να διαβιώσουν εκεί για ημέρες, να το σκεπάσουν, να φτιάξουν ένα πολυβολείο.
  Το περίεργο δε είναι πως δεν ξέρουν από διαβίωση υπαίθρου και πως θα τα καταφέρουν με όσα έχουν επάνω τους συνεχώς χωρίς να βασίζονται στο σακίδιο πχ δεν ξέρουν να βρουν κρυψώνες για να διανυκτερεύσουν τον χειμώνα χωρίς σκηνή και υπνόσακο.

  Το να χαθείς και να μείνεις μόνος σου είναι το ευκολότερο πράγμα σε έναν πόλεμο όπως και να χάσεις το σακίδιο σου.

  1. μη στεναχωριέσαι ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ εσύ και όποιος άλλος θέλει και ανω των 45, οταν χρειαστεί, αν το θέλεις και αν εισαι ικανος απο υγειονομικής άποψεως ,μπορεις να επιστρατευτείς με τη ταυτότητα σου και αν έχεις το ασπρο φύλλο πορείας .η ηλικία είναι ενδεικτική οχι απαγορευτική.Τώρα το που θα πας και τι όπλο θα σου δώσουν αυτό είναι άλλο θέμα αλλα να εμφανιστείς επ ωμου με το δικό σου όπλο δεν νομίζω ,αλλα αυτό θα ναι ωραιο θέαμα…

  2. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ‘Θέλω την γνώμη σας!‘

   Οταν ημουν στους ανυχνευτες ειχα παρει μια μικρη ομαδα και πηγαμε καπου για αναρηχηση ραπελιν κτλ…αρκετες ημερες…ενα βραδυ ηλθαν ’κοντα’ οι αρχαριοι …σταματησαν την οδοιπορια δεν γνωριζαν οτι ημασταν εκει ουτε πηραν χαμπαρι. αναψαν και τσιγαρο…σαν πυγολαμπιδες…λαθος μεγαλο…η συζητηση ρε μαλα…κα ο ενας ρε που..στ νη δωσε να φουμαρω και εγω..ο αλλος..ευτυχως ολα εν καιρω ειρηνης…. κτλ…τελικα εμφανιστηκα εγω και πισω μου οι αλλοι..με φακους αναμενους….οι αρχαριοι φοβηθηκαν , ο αξθιωματικος βεερανος ομως οχι…δεν γνωριζαν που ειναι που ο βορρας κτλ…ο αξιωματικος γνωριζε εφοσον ειχε κανει αυτη την πορεια αρκετες φορες προηγουμενως….τελικα πιασαμε λιγο συζητηση και εξηγησα τα βασικα τους εβαλε και ’ποστα’ ο αξιωματικος…τι εννοω..

   Η μαθηση δεν ειναι στιγμιαια αντε βουτα και μαθε και κολυμπα οι περισσοτεροι σε αυτη την πρειπτωση πνυγονται…χρειαζεται συνεχης εκπαιδευση ειδαλως ο ανθρωπος ξεχναει η και εαν θυμαται κατι το σωμα δεν…
   Φεριπην καποος μπορει να παρει και μαυρη ζωνη στο καρατε στα εικοσι αι μετα καθεται…μετα στα τριαντα του ερχεται ανεκπαιδευτος παλι στο ντοζο με μαυρη ζωνη…την οποια ομως πλεον δεν μπορει να φοραει…δεν την αξιζει…το ιδιο και με χρυσο μεταλλιο στους ολυμπιακους μετα τιποτα…χρεαιζεται προσαρμογη στις συνθηκες, ενας νεος ισως μπορει να κανει κατι καλυτερα απο εναν ηλικιωμενο ολα ομως εξαρτωνται και απαο την εκπαιδευση την μαθηση ειτε ειανι μαθηματικα και φυσικη ιστρικη ειτε οτιδηποτε αλλο η μαθηση και η εκπαιδευση δεν τελειωνει.
   Αυτα οσο για εκπαιδευση.

   Τωρα ως προς τον οπλισμο τεινω προς τα bull pup εφοσον για το ιδιο μηκος του ολικου οπλου εχω την μεγαλυτερη καννη οποτε και τα υπολοιπα. Σχετικα με το διαμετrημα θεωρω οτι 7.62 NATO ( .308) ειναι το λιγοτερο που πρεπει να εχει ο στρατιωτης. Κοκκινη κουκιδα για γρηγορη σωστη βολη. Για πολιτες εδω κοιταω τωρα τα

   Kel Tec . FRB

   https://www.youtube.com/watch?v=t2j_fMRCrXA

   KEL TEC RDB suppressed also…(.556)

   https://www.youtube.com/watch?v=BASgtPpYfF0

   εχουν και αλλα…Εφοσον ειναι μικρη εταιρεια ισως θα ειναι εφικτο να εχουν παραγωγη under license στην Ελλαδα

   Για .308 υπαρχει η δυνατοτης για αλλες μικρο τεχνολογιες ….για κατευιθυνομενη σφαιρα…κτλ…δεν θα επεκταθω…

   Ειναι λαθος οτι δεν επιτρεπουν στην Ελλαδα το αρχαιο πολιτης οπλιτης οπλιτης πολιτης….ενω το εχουν στο Ισραηλ και αλλα κρατη.

 13. Χρόνια πολλά με G3 και Μ16, έλεγα παλιότερα ότι το πρώτο το θέλω για αποστάσεις και προτιμώ το δεύτερο για κατοικημένους τόπους. Τώρα που ωρίμασα και ξέρω τι μου γίνεται, G3 και ξερό ψωμί. Έλα εσύ σε εμπόλεμες ζώνες όπως πήγα εγώ, και πες μου όταν κάνεις το εσώρουχο καφέ, αν θα σε πειράζει το βάρος ή θα καταλαβαίνεις την ανάκρουση… 7.62 άπειρες φορές προτιμότερο από το 5.56.

   1. Θα σου πω τον σημαντικότερο: αποτελεσματικότητα. Ουδέποτε είδα στόχο να μην εξουδετερώνεται με το 7.62×51. Το ίδιο δεν ισχύει φυσικά για το 5.56. Θες να προσθέσεις βεληνεκές; Διατρητικότητα; Ψυχολογία; Βάλε ό,τι καταλαβαίνεις. Του ανεκπαίδευτου πάντα θα του φταίει κάτι (όπλο, διαμέτρημα, ο Ολυμπιακός). Ο επαγγελματίας αναβαθμίζει το υλικό εφόσον το κρίνει επαρκές -το G3 είναι- στα σημεία που χρειάζεται και το κάνει επέκταση του χεριού του.

   2. Του ανεκπαιδευτου του φταιν τα διαμετρηματα, οντως…
    361ΤΠ, Αύγουστος 1974. Αποτυχημενη ενεδρα στο Συγχαρι. 5 επιζωντες. Ολοι με πολλαπλα πληγματα απο G3 και G1. Καποια και εξ επαφης. Χαρακτηριστικη περιπτωση. Ενας εκ των επιζοντων, προσβολη στη κατω σιαγωνα με αποτελεσμα να αποκοπει τμημα της ενω σχιστηκε και η δεξια καρωτιδα, τραυματα και στα δυο ποδια, τραυμα στο ενα βραχιωνα και τραυμα στο κατω αριστερο μερος του στηθους. Εζησε. 7,62Χ51…

    1. «Εξουδετερώνεται». Δε με ενδιαφέρει να σκοτώσω. Με καίει να βγει ο στόχος εκτός μάχης. Δηλαδή θες να μου πεις ότι οι 5 επιζώντες μετά το τραυματισμό τους εξακολουθούσαν να αποτελούν απειλή; Η δική μου εμπειρία αλλά μου έχει δείξει.

   3. Με ενδιαφερει να ακουσω την εμπειρια σου
    Προσωπικα δεν εχω πυροβολησει κανενα. Αυτα που γραφω ειναι από συνομιλίες, μελετη κλπ.
    Φυσιγγια εχω ριξει δεκαδες χιλιαδες, κυριως 7,62Χ51, 7,62Χ39 και 5,56Χ45. Παλια θα ελεγα οτι και το 7,62Χ39 ειναι καλο, τωρα πλεον, μονο 5,56. Με αυτο μπορεις να κανεις περισσοτερα πραγματα σε περισσοτερες τακτικες καταστασεις απ οτι τα αλλα δυο

 14. Σβήστηκε ένα μήνυμα ή μου φαίνεται;

  Για να τα πω αυτά πέρασαν 20+ χρόνια και ακόμα περισσότερα για κάποια άλλα θέματα.

  Γιατί και εγώ θα ήθελα να γράψω ότι έριξα το 1986 με 3 όπλα και με τα τρία αντιμετώπισα πρόβλημα!

  Μ1 στην 6 βολή μου πέταξε έξω τον συνδετήρα με 2 σφαίρες.

  Μ1 Α1 στην 7 βολή κόλλησε η βολίδα στην αρχή της κάνης και δεν μπορούσες να ρίξεις γιατί δεν έμπαινε άλλη σφαίρα στην θαλάμη. Ίσως ήμουν τυχερός που δεν κόλλησε πιο μακριά και έριχνα και διαλυότανε η κάνη.

  Μπρεν στης 10 σφαίρες οι δυο είχαν αφλογιστία !

  Το χειρότερο ήταν πως είχαμε εξαρτήσεις παρέλασης με μόνο 4 θήκες που έπαιρναν είτε γεμιστήρες του Μ1 Α1 με 15 σφαίρες είτε συνδετήρες του Μ1 4Χ8=32 σφαίρες ή 14Χ4=56 για το καραμπινάκι καθόλου για το μπρεν της κουβαλούσαμε σε σιδερένια κουτιά δεν υπήρχαν για τα τόμσον!

  Όσο για τα σαμποτάζ στους κινητήρες των Α-7 κορσέρ το έγραψα μετά την δημοσίευση της πτήσης! Όπως είχα υποσχεθεί να το κρατήσω κρυφό έτσι και έκανα!

 15. I don’t play around when it comes to self defence.
  I carry a .357 magnum. I can show you cases where 9 mm did not the job. I have seen cases where persons are on drugs and it takes many rounds of 9mm to stop them. Additionally I know that soldiers are given opiates and then sent to fight. Thus the 5.56 may not be and in fact will not be sufficient it will require many rounds to get the job done and if they have basic armor then defensive positions could be overrun. I can show you a soldier shooting an unarmed person point blank with 5.56 in the stomach (a murder by my book) anyway the person was on the ground alive for several minutes . If he had a hand gun he could have retaliated. He suffered dying.
  The cost of the round is irrelevant when it comes to saving a life.
  Both rifle cartridges can be used in defensive situations and hunting but the similarities stop there.
  If the main goal for your weapon is to stop an advancing enemy, the top performer is going to be the .308 all day long.
  The same is true if you want to hunt deer. It is a bigger cartridge that contains more powder and a bigger grain bullet.
  A friend of mine fought in Vietnam. Was a tunnel rat too. He did not like the fact that 5.56 tumble when hitting even a certain size twigs…for closer work he actually used a shotgun .
  I place the life of every single soldier first : therefore training and keeping the enemy at bay as far as possible saves lives…I am sure there are many civilians that train and fire a more rounds than an average soldier in some countries…
  The equipment for every soldier should include at minimum red dot sighting and night vision and basic suppressor. The days of bullshit should be over.
  The cost of ammunition for the defense of a country should never be an issue

  *. Having sufficient ammo brought to the front line should never be an issue. If it is an issue then the system is already in very deep trouble. Supply lines are the make or break an army whether it is good food or bullets or medivac.

  All exercises should include all forces combined and should be of sufficient duration so that supply chain management techniques should be implemented.
  I do not agree that a war with Turkey or Northern ‘neighbors’ had no similarities with Afganistan mountains are mountains valleys are valleys and islands have their own peculiarities meaning distance is distance. Keep them as far as possible. If you rely only on suppression fire from machine guns it will not work.
  Look at the tank ammunition. The calibers went up they also need very good supply chain management .

  I hope these help.

  1. Πολλα should…
   Αλλα στο τελος επαναλαμβανει «αστικους» μυθους οπως αυτον με τα κλαδακια.
   Ακομα και να ηταν καλυτερο το 7,62 δεν εχει σημασια τι μπορει να κανει το φυσιγγιο, σημασια εχει τι μπορει να κανει ο μαχητης με το φυσιγγιο…

   1. εχω ριξει αρκετές βολές με διάφορα διαμετρήματα καί εχω κανει δοκιμές απο κλαδια μεχρι κορμους δενδρων ….γνωριζω τήν διαφορα πολυ καλα επιπλέον εξηγησα την εμπειρια ανθρώπου που πολεμησε στο βιετναμ …

  2. @Theognostos
   Είναι η δεύτερη φορά που διαβάζω για το πρόβλημα με έναν αντίπαλο που μάχεται υπό την επιρροή ναρκωτικών. Απο μια παλαιότερη μαρτυρία που διάβασα απο ένα στέλεχος των αμερικανών SOF’s θυμάμαι ότι ανέφερε/έθιγε το ίδιο πρόβλημα, για περιπτώσεις στις οποίες το μικρότερο ελαφρύ διαμέτρημα απο τα M4 δεν σταματούσε τον αντίπαλο.

   Η βολίδα πετύχαινε και διαπερνούσε τον αντίπαλο, αλλά εκείνος δεν έπεφτε, η δράση των ναρκωτικών σε συνδιασμό με μια αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης και μια εξαιρετικά αυξημένη επιθετικότητα τον κρατούσαν σε δράση. Αν έχεις τον αντίπαλο να πλησιάζει σε κοντινή απόσταση και δεν μπορείς να τον σταματήσεις, έχεις σοβαρό πρόβλημα, ειδικά όταν εκείνος έχει και την αριθμητική υπέροχη.

   Για να τον σταματήσεις με την πρώτη βολή, θα έπρεπε να σημαδεύεις συγκεκριμένα σημεία, αλλά σε υψηλή ένταση και όταν η απόσταση μειώνεται σύντομα είναι δύσκολο ακόμα και για επαγγελματίες, για έναν φαντάρο που δεν απολαμβάνει κάν σωστή εκπαίδευση και χωρίς πείρα, νομίζω ότι είναι πλυν μερικών εξαιρέσεων σχεδόν αδύνατο.

   Οποίος μη επαγγελματίας ισχυρίζεται ότι θα πήγαινε σε μια μάχη και θα παρέμεινε συνέχεια ψύχραιμος(ακόμα και σε μια πολύωρη εμπλοκή με τον αντίπαλο στην οποία θα δεχόταν και αντίπαλα πυρά) ώστε να μπορεί να σημαδεύει και να πετυχαίνει συνέχεια κεφάλι η λαιμό, νομίζω ότι λέει ψέματα και ότι έχει μια πολύ ρομαντική φαντασία στο θέμα της μάχης και του πολέμου. Η ψυχολογία είναι ακόμα και για έναν έμπειρο ένας σημαντικός παράγοντας, που δεν πρέπει να υποτιμάται σε μια συζήτηση για την μάχη και την τέχνη του πολέμου.

   1. γιά τα νάρκωτικά βασικά αυτό το έμαθα καί από άτομο πού υπηρετησε καί στην Κύπρο…..γνωριζε από πρωτο χερι ….

    1. Μαζί με τις μαρτυρίες απο τις εμπειρίες σε Σομαλία,Αφγανιστάν,Ιράκ και Συρία, συγκεντρώνεται μια εικόνα ότι δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο. Για αυτό νομίζω ότι είναι ένας παράγοντας και θέμα που αξίζει μια δεύτερη ματιά και ιδιαίτερη προσοχή(για όσους ενδιαφέρονται).

 16. ΑΧΕΡΩΝ

  To σαμποτάζ στους κινητήρες των Α-7 κορσέρ,γιατί είχες υποσχεθεί να το κρατήσεις κρυφό;

  Δυο έφεδροι το έμαθαν ο ένας ήμουν εγώ και δεν ήμουν μηχανικός αεροσκαφών.
  Ο δεύτερος ήταν μηχανικός αεροσκαφών είχε σπουδάσει στο εξωτερικό 4 χρόνια, (τότε η ΣΤΙΑ ήταν 2 χρόνια και έπαιρνε από την τρίτη γυμνασίου) δεν του έδωσαν ειδικότητα μηχανικού αεροσκαφών!

  Φυσικά στην μονάδα 120 ΠΕΑ Καλαμάτα μας ρωτούσαν τι ειδικότητα έχεις και τι ξέρεις γιατί ήξεραν τι κουταμάρες κάνουν οι από πάνω. Τον πήγαν στα Τ-2 φυσικά ήξερε περισσότερα από τους μόνιμους σμηνίες με εκπαίδευση στα 101 VOODO της εθνοφρουράς.

  Το Α-7 έμεινε από κινητήρα και σταμάτησε ακριβώς στο ραντάρ που εκεί ήμουν εγώ έξω, γιατί εγώ είχα διαβάσει το βιβλίο διάσωσης που είχαν οι πυροσβέστες στα 100 μέτρα από το ραντάρ και ήξερα πως να ανέβω στο πιλοτήριο!

  Στην μονάδα είχε έρθει και ένας μηχανικός από την Σούδα που του φόρτωσαν τον έφεδρο μηχανικό.

  Ήμουν εκεί που έδεσε ο οδηγός του Folow me σε ειδικό όχημα για να το ρυμουκλήσουμε στα συνεργεία πίστα.

  Ο πιλότος είπε με ηρεμία το πολύ, πολύ να εγκατέλειπα ήξερε τον μηχανικό εγώ ήξερα τον έφεδρο μηχανικό και ο πιλότος είπε χαριτολογώντας έφυγες από την Σούδα και πέφτουν τα αεροσκάφη κλπ.

  Τότε να το δούμε είπε ο μηχανικός το αεροσκάφος να του ρίξουμε μια ματιά. Ο πιλότος έφυγε τον πήρε ο δοιηκητής και μείναμε εμείς οι τρεις. Υπόψιν πως ο αρχισμηνίας μηχανικός ήταν υπηρεσία στο αεροδρόμιο που δεν κάνανε σε άλλα αεροδρόμια γιατί είχαν πτήσεις απόγευμα και βράδυ.

  Αφού φάγαμε κλπ ρίξανε μια ματιά στο αεροσκάφος εγώ κουβαλούσα τα κλειδιά και τα εργαλεία λύσανε και ορισμένα πράγματα και τόπε ο έφεδρος μηχανικός βρήκε την βλάβη στον κινητήρα. FOOD δηλαδή εισορόφηση ξένου υλικού στον κινητήρα αν θυμάμαι καλά την λέξη. και μετά είπε είναι σαμποτάζ κάποιος έκανε ζημιά στον κινητήρα

  Μα τι λες αδύνατον φώναξε ο μόνιμος FOOD είναι.
  Όχι σαμποτάζ το ξέρω γιατί μου έτυχε στην αμερική, είχε σαμποτάρει ένα F101 ο μηχανικός γιατί είχε τσακωθεί με ένα πιλότο για μια γυναίκα. Αλλά μετά το μετάνιωσε το είπε και γύρισε το αεροπλάνο λίγο πριν καταστραφούν οι κινητήρες και ήταν εκεί και τους είδε τι παθαίνουν ακριβώς, δηλαδή είχε λύσει τους χαλασμένους κινητήρες.

  Τρία ναι 3 Α-7 είχαν πέσει από κινητήρα την ίδια περίοδο μας ζήτησε ο μηχανικός να μείνει το θέμα μεταξύ μας και να μην το πούμε έστω και αν περάσουν 25 χρόνια. Φυσικά θα ενημέρωνε τους από πάνω όχι τηλεφωνικά αλλά κατ ιδίαν.

  Μετά από πολλά χρόνια δημοσίευσε η πτήση το γεγονός μαζί με άλλα 3 σαμποτάζ στα Α-7 που είχαν γίνει πολύ αργότερα σε άλλη αεροπορική βάση εκεί που πήγαν τα Α-7.

  Εσύ θα το έλεγες;

  1. Έτσι όπως το καταλαβαίνω τώρα,δέν το είπες ενώ ήξερες το πρόβλημα,βασιζόμενος στο ότι το θέμα θα ρυθμιζόταν ανεπισήμως αλλά δραστικώς.
   Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα,είναι ἄν εσύ ερωτήθηκες από κάποιον ανώτερο,έστω και ανεπισήμως,ώστε να έχεις ήσυχη την συνείδηση σου,και τουλάχιστον την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει.
   Διότι προφανώς δέν έγινε τίποτε,αφού ακολούθησαν άλλα 3 σαμποτάζ στα Α-7 που είχαν γίνει πολύ αργότερα σε άλλη αεροπορική βάση εκεί που πήγαν τα Α-7.
   Πιθανόν ὁ μηχανικός να μήν είπε τελικά τίποτε σε κανέναν,φοβούμενος ότι θα προκαλέσει αρνητικά το ενδιαφέρον της υπηρεσίας,και βρεθεί μπλεγμένος για αλλονών φταίξιμο.
   Φυσικά,το ίδιο μπορούσε να συμβεί και σε εσένα,δέν ήταν εύκολη ἡ θέση σου.
   Αλλά πάντως,ἄν δέν σε πτοούσε το μπλέξιμο,μπορούσες να απαιτήσεις να είσαι παρών και εσύ,και ὁ έφεδρος μηχανικός όταν θα γινόταν ἡ κατ᾿ιδίαν αναφορά,
   Ήταν πολύ χοντρή ἡ περίπτωση για να δεσμευθείς σε προσωπικό επίπεδο,και για 25 ολόκληρα χρόνια.
   Στην διάρκεια των οποίων ὁ ίδιος πιθανώτατα Εφιάλτης ξαναχτύπησε.

  2. δέν είναι FOOD φαγητό αλλά….

   FOD σημαινει Foreign Object Damage οχι δολιοφθορά…

   τό λοιπόν….

   τί ακριβώς ηταν το αντικείμενο; έγινε αυτοψια στην μηχανή η όχι; ποιό τό πόρισμα;

   φεριπήν ο αεροδίαδρομος ήταν καθαρός;

   αχ αυτή η ζηλια σαμποταρησε αεροσκαφος για γυναίκα;

   τελικά δέν έχεις καμμία απόδειξη στοιχεία εκτός τού ότι τό είπε ο τάδε….

 17. Ευστάθιος Παλαιολόγος για το τυφέκιο Μ-16 έγινε μια ακρόαση στο κογκρέσο γιατί κάποιος διαφωνούσε ριζικά κάτι σαν δίκη και επέμενε πως το διαμέτρημα δεν είναι κατάλληλο δεν θυμάμαι τώρα το επώνυμο του.

  Υποστήριξε δε πως το διαμέτρημα είναι ασθενικό σαν το καραμπινάκι Μ1 Α1 και δεν εξουδετερώνεις με την μια τον αντίπαλο.

  Στην ακρόαση αυτή πετάχτηκε επάνω ο γραμματέας που τα έγραφε αυτά και είπε αλήθεια λέει και εγώ πυροβόλησα έναν γερμανό και κάθε φορά είχε την δύναμη να σηκώσει το όπλο του για να μου ρίξει και του έριχνα πάλι από κοντά έγιναν όλα αυτά. Τελικά του έριξα 7 φορές και χρειάστηκαν 7 σφαίρες για να τον εξουδετερώσω.

  Όσο για το G-3 έχω την χειρότερη άποψη γιατί ξέρω και συνομιλώ με εφέδρους που ξέρουν τι γράφουν. Προσοχή όχι για το διαμέτρημα για το όπλο και την λειτουργικότητά του. Πολύς κόσμος με ρωτάει για διάφορα θέματα να του γράψω την άποψη μου.

  Όποιος θέλει διαβάζει παρακάτω:

  « Εστάλη στον/στην: mikros hroas στις: Αυγούστου 09, 2017, 01:25:41 pm »

  Αν βρεις χρόνο και διάθεση μπορείς να δεις τα αρχεία στους παρακάτω σύνδεσμους, και εφ’όσον επιθυμείς θα εκτιμούσα ένα feed back σχετικά!
  Είναι προσπάθεια συνολικής παρουσίασης μερικών σημειώσεων που με τον χρόνο είχα μαζέψει!

  https://ln.sync.com/dl/fbf31b060/k92cnhhd-ksjcumne-a9gxqadg-wdkivyjz

  https://ln.sync.com/dl/fbf31b060/k92cnhhd-ksjcumne-a9gxqadg-wdkivyjz

 18. ΑΧΕΡΩΝ ο μηχανικός το ανέφερε πιο ψηλά δεν ήθελε να μπλέξει και εμάς γιατί θα ακολουθούσαν ανακρίσεις και άλλα πράγματα. Το θέμα είναι αν τον άκουσαν οι από πάνω, αν τον πίστεψαν ότι ήταν σαμποτάζ κλπ.

  Το τι τράβηξε άστα να πάνε και πόσες φορές των κάλεσαν να πάει ακόμα και εκτός βάσεως- αεροδρομίου για να αναφέρει την γνώμη του!

  Στο εξήγησα ούτε ο ίδιος δεν το ήξερε αλλά ο έφεδρος μηχανικός επειδή έτυχε να γίνει και να λύσουν τους κινητήρες, είδε την ζημιά στον κινητήρα που δεν ήταν απορρόφηση ξένου σώματος.

 19. Για να ξεκαθαρίσω κάτι.

  Με τα τωρινά δεδομένα, το 5.56 είναι κατά πολύ ανώτερο του 7.62 ως φυσιγγιο τυφεκίου εφόδου.

  Εάν ο εχθρός αποκτήσει πλάκες θωράκισης επιπέδου 4 ΚΑΙ εμείς αποκτήσουμε πρόσβαση σε νέου τύπου διατρητικές βολίδες 7.62, τότε και μόνο τότε θα προτιμήσω το 7.62.

  Προς το παρόν 5.56 και ξερό ψωμί.

  Είναι κοινό φαινόμενο στρατηγοί του καναπέ να μιλούν για μεγάλα διαμετρήματα. Κανείς τους δεν έχει κάνει πορείες με φόρτο 40 κιλών, κανείς τους δεν έχει δοκιμάσει ταχείες βολές για να εκτιμήσει το μικρότερο βάρος και την μικρότερη ανάκρουση του 5.56. Βλέπεις, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή δεν μπορούν να προσομοιώσουν το βάρος και την ανάκρουση……

  1. Τωρα Κωστα συμφωνουμε σχεδον σε ολα.
   Το καινούριο διατρητικο φυσιγγιο 7,62 με πυρινα βολφραμιου οντως τρυπα υπο προυποθεσεις την πλακα Level IV. Αυτο που δεν είπε ο στρατηγος ειναι οτι το ίδιο κανει και το καινουριο 5,56 με πυρινα βολφραμιου. Και το 5,56 ειναι καλυτερο στις διατρησεις θωρακα απ οτι τα 7,62. Π.χ η πλακα Level III ενω αντεχει 7,62Χ51 δεν αντεχει 5,56 εκτος κι αν σαφως το αναφερει ο κατασκευαστης.Αλλιως θελεις Level III+.
   Παντως, σε καθε περιπτωση, το θεμα με τις πλακες ειναι υπερεκτιμημενο. Σε ενα συμβατικο πληρους κλιμακας πολεμο μια πλακα Level4 μπορει να γλιτωσει Χ αριθμο στρατιωτων. Το μεγαλυτερο ποσοστο αυτων θα γλιτωναν και με Level 3 δθατηρωντας μαλιστα και πολυ καλυτερη κινητικοτητα ππυ ισως καποιους να τους γλιτωνε κι απο την προσβολη εξ αρχης.
   Και το καλυτερι, αυτοι ολοι ειναι ενα απειροελαχιστο ποσοστο των οποιων απωλειων. Κι ακομα, ισως καποιες απωλειες να μην υπηρχαν αν οι στρατιωτες δεν ηταν επιβαρημενοι με το σημαντικο βαρος των πλακων

   1. οσον αφορα τη διατρηση μεταλλου, μια βολιδα μικροτερου διαμτρηματος απαιτει λιγοτερη ενεργεια για να την διατρησει σε σχεση με βολιδα μεγαλυτερου διαμτρηματος.

    Οσον αφορα ομως τις κεραμικες πλακες, αυτο δεν ειναι βεβαιο. Ειναι διαφορετικη η φυσικη της διατρησης κεραμικων υλικων σε σχεση με μεταλλο.

    Ολα αυτα ειναι απορρητα, ισως δοκιμες απο ιδιωτες να δωσουν περισσοτερες πληροφοριες

  2. Για τους στρατηγούς του καναπέ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου -προφανώς δεν εννοείς εμένα-. Οι φόρτοι των 40kg δεν είναι, όμως, η νόρμα για τον μέσο στρτη. Ο τακτικός στρατός, όπως και όλα τα μικρά, οργανωμένα τμήματα, λειτουργούν με οχήματα/μέσα.
   Για τις ειδικές δυνάμεις πάω πάσο.
   Επιπλέον, αν φορέσεις πλάκα IV πάλι θα σωριαστείς από το 7.62×51. Η διάτρηση, αγαπητέ, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εξουδετέρωση. Ακόμη και χωρίς εκτενείς βλάβες στα ζωτικά όργανα (αμφιβάλλω) η κινητική ενέργεια είναι τέτοια που θα παύσει την απειλή.
   Headshots και βλακείες συμφωνώ και πάλι μαζί σου ότι ανήκουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σε πραγματικές συνθήκες θες απλά να βρεις στόχο aka bullet to connect aka center mass. Αυτό είναι παλούκι από μόνο του. Θέλει εκπαίδευση, κατάλληλα σκοπευτικά, υποστήριξη, γνώση τακτικής, ομαδικότητα (δουλεμένη) και πάνω από όλα τύχη (και ας ακούγεται ερασιτεχνικό).

   Μιας και πολυλογώ, ας κλείσω με μια απορία food for thought: αν μπορούσες να διαλέξεις το διαμέτρημα του εχθρού, πραγματικά θα ήθελες να σε σημαδεύει με το 7.62×51 αντί με ένα 5.56???

   1. με 5.56 θα εχει περισσοτερες σφαιρες να ριξει και θα μπορει να στοχευσει καλυτερα, αρα περισσοτερες πιθανοτητες να με πετυχει.

    Τωρα αν θα με πετυχει με 7.62 ή 5.56 λιγη διαφορα εχει.

    Τι εννοω? Δεν γνωριζω κανενα χειρουργο ή ιατροδικαστη που να μπορει να πει εαν ενα τραυμα εγινε απο 5.56 ή 7.62, και τα δυο ειναι πολυ ασχημα τραυματα.

 20. Όσον αφορά το αναγραφέν: «… 300 φυσίγγια 5,56χιλ σε γεμιστήρες έχουν βάρος 4,85 κιλά. 140 φυσίγγια 7,62χιλ σε γεμιστήρες έχουν βάρος 5,16 κιλά. Δηλαδή με περισσότερο βάρος μεταφέρουμε λιγότερο από τα μισά πυρομαχικά.»
  Θεωρώ ότι είναι λίγο παραπλανητικό, γιατί μεγάλο μέρος στη διαφορά βάρους οφείλεται στις γεμιστήρες, όχι στα πυρομαχικά. Με γεμιστήρες αλουμινίου (πάμφθηνες και άφθονες στη διεθνή αγορά) έχουμε 9.27kg για 300 φυσίγγια 7.62×51 σε 15 γεμιστήρες. Δηλαδή (9.27-4.85=) 4.42kg διαφορά σε σχέση με 10 γεμ. των 30φυσιγγίων 5,56.
  Σημαντική διαφορά; Ναι. Καταλυτική; Όχι.
  Αν και φανατικός υπέρμαχος του travel light, για το σαφές ανώτερο της δύναμης πυρός, ευχαρίστως «ανέχομαι» 4.5kg επιπλέον για το πλεονέκτημα αυτό.
  ΥΓ. Χρησιμοποιούσα και τροποποιημένες γεμιστήρες thermold.
  ΥΓ.2 Ποτέ δεν ένιωσα/σκέφτηκα το βάρος και ποτέ δεν ένιωσα ανεπαρκώς εφοδιασμένος.

  1. Αν δεν επηρεάζει το OPSEC σου, σε τι περιβαλλον επιχειρείς;
   Διότι, τα σχεδον 5 κιλα ειναι πολυ σημαντικα. Ειναι π.χ. Νερο για σχεδον μια μερα. Ειναι 300 φυσιγγια για το Μινιμι ή 150 για το ΜAG. Ειναι περισσοτερο απο ενα βλημα 60χιλ, ειναι 2 βληματα RPG κοκ
   Ο φορτος του στρατιωτη δεν ειναι μονο τα πυρομαχιακ και 5 κιλα επιπλεον δεν είναι καθόλου ασημαντα;

   1. Απόλυτα λογική απορία – ήταν προσωπική επιλογή ο αριθμός των φυσιγγίων και αναγκαστικά έπρεπε να “κόψω” βάρος από αλλού. Λιγότερο νερό όχι (κουβάλαγα πάντα τα 2λτ/μέρα για μένα – τόσα χρειαζόμουν), όμως αλλαγή πιστολιού, παρελκόμενα Σ/Α, κ.ά.
    Γραμμάρια από όπου μπορούσα.
    Πάντα ανάλογα με την αποστολή – κάποιες φορές δεν την γλύτωνα και “έπαιζα” (όσο γίνεται) με την κατανομή.
    Τώρα δεν επιχειρώ, αλλά είμαι standby.

   2. 2 λιτρα την ημερα;
    Και τι εννοεις εκοβες απο αλλου; Τα υλικα αποστολης ηταν στη διακριτικη σου ευχερεια να κόβεις; Ποσο κινητικα ηταν τα καθηκοντα σου;
    Διοτι η μηχανοκινηση αφορα τα πριν της μαχης. Ο Πεζος πολεμα… Πεζος και η κινητικοτητα του είναι απαραίτητη

    1. 2λτ/μέρα εγώ. Άλλοι κατεβάζαν γαλόνι στο πρώτο 3ωρο. Δεν είναι όλοι οι οργανισμοί ίδιοι – δεν έχουμε ίδιες ανάγκες. Το δουλεύεις και βρίσκεις τι χρειάζεσαι για να μην κουβαλάς τζάμπα. Επιπλέον έλεγχος αναπνοής, εφίδρωσης, κλπ. Σημειωτέον, μιλάω πάντα για sub24 επιχειρήσεις. Το «5λτ» ποιός σου το είπε;
     Η απάντηση στα άλλα είναι -σε γενικές γραμμές- «ανάλογα με την αποστολή και το intel». Οι περισσότεροι team leaders έχουν γραμμένη (το λέω ευγενικά) την ομοιογένεια κατανομής υλικών. Τα SOP αλλού ρίχνουν βάρος. Εξαίρεση τα IFAK και ο team radio.
     Δεν είναι ταινίες η πραγματικότητα. Λιώνεις στη προετοιμασία μιας επιχείρησης και σε δοκιμές. Αλλά είναι βαρετό για Hollywood. Τα «κάθομαι ατελείωτες ώρες» και βαριέμαι τη ζωή μου ισχύει για όλους, αλλά για κάποιους πολύ λιγότερο από άλλους.

     Κάποια στιγμή θα βρεθούμε να μιλήσουμε από κοντά.
     Μέχρι τότε, συγχαρητήρια για ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο -αν και σε σημεία διαφωνώ-.

 21. σωστός ψυχολογια ψυχραιμια…..εξασκηση συνεχεια επιπλέον κανείς δέν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει η μαχη έχω μιλησει με ανθρώπους πολλους….ούκ ολίγοι ετυχαν νά έχουν και μάχη σώμα με σώμα ο πεθερός μου πολεμησε και στην κορέα ένα μικρό σουγιαδακι χρησιμοποιησε όταν όλα ειχαν τελείωσει τα πυρομαχικά κτλ….είχαν πεσει επανω τους….ορδες….το κουβαλουσε μαζι του έκτοτε μέχρι να πεθάνει…

  αυτα δέν ειναι απο στρατηγούς του καναπέ ….αυτα έγιναν

  ακομη και στον πόλεμο στο ιρακ με τους μαρίνες πολεμησε ένας συγγενής παρ ολο που τούς είχαν ξεσκησει στούς βομβαρδισμους και εκαναν.,.. haul ass and bypass…
  οι ιρακινοι πολέμησαν και ειχαν αρκετές μάχες….δέν ήταν περίπατος….

  1. Στα ματιά του one and only “πολέμαρχου” που είδε μόνο ασκήσεις και βολές στα σκοπευτήρια με εχθρούς τις πλαστικές κούκλες(dummies) και τους χάρτινους στόχους, είναι ακόμα και οι αμερικανοί στρατιώτες που μιλάνε για τις εμπειρίες τους απο πραγματικές μάχες στις οποίες συμμετείχαν, απλά “στρατηγοί του καναπέ”. ?

   Μερικοί έχουν εκτελέσει δεκάδες ελεύθερες πτώσεις και δεν μιλάνε, και μερικοί έκαναν 5(αν ήταν και τόσες) και θαρούν ότι έγιναν Richard Marcinko, και ότι είναι οι μοναδικοί που “ξέρουν”.

   1. δεκάδες ελεύθερες πτώσεις;

    ελπίζω να αναφέρεσαι σε στρατιωτικές πτώσεις και οχι σε πολιτικές….

    μέρα με νύχτα το στρατιωτικό απο το πολιτικό άλμα….

    εαν ηταν στρατιωτικές τοτε πολλα μπραβο

 22. η συζήτηση έχει διαχωριστεί σέ εκείνους πού σκεπτονται μικρή ομάδα και διεισδηση σε εχθρικο εδαφος και σε εκείνους που εννοούν γενικευμενη σύρραξη στο μέτωπο….

  ως εξηγησα κάθε στρατος πολεμαει με το στομαχι του…εαν δέν υπάρχουν γραμμές ανεφοδιασμου ξεχαστε τα όλα ….τέλος…

  αρα και τα συμπερασματα του καθε ενος ατόμου….

  1. Αγαπητέ Theognostos προφανώς στην Ελλάδα κυκλοφορούν άτομα που συγκρίνουν και θεωρούν ισάξια την εκπαίδευση και τις ασκήσεις σε Ρεντίνα, ΜΠ κλπ, με μια πραγματική πολεμική εμπειρία(απο συμμετοχή σε πραγματικό πόλεμο). Για αυτούς τους ονειροπαρμένους, η λέξεις ανεφοδιασμός και αλυσίδες ανεφοδιασμού είναι άγνωστες. Αλλά κατά τα άλλα αισθάνονται SOF’s (επειδή έκαναν πορείες με βαριά φορτία στην πλάτη, και δυο αυτόματες επάνω απο την Ιταλία). ?

   1. Gunslinger32, έχεις δίκιο σε αυτό που λες και συμφωνώ μαζί σου και μπορώ να προσθέσω και άλλα στοιχεία στο συλλογισμό σου(πάρα παρα πολλά),αλλά κάλο είναι να πούμε οτι οι λέξεις ανεφοδιασμός και αλυσίδες ανεφοδιασμού και άλλες πολλές άλλες λέξεις ακόμα μπορεί να είναι αγνώστες ή να μην έχουν μέγαλή βαρύτητα για δίαφορους λόγους, ακόμα και σε στελέχη με αξιώσεις σταδιοδρομίας.Πρόσθεσε και τον τόμεα εκπαιδευση με όλες τις παραμέτρους.Αλλα θεωρώ οτι είναι τίμιο να μην λοιδορούν ,ακόμα και στη σημερινή κατάσταση, τη ρεντίνα ,το σβεκ ακόμα και το μικρο αυτό σχολείο ή το σβεα και ορισμένα αλλα ,γιατί από το νετ και απο τα βίβλια όλα μοιάζουν κάπως, αλλά όταν τα περνάς δεν είναι και τόσο ρόδινα.Ασφαλώς και το να περασεις ρεντινα ή κάποιο άλλο σχολείο δεν σημαίνει ειδικά στην ελλάδα, κατα ανάγκήν και το αντίστοιχο επιχειρησιακό επίπεδο ‘η ακόμα και επιχειρησιακές δεξιότητες και ικανότητές αλλά ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα σχολεία κάθε άλλο παρά εύκολα είναι πίστεψε με σε αυτό που σε λεω.Και καλό είναι όσοι υποτιμούν ορισμένα πράγματα να έχουν πέρασει απο τη πύλη του κατσάνη πρώτα φερ ειπειν ή να χουν κάνει 50αρα ή ανταρτή κτλ και μέτα αφού εχουν γνωρίσει σε κάποιο έστω μικρό βαθμό ορισμένες εστώ προσωπικές αντοχές και δυνατότητες μέτα να κρίνουν ελαφρά τη καρδία κάποιες καταστάσεις.

    Υ.Γ1 Προς θέου δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσένα και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν τυχόν εκλάβεις το σχόλιο μου με διαφορετικό τρόπο και κυρίως γράφω το παρόν ώς απάντηση επειδή σε εκτιμώ απο όσα αναφέρεις στο διαδικτύο, δεν αναφέρομαι δηλαδη σε εσένα προσωπικά αλλά χρησιμοποιώ το σχόλιο σου ως αφορμή και εναυσμα και ούτε λέω πως είμαι ειδήμων ή κατέχω καλά το αντικείμενο.
    Υ.Γ2 προσωπικά θεωρώ οτι στην ελλάδα δεν είναι οι καταδρομείς ,ακόμα ίσως και κάποια από τα στελέχη, Ειδικές δυναμείς στυλ green beret ή sas κτλ αλλά η ρεντίνα μπορεί να μη σε κάνει sof και να σε εντάσσει στη socοm , αλλά μπορεί να σε μάθει, σε κάποιους έστω να χεις ηθικό και ορισμένα άλλα , κάτι που είναι σημαντικό ακόμα και στην ελλαδίτσα.
    ΥΓ 3 όσοι πέρασαν απο αυτά ΔΕΝ είπαν ποτέ είπαμε να πάμε στρατό αλλά οχι και να γαμηθούμε κιόλας.Κάθε άλλο…..

    1. Αγαπητέ Κλείτος, έτσι όπως το θέτεις δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Χαιρετίζω επίσης την ευκαιρία που μου δίνεις με την απάντηση σου, να σε διαβεβαιώσω (και για να λυθεί η παρανόηση σε όσους το ερμήνευσαν με διαφορετικό τρόπο), ότι η αναφορά μου για την εκπαίδευση στην Ρεντίνα κλπ, δεν είχε σε καμία περίπτωση τον σκοπό να μειώσει την χρησιμότητα των διαφόρων σχολείων των ΕΕΔ/ΕΣ (παρά που έχω κάποια παράπονα, όπως και αρκετοί άλλοι πιστεύω) και τις προσπάθειες που γίνονται σε αυτές για να μεταφέρουν στους εκπαιδευόμενους πέντε πράγματα(που λέει ο λόγος).

     Σκοπός μου ήταν να θίξω «εκείνους» που βγαίνουν και προσβάλουν (προφανώς απο κακό συνήθειο, και έλλειψη μόρφωσης) τους πάντες (επειδή εκείνοι δεν ενστερνίζονται/ασπάζονται τις θέσεις/απόψεις τους), παριστάνοντας τους ειδικούς με «πραγματική πείρα» που προφανώς δεν υπάρχει (κρίνοντας απο τα λεγόμενα τους). Ασφαλώς και δεν εννοώ εκείνους που απέφυγαν μια πολεμική ρητορική(όπως και τις ειρωνίες/μπηχτές), και παρέμειναν σοβαροί στην συζήτηση, ακόμα και αν διαφωνώ σε μερικά(λίγα) πράγματα/σημεία.

     Σχετικά με το τελευταίο που αναφέρεις, θέλω να προσθέσω και μια σημείωση/παρατήρηση, επειδή έχω ακούσει/διαβάσει πολλές φορές γκρίνιες απο κάποιους που θεωρούν πολύ σκληρή την εκπαίδευση στις συγκεκριμένες σχολές και στην εκπαίδευση(π.χ. πορείες με βαρύ φόρτο/όπλο).

     Οποίος λοιπόν επιλέγει να παρουσιαστεί, να εκπαιδευτεί και να δράσει σε μια μονάδα με ειδικό αντικείμενο, δεν έχει το δικαίωμα να γκρινιάζει για σκληρή εκπαίδευση και βαριά φορτία στην πλάτη, εφόσον δεν ξεφεύγουν απο τα πλαίσια του συγκεκριμένου/προβλεπόμενου προγράμματος εκπαίδευσης(π.χ. στο είδος κακοποίησης των εκπαιδευομένων απο έναν εκπαιδευτή με υπερβολικό ζήλο ας πούμε). Είναι κατά κάποιον τρόπο οξύμωρο να «ζητιανεύει» και να κοκορεύεται κάποιος με την θητεία/υπηρεσία του σε μια ειδική μονάδα όταν άπο την άλλη τον «πειράζουν» τα βαριά φορτία και η περίπτωση να μεταφέρει πέντε κιλά περισσότερο φορτίο, το οποίο θα μπορούσε να του δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στον αντίπαλο στο πεδίο μάχης, έτσι συμφωνώ απόλυτα (και γενικώς με το μεγαλύτερο/ισχυρότερο διαμέτρημα) με την παραπάνω τοποθέτηση ότι είναι ένας χρήσιμος συμβιβασμός. Για όσους δεν τα αντέχουν για διάφορους λόγους, θα ήταν προτιμότερο να παραιτηθούν και να συνεχίσουν σε άλλη ειδικότητα/μονάδα, η οποία θα είναι πιο κοντά στις δυνατότητες/ικανότητες και την φυσική κατάσταση τους. (Σε μια σχολή ειδικών δυνάμεων στο εξωτερικό, έχουν ένα επίσημο σύνθημα το οποίο λέει, «Μάθε να υποφέρεις χωρίς να παραπονιέσαι», αφήνω να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα για αυτό.

     Με εκτίμηση

     Υ.Γ.
     1) Δεν υπάρχει θέμα παρεξήγησης.

     2) Συμφωνώ απόλυτα (αν και στηρίζονται στην ιδέα του JFKSWCS), νομίζω ότι σε μια σύγκριση βρίσκονται μάλλον πιο κοντά στους αμερικανούς Airborne (101st/82nd) και Rangers.

   2. Δεν καταλαβα τι σχέση εχει το δαμετρημα με το αν αντεχει καποιος σρην απαιτητικη εκπαιδευση.
    Δηλαδη, αν αυριο ενας πει οτι το 0,50 ειναι πιο βαρβατο τοτε αυτο ειναι δειγμα επιπεδου εκπαιδευσης;
    Ειχα την τυχη να συναναστραφω, συνεκπαιδευτω κλπ (οχι να συνεπιχειρησω) με ανθρωπους των κορυφαιων ειδικων δυναμεων στον κοσμο.
    Ολοι, ανεξαιρετως, ηταν φανατικα υπερμαχοι του 5,56. Μεχρι τα 500 μετρα ειναι ασυναγωνιστο στα εν χρηση διαμετρηματα.
    Μονο σε ενα σημειο σταθηκαν στο 7,62. Στο να σταματουν αυτοκινητα. SVBIEDs. Και γι αυτον τον λογο ανεχονταν το βαρος μερικων τετοιων οπλων μεσα στο τμημα. Για ολα τα υπολοιπα αραβιδες και υποαραβιδες.

    1. Στην παραπάνω αναφορά έχει έμμεση σχέση, διότι στο σημείο αναφέρομαι στις διαμαρτυρίες για τις πορείες με βαρύ φόρτο, και αυτο είναι ένα σημείο που αναφέρθηκε και σαν επιχείρημα υπέρ του ελαφρύτερου διαμετρήματος, επειδή η ίδια ποσότητα του μεγαλύτερου 7.62 σημαίνει και επιπλέον βάρος.

     Δεν είναι ζήτημα η θέμα αν το 50αρι είναι πιο «βαρβάτο»(αναμφίβολα είναι*), καθώς σε αντίθεση με το 7.62 (και εδώ νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε) δεν προσφέρεται ούτε για πλάκα για τυφέκιο εφόδου.

     Αν το αναπτύξουμε λίγο(και σαν τροφή για σκέψη), υπάρχει και το μικρότερο 4,6 × 30 mm που χρησημοποιούν στην «DEVGRU» για τα MP-7. Αυτο τι σημαίνει ότι είναι και το ιδανικό για κάθε περίπτωση(επειδή είναι ακόμα πιο ελαφρύ);

     https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/05/6e/fe/056efe717c93d582d1f641fbb54e24ae.jpg

     Υπάρχουν έπισης διάφορες αρκετές αναφορές απο στελέχη διάφορων μονάδων με πολεμική εμπειρία, που τοποθετούνται υπέρ του 7.62, εξαιτίας της μεγαλύτερης δύναμης που προσφέρει, όπως και αρκετές φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν στελέχη ειδικών δυνάμεων να χρησημοποιούν το SCAR H. Αυτοί είναι όλοι λάθος δηλαδή;

     http://1.bp.blogspot.com/-UH9_wSRuK_Y/UWrxTgygkHI/AAAAAAAABRg/fWu9b8TuibU/s1600/Schiessfertigkeiten_03_MK17_US-DoD.jpg

     http://farm9.staticflickr.com/8048/8110192253_c4125c0226_b.jpg

     http://kutyukutyusuruzo.cocolog-nifty.com/photos/uncategorized/2015/08/29/416932_508036199208708_311875903_n.jpg

     http://www.bluemaize.net/im/automotive/us-marines-11.jpg

     Επίσης ενδιαφέρον η αναφορά στο παρακάτω άποσπασμα, αν και σε σχέση με ένα όπλο για ακροβολιστές/ελεύθερους σκοπευτές, είναι νομίζω Statement για το πλεονέκτημα που προσφέρει ένα μεγαλύτερο διαμέτρημα(κατάλληλο για τυφέκια εφόδου, σε αντίθεση με το ακραίο παράδειγμα με το 0.50 cal το οποίο θεωρώ υπερβολή σε μια συζήτηση για τυφέκια εφόδου).

     «Initial M110 examples were delivered to US Army elements operating in Afghanistan in 2008 and results proved the weapon sound. The M110 was used operationally by the storied 82nd Airborne Division in Afghanistan. The 7.62x51mm NATO cartridge gave excellent penetrative capabilities at ranges beyond that of the standard 5.56mm assault rifles found in the US Army and the repeat-fire, semi-automatic function allowed for quick-reaction/quick-strike abilities not found with the M24 SWS.»

     https://www.militaryfactory.com/smallarms/detail.asp?smallarms_id=246

     Γιατί δεν τους αρκεί ένα Mk12 SPR των 5.56, που χρησιμοποιούσε και ο Marcus Luttrell στο,Αφγανιστάν;

     http://www.mil-freaks.com/image/tokusyuu_lone_survivor11.jpg

     Αυτά ασφαλώς και δεν τα βγάζω απο την φαντασία μου, τα λένε εκείνοι που απέκτησαν κάποιες εμπειρίες σε διάφορες περιπτώσεις, οι οποίες προφανώς δεν είχαν σχέση με τις βολές σε ένα σκοπευτήριο.

     Δεν τα λέω ειρωνικά, απλά βλέπω/διαβάζω και στις παραπάνω αναφορές του Μαργαρίτη, ότι έχουν βάση και δεν είναι λόγια στα κουτουρού, η για να εντυπωσιάσουν τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη/παρατηρητή και να τον φέρουν πείσουν να υιοθετήσει αυτή την στάση.

     Δεν θα αμφισβητήσω τις γνώσεις έμπειρων που τοποθετούνται υπέρ του 5.56, το ίδιο ιχύει όμως και για τους έμπειρους που είναι υπέρ του 7.62 για τους λόγους που αναφέρουν. Αυτό που παρατηρώ παρακολουθώντας το θέμα είναι μια σταδιακή αντικατάσταση του 5.56 απο το 7.62 η οποία ξεκίνησε απο τις ειδικές δυνάμεις, και αμφιβάλω ότι ήταν μια απόφαση που προήλθε απο μια ξαφνική «φώτηση» κάποιων πολιτικών.

     Ζημιές και τραύμα απο βολή με 0.50 cal. Σύμφωνα με την πηγή, σχετικά με το παραπάνω παράδειγμα.

     *
     http://1.bp.blogspot.com/-zZ0ivVknS4Y/TfMf4BdXWcI/AAAAAAAAABk/jbTJlYXnwbU/s1600/50+cal+damage.png

     http://nashstrah.com/uploads/posts/2013-04/1366584241_popadanie_snarjada_1.jpg

     http://kutyukutyusuruzo.cocolog-nifty.com/photos/uncategorized/2015/08/29/416932_508036199208708_311875903_n.jpg

   3. Gunslinger, δεν αμφισβήτησα τον ρόλο του 7,62χ51. Τα δύο διαμετρήματα είναι αλληλοσυμπληρούμενα. Το 7,62 όμως δεν κάνει ως το φυσίγγιο γενικής χρήσης για τους ΤΦ.
    Άλλο ο Ακροβολιστής, άλλο τα Πολυβόλα Γενικής χρήσης και άλλο οι ειδικές περιπτώσεις όπου θα ήταν καλύτερο και όπου τα μειονεκτήματα του «ανέχονται»
    Φονικότητα, ακόμα και αν πει κάποιος ότι είναι πιο φονικό το 7,62 , τι είναι προτιμότερο, ένα λιγότερο φονικό πλήγμα ή μια «φονική» αστοχία…;
    Βεληνεκές, το βεληνεκές στο οποίο είναι αποτελεσματικός ο ΤΦ δεν είναι το θεωρητικό βεληνεκές του φυσιγγίου/τυφεκίου του αλλά αυτό το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει. Μέχρι που μπορεί να δει, μέχρι που μπορεί να αξιολογίσει μια κατάσταση, μέχρι που μπορεί να εμπλέξει με σχετικά ικανοποιητική τακτική ακρίβεια. Ο γενικός κανόνας είναι, «σε ποια απόσταση σε ένα πεδίο βολής μπορείς να έχεις 100% ευστοχία (στόχος ανδρίκελο) διά 3)» π.χ. μπορώ να βάλω 100% τις βολίδες μου στα 600μ. Στην πράξη, έχω ικανοποιητική τακτική ακρίβεια στα 200μ.
    Διάτρηση εμποδίων (τοίχοι, πόρτες κλπ). Υπερέχει σαφώς το 7,62 (αν και το Μ855Α1 έχει τεράστια βελτίωση εδώ) αλλά γι αυτές τις περιπτώσεις είναι που υπάρχει ο οπλισμός 7,62χ51.

    Το βάρος είναι ο κυριότερος παράγοντας μείωσης της κινητικότητας (κινητικότητα = και μαχητικ΄τητα) του πεζού. 5 κιλά είναι 5 κιλά. ΔΕΝ είναι λίγα.
    Δεν είναι πορεία – βολή οι επιχειρήσεις

  1. φυσικα και οχι.

   Υπαρχουν άνθρωποι που η εμπειρια τους ειναι οι λίγοι μηνες θητείας και οι 40-50 σφαίρες που έριξαν τοτε και οι οποίοι μιλάνε με ύφος βετεράνου 10 πολέμων.

   1. Προς αποφυγη παρεξηγήσεως, δεν αναφέρομαι σε κανεναν ειδικα. Γενικα μιλουσα για κομαντο του καναπε. ελπιζω να το καταλαβαίνετε ε; Θοδωρής.

 23. Theognostos ήθελαν να συλλάβουν τον ένοχο δεν ξέρω αν τα κατάφεραν.

  FOD λέγετε αλλά ήταν σαν κάποιος να πέταξε ένα μεγάλο κλειδί μέσα στον κινητήρα.

  Μέτα άκουσα για σαμποτάζ από έξω εβραίοι κλπ! Μετά από πολλά χρόνια!

  Μέχρι ότι φοβόντουσαν οι ισραηλινοί τα Α-7 μην χτυπήσουν το Ισραήλ!

  Υπόψιν δεν μπορούσες να τα αντιμετωπίσεις τα Α-7 όταν πετούσαν σε επίπεδο θάλασσας ούτε από τα F-16/30 δεν γινόταν!

  Όσο για τα υπόλοιπα που γράφεις ότι το κράτησα κρυφό δεν καταλαβαίνεις την σημασία του γεγονότος.

  Theognostos

  η συζήτηση έχει διαχωριστεί σέ εκείνους πού σκεπτονται μικρή ομάδα και διεισδηση σε εχθρικο εδαφος και σε εκείνους που εννοούν γενικευμενη σύρραξη στο μέτωπο….

  Λάθος μέγα λάθος! Γιατί εγώ αναφέρομαι στα χάλια του ΕΣ και εσείς για US ARMY και δεν ξέρετε πώς θα τα βγάλετε πέρα μέσα σε ένα χαράκωμα που είναι πιο δύσκολο ακόμα και αν είσαι καταδρομέας καλύτερα είναι!

  1. δικαιος γεωργιος εγραψε….
   «Μέτα άκουσα για σαμποτάζ από έξω εβραίοι κλπ! Μετά από πολλά χρόνια!»

   καλά εντάξει….τελικά γιά όλα φταίνε οι ‘εβραίοι’

   αν και εαν ρωτήσεις οι περισσοτεροι οι ιδιοι θα σου πούν ότι είναι ιουδαιοι….στην Ελλαδα εχουν κολλησει ακομη στο εβραιοι αν και στο κατα ιωαννην ο αποστολος ξεκαθαρα μιλαει για ιουδαιους και οχι εβραιους εφοσον η ιουδαικη φυλη επεκρατησε δια μαχαιρας στις υπολοιπες και μαλιστα σημερα οι περισσοτεροι ειναι χαζαροι…δηλαδη ουτε καν….αλλα Καν…

   όπως και νά έχει ακουσες εσυ ακουσε ο αλλος μεχρι και η κουτση….ταδε…πού λενε

   και γιατι αφησαν να γινουν αυτα…οι ελληνες…που ο ορθολογισμος η σκοπια η προσωπικη ευθυνη του ατομου

   οσο για κλειδί μεσα στην μηχανη….αυτο μαλλον ηλιθιοτητα του κατα λαθος εξεπιτηδες του μηχανικου και συνηθως ο πιλοτος τρυγιρναει και κοιταει οσο μπορει τα παντα στο αεροσκαφος ο ιδιος

   το λοιπον πάλι κλεισαμε το θεματακι με ειπε καποιος στην ταδε ακουσα κτλ…χωρις στοιχεια…αστα λοιπον…προχωράμε

   1. Σχετικά με το θέμα της ταυτότητας των Ισραηλινών/Εβραίων/Ιουδαίων που αναφέρεις, θέλω να προσθέσω/κάνω μια κατα την γνώμη μου σημαντική παρατήρηση.

    Ο Ισραηλινός καθηγητής ιστορίας Σλόμο Σάντ απο το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για το θέμα της ταυτότητας του Ισραηλινού λαού, το οποίο προκάλεσε μια μεγάλη συζήτηση.

    Υποστηρίζοντας ότι η ισραηλινή ταυτότητα/υπηκοότητα δεν πρέπει να προέρχεται και να πηγάζει απο την ιουδαϊκη θρησκεία, ώστε η εθνοκρατία στο Ισραήλ να μπορέσει να μετατραπεί σε μια πραγματική δημοκρατία, στην οποία θα έχουν όλοι οι κάτοικοι του Ισραήλ τα ίδια δικαιώματα για να μπορεί να υπάρξει Ειρήνη.

    Στο συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για εφεύρεση του ιουδαϊκου λαού για πολιτικές σκοπιμότητες.

    Οποίος ενδιαφέρεται για περισσότερα:

    “The Invention of the Jewish People”
    by Shlomo Sand

    The Invention of the Jewish People (Hebrew: מתי ואיך הומצא העם היהודי?‎‎, Matai ve’ech humtza ha’am hayehudi?, literally When and How Was the Jewish People Invented?) is a study of the historiography of the Jewish people by Shlomo Sand, Professor of History at Tel Aviv University. It has generated a heated controversy. The book was in the best-seller list in Israel for nineteen weeks.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Invention_of_the_Jewish_People

    Παρακάτω στα Ελληνικά

    “Η εβραϊκή ταυτότητα”

    Η αιρετική μελέτη του ισραηλινού ιστορικού Σλόμο Σαντ, εκπροσώπου της αναθεωρητικής σχολής των «νέων ιστορικών», που προκαλεί μεγάλη πολεμική

    Ξαφνικά στη γενέθλια γη των εβραίων ένας συγγραφέας εκδίδει το βιβλίο «Πότε και πώς εφευρέθηκε ο εβραϊκός λαός» και περνάει στη λίστα των μπεστ σέλερ για 19 εβδομάδες. Θα μπορούσαμε να μην το μάθουμε, αλλά τον ίδιο χρόνο το βιβλίο κυκλοφορεί στα γαλλικά (Comment le peuple juif fut invent, Fayard, Ρaris, 2008), ετοιμάζονται μεταφράσεις του σε διάφορες γλώσσες, ενώ στα αγγλικά αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Verso εφέτος.

    Οπως είναι φανερό από τις ως τώρα αντιδράσεις, ο συγγραφέας Σλόμο Σαντ αιφνιδίασε τους πάντες. Εκπρόσωπος της σχολής των «νέων ιστορικών»- ενός ρεύματος που εργάζεται για την επαναδιαπραγμάτευση της ισραηλινής εθνικής ταυτότητας- και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και στην Εcole des Ηautes Εtudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, άφησε κατά μέρος την ειδίκευσή του στην πολιτιστική ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας και τη φήμη του ως μελετητή του επαναστάτη Ζορζ Σορέλ και του Μαρξ για να ασχοληθεί με ένα μεγάλο ζήτημα του καιρού μας, την ιστορία του εβραϊκού λαού. Κάποιοι τον επέπληξαν κατ΄ αρχάς ως αναρμόδιο, οπότε απάντησε: «Ναι μεν έχω ειδικευτεί στην Ιστορία της Γαλλίας και όχι της αρχαιότητας, αλλά ένα τέτοιο βιβλίο απαιτεί κυρίως μελετητή με γνώση της ιστοριογραφικής μεθόδου όπως εφαρμόζεται σήμερα από την ακαδημαϊκή κοινότητα σε όλον τον κόσμο».

    http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=262477

 24. Ευσταθιος Παλαιολογος εγραψε

  ‘ Και εχεις παρατητησει στις δοκιμες σου οτι η 7,62 συμπεριφερεται διαφορετικα απο την 5,56 στα κλαδια;’

  δέν καταλαβαινω εάν υπάρχει δόση ειρωνιας; .οπως και νά έχει..

  ναί βαλε σε αποσταση ….μετα ψαξε εαν βρεις που κατεληξε ….καντο και σε διαφορου μεγεθους στοχο μεχρι κορμο δενδρων….με διαφορετικες διαμετρους..αυτο και εμενα τοτε μου εκανε εντυπωση οταν μιλουσα με τον φιλο απο το βιετναμ…. συνιστώ νά κάνεις και εσύ μονος σου τις δοκιμές όταν και εφόσον σου δωθεί η ευκαιρία τότε θα καταλάβεις αλλο έναν λογο γιατί στήν έφοδο μέ τα AK 47 θέριζαν….οι βιετκονγκ…

  κατανοω τον προβληματισμο βάρους και της ανακρουσεως της ακουστικης…..

  ομως ως προανεφερα για τον στρατιωτη δέν πρεπει να υφισταται θέμα ανεφοδιασμου διοτι εαν υπαρχει τετοιο θέμα υπαρχει ειτε 5.56 ειτε για 7.62 etc…ομως ας μην παραβλεπεται η αξια της αποστασεως….να κρατηθεί ο αντίπαλος οσο ποιο μακρια…σε τακτικο επιπεδο…το ιδιο ισχύει και στήν αεροπορία και στο ναυτικο ..για αυτο υπαρχουν πύραυλοι…όλα οσο το δυνατόν εξ αποστασεως…τα διακοσια μετρα ειναι ένα τιποτα όταν έρχονται ορδές εχθρικες …και δέν κουβαλανε σακιδιο ..απλά μισος να σε δολοφονησουν ….λοιπον καλυτερα ενα διαμετρημα που να μπορει να κανει δουλεια στις εξακοσιες γιάρδες…

  επειδη υπηρχε προβλημα ο φανταρος στρατιωτης εριχνε και τελειωναν οι σφαιρες 5.56 μετεπειτα εβαλαν τον ρυθμιστη τρεις σφαιρες κτλ

  κατα εμε το θεμα τιθεται στο εαν η εκαστοτε πολιτεία παρέχει στόν μαχητη ειτε φανταρο ειτε στο ναυτικο είτε στην αεροπορια ότι χρειαζεται οχι μονον ωστε να μην παραδωθει ουτε ιντσα αμαχητεί..αλλά τουναντιον νά κερδισει τήν μαχη με καινουργιο έδαφος χωρίς απώλειες…
  ως εξηγησα καινουργια όπλα σε 7.62 bullpup as there is maintenance of barrel length for a given overall length of the weapon plus the fact that most of the barrel is covered it is protected if the weapon is dropped etc….με σιγαστηρα και κουκιδα σκοπευτρο καί νυκτερινης ορασεως και μικροακουστικα τα οποια δέν αφηνουν να περασει ηχος στον τυμπανο πανω απο ένα συγκεκριμενο db level κτλ κτλ…

  αλλά όσο η ζωή του φανταρου στρατιωτη θεωρειται οτι είναι φτηνη υπολογιζομενη όσο και η στολη του απο τούς εκαστοτε υθινοντες τοτε …..

  οκ νομιζω οτι αρκετα με αυτο το θεματακι

  νά είστε καλά

  1. Ερωτηση εκανα οχι ειρωνια
   Δεν θα το συνεχίσω
   Οι αυυοπτεις μαρτυρες, οπως θα γνωρίζεις, δεν ειναι οι πιο αξιοπιστες πηγες πληροφορησης
   Οπως και να εχει, ξαναλεω και τελειωνω,
   Ακομα και καλυτερο να ειναι το 7,62 (ως φυσιγγιο ΓΧ) σημασια δεν εχει τι μπορει να κανει το φυσιγγιο, σημασια εχει τι μπορει να κανει ο στρατιωτης με αυτο.
   Και αν ο φορητος οπλισμος ειναι η καλυτερη απαντηση στις δεδομενες τακτικες καταστασεις

 25. Theognostos σημασία έχει ότι έπεσαν 3+3 Α-7 όλα από κινητήρα δεν ξέχασε κανένα κλειδί ο μηχανικός απλά το έβαλαν μέσα στο κενό μεταξύ των πτερυγίων και της πρώτης μονάδας συμπίεσης.

  Έκει είχε γίνει η ζημιά στο Α-7 που ήμουν εκεί και το είδα!

  Όσο για τους εβραίους δεν το πίστευαν πως το Α-7 ήταν μη αντιμετωπίσημο σε χαμηλό ύψος πάνω από την θάλασσα και έστειλαν πιλότους που πέταξαν με τα F-16 των τούρκων για να το διαπιστώσουν!

  Για τους στρατηγούς του καναπέ απάντησα σε άλλο θέμα για την εξάρτηση άλλο ο US ARMY άλλο ο ΕΣ όσο για το 5,56 είπα ναι αλλά με τυφέκιο με ειδική μακριά κάνη για όλες της χρήσεις με 11 γεμιστήρες των 30 και 2 τυμπανοειδής των 150 για ριπές είσαι άρχοντας.

  Όσο για εμάς εδώ τους έφεδρους συνιστώ να αγοράσετε 2 θήκες του Μ60 των 100 σφαιρών που μπαίνουν στην εξάρτηση και χωράνε 5 γεμιστήρες του G-3 ή παραπάνω για Μ-14 ή καλάσνικωφ ή παραπάνω από 100 σφαίρες 7,62 χιλιοστών για να έχετε και τα εφεδρικά πυρομαχικά επάνω σας.

  Όποιος θέλει συμβουλές ας δει πρώτα τα βίντεο που έβαλα στην εξάρτηση της Νοτίου Αφρικής και ότι θέλει να με ρωτήσει. Να δει και αυτό που έβαλα παραπάνω το λινκ που εξηγεί αναλυτικά το G-3 για να ξέρετε πως θα το χειριστείτε.

  Είναι καλό να μας λένε κάποιοι καλό το G-3 πως έχουν ρίξει 800 βολές σε μια μέρα χωρίς να δίνουν καμία συμβουλή.

  Δώστε συμβουλές κύριοι βοηθήστε αυτούς που μας διαβάζουν!

  Όσο για το βάρος είναι υποκειμενικό αλλά έχει δίκιο ο Margaritis μην φορτώνεσαι με άχρηστα πράγματα αλλά και εμένα δεν μου φτάνουν 2 παγούρια και ας κάνω οικονομία λόγο ηλικίας ίσως.

  Όποιος έχει χρήματα να διαθέσει δεν χρειάζεται αλεξίσφαιρος θώρακας αλλά δυο πουλόβερ των 900 γραμμαρίων, εσωτερικός θώρακας Α ο κάθε ένας και οι δυο μαζί πας στην κατηγορία ΙΙΙ φυσικά όχι το καλοκαίρ,ι έτσι γλυτώνεις βάρος για ρουχισμό και έχεις και προστασία.

  1. οταν γράφεις εβραιους εννοεις αυτους που ζουν στον καναδα η στις ηπα στην βραζιλια η στο ισραηλ…για να καταλαβαινω εαν προκειται για ισραηλινους η οχι…διότι ὸταν γράφεις μωαμεθανός εννοείς τούρκος ;

   τώρα αγαπητέ δικαιος γεώργιος όταν υπαρχει πρακτορας και μαλιστα σαμποτέρ ποιός φταιει αυτός πού κανει τήν δουλειά του μέ δολιοφθορά η εκείνοι πού τό επέτρεψαν; απλή ερώτηση. όμως θυμάμαι καί τήν περιπτωση μέ τά μουλάρια και τό πετραδάκι αναμεσα στό σαμαρι και το μουλαρι το οποιον μέσω βαρους σιγα σιγα εμπαινε μεσα στην ραχοκοκκαλια και ετσι πεθαινε το ζωο και αναγκαζονταν να κουκαλουν τα πολεμοφοδια..;ποιοι τα έκαναν αυτα ; ελληνοφωνες οχι Ελληνες

 26. @Gunslinger32

  έχω βαρεθεί νά ακούω ότι φταίει ο ένας η ο άλλος αντί να καθαρίζει τό σπιτι του ο κάθε ένας και μάλιστα ο Ελλην πού φημιζεται για την ΙΔΙΟ ΦΥΙΑ του……

  τό βιβλιο μού είναι γνωστο απο παλιοτερα καθως και το οτι η πλειονοτης είναι χαζαροι εκ γενετης απο τον βασιλέα μπουλάν ο οποιος επελεξε την ιουδαικη αντι της χριστιανικης η του μωαμεθ εφοσον μια απο τις κοπελιτσες γυναικες του ετυχε ιουδαια και μαλλον καλη στο κρεβατι.
  δηλαδή εσθηρ για αλλη μια φορα…..η οποια απεσπασε το δακτυλιδι του αυτοκρατορα και το χρησιμοποιησε να γινουν σφαγες ελληνων στην αυτοκρατορια για να παρουν οι ιουδαιοι την πανω μερια…πολυπλοκη ιστορία με σχεδιο δολοφονιας του αυτοκρατορα κτλ….αντε για οσους νομιζουν οτι οπως λεει και η μαντιναδα
  ωρεεεεε δυναμη πουχει η κοπελια στον αφαλο απο κατω…δεν το πιστεουν οτι υπαρχουν αντρες που ειδαν ….γλυφιντζουρι…. το ιδιο με την σαλωμη…..που χορεψε και ζητησε το κεφαλι του ιωαννη του προδρομου επι πινακιω…τι χορος ε; για σκεψου μέχρι το μισο βασιλειο εδινε ο πορωμενος γλυφτης για μινι φουστανι….αλλα ποιο επικινδυνος ο ιωαννης εφοσον ηταν ο ενσαρκωμενος ηλιας και το γνωριζαν τα λαμογια αρα τον δολοφονησαν …..

  ολα αυτά ομως ειναι ιστορια οι ελληνες τι κάνουν….παιζουν το…..βιολι τους….

  έπειτα γραφει….

  «The Invention of the Jewish People»
  by Shlomo Sand

  στα Ελληνικα…

  «Η εβραϊκή ταυτότητα» γιατι δέν γραφει η ιουδαικη ταυτοτητα;

  οι ιουδαιοι μια απο τις φυλες κυριαρχησαν του εφραιμ δηλαδη στις αλλες και εφεραν το ταλμουδ….κτλ απο την βαβυλονια

  τελικα ποιούς juden δολοφονούσε ο χιτλερ; βεβαια επ ουδενι δεν υπηρχαν εξη εκκατομυρια

  το οτι έχει γινει και συνεχιζεται παραχαραξη
  ιστορικη ειναι γεγονος οπως το αλλο ιουδαιος και αλλο εβραιος και οι περισοτεροι δεν γνωριζουν οι ιδιοι εκτος του οτι τους ταιζουν οπως και οι ελληνες που χανουν τον ελληνισμο τους εχω ακουσει εκφρασεις εβραιοχριστιανισμος ομως δεν ειναι ετσι ειναι ιουδαιοχριστιανισμος κομμενος ραμμενος για τους γκοεμ….πού τελικα φαγωνονται μεταξυ τους ουτε χαβρα ιουδαιων …….οπως λενε ειδες; οχι εβραιων ….να ηταν….

  οσο για την δεκατη τριτη φυλη και αυτη δεν υπαρχει κατασκευασμα για να αποροφησουν τους Δαν…..δηλαδη ελληνικης καταγωγης εκ της οποιας γεννητικα ο κλεφτης αντιχριστος θέλει το DNA των ΕΛ δηλαδη γαλαζιων γιγάντων…ως τού ΔΙΟΣ

  αυτα για οσους καταλαβαινουν απο κάποιον θεογνωστο για οσους θελουν να ακουσουν και οχι για τα παιδάκια ομως που γραφουν τι αλλο θα μαθουμε….η γαια ειναι κοιλη…γουαου….ουτε κωδικας μυστηριων να ηταν …;

  για αυτο εγραψε ο αποστολος παυλος ουκ εστι η παλη ημων…κτλ…γνωριζε μετά που τυφλωθηκε και εμαθε την αληθεια μετα ειχε να επιλεξει ….τον μωσαικο νομο η τον Ιησου Χριστο

  οκ…ξεφυγαμε του θεματος ομως ισως καποιος επωφεληθει….

 27. Νομίζω οτι έχει χαθεί το νόημα του άρθρου , δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα το 5,56 με το 7,62 , το ένα έχει 55 gr βλήμα και 1758 j ενεργεία , και το άλλο 147 gr , και 3304 j ! Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει κάποιο άλλο διαμέτρημα , που να συνδυάζει τα πλεονεκτηματα των 2 , και να έχει λιγότερα μειονεκτηματα .

  Αν λάβουμε υπ όψιν μας ότι το 6,5 υπερέχει ακόμα και του 7,62 μέχρι τα 800 μέτρα , και ότι λύνει αρκετά ικανοποιητικα το πρόβλημά του βάρους , είναι προφανές ότι είναι η χρυσή τομή ! Το πρόβλημα είναι φυσικά το κόστος , που συνεπάγεται μια τέτοια αλλαγή , αλλά τα οφέλη μακροπροθεσμα θα είναι πολλά και στην μαχητική αξία του στρατιώτη , και στην λογιστική υποστήριξη , ένα διαμέτρημα για όλες τις χρήσεις , και παντού , και μόνο τα όπλα ελευθέρων σκοπευτών – καταστροφής υλικού θα χρειάζεται να είναι σε μεγαλύτερο διαμέτρημα ( 338 LM ? ) . Εγώ προσωπικά θα ήθελα να είχα ένα όπλο με το σύστημα λειτουργίας του G3 , την εργονομία του M4 , και σε διαμέτρημα 6,5

  Ένα άλλο σημείο που θέλω να σχολιάσω , είναι η απαξίωση που εκδηλώνουν αρκετοί για το G3 , κατά την γνώμη μου είναι το καλύτερο τυφέκιο μάχης !! Αξιόπιστο , ακριβές , και με καλά σκοπευτικά , έχει βέβαια και τα προβλήματά τα του , βάρος – εργονομία , αλλά μέσα από την εκπαίδευση μαθαίνεις να τα ξεπερνάς .

  Φιλικά , ένας πρώην Αλεξιπτωτιστης και νυν Εθνοφύλακας

  1. @Tasos
   Το 6.5 απο τι τυφέκιο θα μπορεί να βληθεί και με τι μετατροπές?
   δηλαδή μπορεί να βληθεί τα μ4 και μ16 με μικρές μετατροπές ή χρειάζεται εκτεταμένη μετατροπή?

 28. Ευστάθιος Παλαιολόγος στο σαιτ που μας έβαλες

  http://www.thefirearmblog.com/blog/tag/overmatch/

  Μετά από ένα μικρό ψάξιμο για τον φόρτο μάχης βρήκα αυτό;

  https://gearjunkie.com/mule-backpack

  Ένα σακίδιο με ρόδα που δένεται στην πλάτη ψηλά και μπορείς να κουβαλήσεις 100 λίβρες με άνεση.

  https://www.kickstarter.com/projects/themule/the-mule-go-anywhere-with-anything

  Λένε για κόστος τα 600 δολάρια.

  Περιμένω από τα παιδιά που μένουν στην αμερική περισσότερα στοιχεία για το σακίδιο

 29. «ου με πείσεις καν με πείσης»

  Army Chief: Infantry Needs New 7.62mm Rifle

  25 MAY 2017
  Military.com | by Matthew Cox

  The U.S. Army’s chief of staff revealed Thursday the M4 Carbine’s 5.56mm round can’t penetrate modern enemy body armor plates and plans to arm infantry units with rifles chambered for a more potent 7.62mm cartridge.

  Responding to questions from Senate Armed Services Committee members, Gen. Mark Milley conceded that the service’s current M855A1 Enhanced Performance Round will not defeat enemy body armor plates similar to the U.S. military-issue rifle plates such as the Enhanced Small Arms Protective Insert, or ESAPI.

  «The 5.56mm round, we recognize that there is a type of body armor out there, that it doesn’t penetrate. We also have that body armor ourselves,» he testified.

  Milley told lawmakers Army officials at the Maneuver Center of Excellence at Fort Benning, Georgia, have developed a new 7.62mm round to solve the problem.

  «We have developed a pretty effective round down at Fort Benning,» he said. «We know we have a bullet that can penetrate these new plates.»

  Sen. Angus King, I-Maine, asked if the new bullet will require a new rifle.

  Milley said, «It might but probably not,» adding that weapons can be chambered for various calibers.

  However, the M4 would require a new barrel, bolt carrier group, buffer system in addition to a new lower receiver to shoot 7.62mm ammo, experts maintain.

  He later told Sen. Joni Ernst, R-Iowa, there are systems on the shelf today that, with some very minor modifications, could be adapted to meet the Army’s needs.

  «I think there are weapons out there that we can get in the right caliber that can enhance the capability of the infantry soldier,» Milley said.

  He also told lawmakers that not every soldier will need a 7.62mm rifle.

  «This idea that the entire Army needs the same thing all the time, it’s not necessarily true,» Milley said. «There are some infantry units that are much more highly likely to rapidly deploy than others and conduct close-quarters combat that we would probably want to field them with a better-grade weapon that can penetrate this body armor that we are talking about.»

  The subject of the 5.56mm round being underpowered came up at a May 17 hearing before the Senate Armed Services Committee’s Airland Subcommittee. Retired Lt. Gen. John Bednarek and retired Maj. Gen. Robert Scales Jr. testified at the hearing about the U.S. military’s future small-arms requirements.

  Ernst said that Scales testified about «a weapon that could fill the role of the light machine gun and the rifle.»

  «Is the need for a machine gun a higher priority than just a basic rifle?» she asked.

  Milley said that infantry units need both to be effective. «I think what [Scales] is talking about is the Marines are adopting … the M27» infantry automatic rifle, a version of the 416 made by Heckler & Koch.

  «We are taking a hard look at that and are probably going to go in that direction as well, but we haven’t made a final decision on it,» Milley said. «The infantry squads and infantry platoons — they’ve got to have an automatic weapon for suppression; they’ve got to have the individual weapon as well, so you need both … to be effective in ground combat.»

  Sen. Jack Reed, D-Rhode Island, asked if the new 7.62mm round would still be considered a standardized NATO round that could be used by allied countries.

  «It’s a 7.62mm round, so I think the answer is yes,» Milley said, promising to get a more detailed answer.

  This is not the Army’s first effort this year to equip infantry squads with 7.62mm rifles.

  A recent directed requirement from Vice Chief of Staff Gen. Daniel Allyn prompted Army weapons officials to write a new requirement, and most likely they will conduct a competition that will result in the service equipping each combat arms squad with a new 7.62mm squad designated marksman rifle, said Matt Walker, deputy for the Lethality Branch at the Maneuver Center for Excellence at Fort Benning, Georgia.

  1. Η ομιλια αυτη καθως και οτι προκυπτουν αποτελουν το αντικειμενο των άρθρων του TFB που παρεθεσα
   Απο κει και περα, α θυμισω και την λυσσαλεα επιμονη των Αμερικανών στο 0,45″. Λανθασμενη κι αυτη.
   Οπως και να εχει. Δεν ειμαι εδω για να πεισω

  2. Ενδιαφέρον και επίκαιρη αναφορά/πληροφορία.
   Αν συνεχίζει να ισχύει το «the US lead the way», η μελλοντική πορεία είναι χαραγμένη. Ίσως μια αλλαγή στο SCAR να συμφέρει περισσότερο απο μια μετατροπή υπαρχόντων M4/16 στο βαρύτερο διαμέτρημα.

 30. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Η απάντηση πού ψαχνεις νά βρείς δέν είναι τό καροτσὰκι….πρέπει να καλυπτεις έδαφος κτλ…

  λοιπόν σκεψου σχεδιασε και δοκιμασε ελαφρύ πρωτοποριακο εξωσκελετό ει δυνατόν χωρις μπαταριες ‘passive’ δέν χρειαζεται να σηκώνει όλο το βάρος ανθρώπου συν σακιδιο διακοσια κιλα….κτλ….απλά μονον πενηντα κιλα….ούτως ο ανθρωπος θα μεταφερει μονον το σωμα του μετεπειτα η παραλληλα κάντο για ανθρωπους που πασχουν απο ασθενειες…

 31. @Ευστάθιος Παλαιολόγος
  Στο ότι τα δυο διαμετρήματα είναι αλληλοσυμπληρούμενα δεν έχω αντίρρηση Ευστάθιε, εδώ νομίζω ότι θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε και έναν «βιώσιμο συμβιβασμό» επι του θέματος(αν δεν παρερμήνευσα το νόημα αυτής της αναφοράς σου).

  Στο δεύτερο που αναφέρεις για το φυσίγγιο γενικής χρήσης, συνεχίζω να έχω τις επιφυλάξεις μου, εφόσον έχουμε φτάσει πρίν στο συμπέρασμα ότι «δεν» υπάρχει το «ένα και μοναδικό/ιδανικό» φυσίγγιο για γενική χρήση. Εδώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΕΣ/ΕΕΔ(εξερούνται σήμερα οι ΕΔ), συνεχίζει να το χρησημοποιεί για γενική χρήση, επειδή σύμφωνα με την παρακάτω επίσημη αναφορά κρίθηκε κάποτε αποτελεσματικό.

  Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα, απο επίσημη αναφορά έγγραφο:

  «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
  1. Μεταβολές 1960 έως 2014

  Η εξέλιξη του Πεζικού, μετά το 1960, ακολούθησε τη γενικότερη εξέηλιξη του Στρατού, λόγω της κρίσης τόσο του 1967 όσο και του 1974, και υπήρ- ξε ραγδαία.

  α. Στη δεκαετία του 1960, ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του βρε- τανικού οπλισμού και μέχρι το 1970 ο φορητός οπλισμός αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως ήταν ο κύριος οπλισμός του Πεζικού. Οι δύο όμως κρίσεις του Κυπριακού, το 1964 και το 1967, καθώς και η απαγόρευση χορηγήσεως αμερικανικού οπλισμού μετά το 1967, υποχρέωσαν την Ελλάδα να στραφεί, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία, στην προμήθεια φορητού οπλισμού από εθνικούς πόρους. Έτσι, το 1965 αποφασίστηκε η σταδιακή αντικατάσταση του αμερικανικού ελαφρού οπλισμού του Πεζικού και η εισαγωγή στην Ελλάδα του τυποποιημένου διαμετρήματος του ΝΑΤΟ των 7,62 χιλιοστών.»

  γ. Κατά την περίοδο 1974 -1990:

  (1) Άρχισε σταδιακά η αναδιοργάνωση των μονάδων Πεζικού με την είσοδο νέου υλικού και μέσων με σκοπό την ποιοτική αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση των μονάδων με την ταυτόχρονη απόσυρση του παλαιού υλικού, τη μετατροπή ΤΠ σε Μ/Κ ΤΠ με την εισαγωγή ΤΟΜΠ Μ113, Μ113Α1 και ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ.

  (2) Εισήχθη σύγχρονος, αποτελεσματικός οπλισμός όπως ελαφρά τυφέκια της σειράς FN και G3 της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ), νέα οπλοπολυβόλα FN FALLOW και ΗΚ11, πολ/λα MAG και MG3, νέα αποτελεσματικά Α-Τ όπλα μιας χρήσεως όπως το LAW, το RPG-18.»

  Δικιά μου σημείωση:
  Η μεταβίβαση μερικών μονάδων στο μικρότερο διαμέτρημα ακολούθησε αργότερα, όπως αναφέρει παρακάτω:

  «δ. Κατά την περίοδο 1990-2010, μετά τις ραγδαίες πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στην Ευρώπη, το Πεζικό έλαβε νέο σύγχρονο υλικό από αυτό που κατείχαν χώρες της ανατολικής αλλά και δυτικής Ευρώπης:

  (4) Στα τάγματα Πεζικού εισήχθησαν καινούργιοι όλμοι 81 χιλι- οστών ελληνικής κατασκευής και προέλευσης και πολυβομβιδοβόλα GMG. Επίσης το Πεζικό προμηθεύτηκε τυφέκια Μ16 Α2, πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ και οχήμα- τα HUMMER διαφόρων διαμορφώσεων.»

  http://www.geetha.mil.gr/media/Thesmika_Keimena/GES/kanonismoi/3.%20SK%20900-21%20H%20ISTORIA%20TOY%20PEZIKOY.pdf

  Προφανώς εδώ έπαιξε ρόλο και η Ομοιογενοποίηση εντός του ΝΑΤΟ, το οποίο απο ότι φαίνεται σήμερα ετοιμάζεται για μια αλλαγή ή επιστροφή σε ένα μεγαλύτερο διαμέτρημα στα τυφέκια εφόδου, αλλιώς δεν βγαζέι κάποιο ουσιαστικό νόημα η εμφάνιση του στα διάφορα νέα τυφέκια εφόδου FN SCAR, ACR και άλλα που είναι ήδη σε χρήση σε διάφορες μονάδες.

  Σχετικά με το βάρος, θέλω να σημειώσω ότι εξαιτίας της κατανάλωσης αυτό μειώνεται συνεχώς κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης, δεν συμβαίνει το αντίθετο ούτε παραμένει το ίδιο, συνεπώς νομίζω ότι δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να έχει ένας που συμμετέχει σε πόλεμο ειδικά σε μια «στατική θέση μάχης». Η κινητικότητα απο το βάρος επιρεάζεται αρνητικά σε αποστολές που απαιτούν υψηλή κινητικότητα και κινήσεις αιφνιδιασμού όπως συνηθίζονται στις μονάδες με ειδική αποστολή(SFU’s). Ακόμα και εκεί όμως(και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επιλογής οπλισμού), ο οπλισμός/εξοπλισμός μιας ομάδας, εξαρτάτε απο την αποστολή, το περιβάλλον και τον στόχο φυσικά. Άλλο οι επιχειρήσεις του David Stirling στην έρημο που απαιτούσαν δύναμη πυρός και ταυτόχρονη ταχεία κίνηση, και άλλο μια αποστολή για εξουδετέρωση ενός «στόχου» υψηλής αξίας/σημασίας όπως π.χ. στην «Neptune’s Spear» στο Πακιστάν(σε κατοικημένες περιοχές). Δεν μπορείς να αποφύγεις σε κάθε περίπτωση τον μεγάλο φόρτο για να είσαι «άνετος» στην μάχη.

  Να σημειωθεί επίσης ότι «φονική» αστοχία ή φονική αστοχία(με διαφορετική έννοια), θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια περίπτωση στην οποία δεν θα επαρκεί η δύναμη πυρός για βα σταματήσεις τον αντίπαλο ή να τον βγάλεις εκτός μάχης(όπως το περιγράφει πιο πάνω και ο Μαργαρίτης στην αναφορά του.

  Εάν σε μια περίπτωση άμυνας δεν είσαι σε θέση να απορροφήσεις την δύναμη μιας συμπυκνωμένης/σφοδρής επίθεσης(επειδή δεν θα επαρκεί η δύναμη πυρός που θα έχεις στην διάθεση σου, νομίζω ότι θα έχεις ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα(και ειδικά όταν δεν θα υπάρχει δυνατότητα να καλεσέις υποστήριξη η ενισχύσεις).

  Σχετικά με τις αναφορές/περιγραφές για τις ειδικότητες και αποστάσεις για τα βεληνεκή(μέγιστο/δραστικό/ωφέλιμο/απόλυτο) και τις δεξιότητες, νομίζω ότι για τους περισσότερους σχολιαστές και αναγνώστες που παρακολουθούν, δεν είναι απαραίτητη μια περαιτέρω ανάλυση/εξήγηση(δεν εννοώ ότι δεν έχουν σημασία, αλλά ότι είναι γνωστές οι διαφορές που υπάρχουν).

  Συμπερασματικά και συνοψίζοντας λοιπόν τις παραπάνω και διάφορες άλλες αναφορές και πληροφορίες, καταλήγω στο ίδιο που αναφέρει και ο Tasos στο παρακάτω σχόλιο του, για ένα ενδιάμεσο διαμέτρημα στο οποίο αναφέρθηκα πιο πάνω, και συγκεκριμένα για το τυφέκιο ACR της Remington το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά του M4(σύμφωνα με την περιγραφή στην παραπομπή μου απο την αρχική προσπάθεια επάνω). Όπως έγραψα και επάνω, δεν είναι φθηνό αλλά δεν βλέπω πραγματικές φθηνές μελλοντικές λύσεις στα αμυντικά θέματα. Αν μας καεί το φθηνό και αρκετά καλό, υπάρχουν και τα AK, αλλά εδώ μας φταίει η προέλευση.

  Είχα υπόψην μου την σελίδα του tfb που προτείνεις, απο προηγούμενες/παλαιότερες συζητήσεις και αναφορές για το θέμα, τις οποίες έχω παρακολουθήσει με ενδιαφέρον.

   1. Συγχαρητήρια για το άρθρο, το θέμα είναι και θα παραμείνει σίγουρα ένα “καυτό σίδερο” (όπως λένε και στο χωριό μου) και η συζήτηση θα είναι και στο μέλλον ζωντανή(ακόμα και χωρίς μια δικια μου συμμετοχή στα σχόλια), θα συνεχίσω να παρακολουθώ όμως με ενδιαφέρον την συνέχεια. ?

  1. Πιστολέρο,σου απευθύνω ένα εύγε για την σοβαρότητα και αναζήτηση την οποία επενδύεις στον σχολιασμό σου.
   Ἡ συζήτηση σχετικά με τα διαμετρήματα δέν είναι καινούριο φαινόμενο,ούτε αφορά αποκλειστικά τα 5,56 εναντίον 7,62 -απλώς αυτή ειδικά ἡ διαμάχη ενισχύθηκε από το ότι ξεκίνησε από τις ΗΠΑ,και εξελίσεται στο πλαίσιο μίας κατ᾿εξοχήν επικοινωνιακής εποχής.
   Προσωπικά έχω από πολύ καιρό κατασταλάξει στο 5,56 ἤ και 5,45 ὡς καταλληλώτερο για τυφεκιοφόρους στο πλαίσο μεγάλης κλίμακος επιχειρήσεων,όπως μεταξύ δύο στρατών του ιδίου επιπέδου,στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
   Επειδή όμως δέν είμαι ὁ αρμοδιώτερος,θα παραθέσω την γνώμη ενός Αυστραλού,ὁ οποίος σε ανάλογη συζήτηση είχε πεί ότι ἡ μονάδα του (ειδικών δυνάμεων,στο Ιράκ),χρειάστηκε σε κάποια περίπτωση να πολεμήσει επί δεκατέσσερις ώρες,και όπως αντιλαμβάνεσαι,ἡ διαθεσιμότητα πυρομαχικών ήταν ζωτικής σημασίας.

   1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ,
    μια συζήτηση χωρίς σοβαρότητα(όχι πείσμα όπως το συνηθίζουν μερικοί) δεν θα είχε και νόημα. Παρά που το θέμα δεν είναι “φρέσκο” παραμένει ενδιαφέρον όπως το αντιλαμβάνομαι απο τις συζητήσεις που παρακολουθώ. Δεν με εκπλήσσει και το γεγονός ότι προήλθε απο τις ΗΠΑ, εφόσον παραμένουν Trendsetter, σε πολλά θέματα.

    Η αναφορά σου για τους Αυστραλούς στο Ιράκ, μου θύμισε την επική μάχη (για την ιστορία των Rangers και Delta) στην Μογκαντίσου, στην οποία οι αμερικάνοι που είχαν εγκλωβιστεί μετά την πτώση των ελικοπτέρων στα στενά της πόλης, αντιμετώπισαν μετά απο πολύωρη μάχη μια παρόμοια κατάσταση και πρόβλημα με το απόθεμα των πυρομαχηκών, το οποίο λύθηκε με τον ανεφοδιασμό απο ένα ελικόπτερο το οποίο στάλθηκε παρά τον υψηλό κίνδυνο στην περιοχή για να “ρίξει” εφόδια σε μια απο τις διασκορπισμένες μονάδες γύρο απο το σημείο της πτώσης(σύμφωνα πάντα με επίσημες αναφορές/μαρτυρίες). Αυτό δεν το αναφέρω σαν αντίλογο, αλλά σαν συμπλήρωση στην δικιά σου αναφορά.

    Πιο είναι το νόημα της ιστορίας θα μου πεις, κι εγώ θα απαντήσω ότι τα εφόδια δεν είναι ποτέ αρκετά σε ακραίες περιπτώσεις όπως π.χ. έναν πόλεμο. Και χίλια φυσίγγια να μπορούσε να κουβαλήσει ένας στρατιώτης (άσχετα αν πρόκειται για μεγάλο η μίκρο διαμέτρημα), νομίζω ότι πάλι λίγα θα ήταν χωρίς ανεφοδιασμό, όσο η μάχες θα συνεχίζουν.

    Ειδικός και αρμόδιος δεν είμαι ούτε εγώ βέβαια, διαβάζω, θυμάμαι, συζητάω και μελετώ για να μαθαίνω(και όταν μου δίνεται η ευκαιρία ρίχνω και καμία σφαίρα/πιστολιά όπως λέγαν οι παλιοί). ?

 32. Theognostos η διαφορά αγαπητέ είναι ότι έχω φτιάξει καροτσάκι με ελάχιστα χρήματα, μια χαρά έκανε την δουλειά του μέχρι που χάλασε.

  Το δοκίμασα μάλιστα να το δέσω και ψηλά με ένα χαλασμένο σακίδιο και όχι στην μέση.

  Η γνώμη μου είναι πως λείπει ένα σακίδιο με μεγάλες ρόδες για να κουβαλήσεις στην ανάγκη ένα μεγάλο φορτίο.

  Χωρίς μπαταρίες και κινητήρα για μεγάλα φορτία σε ανώμαλο έδαφος δεν γίνετε.

  Το Ελληνικό έδαφος είναι πολύ δύσκολο ειδικά αν έχει πολλά σκαλιά για να κινηθείς με τέτοιες λύσεις.

  Το να μετατρέψω ένα απλό καρότσι λαικής είναι το πιο εύκολο το να βάλεις μεγαλύτερες ρόδες κλπ είναι το ζητούμενο.

  Ότι φτιάχνεις πρέπει να έχει χαμηλό κόστος γιατί μπορεί να χαλάσει ή να το εγκαταλείψεις.

  Ξέρω περισσότερα από τον καθένα εδώ μέσα από ότι βλέπεις γιατί ασχολούμαι πως να βρω την πατέντα και την λύση για κάθε θέμα.

  Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν εδώ στην Ελλάδα και να με αξιοποιήσουν.

  Όσο για το σύστημα που έβαλα δεν είναι λειτουργικό σε μάχη είναι όμως ικανό για άλλες χρήσεις.
  Δεν έχεις κουβαλήσει τσουβάλια με ελιές σε πλαγιά με μεγάλη κλήση ανεβαίνοντας την ανηφόρα για να δεις την γλύκα! Το ίδιο θα μπορούσες να κάνεις με τα αμπέλια σε ίδια εδάφη.

  Tasos δεν τα έχω με το διαμέτρημα με το όπλο τα έχω πλήρως ακατάλληλο για αριστερόχειρα το G-3, είναι δύσκολο όχι να αλλάξεις γεμιστήρα αλλά να οπλίσεις το όπλο με το δεξί σου χέρι αφού έχεις το αριστερό στην σκανδάλη.

  Gunslinger32 το καλάσνικωφ σε 7,62/51 που έχει η εθνική φρουρά είναι καλύτερο από το G-3 και το FN!

  1. Δικαιος Γεωργιος εγραψε
   » Theognostos η διαφορά αγαπητέ είναι ότι έχω φτιάξει καροτσάκι με ελάχιστα χρήματα, μια χαρά έκανε την δουλειά του μέχρι που χάλασε.» αχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχα ΧΑΛΑΣΕ!! να εισαι καλα με εκανες και γελασα παλι! να δω ελευρερη πτωση και διπλα να ερχεται με αλεξιπτωτο το καροτσακι …..ααχαχαχαχα…εισαι φοβερος! αντε να δω πατεντα να αξιοποιησουμε και κατι!

   ενταξει εδω κοιταμε να ξεφυγουμε απο την μιζερια του πολεμου και τα καροτσια οσο το δυνατον περισσοτερον …σπρωχνανε μουλαρια γυναικες με πυρομαχικα για να τα φερουν ποιο κοντα στην πρωτη γραμμη…

   κοιτα πτωση με συρματοσχοινο και εξωσκελετο δεν δειχνει καλα τα αποδα εχθρο…αλλα κοιτα τον εξωσκελετο…υπαρχουν εταιρειες και προγραμματα εαν εχεις κατι χειροπιαστο τα λεμε…

   https://youtu.be/vw61gCe2oqI

 33. heognostos
  30 Αυγούστου 2017
  Δικαιος Γεωργιος εγραψε
  » Theognostos η διαφορά αγαπητέ είναι ότι έχω φτιάξει καροτσάκι με ελάχιστα χρήματα, μια χαρά έκανε την δουλειά του μέχρι που χάλασε.» αχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχα ΧΑΛΑΣΕ!! να εισαι καλα με εκανες και γελασα παλι! να δω ελευρερη πτωση και διπλα να ερχεται με αλεξιπτωτο το καροτσακι …..ααχαχαχαχα…εισαι φοβερος! αντε να δω πατεντα να αξιοποιησουμε και κατι!

  Γέλα όσο θέλεις αφού μου ζητάς πράγματα άπιαστα και δεν είσαι μέσα στην πραγματικότητα του να καταλάβεις πως με κάτω από 10 ευρώ αγόρασα ένα καρότσι λαικής και με της μετατροπές δεν μου στοίχισε πάνω από τα 20-25 ευρώ συνολικά!
  Χάλασε! Ναι ρε χάλασε όπως χάλασε και το σακίδιο που είχα και το γιλέκο που αγόρασα!

  Εσύ φαντάζεσαι εξωσκελετούς σαν και αυτούς της ταινίας που δεν ήταν στην πραγματικότητα και ζύγιζαν 17+ κιλά!

  Στην πραγματικότητα ξέρω τι θέλω και τι μπορώ να σχεδιάσω και στο ανέφερα ένα σακίδιο με αναδιπλούμενες ρόδες με ειδικούς ιμάντες για να το δένεις πίσω σου ζώνη-πλάτη ψηλά και να μπορείς να κουβαλάς φορτία 20-25 κιλά.

  Αν πηγαίναμε για μεγαλύτερης αντοχής σε βάρος πρέπει να κατασκευάζαμε έναν σκελετό όπως αυτός που έβαζαν οι αμερικάνοι επάνω το LARZ ALICE σακίδιο με μεγαλύτερες ρόδες και αντοχή 35-40 κιλά.
  https://hellenic-arms.gr/eshop/rothco-alice-pack-2290.html#.WagxgPNJaUk

  Όσο για τους εξωσκελετούς έγραψα στη εξάρτηση πως με γιλέκο entry πλάτης, ειδική ζώνη μέσης, στενό εσώρουχο και επιγονατίδες από μέσα πας άνετα +10 κιλά επιπλέον βάρος! Αν θα έβαζες και ειδικές κάλτσες ορθοπεδικές που πιάνουν και πάνω από τα γόνατα πας πάνω από 15-17 κιλά αλλά εδώ έχεις μια δυσκολία να κινηθείς σε πολύ ανώμαλο έδαφος συν τους ειδικούς πάτους σιλικόνης ή άλλους πάτους.

  Τώρα 10-17 κιλά παραπάνω δεν είναι λίγα σε αυτά που αντέχεις κανονικά αν ήμουν σε μηχανοκίνητο πεζικό πήγαινα και στο συν 20 επιπλέον κιλά! Στην ηλικία που είμαι όχι νέος.

  Λύσεις υπάρχουν αν θες να της βρεις με πολύ χαμηλό κόστος μυαλό έχεις σκέψου και λίγο!
  Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες κυριάρχησαν; Γιατί έκοβε το μυαλό τους! Να το βάλετε να δουλέψει και λίγο.

 34. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  εγραψε

  ‘ Γέλα όσο θέλεις αφού μου ζητάς πράγματα άπιαστα και δεν είσαι μέσα στην πραγματικότητα του να καταλάβεις πως με κάτω από 10 ευρώ αγόρασα ένα καρότσι λαικής και με της μετατροπές δεν μου στοίχισε πάνω από τα 20-25 ευρώ συνολικά!
  Χάλασε! Ναι ρε χάλασε όπως χάλασε και το σακίδιο που είχα και το γιλέκο που αγόρασα!»

  να εισαι καλα με εκανες και γελασα(;) πικρα με την καταντια του Ελληνος του Ελληνισμου και της Ανθρωποτητος
  ερχονται και χειροτερα…

  εκει εχουμε φτασει ο Ελλην να σκεπτεται μετατροπη καροτσιου και το πως να σπρωχνει το καροτσακι; Ε οχι πλεον!
  Η τεχνολογια εξωσκελετου δεν ειναι κατι απιαστο αυτο δεν το δεχομαι ειναι τεχνολογια που ωριμαζει ερχεται και τελικα ο Ελληνας θα το αγαραζει απο το εξωτερικο. Δηλάδη οπως ολα τα υπολοιπα συστηματα οπως τεχνολογια στελθ.

  Οχι φιλαρακο δεν γνωριζεις την ιστορια σου οι Αρχαιοι Ελληνες ηταν ιδιοφυεις δεν ασχολουνταν με τα ‘ καροτσακια’ αλλα ειχαν και τεχνολογια αντιβαρυτητος, οχι δεν ντυνοντουσαν μονον οπως δειχνουν στα αγαλματα ημιγυμνοι αραγε που ειναι τα αγαλματα τα υπολοιπα….δειχνουν μονον οτι θελουν εαν ασχολουνταν με τα καροτσακαι ουτε φιλοσοφοι θα υπηρχαν ουτε μαθηματικοι ουτε φυσικοι κτλ…αστα λοιπον αυτα ειναι κουτοπονηριες…καταλοιπα τουρκοκρατιας και ολων των αιωνων που οι Ελληνες δεν εχουν σηκωσει κεφαλι…δηλαδη ενταξει εσυ ασχολησου με ροδες συνεχισε και οι αλλοι προχωρουν με γοργα βηματα να σε αφησουν πισω Ελληνα ….ε οχι αυτο δεν το ανεχομαι…φτανει ποια με την μοιρολατρεια..ω οιμε τι συμφορα….

  τωρα εαν θελεις σωστη τεχνολογια τον οδο την εχω υποδειξει και σε αλλη αναρτηση. Στην προκειμενη περιπτωση κοιταξε πως μια σωστη αναρτηση εξωσκελετου μπορει να χρησιμοποιηθει απο συνανθρωπους οι οποιοι εχουν πληγει απο ασθενεια και δεν δυνανται να περπατησουν τη ιδια δυναμη….μετεπειτα με μια μετετροπη γινεται και το στρατιωτικο προγραμμα.. σχεδιασε κανε ομαδα τεσσερα πεντε ατομα ο καθεις με την ειδικοτητα του και δικηγορο μεσα και προχωρα …εφοσον ειναι για πολιτικυς σκοπους ζητησε χρηματα απο χρηματα για ερευνα και τεχνολογια απο την ΕΕ
  μια αρχη ψαξτε το …

  The European Union (EU) offers support to R&D projects in the current 2014-2020 funding period in form of its «Framework Programme for Research and Innovation, Horizon 2020.» With a budget of more than EUR 77 billion (!!!!!!) Horizon 2020 is the world’s largest funding program for research and innovation.

  http://ec.europa.eu/research/index.cfm
  http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/home.html
  Calls for Proposals
  3rd Health ProgrammeAdvanced search for topics Calls for tenders on TED
  The Third EU Health Programme is the main instrument that the Commission uses to implement the EU Health Strategy. Annual work plans of the Programme set out priority areas and the criteria for its funding actions. The total budget for the programme is € 449.4 million. The programme has 4 overarching objectives which seek to:

  Promote health, prevent diseases and foster supportive environments for healthy lifestyles taking into account the ‘health in all policies’ principle
  Protect Union citizens from serious cross-border health threats
  Contribute to innovative, efficient and sustainable health systems

 35. Theognostos ποιος σου έγραψε για μοιρολατρία; Ζεις στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα και έχεις ξεχάσει τι γίνετε εδώ σε αυτήν την χώρα που την διαφεντεύουν οι άχρηστοι και οι Β διαλογής.

  Εδώ δεν ενδιαφέρονται για απλά σοβαρά πράγματα που τα έχουν ανάγκη θα ενδιαφερθούν για εξωσκελετούς;

  Σχεδιάζω ότι μου έρχεται στο μυαλό ή αν μου το ζητήσει κάποιος να δω αν η ιδέα του έχει προοπτική και είναι εφαρμόσιμη.

  Στην φάση που βρίσκομαι είμαι σε φουλ πίεση λόγο δουλειάς και η απόδοση μου έχει πέσει στο 15-20% από ότι παλιά λόγο έλειψης χρόνου.

  Αν θες να τα πούμε και από κοντά, αν έχεις κανένα δύσκολο πρόβλημα να το λύσεις πολύ ευχαρίστως να σε βοηθήσω και να σου βρω και της πατέντες, εδώ είμαι αξιοποίησε με!

  1. απ τη φωτο σου τσιμουχα, κατι φαίνεται γιατι λενε οτι με 7 62 εχεις περισσοτερες πιθανοτητες για διαμερες τραύμα σε αντίθεση με 5 45.

   1. Aπό την φωτό φαίνεται ότι το 5,45 προκαλεί μεγαλύτερο τραυματικό σπήλαιο,και πιό κοντά στο σημείο εισόδου,πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη δραστικότητα.

    1. @ΑΧΕΡΩΝ

     Στην παραπάνω φωτογραφία αυτό ακριβώς φαίνεται, αυτό όπως αναφέρει άλλος συνομιλητής (με πρακτική εμπειρία) πιο πάνω, όπως και μερικά στελέχη π.χ. της αμερικανικής Ντέλτα Φόρς, δεν είναι το μοναδικό η το σημαντικότερο σημείο που ενδιαφέρει έναν χρήστη/οπλίτη στην μάχη.

     Για να μην γράφω πολλά και πράγματα που είναι ήδη γνωστά, θα αναφέρω μόνο μερικές λέξεις κλειδιά παραθέτοντας σχετικούς συνδέσμους(για περαιτέρω πληροφορίες/περιγραφές).

     Συγκεκριμένα αναφέρομαι σε αυτά που λένε Mannstoppwirkung, Geschosswirkung/A-Square Shock Power Index.

     https://de.m.wikipedia.org/wiki/Mannstoppwirkung

     https://de.m.wikipedia.org/wiki/Geschosswirkung

     https://de.m.wikipedia.org/wiki/A-Square_Shock_Power_Index

     Υ.Γ.

     Παρόλο που μερικοί θα πεταχτούν να παρατηρήσουν ότι έχουν πρόβλημα με την πηγή αναφορών, νομίζω ότι για να επισημάνω αυτά που θεωρώ σημαντικά είναι επαρκέστατη(εφόσον πρόκειται μόνο για περιγραφές αυτών που ανέφερα).

  1. αρα αχέρωντα βγάζουμε τελικά ακρη με το θέμα της δραστικότητας του διαμετρήματος,σε συνδυασμό βέβαια με το μήκος της κάννης?

   1. Γιατί πότε το είχαμε μπροστά; Άλλοι φίλε κλείτο φωνάζουν για 7,62 και άνω αν θες να είσαι φονικός…. εμείς εδώ παραμείναμε πιο… ρεαλιστές

    Οι δοκιμές σε βαλλιστική ζελατίνη είναι χρήσιμες, και ενδεικτικές αλλά όχι απόδειξη για τις δυνατότητες του κάθε φυσιγγίου.
    Το ανθρώπινο σώμα έχει πολύ πιο περίπλοκη κατασκευή από ένα κομμάτι «ίδιας πυκνότητας» με την σάρκα.

    Π.χ. προσβολή σε περιοχή κοιλοτήτων (στήθος, κοιλιά) όπου υπάρχει….. πολύς «κενός χώρος» δεν παράγει την ίδια συμπεριφορά από τις βολίδες, όπως και η γεωμετρία της προσβολής (σε τί γωνίας ως προς το σώμα χτυπά η βολίδα, αν πέρασε από εμπόδια (π.χ. κάποιον βραχίονα), αν συνάντησε ρούχα ή εξοπλισμό κλπ

   2. Κλείτε,το πράγμα δέν είναι τόσο απλό,όπως εξηγεί και ο Ευστάθιος,αλλά ναί,σε ότι αφορά την δραστικότητα του 5,56/5,45 στις συνήθεις αποστάσεις μάχης πεζικού δλδ 300 μέτρα και κάτω,το μικρό διαμέτρημα είναι επαρκές για μή προστατευμένους.ανθρώπινους στόχους.
    Πάντως,η επίδραση της βολίδος στον στόχο επηρρεάζεται από την συνάντηση με μέρη της εξαρτήσεως,αντικείμενα που βρέθηκαν πάνω στον στόχο,όπως κάποια βιβλία με σκληρά εξώφυλλα,όπως βίβλοι,αλλά και ταινίες φυσιγγίων πολυβόλων,ή οτιδήποτε απροσδόκητο.
    Και βέβαια,άλλη η επίδραση στο ψαχνό,και άλλη στο κόκκαλο.
    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την δική μας Ιστορία,είναι το Μάννλιχερ των 6,5 χιλιοστών,είτε το ρουμανικό του 1893,είτε το ελληνικό Μάννλιχερ-Σενάουερ του1903,που χαρακτηρίστικε «φιλανθρωπικό»,επειδή είχε μέτρια δραστικότητα σε ανθρώπινους στόχους,τουλάχιστον σε σύγκριση με το Γκρά των 11 χιλιοστών που έβαλλε μολύβδινες βολίδες χωρίς μεταλλικό μανδύα.
    Την ίδια εποχή όμως,που οι Μακεδονομάχοι αγωνιζόταν στην Μακεδονία,(ναί,και στις Πρέσπες),στην Αφρική,ο γνωστότερος κυνηγός ελεφαντόδοντος,W.D.M.»Karamojo» Bell,με όπλο των 6,5 «κατέβαζε» ελέφαντες.
    Πώς εξηγείται αυτό;
    Απλούστατα,η βολίδα των 6,5χ54 είχε λόγω κυλινδρικού σχήματος μεγάλη διαμήκη ευστάθεια,ή αλλοιώς λεγόμενο «βαλλιστικό συντελεστή» (Ballistic coefficient).
    Σε ανθρώπινους στόχους,ήταν περισσότερο διεισδυτική απ΄ότι χρειαζόταν άν δέν έβρισκε κόκκαλο.
    Ο «Karamojo» Bell όμως,στόχευε το κρανίο των ελεφάντων,πάχους 14-16 εκατοστών,από αποστάσεις 20-50 μέτρων,και σε αυτές,το 6,5χ54 αποδεικνυόταν επαρκώς διατρητικό,ώστε να διαπεράσει το κρανίο,και έχοντας παραμορφωθεί σε σχήμα μανιταριού πλέον,να λειώσει τον εγκέφαλο του άτυχου παχύδερμου.
    Αντιστοίχως,οι βαρύτερες (και μακρύτερες) βολίδες Μκ-262 των 5,56 (77 grains έναντι 55 grains των Μ-855),θεωρούνται λιγώτερο δραστικές στις μικρές αποστάσεις,αλλά θεωρείται ότι υπερέχουν σε διάτρηση αλεξίσφαιρων γιλέκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.