Διασπορά φημών σχετικά με την προσβολή ισραηλινού F-35 από συριακά SAM

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ια αργοπορημένη αναφορά σχετικά με το χτύπημα πτηνού πάνω σε ένα F-35I είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θεωρίες συνωμοσίας για ισραηλινή συγκάλυψη που επαναλαμβάνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια μέρα μετά την ισραηλινή κρούση σε τοποθεσία συριακών πυραύλων επιφανείας-αέρος (SAM) μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα στοιχεία σχετικά με το συμβάν, και δυστυχώς, κάποιοι αμφιλεγόμενοι σχολιαστές και ιστοτοποι ενημέρωσης διαδίδουν φήμες που υπαινίσσονται ότι ένα από τα ισραηλινά F-35I ήταν το αεροσκάφος που στοχοποιήθηκε απο τα συριακά πληρώματα των αντιαεροπορικών, και ότι αυτό το αεροσκάφος υπέστη ζημιές κατά την επίθεση.

Φαίνεται ότι η πρώτη έξοδος έφερε «περισσότερα εκ του ενός» αεροσκάφη «εντός του δραστικού βεληνεκούς» των συριακών πυραύλων SA-5 που χτυπήθηκαν από την πτήση σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αυτοάμυνας (IDF). Η εμπλοκή υποτίθεται πως συνέβη περίπου την 9η προ μεσημβρίας τοπική ώρα. Παραμένει ασαφής η ακριβής σύνθεση των ισραηλινών αεροσκαφών που βρισκόταν στον αέρα εκείνη τη στιγμή. Κάποιες αναφορές μετέδωσαν ότι ήταν μια πτήση μαχητικών F-16, άλλες μας ενημερώνουν ότι ήταν ένας μικτός σχηματισμός που περιελάμβανε ένα F-15C που εκτελούσε καθήκοντα της αεροπορικής φωτοαναγνώρισης το οποίο επιχειρούσε εγγύτερα στο σύνορο από τους συνοδούς του. Όπως αναφέρθηκε στο πρώτο άρθρο μας σχετικά με το συμβάν, το F-15C ειναι γνωστό ότι μεταφέρει μεγάλη ποικιλία ατρακτιδίων τακτικής αναγνώρισης για τη IAF.

Μια επακόλουθη έξοδος εξαπολύθηκε από το Ισραήλ σχεδόν δύο ώρες αφότου η Συρία εξαπέλυσε πυρά στα μαχητικά του, μ’ αυτή να έχει επιβεβαιωθεί πως πραγματοποιήθηκε από F-16. Τα αεροσκάφη αυτά εκτέλεσαν την κρούση στην προσβαλλόμενη τοποθεσία των SA-5 ανατολικά της Δαμασκού. Τέσσερα οπλικά συστήματα επιφάνειας – αέρος χαρακτηρίστηκαν ως κατεστραμμένα, το οποίο μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά όπλα στο οπλοστάσιο της IAF, καθώς οι βόμβες χτύπησαν την τοποθεσία των συριακών SAM. Η επίθεση επικεντρώθηκε στο ραντάρ/εκπομπό και δεν ήταν ένας βομβαρδισμός της ευρύτερης περιοχής των πυραύλων SA-5 που ήταν παραταγμένοι γύρω του. Ο εκπομπός καταστράφηκε ή τέθηκε εκτός λειτουργίας στο σημείο που δεν καθίστατο πλέον επιχειρησιακός σύμφωνα με τις αξιολογήσεις ζημιών που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς της IAF.

Όπως επισημάναμε νωρίτερα, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους δίχως γρατζουνιά, ενώ η Συρία υποστηρίζει ότι χτύπησε ένα από τα μαχητικά κατά τη διάρκεια της αρχικής επίθεσης των SAM. Συνήθως η κυβέρνηση του Άσαντ επικαλείται ψεύτικες νίκες κάθε φορά που προκύπτει κάτι σαν αυτό. Όμως κάποιοι εξέλαβαν μια άσχετη αναφορά σχετικά με το F-35I, ένα εκ των εφτά στο οπλοστάσιο του Ισραήλ ως στιγμής, που υπέστη ζημιές από χτύπημα πτηνού, ως κάποιου είδους συγκαλυμμένη ανακοίνωση για ένα F-35I που στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε με επιτυχία από ένα συριακό SA-5, ενώ πετούσε πάνω από τον Λίβανο. Μ’ άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτή την θεωρία το αναγνωριστικό αεροσκάφος ήταν ένα F-35.

Παρόλο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι ένα F-35I επιχειρούσε πάνω από ξένη επικράτεια, αυτό φαίνεται απίθανο. Στην πραγματικότητα έχουμε ακολουθήσει ξανά την ίδια συγκεκριμένη πορεία. Το Ισραήλ δεν έχει ολοκληρώσει ως στιγμής, την αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα (IOC) με το στόλο των F-35I, οπότε στέλνοντας το να υποστεί ζημιά σε μια πολεμική πτήση φαίνεται να ‘ναι μια πολύ περίεργη και απερίγραπτη κίνηση.

Παρόλο που οι Ισραηλινοί έχουν κατά το παρελθόν θέσει βεβιασμένα σε υπηρεσία μαχητικά αεροσκάφη για την εκτέλεση μοναδικών επιχειρησιακών αναγκών, το θέμα του F-35I είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό για την Ισραηλινή κυβέρνηση. Οι Ισραηλινοί νομοθέτες τόνισαν δημοσίως το υψηλό κόστος του αεροσκάφους και δήλωσαν ότι “θα αξιολογήσουν σχολαστικά” την ανάγκη για να προμηθευτούν περισσότερα F-35, μετά την απόκτηση των πρώτων 50 αεροσκαφών. Οπότε το να θέσουν σε κίνδυνο τα νέα αεροσκάφη προτού πραγματοποιήσουν μια φαινομενικά τυπική αποστολή θα ήταν μια περίεργη, αν όχι απερίσκεπτη κίνηση από την IAF.

Επίσης, παρόλο που το F-35 διαθέτει υψηλής τεχνολογίας ικανότητες συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών, δε διαθέτει τα παραδοσιακά συστήματα τακτικών φωτογραφιών πληροφοριών. Επομένως, αποστολή του σε μια τέτοια επιχείρηση, αν πράγματι αυτός ήταν ο σκοπός της αποστολής, δεν έχει νόημα.

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι το F-35I ήταν τι αεροσκάφος που στοχοποιήθηκε πάνω από τον Λίβανο, οι πιθανότητες να χτυπήθηκε ένα SA-5 είναι ιδιαιτέρως περιορισμένες, και το χτύπημα πτηνού που ανακοινώθηκε από την IAF υποτίθεται πως έχει συνέβη πριν από δύο εβδομάδες με το αεροσκάφος να έχει καθηλωθεί στο έδαφος έχοντας σταματήσει τις πτήσεις και να περιμένει επιθεώρηση από μια ομάδα της Lockheed Martin η οποία θα παρέχει συμβουλές για το πώς θα επιδιορθωθεί καλύτερα.

 “A bird hit it” – Israel Is Hiding That Its State-Of-Art F-35 Warplane Was Hit By #Syria‘s S-200 Missile – Reports https://t.co/nl5WD6pDXO

Πιθανότατα θα αναρωτιέστε αν υπάρχει η πιθανότητα «ένα αόρατο» F-35 να έχει στοχοποιήθει από μια συριακή θέση SAM;

Είναι γνωστό οτι Ρωσία και Συρία έχουν πλέον ενοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας, έτσι ώστε η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ μερικών από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες της Ρωσία θα μπορούσαν να καταστήσουν ευκολότερο τον εντοπισμό ενός «αόρατου» αεροσκάφους.

Επίσης, το F-35, το οποίο ειναι βελτιστοποιημένο ώστε να κρύβεται από τα συστήματα ραντάρ υψηλότερης συχνότητας, όπως τα ιδιαίτερα ραντάρ δέσμης “X”, θα μπορουσε ενδεχομένως να εντοπιστεί από χειριστές τακτικών χαμηλής συχνότητας και συστημάτων. Αλλά ακόμα και αν εντοπιστεί το F-35I, αυτό δε σημαίνει ότι θα ταυτοποιηθεί και εμπλακεί αξιόπιστα. Το αεροσκάφος διαθέτει επίσης μια προηγμένη συλλογή συστημάτων (σουίτα) ηλεκτρονικού πολέμου για να αποκρούει τέτοιες επιθέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες πληροφορίες πως οι φήμες που σχετίζονται με τις αναφορές τύποις «θεωριών συνωμοσίας» περί πρόκλησης ζημιών σε ένα F-35I από ένα συριακό SA-5 φαίνεται ως μια κουραστική προσπάθεια να πληγούν οι ικανότητες των F-35, την αμερικανικής κατασκευής τεχνολογία αεροπορικών επιχειρήσεων και οι ισχυρισμοί περί αεροπορικής υπεροχής της IAF στην περιοχή.

Και παρόλο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πλήρως αυτή τη δυνατότητα, όπως θα έλεγε και ο Φρόϊντ –Καμιά φορά, ένα χτύπημα πτηνού ειναι παρά ένα χτύπημα πτηνού.

Tyler Rogoway

Απόδοση/Μετάφραση απο το thedrive.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Παρόλο που δεν αποκλείουν να υπήρξε μια ευστοχία απο το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα απέναντι σε ένα JSF της IAF, λένε ταυτόχρονα ότι είναι σίγουροι πως αποκλείεται. Αυτό μου θυμίζει μια περιγραφή που έλεγε “the art of fighting without fighting”, η αλλιώς λέμε κάτι χωρίς να το λέμε(καλό κι αυτό). ?

  Εάν υπάρχει ίχνος αλήθειας στην είδηση, ότι επρόκειτο για το συγκεκριμένο σύστημα ΑΑ(που και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα σίγουρο, μετά απο αυτά που διάβασα), είναι αξιοσημείωτο ότι η πολεμικη κεφαλή του αναφέρεται ως Frag-HE με proximity fuse, συνεπώς δεν θα ήταν απαραίτητη μια επαφή(direct hit όπως λένε οι ειδικοί, η οποία θα είχε σαν συνέπεια την ολική καταστροφή του στόχου) για να πληγεί ο στόχος, όπως επικοινωνήθηκε η αφέθηκε μα εννοηθεί λανθασμένα σε μια αναφορά σχετικά με το περιστατικό/θέμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι και μια εξήγηση για τα άκρως επιθετικά «πτηνά» τα οποία κατευθύνθηκαν προφανώς με μανία στο συγκεκριμένο στόχο-α/αφος αφήνοντας ήσυχα τα υπόλοιπα(?) μαχητικά του σχηματισμού. Αλλά μπορεί να ήταν και αλλιώς. ?

 2. Όπως διαβάσαμε και στις υπέροχες παραπομπές του άρθρου η πρώτη κατάρριψη stealth, αεροσκάφους έγινε από τους Σέρβους το 1999, από μια αεράμυνα που δεν ήταν οργανωμένη σε υπερσύγχρονη τεχνολογία. Προφανώς έλαβε μια μικρή βοήθεια από διαχρονική σύμμαχο χώρα. Στο αναλογο παράδειγμα στην Συρία η ίδια σύμμαχος χώρα είναι παρούσα και το γεγονός της επίθεσης του Ισραήλ είναι αληθινό. Καθώς ακροβατούμε στον κόσμο του απόρρητου, κάνουμε υποθέσεις για τα μετρα και τα αντίμετρα σε κάθεπερίπτωση. Ετσι το 1999 δεν μπορούσαμε να κάνουμε σε επίπεδο απλού πολίτη καμιά υπόθεση για το τι συνέβη, το 2017 γράφουμε και γράφουμε και γράφουμε…
  Αυτό χωρίς να μας επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει κανένα γεγονός, μας δείχνει οτι τα αντίμετρα στην Stealth τεχνολογία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Αυτά είναι ας έχουμε υπόψιν μας, τα μη απόρρητα προγράμματα που διαβάζουμε στον απλό ειδικό τύπο. Τα σοβαρότερα που δεν ξέρουμε ή δεν θα μάθουμε μέχρι να γίνουν κοινή πρακτική σε 10 χρόνια, μάλλον έχουν λύσει τα προβλήματα της αεράμυνας σε μεγάλύτερο βαθμό από ότι πιστεύουμε.
  Οι απρόβλεπτες συγκρούσεις με πτηνά είναι σοβαρή απειλή για κάθε ιπτάμενο, αλλά μέσα μου σε πολύ μεγάλο βαθμό πιστεύω οτι το F35 το περίμεναν στην γωνία. Το γεγονός δε οτι ήταν Ισραηλινό και οχι μεγάλης δύναμης πχ Γαλλίας ή Αμερικής, έδινε αυτόματα πράσινο φως για κατάρριψη από την Ρωσία.

 3. ως γνωστόν οι πύραυλοι αεραμύνης σε γενικές γραμμές δεν είναι πύραυλοι κινητικής ενέργειας οπου η σφαίρα κτυπάει αλλη σφαίρα απλα η εκκρηξη γινεται όσο ποιό κοντά δυνατόν στό αεροσκαφος για να γίνει καταρριψη και η κεφαλή ανάλογα με το τι εχει κυλινδρους σφαιριδια κτλ εκτοξευονται πρός τόν στόχο ο οποιος τώρα εχοντας πλήρη γνώση εστω οτι ειναι Φ35 η Φ16 λαμβανει μέτρα αλλαγη πορειας βίαια κτλ προς αποφυγήν άρα υπαρχουν περιπτώσεις οπου θραυσματα κυλινδροι ενας δυο τρεις μπορει να κτυπησουν το αεροσκαφος αλλα να μην γίνει καταρριψη.

  Το θέμα όμως έχει καί νομική διάσταση στα Ηνωμένα Εθνη …..τί θα γινόταν εάν η Ελλάς κτυπούσε τουρκικές ΑΑ θέσεις προληπτικα η εαν η τουρκία έκανε το ιδιο….

  στη προκειμένη περίπτωση η Συρία αδυνατεί να αντιδράσει με γενικευμενο πόλεμο εφόσον κρατιέται με τά δόντια να μην διασπαστεί πραγμα που σε χρόνο φαίνεται να γινεται ειναι φανερό γιά αλλη μία φορά ο ισχυρός επιβάλει το θελημά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.