Διευκολύνσεις Κύπρου στο πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας – Υπέγραψαν οκτώ διακρατικές συμφωνίες

Οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017, επικαιροποίησης της στρατιωτικής συμφωνίας αλλά και μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας στο ναυτικό τομέα υπoγράφηκαν, στην εξοχική κατοικία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας. (WSJ)

Με συμφωνίες, κυρίως σε πέντε σημαντικούς άξονες πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, έληξε η συνάντηση κορυφής των Προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμιρ Πούτιν και της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην προεδρική κατοικία του ρώσου προέδρου, στη Μόσχα.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την υπογραφή οκτώ διακρατικών συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την διαχρονικά σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας στη βάση αρχών, για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στα θέματα ενέργειας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία ουδέποτε αποσύρθηκε από την περιοχή της Κύπρου, εκφράζοντας την ετοιμότητα της χώρας του να εμπλακεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τη συμφωνία συνεργασίας στον ναυτικό τομέα, που υπέγραψαν νωρίτερα οι Υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβφρό και Ιωάννης Κασουλίδης, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ουσιαστικό περιεχόμενο της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ρωσική Ομοσπονδία και την Δούμα, η οποία επικύρωσε χθες το βράδυ την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου των 2,5 δις ευρώ προς την Κύπρο, με επιτόκιο 2,5% και με έναρξη του χρόνου αποπληρωμής το 2018.

Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν και στις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Κύπρο, για την στάση της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαιρετική σημασία αποδίδουν οι δύο κυβερνήσεις, στις οκτώ διακρατικές συμφωνίες που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Νωρίτερα

Οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένου κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017 με σαφή αναφορά στο Κυπριακό, επικαιροποίησης της στρατιωτικής συμφωνίας αλλά και μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας στο ναυτικό τομέα υπέγραψαν, στην παρουσία των Προέδρων Κύπρου και Ρωσίας, Νίκου Αναστασιάδη και Βλαντιμιρ Πούτιν, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ιωάννης Κασουλίδης και Σεργκέι Λαβρόφ.

Η υπογραφή των συμφωνιών, έγινε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, μετά την συνάντηση Κορυφής του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίερ Πούτιν και αφού είχε προηγηθεί η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι όλες οι διακρατικές συμφωνίες υπογράφηκαν από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών είναι ενδεικτικό της σημασίας που προσδίδει η Μόσχα, στην επίσκεψη Αναστασιάδη και την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι Συμφωνίες και τα Μνημόνια που υπογράφηκαν είναι τα ακόλουθα:

1.  Κοινό Πρόγραμμα Δράσης Κυπριακής Δημοκρατίας – Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015 – 2017. Πρόκειται για επικαιροποίηση της κοινής δράσης των δύο χωρών για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμφωνία θέτει το διμερές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας. Προβλέπει ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των υφιστάμενων διμερών πολιτικών, ανθρωπιστικών, κοινωνικών, νομικών, οικονομικών, επιστημονικοτεχνικών και πολιτιστικών σχέσεων.

Στο Κοινό Πρόγραμμα Δράσης υπάρχει και ξεκάθαρη αναφορά για το Κυπριακό, στη μορφή λύσης, της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό, ο ρόλος της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κτλ

2.   Επικαιροποίηση της Συμφωνίας για Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1996. Η συμφωνία αφορά ανάπτυξη της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της διεθνούς ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για στρατιωπολιτικά θέματα, στρατιωτική εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορα θέματα. Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει πρόνοια για τη χρήση των κυπριακών αεροδρομίων σε περίπτωση ανθρωπιστικών περιπτώσεων.

3.  Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και εκπαιδευτικά προγράμματα.

4. Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών και Παράνομων Ψυχοτρόπων Ουσιών.

5. Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασίας των δύο Υπουργείων Άμυνας στον Ναυτικό Τομέα. Το Μνημόνιο προσδοκεί στην ανάπτυξη της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περιλαμβάνει διάφορες πτυχές μεταξύ άλλων, αυτής της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, καθώς και διευκολύνσεις για τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

6. Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών για Συνεργασίας στους Τομείς Έρευνας και Τεχνολογίας.

7. Πρωτόκολλο της 8ης Συνόδου της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία.  Το Πρωτόκολλο αφορά τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου, της Ενέργειας, των Μεταφορών, της Γεωργίας, του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

Προσβλέπει στην προσπάθεια των επιχειρηματιών των δύο χωρών για ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας και δραστηριότητας με τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

8.  Πρόγραμμα Συνεργασίας στους Τομείς της Επιστήμης της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού 2015 – 2018.  Το Πρόγραμμα αναφέρεται συγκεκριμένα σε συνεργασία μεταξύ διάφορων ερευνητικών κέντρων, στην παροχή υποτροφιών από πλευράς Ρωσίας, συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, των Οργανισμών Νεολαίας και Αθλητικών Οργανισμών των δύο χωρών.

Πούτιν: Προβλέπεται ελλιμενισμός ρωσικών σκαφών στις συμφωνίες με την Κύπρο

Την ευγνωμοσύνη για τη στάση της Κύπρου αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην εξοχική του κατοικία, στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι μια εκ των συμφωνιών που υπογράφηκαν προνοεί τον ελλιμενισμό σκαφών της Ρωσίας σε λιμάνια της Κύπρου.

Πρόκειται για σκάφη μας, που παίρνουν μέρος στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κατά της διεθνούς πειρατείας, είπε ο κ. Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε από την πλευρά του ότι η Κύπρος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσία και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής του να εργαστεί έτσι ώστε να αποκατασταθεί η στρατηγική συνεργασία Μόσχας-Βρυξελλών, προς επίτευξη των κοινών στόχων αλλά και προς όφελος όλων των λαών.

Σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Πούτιν επανέλαβε εξάλλου την προσήλωση της Ρωσίας σε θέσεις αρχών για μια συνολική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη ρωσική στάση.

Συμβολή της Ρωσίας στο Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος 

Τη βοήθεια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κυπριακό, φέρεται να ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών στην εξοχική κατοικία του κ. Πούτιν, λαμβάνοντας τη θετική ανταπόκρισή του.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του κ. Πούτιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου εκ νέου τη Μόσχα για να παρευρεθεί στους πανηγυρισμούς για την επέτειο της ρωσικής νίκης στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ κατά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράσθηκε η πρόθεση του Ρώσου Προέδρου να αποδεχθεί την πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για επίσκεψή του στη Λευκωσία.

Η συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην εξοχική κατοικία του κ. Πούτιν διήρκησε μία ώρα αντί αντί των προγραμματισμένων 20 λεπτών.

Στη συζήτηση που έγινε για την ουκρανική κρίση ιδιαίτερη ήταν η εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν για την εκφρασθείσα θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τη βοήθεια του Ρώσου Προέδρου όσον αφορά το Κυπριακό και έλαβε τη θετική του απάντηση να καταβάλει προσπάθειες προς αυτό το σκοπό με την Τουρκία.

Σε παρέμβασή του για το Κυπριακό, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση κάποιων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και την άποψη ότι ο Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Προέδρου Πούτιν θα γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις για ενίσχυση της συνεργασίας Ρώσων και Κύπριων επιχειρηματιών και στον αγροτικό τομέα. Η ρωσική Κυβέρνηση υποστηρίζει τις επενδύσεις Ρώσων στην Κύπρο, σημειώθηκε κατά τη συνάντηση.

Όσον αφορά τη νέα συμφωνία Κύπρου – Ρωσίας για συνεργασία στο ναυτικό τομέα, από ρωσικής πλευράς κατέστη ξεκάθαρο ότι οι συμφωνίες που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών δεν στρέφονται εναντίον κανενός.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κατ` ιδίαν συνάντησης των δύο Προέδρων, οι Υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών είχαν κατ` ιδίαν συνάντηση για διερεύνηση της πιθανότητας συνεργασίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντησή τους ο κ. Πούτιν έκανε δύο προσωπικά δώρα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μια εικόνα της Παναγίας του 17ου αιώνα και μια πρωτότυπη επιστολή του Γρίβα μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης.  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος δώρισε μια Παναγία οδηγήτρια.

Θέματα οικονομίας κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.  Η ρωσική πλευρά ήγειρε το θέμα της πιθανότητας συνεργασίας στον τομέα των αερομεταφορών στην Κύπρο.

Στο γεύμα εργασίας εκτός από τους δύο Προέδρους και την επίσημη κυπριακή αντιπροσωπεία παρακάθισαν από πλευράς Ρωσίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, ο Υπουργός Ενέργειας, ο Υπουργός Άμυνας και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Πούτιν.

ΝωρίτεραΣε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θα παρατεθεί γεύμα εργασίας και στη συνέχεια θα υπογραφούν οκτώ οκτω διακρατικές συμφωνίες. Πάντως πληροφορίες κάνουν λόγο και για μια άλλη συμφωνία η οποία επί του παρόντος κρατείται μυστική.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων.

ΠτΔ :”Οι στρατηγικές συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον κάποιας άλλης χώρας”

Κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξοχική κατοικία του ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Λευκωσίας να διατηρήσει τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

Στις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και για τη Ρωσία, δήλωσε ο Πρόεδρος θεώρησα ότι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης ήταν η εδώ παρουσία μου, τούτη την ώρα, που μαρτυρεί και την αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τους στενούς δεσμούς και τη φιλία μας ανεξάρτητα των επιλογών μας για συνεργασία με τρίτες χώρες και από τις δύο πλευρές.

«Οι στρατηγικές συνεργασίες εξάλλου δεν στρέφονται εναντίον κάποιας άλλης χώρας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσκάλεσε το Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφθεί την Κύπρο. Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του όχι μόνο για την πρόσκληση και τη συνάντηση που είχαν αλλά και για τις διαχρονικές ιστορικές σχέσεις που διατηρούν τόσο οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις και οι δύο λαοί.
Πούτιν: «Οι σχέσεις μας είναι γνωστές, παλιές, φιλικές»

Από πλευράς του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας μέσω μεταφραστή, ανέφερε ότι «δεν έχω μεγάλη ανάγκη να κάνω μεγάλους χαρακτηρισμούς σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας Κύπρου».

«Οι σχέσεις μας είναι γνωστές, παλιές, φιλικές»,  δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο. «Ξέρω ότι μόλις τώρα είχατε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό”, ανέφερε, προσθέτοντας, ότι «είμαι σίγουρος πως έχετε συζητήσει συγκεκριμένα θέματα συνεργασίας».

Παράλληλα εξέφρασε και ο ίδιος την επιθυμία του να διευρυνθούν τα θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου για το Ρωσικό Δάνειο

Η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην ΕΕ ανεφερε νωρίτερα, ο προεδρος Αναστασιάδης στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ο πρόεδρος της Δημοκατιας ευχαρίστησε τη δούμα για την επικύρωση της συμφωνίας για το ρωσικό δάνειο των 2,5 δις του οποίου η έναρξη αποπληρωμής θα αρχίσει το 2018, με την αποπληρωμή να ολοκληρώνεται το 2022.

Με τη συμφωνία αυτή, επικυρώνεται η επιμύκυνση της έναρξης και του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, με το επιτόκιο απο 4,5 % να πέφτει στο 2.5%.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Δουμας χαιρέτησε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και ευχαρίστησε την κυπριακή βουλή για την υποστήριξη προς την δούμα κατα την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου επιχειρήθηκε περιορισμός των Ρώσων βουλευτών.

Μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της κρατικής δούμας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στατιώτη.

Στη συνεχεια συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην εξοχική του κατοικία. Για τη συνάντηση δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη.

ΠτΔ: Να διατηρηθούν οι ιστορικοί δεσμοί Ρωσίας-Κύπρου

Την επιθυμία του όπως διατηρηθούν οι ιστορικοί και διαχρονικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντίμτρι Μεντβέντεφ, στην πρωθυπουργική κατοικία στη Μόσχα.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στη συμπλήρωση φέτος 55 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στη δική του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο το 2010 όταν είχε υπογραφεί σημαντικός αριθμός διμερών συμφωνιών και σημείωσε ότι έχει «θερμές εντυπώσεις» από αυτή την επίσκεψη. Πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται η υπογραφή και άλλων σημαντικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση για την αυριανή μετάβαση του Προέδρου στην πόλη από την οποία κατάγεται τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις θέσεις αρχών της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον καιρό της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η εδώ παρουσία μου αποδεικνύει το πόσο θέλουμε να διατηρήσουμε τους ιστορικούς και διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου υπάρχουν δεκάδες διμερείς συμφωνίες και σήμερα αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν κατά τις συναντήσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών  Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γεώργιος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ενίσχυση των σχέσεων Μόσχας-Λευκωσίας

Η επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Λευκωσίας-Μόσχας με την υπογραφή 12 συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της άμυνας και της ασφάλειας, ενώ θα ανανεωθεί η υφιστάμενη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον ο Πρόεδρος, θα ζητήσει Ρωσικό βέτο έναντι των βρετανικών μεθοδεύσεων.

Αύριο, 26 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Ανω Δούμα) της Ρωσίας κα Βαλεντίνα Ματβιένκο. Επίσης, θα μιλήσει στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, με θέμα το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ θα έχει συνάντηση με τους αρχισυντάκτες των κύριων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη, όπου στις 27 Φεβρουαρίου θα έχει συνάντηση με τον Κυβερνήτη της πόλης.
Τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κυριάκος Κυριακίδης

ant1iwo.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.