Δικτυοκεντρική καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Γράφων: Στέφανος Πέππας

[dropcap size=small]Η[/dropcap] αλματώδης τεχνολογία έχει αλλάξει εν μέρει τον τρόπο διεξαγωγής μαχών και πολέμων. Το “πεδίο μάχης ή τιμής” έχει μεταφερθεί σε δύο-τρεις οθόνες κι ένα πληκτρολόγιο μαζί με ένα mouse/joystick τα οποία αποτελούν τα όπλα σου. H μάχη στον κυβερνοχώρο, κερδίζει πολλά από τα πλεονεκτήματα του ασύμμετρου πολέμου.

Οι φραγμοί εισόδου σε πόλεμο στον κυβερνοχώρο είναι εξαιρετικά ελάχιστοι, ακόμη και για μη κρατικούς φορείς. Ακόμα κι αν το daesh δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει τέτοιου είδους επίθεση στον κυβερνοχώρο σε Ευρώπη ή ΗΠΑ, δεν είναι διόλου απίθανο να το κάνει σύντομα καθώς φέρεται να έχει ήδη προσλάβει τους όποιους τυχοδιώκτες-δολοφόνους οπαδούς του με την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία. Στο παρελθόν, και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, έχουν κάνει ακριβώς αυτό. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν στον κυβερνοχώρο μισθοφόροι ή και ελεύθεροι επαγγελματίες διαθέσιμοι για κάτι τέτοιο, αν η τιμή είναι σωστή!

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να χτυπήσουν απροστάτευτη υποδομή ή ιδιωτικές κατοικίες. Εκατοντάδες χιλιάδες βιομηχανικών και εμπορικών συστημάτων ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του Ίντερνετ, αφήνουν ολοένα και περισσότερα παραθυράκια της καθημερινής ζωής μας, ευάλωτα σε κρούση. Και πολύ πιο ανησυχητική είναι η προειδοποίηση από την ΜΚΟ “Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής”,  αφιερωμένη στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας, ότι πολλές στρατιωτικές και μη στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκώς προστατευμένες από επιθέσεις μέσω κυβερνοχώρου.

Internet

Στα τέλη του περασμένου έτους, Ερευνητές της ασφάλειας δικτύων και υπολογιστών αποκάλυψαν, με καμία έκπληξη ή τυμπανοκρουσίες, ότι οι τζιχαντιστές είναι ενεργοί στο λεγόμενο σκοτεινό Διαδίκτυο. Αυτές οι ιστοσελίδες, αόρατες στις μηχανές αναζήτησης και προσβάσιμες μόνο μέσω εξειδικευμένου λογισμικού, είναι καταφύγια για τους προμηθευτές της παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών, πώλησης όπλων συμπεριλαμβανομένων και “εισβολέων” hackers καθώς και κατασκευαστών κακόβουλου λογισμικού. Η εξέλιξη αυτή, είναι το πρώτο σημάδι πως ενεργά επιδιώκουν να αναπτύξουν την ικανότητα τους στον κυβερνοχώρο ακόμη και αν χάνουν έδαφος σε Συρία, Ιράκ.

Το Κέντρο Καταπολέμησης Τρομοκρατίας στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο West Point, με έκθεσή του πριν από ένα χρόνο, ανέφερε ότι μια επιχείρηση ασφαλείας του Κουβέιτ κατέγραψε στοιχείο/ίχνος που είχε σκοπό να βοηθήσει αρθρογράφους και πολιτικούς διαφωνούντες που ζουν στη Γάζα. Η πρώτη εγγραφή OPSEC (εγχειρίδιο) αποτελείται στα αραβικά και προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους κάποια βοήθεια με σκοπό την αποφυγή αναγνώρισης από τις δυνάμεις Ηλεκτρονικού πολέμου του Ισραήλ. Το “χαλιφάτο” έκτοτε, δημιούργησε πιο εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο που περιέχει βασικές συμβουλές και βοήθεια σχετικά με διατήρηση θέσης ασφάλειας στο διαδίκτυο. Το OPSEC εγχειρίδιο τους, παρέχει αριθμό υπηρεσιών και gadgets τα οποία οι ιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιπλέον στο σκοτεινό Διαδίκτυο.

Οι τρομοκράτες πάντα προσπαθούν να είναι ένα βήμα μπροστά από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Έτσι αναμένεται να αναζητήσουν και να εντάξουν στα μέσα διεξαγωγής του πολέμου τους, λογισμικό που κρυπτογραφεί τη διεύθυνση IP και τα ίχνη κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο μέσα από μια σειρά ανώνυμων διακομιστών. Εάν, φυσικά δεν το έχουν πράξει ήδη.

Βέβαια όπως έχει αποδειχθεί οι τρομοκράτες ματώνουν στο φυσικό πεδίο της μάχης, οπότε μπορούν να ηττηθούν ΚΑΙ στον κυβερνοχώρο. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε αυτό τον τομέα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τους διεθνείς εταίρους. Πρόσφατα, ο Υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, παρότρυνε τη Στρατιωτική Διοίκηση Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ, να “εντείνουν τον αγώνα” τους. Φυσικά η πρόσληψη πολιτών με γνώση στο θέμα, θα ήταν κοινά αποδεκτή.

Πηγές:

  1. http://www.politico.com/magazine/story/2015/07/the-reality-of-cyberwar-119915
  2. https://webdefense.in/isis-opsec-manual-used-to-train-recruits-about-cyber-security/
  3. http://www.rand.org/blog/2016/04/the-online-fight-against-isis.html
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.