Διόπτρα νυχτερινής σκοπεύσεως AN/TVS-5

H διόπτρα AN/TVS-5 έχει σχεδιαστεί στα μέσα του 1970 με σκοπό να παρέχει δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων στα πληρώματα συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. (Πηγή: Military.com)

Η διόπτρα AN/TVS-5  είναι ένα φορητό, ηλεκτροπτικό όργανο το οποίο λειτουργεί με συσσωρευτές (μπαταρίες), χρησιμοποιείται για την παρατήρηση και σκόπευση των πυρών των όπλων κατά τη νύχτα. Παράγει αντανακλαστικό φως όπως το φως του φεγγαριού, των άστρων και ουράνιου θόλου έτσι ώστε η εμφανιζόμενη περιοχή να καθίσταται καθαρά ορατή στον χειριστή. Η διόπτρα δεν εκπέμπει ορατό ή υπέρυθρο φως (εκτός από το προσοφθάλμιο) το οποίο μπορεί να αποκαλυφθεί από τον εχθρό. Χρησιμοποιείται επί των πολυβόλων 0,50, Μ2, Μ60, M240 και Μ85. Για κάθε τύπο όπλου υπάρχει και διαφορετικό είδος βάσεως στερεώσεως.

Στη φωτογραφία ο βοηθός αξιωματικού βολής τροφοδοτεί τη βολή πολυβόλου M2 0,50 in. επί ΤΟΜΠ Μ-113, με διόπτρα νυχτερινής παρατήρησης AN/TVS-5 (Πηγή: ΓΕΣ)

Πριν την χρησιμοποίηση της για βολή με πολυβόλο, πρέπει να τοποθετείται το κατάλληλο σκοπευτικό διάφραγμα στη διόπτρα. Φυσιολογικά, η διόπτρα, είναι εφοδιασμένη με ένα διάφραγμα που χρησιμοποιείται για το πολυβόλο 0,50. Εάν η διόπτρα, πρόκειται, να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικό όπλο, τότε, τοποθετήσατε το κατάλληλο σκοπευτικό διάφραγμα.

Εικόνα του σκοπευτικού διαφράγματος της διόπτρας νυχτερινής σκοπεύσεως AN/TVS-5. (Πηγή: Wikipedia)

Επεξήγηση Διαφράγματος:

 • Η πάνω οριζόντια γραμμή από το αριστερό άκρο αντιπροσωπεύει 6 μέτρα στις αναγραφόμενες αποστάσεις. (Αποστάσεις σε εκατοντάδες μέτρων).
 • Οι κάθετες γραμμές άνω και κάτω από την οριζόντια αντιπροσωπεύουν 1,83 μέτρα στις αναγραφόμενες αποστάσεις (Αποστάσεις σε εκατοντάδες μέτρων)
 • Σημεία σκοπεύσεως πολυβόλου 0,50 (Αποστάσεις σε εκατοντάδες μέτρων).

Α. Οι κάθετες γραμμές στην κορυφή του διαφράγματος δείχνουν απόσταση (σε εκατοντάδες μέτρα) στην οποία η γραμμής καλύπτει ένα όρθιο άτομα ύψους 1,83 μ. Η Μέτρηση γίνεται από την οριζόντια γραμμής προς την κορυφή ή προς τα κάτω κάθε κάθετης γραμμής.

Β. Η οριζόντια γραμμής στην κλίμακα των βεληνεκών δείχνει την απόσταση (σε εκατοντάδες μέτρα) ενός στόχου 6 μέτρων όπως ενός άρματος στην αριστερή πλευρά της οριζόντιας γραμμής. Η απόσταση μέχρι το άρμα βρίσκεται από την κλίμακα όπου η δεξιά άκρη του άρματος εφάπτεται. Το πλάτος των αρμάτων είναι περίπου το μισό του μήκους. Έτσι τοποθετώντας το άρμα κατά πλάτος στη κλίμακα αποστάσεων βρίσκουμε την απόσταση του άρματος η οποία είναι το μισό της αυτής που διαβάζεται στην σκοπευτική κλίμακα.

Γ. Σημεία σκοπεύσεως για αποστάσεις από 1-1200 μέτρα προβάλλονται σαν μικρές κουκκίδες σε μία κάθετη σειρά κάτω του κέντρου του σκοπευτικού κύκλου. Σκοπεύοντας στο κέντρο των δύο οριζόντιων γραμμών η καταδεικνυόμενη απόσταση είναι στα 250 μέτρα.

Πεζοναύτης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με πολυβόλο M240G. (Πηγή: Wikipedia)

Προσαρμογέας Ημέρας/Νυχτας

Η διόπτρα διαθέτει επίσης ένα προσαρμογέα Ημέρας/Νύχτας ο οποίος επιτρέπει την σκόπευση μονάδων κατά την διάρκεια της ημέρας ή για επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτω από συνθήκες είναι αναγκαία η χρήση αυτού του προσαρμογέα.

Ο προσαρμογέας αποτελείται από τρεις οπές που απέχουν ομοιόμορφα από το κέντρο.

Φωτογραφία με την χρήση του προσαρμογέα Ημέρας/Νύχτας. (Πηγή: Wikipedia)

Αυτές έχουν τρεις διαμπερείς μεγάλες τρύπες και τρεις σκοτεινούς γυάλινου φακούς που επιτρέπουν έξι διαφορετικά επίπεδα φωτισμού εντός της διόπτρας.

Ως αποτέλεσμα, η διόπτρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες φωτισμού που βαθμονομούνται από το μεσημεριανό ήλιο της ερήμου μέχρι στο πολύ φωτεινό σεληνόφως και τα υψηλά επίπεδα φωτισμού των αστικών περιοχών.

Κατά την χρησιμοποίηση του προσαρμογέα στη δίοπτρα, η εικόνα της είναι μειωμένη και εμφανίζεται κάπως τριγωνική.

Πηγή: Wikipedia

Φωτογραφία του προσαρμογέα Ημέρας/Νύχτας. (Πηγή: Wikipedia)
 • Κατασκευαστές:

IMO, VARO, Garland, Texas και διάφοροι άλλοι προμηθευτές.

 • Μήκος: 38,1 εκατ.
 • Πλάτος: 15,24 εκατ.
 • Ύψος: 15,24 εκατ.
 • Μεγέθυνση: 6,5X
 • Απόσταση, μεγέθους οχημάτων, στόχων:

Φως των Αστερίων 914 μέτρα. Φως του Φεγγαριού 1096,8 μέτρα.

 • Οπτικό πεδίο: 9° (περιστροφικό)
 • Τροφοδοσία: 2,7 volt μπαταρία
 • Κόστος αντικατάστασης μονάδας: 2990 ευρώ περίπου.

Πηγή: Military.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.