Πόλεμος της Κορέας: Δράση αρμάτων στο Τσονγκζου

ATS
Στρατεύματα των ΗΠΑ στη Σεούλ. “Μετά την αποβίβαση των πεζών οι Ουλαμαγοί των αρμάτων θα ελίσσονταν δεξιά και αριστερά του δρόμου προς υποστήριξη των αντίστοιχων Λόχων πεζικού.”

Μετά τη κατάληψη του Πυογκγιανκ, της πρωτεύουσας του εχθρού, τον Οκτώβριο του 1950, η αριστερή μονάδα της 8ης Στρατιάς κινήθηκε γρήγορα βόρεια για να εκτελέσει την απομακρυσμένη αποστολή να φτάσει στο ποταμό Γιαλού και να φέρει το τέλος του πολέμου.
Η δύναμη αυτή είχε συγκροτηθεί με πυρήνα την 27η Ταξιαρχία της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, η οποία αποτελείτο τότε από ένα Τάγμα του Βασιλικού Αυστραλιανού Συντάγματος, ένα Τάγμα του Συντάγματος του Αργκύλ και Σάδερλαντ και ένα Τάγμα του Συν/τος του Μιντλεσεξ. Επειδή αυτά τα Τάγματα πεζικού δε διέθεταν δικά τους όπλα υποστηρίξεως, η 8η Στρατιά διέθεσε στην ταξιαρχία Aμερικάνικο Πυροβολικό, Μηχανικό και την 89η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ).
Η συνδυασμένη δύναμη, υπό τις διαταγές του Βρετανού Ταξιάρχου Β.Α Κωντ, τελούσε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της 1ης Μεραρχίας Ιππικού, αλλά ενεργούσε σαν ανεξάρτητο μικτό απόσπασμα, σε σημαντική απόσταση, και χωρίς φυσική επαφή με αυτή τη Μεραρχία ή άλλες φίλιες μονάδες.

M-26
Άρμα μάχης Pershing M-26

Ξεκινώντας νωρίς το πρωί στις 22 Οκτωβρίου 1950, το απόσπασμα ανέλαβε την κίνηση του από το Πυογκγιαγκ προς βορρά. Κανονικά το πεζικό κινείτο πάνω στα άρματα ή πάνω στα οχήματα προς το τέλος τής φάλαγγας, η οποία εκτείνονταν σε βάθος 2,5 μιλίων. Επικεφαλής ήταν ένας ουλαμός αρμάτων.

Δεν συνέβη τίποτα το ασυνήθιστο μέχρι το μεσημέρι περίπου της δεύτερης μέρας, όταν το μικτό απόσπασμα ενεπλάκη με μία μεγάλη, αλλά αποδιοργανωμένη εχθρική μονάδα στη πόλη Σουκτσόν.
Δεν σημειώθηκε επεισόδιο την τρίτη ημέρα όταν το μικτό απόσπασμα διάβηκε τον ποταμό Τσογκτσόν στο Σινανζου και Ανζού, αλλά στο Πακτσόν, πρόβαλαν ελαφρά αντίσταση κατά τη διάβαση του ποταμού στο Πακτσόν και το σημαντικότερο παρατηρήθηκε μια απότομη ένταση της εχθρικής δραστηριότητας. Μετά από αυτό, ο Ταξίαρχος συμπέρανε ότι οι ημέρες της “πορείας” είχαν περάσει.
Όταν η προέλαση άρχισε πάλι την 0800 ώρα της 28ης Οκτωβρίου, γίνονταν με περισσότερη προφύλαξη. Οι επικεφαλής Λόχοι ερευνούσαν όλες τις πιθανές εχθρικές τοποθεσίες, αντί να αφήνουν το έργο αυτό στις μονάδες που ακολουθούσαν, και σαν αποτέλεσμα η φάλαγγα διήνυσε μόνο 15 μίλια την ημέρα αυτή.

M-26
Πεζικό πίσω από ένα άρμα M-26. “Οι στρατιώτες του πεζικού αποβιβάζονταν συχνά, για να καλύπτουν ύποπτα υψώματα στα πλευρά”

Το πρωί τής επόμενης, 29 Οκτωβρίου, το μικτό απόσπασμα ανέλαβε απο την αρχή την πορεία του προς την δύση. Ο αντικειμενικός σκοπός (ΑΝΣΚ) της ημέρας ήταν το Τσογκζου. Το Βασιλικό Αυστραλιανό Τάγμα και η 4η Ίλη την 89ης ΕΜΑ αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή. Οι στρατιώτες του πεζικού αποβιβάζονταν συχνά, για να καλύπτουν ύποπτα υψώματα στα πλευρά, ενώ το αεροπλάνο συνδέσμου της ΕΜΑ εκτελούσε αναγνώριση της περιοχής σε αρκετή απόσταση από την φάλαγγα. Ο χειριστής σύνδεσμός (Υπολ. Τζαίημς Ντίκσον) σταμάτησε πολλές φορές τη φάλαγγα κατά τη διάρκεια του πρωινού, ενώ καταδιωκτικά αεροπλάνα εκτελούσαν προσβολές εναντίον εχθρικών αρμάτων.
Το μεσημέρι, όταν η κεφαλή τής φάλαγγας πλησίαζε στην κορυφή ενός υψηλού στόχου λόφου, ο Υπολοχαγός Ντικσον έστειλε σήμα στους αρματιστές με τον ασύρματο του πληροφορώντας τους ότι εχθρικά άρματα ήταν εγκατεστημένα μέσα σε εκσκαφές και παραλλαγμένα και στις δύο μεριές μίας στενής διαβάσεως όπου ο δρόμος περνούσε από μία έκχωση κάποιου χαμηλού λόφου.
Η τοποθεσία αυτή βρίσκονταν στη κορυφή της απέναντι κορυφογραμμής, πέρα από μία στενή λωρίδα με ορυζώνες και σε απόσταση περίπου 2,5 μιλίων από ένα οφιοειδή δρόμο. Προχωρώντας σίγα, ο επικεφαλής Ουλαμός αρμάτων κατέβηκε την πλαγία του λόφου προς την ανατολική άκρη της κοιλάδας. Εκεί ο Υπολοχαγός Ντίκσον έριξε ερματισμένο φάκελο, συνιστώντας να σταματήσουν προσωρινά λόγω των εχθρικών αρμάτων.

 M-26
Άρμα μάχης Μ-26 Peshing. “Ο τρίτος Ουλαμός αρμάτων, υπό τον Υπλχο Αλόνζο Κούκ, με παρόμοια δύναμη πεζικού θα καταλάμβανε το ύψωμα αριστερά του δρόμου. Μετά την αποβίβαση των πεζών οι Ουλαμαγοί των αρμάτων θα ελίσσονταν δεξιά και αριστερά του δρόμου προς υποστήριξη των αντίστοιχων Λόχων πεζικού.”

Μετά από λίγα λεπτά, ο διοικητής της ΕΜΑ (Ανχης Ουέλμπόρν Ντόλβίν) και ο διοικητής του Αυστραλιανού Τάγματός Πεζικού έφτασαν στην κεφαλή τής φάλαγγας. Για όση ώρα αυτοί κατάρτιζαν το σχέδιο της περαιτέρω κίνησης, ο Υπολοχαγός Ντίκσον σημείωσε αυτό που νόμιζε ότι ήταν μια παραλλαγμένη θέση μάχης αρμάτων στο αντιπρανές ενός χαμηλού λόφου αμέσως πέρα από την απέναντι κορυφογραμμή.
Τα καταδιωκτικά αεροπλάνα ήταν απασχολημένα με άλλο στόχο και για αυτό ειδοποίησε με τον ασύρματο τους αρματιστές να εκτελέσουν έμμεση βολή στον παραπάνω στόχο.
Ο Ουλαμός αρμάτων, ο οποίος ήταν δεύτερος στην σειρά, υπό τις διαταγές του Υπλχου Φρανσις Νορντστρομ, εκτέλεσε βολή από τη θέση του πάνω στη κορυφή του λόφου. Ο Νορντστρομ δεν περίμενε ότι θα πετύχαινε αυτό το στόχο, αλλά μετά τη βολή δέκα περίπου βλημάτων με προσαρμογή πυρών από τον Υπολοχαγό Ντικσον, άρχισε να ανεβαίνει καπνός από τη παραλλαγμένη τοποθεσία. Ήταν πυκνός μαύρος καπνός, όπως εκείνος που αναδίδεται από βενζίνη που καίγεται.
Ο Υπολοχαγός Ντίκσον ειδοποίησε να σταματήσει το πυρ.

Στο μεταξύ, οι διοικητές Ταγμάτων είχαν καταρτίσει το σχέδιο τους της επίθεσης. Αφου ο Υπλχος Νορντστρόμ επιθυμούσε τη θέση του προπομπού απ όπου θα μπορούσε να αρχίσει τη μάχη και να την ελέγχει, αποφάσισαν να αφήσουν τον Ουλαμό του να ηγηθεί τής επίθεσης. Πεζικό δε θα συνόδευε τα άρματα του. Οι άλλοι δύο Ουλαμοί αρμάτων θα ακολουθούσαν σε φάλαγγα μεταφέροντας πάνω σε άρματα του στρατιώτες του πεζικού. Η όλη δύναμη αποτελούνταν από 13 άρματα και δύο περίπου Λόχους πεζικού.

Ο Ουλαμός του Νόρντστρομ θα κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς το σημείο όπου ο δρόμος διερχόταν μέσω της στενής διάβασης -σε απόσταση περίπου 2 μιλίων. Αυτό φαίνεται ότι ήταν το σημαντικότερο έδαφος, δεδομένου ότι δε φαινόταν τρόπος να παρακαμφθεί. Ο επόμενος Ουλαμός αρμάτων, υπό τον Υπλχο Τζεραλδ Βαν – ντερ – Ληστ θα ακολουθούσε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων μέχρις ότου θα έφθανε σε απόσταση περίπου 1000 μέτρων από τη διάβαση, όπου οι πεζοί θ’ αποβιβάζονταν και θα κινούνταν για να καταλάβουν το ύψωμα παράλληλα του δρόμου και στο δεξιό πλευρό του. Ο τρίτος Ουλαμός αρμάτων, υπό τον Υπλχο Αλόνζο Κούκ, με παρόμοια δύναμη πεζικού θα καταλάμβανε το ύψωμα αριστερά του δρόμου. Μετά την αποβίβαση των πεζών οι Ουλαμαγοί των αρμάτων θα ελίσσονταν δεξιά και αριστερά του δρόμου προς υποστήριξη των αντίστοιχων Λόχων πεζικού.

Skyraider
Αεροπλάνα Skyraider. ” Για όση ώρα αυτοί κατάρτιζαν το σχέδιο της περαιτέρω κίνησης, ο Υπολοχαγός Ντίκσον σημείωσε αυτό που νόμιζε ότι ήταν μια παραλλαγμένη θέση μάχης αρμάτων στο αντιπρανές ενός χαμηλού λόφου αμέσως πέρα από την απέναντι κορυφογραμμή. Τα καταδιωκτικά αεροπλάνα ήταν απασχολημένα με άλλο στόχο και για αυτό ειδοποίησε με τον ασύρματο τους αρματιστές να εκτελέσουν έμμεση βολή στον παραπάνω στόχο”

Η επίθεση άρχισε με το άρμα του Νόρντστρομ επί κεφαλής. Σε απόσταση 100 μέτρων από τον εκχωμένο δρόμο, ο Νόρντστρομ παρατήρησε στρατιώτες του εχθρού να σκαρφαλώνουν γρήγορα πάνω στο λόφο αριστερά του δρόμου. Διέταξε τον πυροβολητή του να ανοίξει πυρ εναντίον τους. Την ίδια περίπου ώρα διέκρινε τους χειριστές ενός εχθρικού πολυβόλου να μεταφέρουν το πολυβόλο τους προς την διάβαση και έβαλε κατά των ανδρών αυτών με το πυροβόλο των 76 χιλ. Το πρώτο βλήμα προσέκρουσε κοντά στην εχθρική ομάδα, και η έκρηξη της μετατόπισε μερικά κλαδιά τα οποία χρησίμευαν ως παραλλαγή σε ένα εχθρικό άρμα μέσα σε σκάμμα δίπλα στην είσοδο της διάβασης, δεξιά του δρόμου. Αμέσως μόλις διαταράχθηκε η παραλλαγή, το εχθρικό άρμα έβαλε μία βολή. Το βλήμα πέρασε μεταξύ του κεφαλιού του Νόρντστρομ και του ανοιχτού καλύμματος του άρματος. Σε αυτή τη περίπτωση, δεν έχασε χρόνο για να δώσει παραγγέλματα βολής, ζήτησε απλά διατρητικά βλήματα, και ο πυροβολητής έβαλλε, πετυχαίνοντας το μπροστινό μέρος του εχθρικού άρματος από απόσταση κάτω των 100 μέτρων. Ο πυροβολητής εξακολούθησε να βάλλει με διατρητικά βλήματα, και η τρίτη βολή του προκάλεσε μια μεγάλη έκρηξη. Πυρομαχικά και βενζίνη άρχισαν να καίγονται συγχρόνως. μαύρος καπνός εξαπλώθηκε προς την ανατολή και το βορρά πριν από το ύψωμα, δεξιά της διάβασης, καλύπτοντας αποτελεσματικά τη περιοχή αυτή. Ο Υπλχός Νόρντστρομ διέταξε τον Αρχηγό του τελευταίου άρματος της φάλαγγας των αρμάτων του (Λοχία Ουίλλίαμ Μόρισον) να βάλλει μέσα στο καπνό με τα δύο πολυβόλα και το πυροβόλο του. Συγχρόνως τα πληρώματα άλλων αρμάτων διέκριναν άλλους Βορειοκορεάτες αριστερά της διάβασης και κατεύθυναν τα πυροβόλα τους εναντίον τους.

Inchon
Αμερικάνοι αποβιβάζονται στο Inchon

O Υπλχός Νορντστρομ δέν προχώρησε μέσα στη διάβαση, γιατί πίστευε ότι ο εχθρός θα είχε τουλάχιστον ένα αντιαρματικό πυροβόλο σκοπευμένο πάνω σε αυτή και έτσι θα έφρασσε τη διάβαση. Παρέμεινε όπου βρισκόταν – γύρω στα 70 μέτρα από τη διάβαση – με τ’ αλλα άρματα σε φάλαγγα πίσω από το δικό του. Η βολή κατά του εχθρικού στ’ αριστερά του δρόμου απέσπασε τη παραλλαγή από ένα δεύτερο εχθρικό άρμα μέσα στο σκάμμα αριστερά τής διάβασης σε θέση παρόμοια με εκείνη του ήδη κατεστραμμένου άρματος. Ο πυροβολητής του Νόρντστρομ, βάλλοντας χωρίς διαταγή, κατέστρεψε το άρμα αυτό με τη δεύτερη βολή. Επακολούθησε μία μεγάλη έκρηξη, η οποία ανατίναξε τμήμα του πύργου του εχθρικού άρματος 15 μέτρα στον αέρα.

Για όσο χρόνο διεξαγόταν ο αγώνας αυτός με τα πυρά στην κεφαλή της φάλαγγας, οι Αυστραλοί στρατιώτες του πεζικού έκαναν επίθεση κατά μήκος των ράχεων και στις δύο πλευρές του δρόμου. Γινόταν σημαντικός αγώνας και στις δύο αυτές περιοχές. Τα άρματα του Υπλχου Κουκ, στην αριστερή πλευρά του δρόμου, κατόρθωσαν να ακολουθήσουν τους πεζούς πάνω στο λόφο και να τους παράσχουν υποστήριξη.

Τ-34
Κατεστραμμένα Βόρειο-Κορεατικα Τ-34. “Ο πυροβολητής το Νόρντσρομ, βάλλοντας χωρίς διαταγή, κατέστρεψε το άρμα αυτό με τη δεύτερη βολή. Επακολούθησε μία μεγάλη έκρηξη, η οποία ανατίναξε τμήμα του πύργου του εχθρικού άρματος 15 μέτρα στον αέρα.”

Κατά τη διάρκεια του αγώνα στην κεφαλή της φάλαγγας, τα πυροβόλα των δύο πρώτων αρμάτων έπαθαν εμπλοκή εξαιτίας ελαττωματικών πυρομαχικών. Κατά τον χρόνο αυτό, μία οβίδα ήρθε από το άρμα του Νόρντστρομ από μπροστά και αριστερά. Ο Νόρντστρομ διέταξε τον βοηθό του Ουλαμού (Λοχία Τζάσπερ Λη) να βάλλει προς τη γενική κατεύθυνση του εχθρικού πυροβόλου μέχρι αυτός και το πίσω άρμα του αποκαταστήσουν τη λειτουργία των πυροβόλων τους. Αυτό έγινε σε λίγα λεπτά, και επειδή ο Νόρντστρομ είχε το καλύτερο πεδίο βολής, άρχισε να βάλλει διατρητικά βλήματα κατά διαστήματα κατά διαστήματα πέντε μέτρων κατά μήκος της κορυφής  της ράχης στα αριστερά του, βάλλοντας κατά των πιθανών θέσεων σε αυτή την περιοχή, αφού δεν ήταν δυνατό να δει τα εχθρικά οχήματα. Μετά την έκτη βολή, φάνηκε άλλη μία λάμψη και ακολούθησε έκρηξη, η οποία άναψε φωτιά στους κοντινούς θάμνους και δέντρα.

Η επόμενη εκδήλωση εχθρικών πυρών έγινε λεπτά αργότερα – μία οβίδα από αυτοκινούμενο πυροβόλο. Φάνηκε ότι προερχόταν από δεξιά και εμπρός. Πέρασε πάνω από το άρμα του Νόρντστρόμ μεταξύ του πολυβόλου των 0,50 και της κεραίας του ασυρμάτου, περίπου 30 εκατοστά πάνω από τον πυργίσκο, και κατόπιν προσέκρουσε σε ένα άρμα του Ουλαμού του Υπλχου Κούκ, τραυματίζοντας βαριά τέσσερις άνδρες. Λόγω του καπνού, ήταν αδύνατό να προσδιορίσει τον εχθρό, γι αυτό ο Νόρντστρόμ άρχισε να βάλλει διατρητικά βλήματα μέσα στο καπνό, σκοπεύοντας κατά μήκος της κορυφής της ράχης στο δεξιό μέρος του δρόμου. Έλπιζε ότι οι πυροβολητές του εχθρού θα πίστευαν ότι η θέση τους είχε αποκαλυφθεί και θα κινούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε αυτός να αναληφθεί την κίνηση τους. Μία άλλη πράσινη τροχιοδεικτική οβίδα πέρασε από το άρμα του, αυτή τη φορά λίγο δεξιότερα. Ο Νόρντστρομ αύξησε το ρυθμό της δικής του βολής και διέταξε τα πληρώματα τριών άλλων αρμάτων να βάλλουν στην ίδια περιοχή. Δεν υπήρχε περαιτέρω απάντηση από το εχθρικό πυροβόλο και για να εξοικονομήσει πυρομαχικά, τα οποία άρχισαν να εξαντλούνται, ο Νόρντστρομ σε λίγα σταμάτησε τα πυρά. Έγινε πάλι απότομη ησυχία, εκτός από τα υψώματα παράλληλα του δρόμου όπου οι Αυστραλοί στρατιώτες και οι δύο άλλοι Ουλαμοί αρμάτων προωθούσαν την επίθεση τους. Στο άμεσο μέτωπο δεν φαινόταν καμία δράση.

Στην ουρά της φάλαγγας, ο Υπλχος Κούκ πήγε στο χαλασμένο άρμα του, σκαρφάλωσε μέσα σε αυτό και, σκοπεύοντας με ένα μολύβι μέσω της οπής του εχθρικού βλήματος προσδιόρισε την θέση του εχθρικού πυροβόλου. Διαβίβασε την πληροφορία αυτή στον Νορντστρόμ, ο οποίος επανέλαβε τη βολή με τρία άρματα κατά μήκος της κορυφογραμμής στα δεξιά του δρόμου. Και πάλι δεν κατόρθωσε να πλήξει κάποιο στόχο. Ελλείψει καλύτερου στόχου, αποφάσισε τότε να βάλει λίγα βλήματα μέσα στο καπνό κοντά στο  κατεστραμμένο πρώτο εχθρικό άρμα. Σκέφτηκε  ότι πιθανόν οι δύο οβίδες να ήρθαν από αυτό το άρμα, παρόλο που ή φωτιά και η έκρηξη καθιστούσαν αυτό πολύ απίθανο. Η Τρίτη οβίδα προσκάλεσε νέα έκρηξη και ανάφλεξη βενζίνης. Με την έκρηξη αυτή, η μεγάλη εχθρική δραστηριότητα σταμάτησε και παρέμειναν μόνο οι κρότοι σποραδικών βολών ατομικών όπλων.

Konchaya
Διέλευση από το ποταμό Konchaya. “Δεν σημειώθηκε επεισόδιο την τρίτη ημέρα όταν το μικτό απόσπασμα διάβηκε τον ποταμό Τσογκτσόν στο Σινανζου και Ανζού, αλλά στο Πακτσόν, πρόβαλαν ελαφρά αντίσταση κατά τή διάβαση του ποταμού στο Πακτσόν και το σημαντικότερο παρατηρήθηκε μια απότομη ένταση της εχθρικής δραστηριότητας.”

Λίγο μετά από αυτά και οι δύο Αυστραλιανές μονάδες ανάφεραν κατάληψη των αντικειμενικών σκοπών. Επειδή ήταν τώρα αργά το απόγευμα, ο Βρετανός διοικητής διέταξε το απόσπασμα να οργανώσει αμυντικές θέσεις για τη νύχτα. Σχηματίστηκε μία περίμετρος σχήματος; Πετάλου με ένα Ουλαμό αρμάτων και ένα λόχο πεζικού κατά μήκος της κορυφογραμμής στην καθεμία πλευρά του δρόμου και με τα άρματα του Υπλχου Νόρντστρομ στο μέσο αυτών, να φρουρούν το δρόμο.

Όταν ο καπνός διαλύθηκε από το εκχωμένο δρόμο φάνηκε ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο το οποίο δεν βρίσκονταν εκεί όταν άρχισε η μάχη. Φάνηκε ότι αυτό ήταν αριστερά για να καλύπτει το δυτικό άκρο του εκχωμένου δρόμου και ότι το πλήρωμα του, χάνοντας την υπομονή του όταν είδε ότι δεν περνούσαν άρματα από τη στενωπό, κινήθηκε δίπλα από το άρμα που καίγονταν στα δεξιά του δρόμου, χρησιμοποιώντας σαν προπέτασμα τον καπνό που προέρχονταν από αυτό και από το άλλο καιόμενο άρμα.

M-46 patton
Άρμα μάχης M-46 Patton.

Στις 2100 τη νύχτα εχθρικό πεζικό εκδήλωσε επίθεση η οποία φάνηκε ότι απέβλεπε στη καταστροφή των αρμάτων. Ο 1ος Ουλαμός αρμάτων του Υπλχου Νόρντστρομ ο οποίος βρισκόταν πάνω στο δρόμο περίπου στα 100 μέτρα από τη διάβαση, υπέστη την επίθεση για μία ώρα με τόσους πολλούς Βορειοκορεάτες τριγύρω της ώστε τα άρματα άναψαν τα φώτα τους για να εντοπίσουν τον εχθρό. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες και πιστόλια, καθώς και τα πολυβόλα αρμάτων. ¨Όταν ξημέρωσε, βρέθηκαν γύρω στα 25 – 30 πτώματα σε ελάχιστη απόσταση από τα οχήματα. Στις 1000 το πρωί η φάλαγγα τέθηκε και πάλι σε πορεία και έφτασε στο Τσοκζού το απόγευμα. Αυτό ήταν ο αντικειμενικός του σκοπός και εκεί το μικτό απόσπασμα διαλύθηκε.

Κριτική

Η μάχη της 29ης Οκτωβρίου προβάλει διάφορα είδη τεχνικής. Ο χειριστής του αεροπλάνου συνδέσμου έκανε περισσότερα από το να βλέπει και να αναφέρει. Και σκεπτόταν και ενεργούσε. Τα άρματα του αποσπάσματος απόκτησαν μεγάλο πλεονέκτημα μέσω της αναγνώρισης συνδυάζοντας τα πυρά με επιθετική δράση. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, τα άρματα εντόπισαν τον εχθρό με το να παρατηρούν τα αποτελέσματα των φίλιων πυρών μάλλον, αντί μέσω της αναμονής μήπως ο εχθρός προδώσει τη θέση του με το να προκαλέσουν το πυρ του εχθρού.

Η επιθετική διπλή κίνηση εναντίον του εχθρού γύρω από το στενό κοντά στο Τζοκζού χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος της δύναμης του αποσπάσματος. Σχεδόν ταυτόχρονα ο εχθρός προσβλήθηκε από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Η ενέργεια αυτή προβάλλεται άλλων επιθέσεων επιπέδου συντάγματος στην Κορέα όπου μόνο λίγα άτομα διεξήγαγαν την επίθεση. Η ανάπτυξη για επίθεση. Η ανάπτυξη για επίθεση απαιτεί χρόνο και συντονισμό και πολλές φορές είναι πολύ εσπευσμένη για να μπορεί να πραγματοποιηθεί καλά.

Η χρησιμοποίηση των αρμάτων μέσω της εκτέλεσης έμμεσης βολής σε στόχους περιοχής είναι πολύ αμφισβητήσιμη – εάν υπάρχει υποστήριξη πυροβολικού. Ο στόχος, όπως περιγράφηκε, φαίνεται λογικότερο να ανήκει στο πυροβολικό. Ένας καλός οδηγός που πρέπει να ακολουθείται σ΄αυτήν και σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι ο εξής: Όταν οι άλλες συνθήκες είναι ανάλογες, χρησιμοποιείστε πυρά υποστηρίξεως από το όπλο που είναι ευκολότερο να ανεφοδιασθεί σε πυρομαχικά.

Δεν δίνεται λόγος ο οποίος να δικαιολογεί τη στάση του μικτού αποσπάσματος κατά τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου. Οι άνδρες κουράζονται και οι μηχανές εξαντλούν τα καύσιμα τους, αλλά η καταδίωξη πρέπει να συνεχίζεται ημέρα νύχτα.

Διασκευή από το Αγώνες μικρών Μονάδων εν Κορέα, ΓΕΣ/ΔΕΚ 1963.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.