Δυνατό «όπλο» η τεχνογνωσία, οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να εκμεταλλευτούν την παραγωγή σύγχρονης αμυντικής τεχνολογίας

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στο Αρχηγείο Στόλου και σε Πολεμικά πλοία στο Ναύσταθμο ΣαλαμίνοςΛεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
[email protected]

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της εποχής του Μνημονίου και των περικοπών πρέπει να μάθουν, εκτός από «καταναλωτές», να είναι και παραγωγοί. Αυτό είναι το πνεύμα των όσων διαδοχικών ανακοίνωσε δημοσίως ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας κατά τις τελετές εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδος του Πυροβολικού, στις 4 του μηνός, και του προστάτου του Ναυτικού μας, Πολεμικού και Εμπορικού, του Αγίου Νικολάου, στις 6 του μηνός, δηλαδή δύο κατ’ εξοχήν τεχνικών κλάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και λέγοντας αυτά, ο υπουργός ασφαλώς δεν εννοούσε τις Ε.Δ. παραγωγούς… αγροκηπευτικών αλλά προϊόντων υψηλής (αμυντικής και όχι μόνο) τεχνολογίας, που πρώτιστα θα καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ε.Δ. και δευτερευόντως –και γιατί όχι- θα κάνουν εξαγωγές!

Ο ίδιος, μιλώντας στη Σχολή Πυροβολικού, τόνισε ότι «εφ΄οσον ο χρόνος υπάρξει, είναι πρόθεση μου να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί σαφής «οδικός χάρτης», που θα μετατρέψει τις Ε.Δ. από απλό «καταναλωτή» σε σημαντικό παραγωγό καινοτομίας και τεχνολογίας. Δεν χρειάζεται, κυρίες και κύριοι να επανεφεύρουμε τον τροχό . Αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα και το λαμπρό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε».

Δύο μέρες αργότερα, στη Σχολή ναυτικών Δοκίμων, ο κ.Δένδιας έκανε λόγο για την ανάγκη υπάρξεως μιας ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδος που θα ασχολείται με την επισκευή και συντήρηση των σκάφων του Π.Ν. , αλλά και να κάνει δουλείες και με άλλα Π.Ν. της Μεσογείου.
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη σημαντική δραστηριότητα που ανέπτυξε στο πλαίσιο των εθνικών αμυντικών αναγκών και να διατηρήσει φορείς ναυπήγησης και επισκευής σκαφών του Πολεμικού, αλλά και Εμπορικού Ναυτικού, που θα λειτουργούν ως ένα ζωντανό κύτταρο παραγωγικής διαδικασίας, έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών υποστήριξης και ανάπτυξης παραλλήλων δραστηριοτήτων», τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Έχουμε δυνατότητες που μπορούν όχι μόνο να καλύψουν τις ανάγκες των Ε.Δ. της πατρίδας μας, αλλά και να υπηρετήσουν ανάγκες άλλων χωρών, που θα εμπιστευτούν την ελληνική γνώση αναγνωρίζοντας την εμπειρία μας στη ναυτοσύνη, αλλά και την αξιοπιστία μας. Θέλω να σας πω ότι αυτή η τεχνογνωσία που διαθέτει το Πολεμικό μας Ναυτικό τη ζητούν σήμερα και άλλες χώρες της Μεσογείου αλλά και πέραν αυτής, ως απόδειξη των όσων συνεχίσατε να επιτυγχάνετε, παρά τις δυσχέρειες της οικονομικής κρίσης».Διακλαδική άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ»

Παραδείγματα

Προς επίρρωση των λόγων και προθέσεων του νύν ΥΠΕΘΑ, που –αξίζει να σημειωθεί αυτό- βαδίζουν στα «χνάρια» του προκατόχου του και σημερινού επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, μέσα σε λίγες ημέρες είδαμε να δημοσιοποιούνται τα εξής χαρακτηριστικά «παραδείγματα»:

 • Απο πηγές του Π.Ν. έγινε γνωστό ότι πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία οι δοκιμές του πρώτου Σκάφους Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), που σχεδιάστηκε από το Π.Ν. για τις ανάγκες της Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) και θα κατασκευαστεί από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Πρόκειται για το σκάφος του προγράμματος «Ωκύαλος», μήκους 14 μέτρων, με τετραμελές πλήρωμα και δυνατότητα μεταφοράς ομάδος βατραχανθρώπων.
 • Από το ΓΕΣ δημοσιοποιήθηκε η απόλυτη επιτυχία των δοκιμών αξιολογήσεως, που πραγματοποιήθηκαν στην 96 ΑΔΤΕ (Χίο), του ΤΟΜΑ BMP-1 με προσαρμοσμένο αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23. Αμφότερα, ως ξεχωριστά συστήματα, είναι σοβιετικής σχεδιάσεως και υπάρχουν εν αφθονία στο Ε.Σ., όπως και εκπαιδευμένο προσωπικό. Ο συνδυασμός τους τώρα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της ισχύος πυρός στα νησιά, χωρίς επιπλέον κόστος λόγω εκμεταλλεύσεως υπαρχόντων μέσων, ανταλλακτικών και πυρομαχικών.
 • Κορυφαία στρατιωτική πηγή μας έλεγε ότι κατά την πρόσφατη, επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα ο αρχηγός των αιγυπτιακών Ε.Δ. γνωρίζοντας την απολύτως επιτυχή έκβαση του «πειράματος» των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε., υπο τη διοίκηση του Π.Ν., για την περάτωση των τεσσάρων υποβρυχίων Type 214 AIP και Type 209/1200 AIP (έχουν ήδη αποδώσει δύο εξ αυτών και το τρίτο θα δοθεί στο Π.Ν. τον προσεχή Ιανουάριο), ζήτησε να πληροφορηθεί αν μπορεί να γίνει εδώ στην Ελλάδα, ο εκσυγχρονισμός των αιγυπτιακών υποβρυχίων υπο το ίδιο καθεστώς. Και αυτά είναι τα τρία «χτυπητά» παραδείγματα μόνο της τελευταίας εβδομάδος.

Εξωτερική πολιτική και στρατιωτική διπλωματία
Στο πλαίσιο των αξιόλογων επιτευγμάτων των ελληνικών Ε.Δ. στον σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, έχει δρομολογηθεί σειρά μέτρων, θεσμικού και πρακτικού χαρακτήρος, όπως:

 • Ενίσχυση της εμπλοκής της εγχωρίου αμυντικής βιομηχανίας και των εγχώριων κατασκευαστικών εταιρειών σε προγράμματα του NATO και της Ε.Ε., σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
 • Αναδιοργάνωση /εξυγίανση των παραγωγικών εργοστασίων, με στόχο τον εξαγωγικό προσανατολισμό και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.
 • Διερεύνηση δυνατοτήτων πλήρους εκμεταλλεύσεως των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με στόχο την υλοποίηση έργων αναπτύξεως, ερεύνης και τεχνολογίας.
 • Εξωστρεφή ανάπτυξη και αναδιοργάνωση των ερευνητικών κέντρων και Κλάδων, με προώθηση συνεργασιών με άλλα ερευνητικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδος, για καλύτερη ενσωμάτωση και εκμετάλλευση της τεχνολογίας, με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων.
 • Ενεργότερη συμμετοχή του ΥΠΕΘΑ σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με ιδιαίτερη εκμετάλλευση των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, και ενίσχυση της διυπουργικής συνεργασίας στον τομέα αυτόν, όπως στην «Ψηφιακή Σύγκλιση».
 • Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος διαχειρίσεως των γεωγραφικών πληροφοριών και του στρατιωτικού δορυφορικού προγράμματος δορυφορικού προγράμματος παρατηρήσεως γής.
 • Προώθηση ολοκληρωμένου προγράμματος εξοικονομήσεως ενεργείας, με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (π.χ. τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από φυσικό αέριο στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και σε κρίσιμα φυλάκια των ακριτικών περιοχών).
 • Επιδίωξη συμμετοχής της αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασίες και συμπαραγωγές με ξένους οίκου, προ υπογραφής πάσης συμβάσεως, με σκοπό την εισαγωγή τεχνογνωσίας και αναπτύξεως της ερεύνης. Η εξωστρέφεια της αμυντικής βιομηχανίας θα υποστηριχθεί από την εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας, για να φέρει αποτελέσματα τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά, 20 Δεκεμβρίου 2014.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΕΣ ΠΕΡΙ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΠΥΡΓΟ ΜΕ ΤΟ MAUSER 30ΜΜ (ΕΒΟ) ΚΑΙ ΥΠΕΡΥΘΡΟ MLT IRS 100 (ΜΙΛΤΕΚ) ΝΑ ΟΠΛΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΙ Μ113 ΜΑΣ !

 2. Μήπως εἶναι σάν να λέει στις Ἕνοπλες Δυνάμεις «κόφτε τον λαιμό σας να αὐτοχρηματοδοτηθείτε,γιατί ἀπό ἑμάς δέν θα δείτε φράγκο,μᾶλλον ἄν βγάλετε και κανένα φράγκο,δώστε και σε ἑμάς;»

 3. Μη σου πω πως ετσι ισως ειναι και καλυτερα. Χωρις μεσαζοντες, μιζες, και πολιτικα παιχνιδια δουμε καμια ασπρη μερα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.