Δυσβάσταχτο για τις ΗΠΑ το κόστος του πολέμου στο Ιράκ

Ο πόλεμος του Ιράκ κόστισε στις ΗΠΑ περισσότερο απο 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. (Πηγή: moroccoworldnews)

Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 134.000 Ιρακινούς πολίτες και μπορεί να συνέβαλε στο θάνατο τετραπλάσιου αριθμού Ιρακινών· επίσης, οι δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης γι’ αυτόν ανέρχονται πλέον σε 1,7 τρισεκ. δολάρια συν 490 δισεκατ. δολάρια σε επιδόματα που οφείλονται σε βετεράνους πολέμου, δαπάνες οι οποίες μπορεί να ανέλθουν σε περισσότερα από 6 τρισεκ. δολάρια τα επόμενα 40 χρόνια αν υπολογιστούν οι τόκοι, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αν στους νεκρούς του πολέμου συμπεριληφθούν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι αντάρτες, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχασαν τη ζωή τους, ο απολογισμός ανεβαίνει σε 176.000 ως 189.000 νεκρούς, σύμφωνα με την μελέτη «Εκτιμήσεις Δαπανών Πολέμου» (Costs of War Project) του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Ουάτσον στο Πανεπιστήμιο Μπράουν (www.costsofwar.org).

Η μελέτη αυτή, η οποία έγινε από περίπου 30 ακαδημαϊκούς και ειδικούς, δόθηκε στην δημοσιότητα ενόψει της 10ης επετείου από την εισβολή των συμμαχικών στρατευμάτων υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ στις 19 Μαρτίου του 2003.

Η έρευνα αυτή επικαιροποιεί τα δεδομένα μιας προηγούμενης έκθεσης του Ινστιτούτου Ουάτσον, το 2011, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα ενόψει της 10ης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, στην οποία γινόταν μια αποτίμηση του κόστους σε ανθρώπινες ζωές, όπως και του οικονομικού, από τους πολέμους που ακολούθησαν των επιθέσεων αυτών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν.

Σύμφωνα με την έρευνα του 2011, το συνδυασμένο κόστος των πολέμων ανερχόταν σε τουλάχιστον 3,7 τρισεκ. δολάρια, βάσει του κόστους που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών και αυτού των επιδομάτων για περίθαλψη και αναπηρία που οφείλονται στους βετεράνους πολέμου.

Με βάση τη νέα έρευνα, το ποσό αυτό έχει ανέβει σε σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης ο προηγούμενος απολογισμός των νεκρών από τους τρεις πολέμους, ο οποίος ανερχόταν από 224.000 ως 258.000, αυξήθηκε σε 272.000 ως 329.000.

Από τον σημερινό απολογισμό εξαιρούνται οι θάνατοι που προκλήθηκαν από την μαζική έξοδο των γιατρών και εξαιτίας, για παράδειγμα, των κατεστραμμένων υποδομών. Επίσης, στις δαπάνες δεν συνυπολογίζονται τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους που θα μπορούσαν να πληρώσουν οι ΗΠΑ τα επόμενα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι τόκοι στις δαπάνες για τον πόλεμο στο Ιράκ μπορεί να ανέρχονται σε περίπου 4 τρισεκ. δολάρια κατά την περίοδο αυτή.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν επίσης το βάρος του πολέμου για τους βετεράνους των ΗΠΑ και τις οικογένειές τους και συμπέραναν ότι το κοινωνικό κόστος ήταν μεγάλο, όπως και ότι υπήρξε αύξηση των δαπανών για τους βετεράνους.

Εξάλλου οι συντάκτες της έκθεσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κέρδος των ΗΠΑ από τον πόλεμο ήταν μικρό, ενώ το Ιράκ ζημιώθηκε από αυτόν.

Ο πόλεμος έδωσε νέο σθένος στους ακραίους ισλαμιστές μαχητές στην περιοχή, επέφερε ένα πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών και αποδυνάμωσε το ήδη επισφαλές σύστημα υγείας, ενώ οι προσπάθειες ανοικοδόμησης ύψους 212 δισεκατ. δολαρίων αποτέλεσαν μια πολύ μεγάλη αποτυχία, με τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά να δαπανώνται στην ασφάλεια ή να χάνονται λόγω διασπάθισης ή απάτης, κατά την έκθεση.

www.kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.