Δωρεά συστήματος επικοινωνίας TETRA στην ΕΛ.ΑΣ. απο εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ

Δωρεά συστήματος επικοινωνίας ΤΕΤRΑ στην ΕΛ.ΑΣ. (sepura.com)

Νέο σύστημα επικοινωνιών TETRA πρόκειται να θέσει άμεσα σε λειτουργία η ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική. Παραδόθηκε υπό μορφή δωρεάς στο Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία με επωνυμία Lamas Pinto Consultants Corporation, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αντίστοιχα, τη συντήρηση και τεχνική υποστήριξη του νέου συστήματος Tetra θα έχει η Βρετανική εταιρεία Sepura PLC.

Tα παραπάνω δημοσιεύθηκαν χθες σε ΦΕΚ με αριθμό Φύλλου 3379. «Με πράξη του υπουργού Οικονομικών αποφασίστηκε η αποδοχή δωρεάς προς το Ελληνικό Δημόσιο της δωρεάς ενός τηλεπικοινωνιακού συστήματος “Tetra Sepura” κατασκευής της εταιρείας “Sepura plc” από την εταιρεία “Lamas Pinto Consultants Corporation” για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αττικής» αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η κατασκευάστρια εταιρεία (Sepura plc) θα παράσχει δωρεάν τα κλειδιά κρυπτογράφησης καθώς και τη συντήρηση του συστήματος για ένα χρόνο, υπηρεσίες αξίας 25 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μετά την πάροδο ενός έτους, τη συντήρηση του συστήματος θα αναλάβει άλλη εταιρεία η επωνυμία της οποίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Πάντως, το ετήσιο κόστος συντήρησης υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 1.9 έως 2 εκατ. ευρώ.

Το νέο σύστημα επικοινωνιών tetra θα έχει δυνατότητα μεταφοράς ήχου καθώς και εικόνας.

Σημειώνεται ότι το σύστημα αυτό αντικαθιστά το σύστημα TETRA το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο του συστήματος C4I που είχε προμηθευτεί η χώρα μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η σύμβαση του TETRA έληξε τον περασμένο Αύγουστο και από τότε η αστυνομία χρησιμοποιούσε το παλιό αναλογικό κέντρο ασυρμάτων με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και παρεμβολές.

Σε πρώτη φάση, το νέο τηλεπικοινωνιακό σύστημα θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας στην Αττική και σε δεύτερη φάση σε ολόκληρη την περιφέρεια.

«Το κόστος συντήρησης του συστήματος, που ήταν σε λειτουργία και που μας ζητείτο η ανανέωση της σύμβασής του για τα επόμενα 10 χρόνια, ανέρχονταν στο ύψος των 80 εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο κ. Κικίλιας συμφωνα με το ΑΜΠΕ και πρόσθεσε πως αναζητήθηκε η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντικατάστασή του.

«Καταφέραμε να εξοπλίσουμε την Ελληνική Αστυνομία με το πλέον σύγχρονο τεχνολογικά σύστημα επικοινωνίας, χωρίς να επιβαρύνουμε, το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο, ούτε με ένα ευρώ. Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι με τις κατάλληλες ενέργειες, με επιμονή και υπομονή μπορούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις σε όλα τα προβλήματα» είπε.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε την 7η Δεκεμβρίου η εταιρεία Sepura plc.

fek1712 – 115 KB

Γιάννης Σουλιώτης

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.