Δόκιμοι “πρεσβευτές”

149 αλλοδαποί φοιτούν στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών. Δεξιά στην φωτογραφία ο Σενεγαλέζος ναυτικός δόκιμος και παραστάτης του σημαιοφόρου της Σχολής. (ΓΕΝ)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
[email protected]

Σχεδόν 150 αλλοδαποί, 149 για την ακρίβεια, φοιτούν φέτος στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αριθμός-ρεκόρ στην κατηγορία τους. Έτσι, μετά την αποφοίτηση τους και την ένταξη τους στις Ε.Δ. Των χωρών τους, θα αποτελούν τους καλύτερους εν δυνάμει άτυπους “πρεσβευτές” της Ελλάδος. Και σε αυτό συντείνει τα μέγιστα το γεγονός ότι, πέραν των προσωπικών φιλικών σχέσεων που έχουν αναπτύξει με τους Έλληνες συσπουδαστές τους, αποκτούν άριστη γνώση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Από την άλλη, το υψηλό κύρος και η επαγγελματική καταξίωση των ελληνικών παραγωγικών σχολών των Ε.Δ. Εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες της Δύσεως κατατάσσουν αυτομάτως τους αποφοίτους τους σε μια “ελίτ” στις πατρίδες τους, γεγονός που αντανακλάται στις τοποθετήσεις σε σημαντικές μονάδες και στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους σε σημαντικές επιτελικές -και όχι μόνο- θέσεις.

Μάλιστα, εδώ και περίπου δύο χρόνια, επί αρχηγίας Μ. Κωσταράκου στο ΓΕΕΘΑ, ξεκίνησε μια “συνήθεια”, που φυσικά ακολουθεί και ο νυν αρχηγός, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης: Όταν ο αρχηγός επισκέπτεται τις χώρες που έχουν στρατιωτικούς αποφοίτους των ελληνικών παραγωγικών σχολών των Ε.Δ., οργανώνεται συγκέντρωση αυτών και γίνεται η απονομή ενός ειδικού αναμνηστικού μεταλλίου, ως απόδειξη ότι οι ελληνικές Ε.Δ. δεν τους ξεχνούν. Ασφαλώς, μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που αναθερμαίνει τις “ελληνικές σχέσεις” των ξένων πρώην σπουδαστών μας και νυν στελεχών των Ε.Δ. των πατρίδων τους.

Φωτογραφία από τελετή ορκωμοσίας σπουδαστών της ΣΣΑΣ, από αριστερά: Δυο αξιωματικοί από Κύπρο, 1 από Αλβανία, 1 από Αρμενία και 2 από Ιορδανία. (ΓΕΕΘΑ)

Μισός αιώνας

Όπως ενημερωθήκαμε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, που είναι υπεύθυνο για τους αλλοδαπούς σπουδαστές των παραγωγικών σχολών των ελληνικών Ε.Δ. και προς το οποίο τα “Παραπολιτικά” απηύθυναν το σχετικό ερώτημα: Κατ’αρχάς, ο θεσμός της φοιτήσεως αλλοδαπών στις παραγωγικές σχολές των ελληνικών Ε.Δ. δεν είναι νέος, αλλά έχει ήδη συμπληρώσει μισό αιώνα. Οι πρώτοι σπουδαστές μπήκαν στις παραγωγικές σχολές το 1964 και αποφοίτησαν πέντε χρόνια αργότερα, καθώς υπήρχε και ένας χρόνο για την προκαταρκτική, εντατική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Ήδη, λοιπόν, πολλοί απόφοιτοι έχουν φτάσει στα ύπατα αξιώματα της ιεραρχίας τους, έχοντας γίνει αρχηγοί των Κλάδων τους, όπως στο Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης ή στην Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας, ενώ σε αυτή τη χώρα απόφοιτος της Σχολής Ικάρων (Μηχανικός) ήταν πριν από μερικά χρόνια και ο υπηρεσιακός υφυπουργός Άμυνας.

Να σημειώσουμε ότι οι παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. είναι οι εξής: Για τους αξιωματικούς είναι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η Σχολή Ικάρων, η Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Για τους υπαξιωματικούς είναι η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας και η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών.

Τριβή

Ο συνολικός χρόνος παραμονής των αλλοδαπών σπουδαστών στην Ελλάδα είναι ο χρόνος φοιτήσεως στις σχολές, που είναι συνήθως τέσσερα έτη, εκτός της ΣΣΑΣ με τις ιατρικές/οδοντιατρικές ειδικότητες, συν ένας χρόνος προπαιδεύσεως. Επομένως, τα συνολικά 5-7 έτη είναι αρκετά για να αισθανθούν Έλληνες και σε αυτό ασφαλώς συντείνει η καθημερινή τριβή τους με τους συσπουδαστές τους στις σχολές, τις τάξεις και τις ασκήσεις.

Σήμερα, μάλιστα, υπάρχει ναυτικός δόκιμος IV Τάξεως από τη Σενεγάλη, εξαιρετικός σπουδαστής, ο οποίος είναι βαθμοφόρος, κελευστής και παραστάτης του σημαιοφόρου αρχηγού της ΣΝΔ!

Το σύνολο των φετινών σπουδαστών στις παραγωγικές των ελληνικών Ε.Δ. (προπαιδευμένων και σπουδαστών) είναι από συνολικώς 16 χώρες. Από αυτούς οι 23 είναι προπαιδευόμενοι και οι υπόλοιποι 126 κανονικώς φοιτώντας σε όλα τα έτη. Αριθμητικώς περισσότεροι είναι οι 44 Ιορδανοί, οι οποίοι ακολουθούνται από 33 Λίβυους, 18 Αλβανούς και 15 Αρμένιους.
Οι χώρες προελεύσεως τους είναι οι εξής: Αλβανία (18), Αρμενία (15), Ζιμπάμπουε (5), Ιορδανία (44), Βοσνία – Ερζεγοβίνη (3), Κονγκό (1), Κουβέιτ (2), Λιβύη (33), Μαυροβούνιο (9), Νιγηρία (2), Σενεγάλη (8), Σεϋχέλλες (1), Σιέρα Λεόνε (2), Συρία (1), Τσαντ (1), Αφγανιστάν (4).
Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς σπουδαστές, άνδρες και γυναίκες, 82 τον αριθμό, φοιτούν στην ΣΣΑΣ (και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) της Θεσσαλονίκης. Στη ΣΣΕ φοιτούν 42, στη ΣΝΔ 10 και στη ΣΙ 8.

“Συμμαθητής εν όπλοις” στη Λιβύη

Ενδεικτικό του τι σημαίνει ο όρος “συμμαθητής εν όπλοις” είναι το παράδειγμα της Λιβύης την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Προ ετών, κατά την τελευταία απόσυρση Ελλήνων και άλλων ξένων υπηκόων από τη Λιβύη τακτικός διοικητής της ελληνικής αποστολής, που είχε πάει εκεί με μία φρεγάτα, ήταν ένας (τότε) πλοίαρχος του ΠΝ. Εκεί, πληροφορήθηκε οτι ναυτικός διοικητής στο λιμάνι και υπεύθυνος για την άμυνα του ήταν ένα Λίβυος πλοίαρχος, συσπουδαστής του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο οποίος μιλούσε απταίστως τα ελληνικά, ενώ του είχε δώσει ως συνδέσμους κατώτερους αξιωματικούς του λιβυκού ΠΝ, επίσης αποφοίτους της ΣΝΔ. Ως ελέχθη στην αποενημέρωση της αποστολής, αυτός ο λόγος ήταν και ένας από τους πιο σημαντικούς της επιτυχίας της, με την ταχύτατη και, κυρίως, αναίμακτη απόσυρση όλων των ξένων, “χωρίς να ανοίξει ρουθούνι”, ως ελέχθη τότε χαρακτηριστικώς.

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, 19 Μαρτίου 2016, σελίδα 40.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.