Δύο σενάρια για τα Μ1Α1 Abrams

Η είδηση περί ανεύρεσης των πιστώσεων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού που παραχωρούν δωρεάν οι ΗΠΑ προκάλεσε εύλογη ανησυχία για οριστική εγκατάλειψη της υπόθεσης των 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από ελληνικής πλευράς.

Η εισαγωγή ενός νέου οπλικού συστήματος προαπαιτεί την κάλυψη σειράς παραμέτρων, όπως η συντήρηση, η εκπαίδευση και τα πυρομαχικά. (Πηγή: strategyreports)

Το πρώτο, απαισιόδοξο, σενάριο είναι λοιπόν η παραπομπή του όλου θέματος στις ελληνικές καλένδες με την ηγεσία του Υπουργείου να επωμίζεται το πολιτικό κόστος και να καλείται να δικαιολογήσει την απόρριψη της σχετικής εισήγησης του ΓΕΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της δωρεάν παραχώρησης των 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams, πραγματικής αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε σφοδρές και πρωτοφανείς αντιδράσεις από δύο πολιτικά κόμματα, ομάδες συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο των αμυντικών προμηθειών, αντιμιλιταριστικούς κύκλους, μη κυβερνητικές οργανώσεις, Ευρωπαίους βουλευτές και ξένα ΜΜΕ!
Το δεύτερο, αισιόδοξο και μάλλον πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά για την κάλυψη όλων των παραμέτρων που προκαλεί η εισαγωγή ενός νέου οπλικού συστήματος όπως η ικανότητα γενικής επισκευής και συντήρησης, τα πυρομαχικά και η παροχή εκπαίδευσης.
Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Παρόν της Κυριακής ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΓΕΣ και των υπηρεσιών που χειρίζονται τις διαδικασίες Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS) για την “αξιοποίηση” (βλέπε ενεργοποίηση) των αρμάτων μάχης από την ΕΛΒΟ, η ευόδωση των οποίων είναι καθοριστικής σημασίας ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με παραλαβή οπλικών συστημάτων χωρίς πυρομαχικά ή κρίσιμα υποσυστήματα ή αδυναμία εφοδιαστικής υποστήριξης.

Διαφάνεια του Εκτελεστικού Γραφείου Προγραμμάτων (PEO) του Αμερικανικού Στρατού που αποτιμά σε $15 εκατ. την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εκπαίδευσης για 400 άρματα μάχης Abrams μέσω διαδικασίας FMS. Tα FMS καταβάλλονται σταδιακά σε βάθος χρόνου, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. (Πηγή: strategyreports)

Σημειώνεται ότι ο ΕΣ προσανατολίζεται στην απόκτηση 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams, εκ των οποίων περί τα 100 θα χρησιμοποιούν για τη δημιουργία αποθέματος ανταλλακτικών.

Πηγή: strategyreports

Διαβάστε επίσης:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.