Δύσπιστοι οι εμπειρογνώμονες αρμάτων με τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί “αόρατου” Τ-14

Ρωσικό άρμα μάχης T-14 Armata συμμετέχει στην στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Μόσχα την 11 Μαΐου. Οι ισχυρισμοί από τον κατασκευαστή ότι το άρμα είναι «αόρατο» στην υπογραφή IR/RADAR αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από αναλυτές των ΗΠΑ και Ρωσίας. (PA/IHS Janes.com)

Ειδικοί επί των τεθωρακισμένων από Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) είναι δύσπιστοι σχετικά με τους πρόσφατους ισχυρισμούς, της βιομηχανίας που κατασκευάζει το νέο ρωσικό άρμα μάχης, το Armata T-14, που λένε ότι ουσιαστικά το άρμα είναι “αόρατο” στον εντοπισμό από ραντάρ.

Ο ισχυρισμός εκφράστηκε την 3η Ιουλίου από τον Vyacheslav Khalitov, τον διευθυντή του εργοστασίου UraiVagonZavod (UVZ) το οποίο εδρεύει στη πόλη Νίζνι Ταγκίλ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho της Μόσχας.

“Ουσιαστικά κάναμε το άρμα αόρατο,” είπε ο Khalitov. Επίσης προσέφερε διευκρινήσεις σχετικά με την εσωτερική διαρρύθμιση του άρματος, λέγοντας ότι οι βασικοί “αναμεταδότες” οι οποίοι καθιστούσαν το άρμα ευάλωτο στα σημερινά καθοδηγούμενα αντιαρματικά όπλα είναι τοποθετημένοι όσο το δυνατόν “πιο βαθιά” στο εσωτερικό του Armata ώστε να μειωθεί η υπέρυθρη (IR) υπογραφή του άρματος.

Σχετικά με την υπογραφή του άρματος, ο Khalitov είπε το σκάφος του T-14 είναι επικαλυμμένο με ειδική βαφή απορρόφησης των δεσμών RADAR και άλλων υλικών και εξαρτημάτων που καθιστούν τον εντοπισμό του δύσκολο.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ με πολλά χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό των σημερινών θωρακίσεων και Ρώσοι ειδικοί σε προγράμματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που είχαν σχεδιαστεί για την ελαχιστοποίηση της υπογραφής των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (AFV) εκφράζουν τις αμφιβολίες τους.

Ένας απόστρατος υψηλόβαθμος αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ που συμμετείχε στα ανώτατα κλιμάκια εξέλιξης των AFV – συμπεριλαμβανομένου του άρματος μάχης M1 Abrams της General Dynamics- ανέλυσε τον σχεδιασμό του T-14 και τους λοιπούς ισχυρισμούς σχετικά με την μείωση της υπογραφής του και δήλωσε το IHS Janes, “Αυτοί οι ισχυρισμοί θα πρέπει να αποδειχθούν. Τοποθετώντας τα συγκροτήματα που παράγουν θερμότητα “βαθιά μέσα” στο οχήματα δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα, η σύγχρονη θερμική τεχνολογία είναι πολύ ευαίσθητη και όταν το άρμα κινηθεί, ή κάποιο όπλο πυροβολήσει, ή ένα άτομο εκτεθεί εκτός άρματος η θερμική υπογραφή θα φωτιστεί. Πλέον, δεν έχει σημασία που βρίσκεται το συγκρότημα ισχύος, όταν ένας κινητήρας αρκετά μεγάλος για να κινήσει ένα άρμα 40 έως 50 τόνους ενεργοποιηθεί, θα έχει και υπογραφή.”

Ρώσοι εμπειρογνώμονες σχετικοί με τις τεχνικές μείωσης υπογραφής RADAR είπαν στο IHS Jane’s οτι “το μεγαλύτερο μέρος αυτού του είδους έρευνας στην Ρωσία έχει υλοποιηθεί με το βλέμμα στραμμένο προς την εφαρμογή του στα αεροσκάφη -με σκοπό να μειωθεί η υπογραφή τους στα RADAR των άλλων αεροσκαφών ή στους σταθμούς RADAR των πυραύλων SAM (εδάφους -αέρος). Η τεχνολογία αυτή δεν έχει τελειοποιηθεί για την προστασία επίγειων στόχων από προσβολές αέρος -εδάφους.
Αυτό που προσπαθείς να κάνεις με την ελαχιστοποίηση της επιστροφή δεσμών RADAR για τα σενάρια αυτά είναι επίσης πολύ διαφορετικό,” είπε ένας. “Για τους αεροπορικούς στόχους προσπαθείς να μειώσεις την επιφάνεια σκέδασης στόχου (RCS: Radar Cross Section) ώστε να καταστήσεις πιο δύσκολο το “κλείδωμα” τους. Για τους επίγειους στόχους θα πρέπει να προσπαθήσεις ώστε να κάνεις ενα άρμα δυσδιάκριτο απο την ανωμαλία του εδάφους. Αυτά τα δύο δεν συμπίπτουν υποχρεωτικά με τον τρόπο που τα προσεγγίζουν.”

Σε μια ριζική απομάκρυνση από τον Σοβιετικό και Ρωσικό σχεδιασμό αρμάτων μάχης ο οποίος χρονολογείται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Β’ ΠΠ), το T-14 έχει σπονδυλωτή εσωτερική σχεδίαση που χωρίζει το πλήρωμα από τον χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών. Αυτή η διάταξη έχει δοκιμαστεί σε σχέδια αρμάτων μάχης που έχουν αναπτυχθεί από άλλες χώρες και έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει σημαντικά την ικανότητα επιβίωσης του πληρώματος.

Σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι έχουν “απομονώσει τελικά τα πυρομαχικά από τους ανθρώπους”, ο απόστρατος αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ είπε ότι αυτό ήταν “κάτι που κάναμε πριν από 40 χρόνια με το Abrams”, αλλά πρόσθεσε, “τα σχόλια (απο την UVZ) σχετικά με το πυροβόλο, τα πυρομαχικά και το σύστημα ελέγχου πυρός είναι ενδιαφέροντα. Οι Ρώσοι υστερούν κατά πολύ σε αυτές τις περιοχές σε σχέση με εμάς. Κάποια απο αυτά ήταν λόγω δόγματος ως ο τρόπος που σχεδίαζαν να πολεμήσουν με μαζικά και ταχέα πυρά σε μικρές αποστάσεις, όπου το ΣΕΠ ακριβείας δεν ήταν και τόσο σημαντικό. Όπως είδαμε στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, είχαμε σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο δραστικό βεληνεκές από αυτούς”.

“Αλλά νομίζω ότι κάποιες από τις αιτίες για το τεχνολογικό χάσμα ήταν/είναι γιατί αυτά που κάνει η δική μας βιομηχανία είναι δύσκολο να σχεδιαστούν, κατασκευάστουν εξαρτήματα, και να παραχθούν με ακρίβεια και αξιοπιστία που απαιτούνται για ένα σύστημα μάχης.”

Εκτός από τις τροποποιήσεις για την μείωση της υπογραφής, οι υπόλοιπες δυνατότητες αυτοπροστασίας του T-14 περιλαμβάνουν ένα σύστημα νέας γενιάς που ενσωματώνει την εκρηκτική θωράκιση διπλής-αντίδρασης Malachit με σύστημα ενεργής προστασίας, με την ονομασία Afghanit, το οποίο χρησιμοποιεί RADAR μιλλιμετρικού μήκους κύματος για τον εντοπισμό εισερχόμενων αντιαρματικών βλημάτων και την ενεργοποίηση αντιμέτρων.
Το T-14 επίσης διαθέτει συνθετική θωράκιση, πολλαπλών επιπέδων παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιεί το M1 Abrams.

Απόδοση από το IHS Jane’s για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.