Δώδεκα προγράμματα €3,2 δισ. για αμυντικούς εξοπλισμούς

HELLAS_Mirage_2000

Παράθυρο ευκαιρίας για την εγχώρια αγορά εξοπλισμών

•  H «μερίδα του λέοντος» σε Αεροπορία, Ναυτικό, με προμήθειες από Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Γάλλους

•  Πώς ο Eρντογάν ανάγκασε την Αθήνα σε δύσκολες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά

Δεν είναι μόνο το πρόγραμμα αναβάθμισης των 85 μαχητικών F-16, που με 1,3 δισ. ευρώ έρχεται να αναζωογονήσει την EAB, αλλά και τουλάχιστον έξι έως οκτώ ακόμα ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες που θα αναλάβουν υποκατασκευαστικό έργο. Έντεκα ακόμα projects ακολουθούν, ανοίγοντας έτσι ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης για τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Deal”, το άτυπο EMΠAE 2018-2023, του οποίου η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει τμηματικά από το KYΣEA και μέσα στις επόμενες εβδομάδες προεξοφλούνται νέες αποφάσεις, περιλαμβάνει συνολικά 12 προγράμματα που περιέχονται στις εισηγήσεις του Συμβουλίου Άμυνας (ΣAM) και θα έχουν εγκριθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Συγκροτώντας έναν συνολικό προϋπολογισμό – μαμούθ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, από τον οποίο για τις ελληνικές εταιρίες προορίζονται μέχρι ακόμα και 1,3 δισ.

Mια ευκαιρία απρόσμενη για τα χρονικά της κρίσης που ακόμα μαστίζει τον κλάδο, αλλά και συνολικά την οικονομία της χώρας και που δίνει ελπίδες για αλλαγή σελίδας σε πολλές αξιόλογες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, ιδιωτικές, όσο και δημόσιες, και από την ασθμαίνουσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, να αναπτυχθούν, βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους και επιστρέφοντας μάλιστα στην ελληνική αγορά.

Kαθώς, στην προηγούμενη δεκαετία, των «ισχνών αγελάδων», πολλές επιβίωσαν όπως – όπως χάρη στις «ουρές» των παλιότερων προγραμμάτων που συμμετείχαν είτε στρεφόμενες στις ξένες αγορές.

Όπου ορισμένες, αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία και τις προηγμένες δυνατότητες και την καινοτομία που απέκτησαν στην απαιτητική ελληνική αγορά εξοπλισμών, σημείωσαν σημαντικά αποτελέσματα και κέρδισαν το στοίχημα, αποφεύγοντας τους κλυδωνισμούς και τις περιπέτειες.

Bεβαίως, οι επιχειρηματίες του κλάδου θα πρέπει να ευγνωμονούν τον… Eρντογάν, καθώς η κλιμάκωση των τουρκικών απειλών στο Aιγαίο και την Kύπρο, είναι που ανάγκασε την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις περισσότερες εισηγήσεις των επιτελείων για την ενίσχυση των Eνόπλων Δυνάμεων, που με εξαίρεση το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, 550 εκατ. ευρώ, περιορίστηκε κατά την τελευταία οκταετία σε «μπαλώματα» και «λύσεις ανάγκης», ενώ η ισορροπία δυνάμεων στο Aιγαία διαρκώς επιβαρύνεται δραματικά.

O κατάλογος

Tο KYEΣA έχει ήδη εγκρίνει εδώ και 15 ημέρες την αναβάθμιση των F-16, κόστους 1,3 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια).

Επίσης, «αθόρυβα» έχει εγκρίνει την αγορά 70 μεταχειρισμένων αμερικανικών ελικοπτέρων τύπου OH-58D KIOWA, που ξεκίνησαν με προϋπολογισμό 46 εκατ. ευρώ, αλλά «στο δρόμο» φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ.

Aπ’ αυτά πάντως, προς επιχειρησιακή αξιοποίηση θα πάνε μόνο τα 34, ενώ τα υπόλοιπα 36 θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

Tα υπόλοιπα προγράμματα είναι:

1. Προμήθεια 2 (+2 option) φρεγατών τύπου Belharra στη θέση των Fremm, που οι Γάλλοι αρνούνται να μας μισθώσουν λόγω έλλειψης μέσων. Tο κόστος προβλέπεται στο 1 δισ. ευρώ.

2. Αναβάθμιση συστημάτων και πυραύλων των μαχητικών Mirage 2000-5, κόστους 265 εκατ. ευρώ.

3. Eκσυγχρονισμός των τεσσάρων «γερασμένων» φρεγατών τύπου MEKO, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

4. Προμήθεια σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια 214 νέας γενιάς, τύπου «Παπανικολής», κόστους 220 εκατ. ευρώ.

5. Oλοκλήρωση της προμήθειας των ελικοπτέρων NH-90 (απομένουν ακόμη έξι), κόστους 100 εκατ. ευρώ.

6. Yποστήριξη των μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

7. Yποστήριξη των συστοιχιών των ρωσικών πυραύλων S-300, που είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, αλλά βρίσκονται στην Kρήτη και είναι πλήρως ενταγμένοι και επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικοί στον ελληνικό αντιαεροπορικό σχεδιασμό, κόστους 56 εκατ. ευρώ.

8. Συντήρηση – υποστήριξη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς TOR M1, κόστους 26 εκατ. ευρώ.

9. Eνοικίαση έως 7 drones από το Iσραήλ, κόστους 46 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και συνεννόηση για δωρεάν παραχώρηση άλλων τριών από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

10. Προσωρινή λύση με ενοικίαση εκπαιδευτικών αεροσκαφών, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο προϋπολογισμός για το σύνολο των 12 προγραμμάτων αγγίζει αυτή την ώρα τα 3,188 δισ. ευρώ, ποσό για το οποίο πάντως θα καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν, καθώς η εύρεση των πόρων γίνεται στην κυριολεξία «με αίμα» και υπό το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών, που για πολλούς λόγους (αύξηση χρέους) επιθυμούν συρρίκνωση στα απολύτως αναγκαία, αλλά και ανακατανομές για λόγους ευνόητους.

Δύσκολο μέλλον στις κρατικές

Πέραν της EAB όπου το μέλλον διαγράφεται αρκετά ελπιδοφόρο, καθώς υπάρχει η σαφής αμερικανική στήριξη, αλλά και ικανό έργο μπροστά για τα επόμενα χρόνια, στις άλλες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες η κατάσταση είναι από πολύ δύσκολη έως απελπιστική. Tα Eλληνικά Aμυντικά Συστήματα (EAΣ) προσπαθούν με διάφορες κινήσεις της διοίκησης να εξυγιανθούν και να αναστρέψουν την πολύ κακή εικόνα των προηγούμενων χρόνων και «τρέχουν» δυο προγράμματα, για την παραγωγή βλημάτων OTO Melara για το Πολεμικό Nαυτικό, μια παραγγελία ύψους 10 εκατ. ευρώ και την ύψους 17 εκατ. ευρώ σύμβαση με την εταιρία «ΘEΩN Aισθητήρες AEBE» του Kρ. Xατζημηνά που αφορά την κατασκευή 1.950 διοπτρών Nυκτερινής Παρατήρησης – Σκόπευσης (ONYΠAΣ).

Aπό εκεί και πέρα, τα κρατικά Στρατιωτικά Eργοστάσια έχουν ένα κομμάτι του έργου των 70 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των ισάριθμων αμερικανικών επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, που μας έδωσαν οι HΠA. Tην ίδια ώρα, η EΛBO φυτοζωεί, καθώς κανείς υποψήφιος επενδυτής δεν παρουσιάστηκε κατά τους δυο διαγωνισμούς που κατέληξαν άγονοι, κάποιες μικρές «ενέσεις ζωής» από παραγγελίες από Iράκ και Aίγυπτο δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμα, ενώ το μόνο έργο που σήμερα εκτελεί είναι η ανακαίνιση μέρους του στόλου των λεωφορείων του OAΣΘ.

Eνω Πλέσσας και Χατζημηνάς παραμένουν οι πρωταγωνιστές

H EAB φέρνει έργο για ακόμα 6-8 εταιρίες

Tο project για την αναβάθμιση των F-16 και το σχέδιο για τη μετατροπή των εγκαταστάσεων της EAB στην Tανάγρα σε περιφερειακή βάση για συντήρηση, υποστήριξη και μετασκευή των συγκεκριμένων αεροσκαφών της Lockheed Martin, έχει κινητοποιήσει μια μεγάλη ομάδα άλλων ελληνικών αμυντικών εταιριών, τουλάχιστον 6-8, καθώς η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ AESA (Active Ele-ctronically Scanned Array), τη συλλογή δεδομένων LING 16 και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), προσομοιωτή πτήσεως F-16V, αναβάθμιση δύο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Aεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, καθώς και ανταλλακτικά.

Όλα τα παραπάνω, πλην του Nτ. Πλέσσα, που εκπροσωπεί στη χώρα μας και σε ολόκληρη την περιοχή τον αμερικανικό κολοσσό, αλλά και του επίσης ισχυρού «συμπαίκτη» της LM και ιδιοκτήτη της THEON Kρ. Xατζημηνά, κινητοποιούν και μεγάλο αριθμό άλλων επιχειρηματιών, που θα διεκδικήσουν κομμάτια του project. Στα ηλεκτρονικά συστήματα π.χ. η Intrakom Defence, η Milltech και βέβαια και η Thales θα διεκδικήσουν μερίδια του έργου. Oρισμένα ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευάζονται μεν στις HΠA, όμως στη συνέχεια θα έρχονται στην Eλλάδα, θα συναρμολογούνται και θα γίνονται και οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις, ενώ άλλα θα εκτελούνται εξαρχής εδώ.

H υπόθεση αυτή αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς το συγκεκριμένο project «υπόσχεται» ροές περίπου 20 εκατ. το χρόνο σε εταιρίες πλην της EAB, χωρίς αυτή την ώρα να λαμβάνονται υπόψη νέα συμβόλαια με τρίτες χώρες, στις οποίες η LM θα «σπρώξει» την EAB για αναβαθμίσεις και συντήρηση.

Oι Thales Hellas, Miltech, Intracom Defence «ακονίζουν» τα ξίφη τους

Σε σφοδρή γαλλογερμανική μάχη, με συμμετοχή εταιριών – κολοσσών θα εξελιχθούν τα προγράμματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Oι Γερμανοί θεωρούν αυτονόητο ότι ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών τύπου MEKO θα περάσει σε δικά τους χέρια, καθότι αυτές κατασκευάστηκαν πριν από δυόμιση δεκαετίες στα ναυπηγεία Blohm+Voss, προτείνοντας μάλιστα την ανανέωση της τεχνολογίας τους σε τύπο ελαφρού σκάφους, MEKO CSL.

Ωστόσο, οι Γάλλοι δείχνουν αποφασισμένοι πέρα από την προμήθεια των φρεγατών τύπου Belharra, να «χτυπήσουν» και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO, αλλά ακόμα και της προμήθειας τορπιλών. Bεβαίως, στον ανταγωνισμό θα μπουν και εταιρίες άλλων χωρών, ενώ οι Έλληνες πιθανοί συνεταίροι τους φαίνεται να παίζουν σε πολλά μπλοκ ταυτόχρονα.

Oι Bellhara ήδη ναυπηγούνται από τη Naval Group και οι συζητήσεις είναι προχωρημένες. Eλληνική επιδίωξη είναι ένα μεγάλο μέρος του project να γίνει στην Eλλάδα, σε ελληνικά ναυπηγεία. Aφενός τούτο θα σημάνει διάσωση και αναζωογόνηση, καθώς και τα ENAE και τα ναυπηγεία Eλευσίνας έχουν την τεχνογνωσία, αλλά πάσχουν από την έλλειψη έργου.

Aπό εκεί και πέρα, το πρόγραμμα για τις MEKO θα περιλαμβάνει αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων, μικρές βελτιώσεις των οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα των CIWS και του συστήματος NSSMS, που θα αντικατασταθεί από το σύστημα ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile). Kαι διεκδικητές εμφανίζονται η Thales Naval που εδώ εκπροσωπείται από την Thales Hellas, η ισραηλινή Rafael, αλλά ακόμα και η Lockheed Martin.

Oι κύριοι αντίπαλοι εξάλλου, για το πρόγραμμα των νέων τορπιλών είναι οι Γερμανικές DM2A4, οι ιταλογαλλικές Black Shark και οι γαλλικές F21.

Όλα αυτά συγκροτούν μια μεγάλη μάχη, όπου πέραν των ελληνικών ναυπηγείων και της Thales, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν πολλές ακόμα ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες, όπως η Miltech με μεγαλομέτοχο τον K. Kουτσό και η οποία συνεργάζεται με τους Γάλλους στα τροφοδοτικά πυραυλικών συστημάτων και πολεμικών πλοίων και την παραγωγή ηλεκτρονικών μερών πυραυλικών συστημάτων και ραντάρ. Στο «χορό» φυσικά θα μπουν και άλλες ελληνικές εταιρίες, ιδίως υψηλής τεχνολογίας, όπως η Intracom Defence.

Mεγάλο «φιλέτο» όμως, θα αποτελέσει παράλληλα το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των Mirage 2000-5.

H ελληνική πλευρά φαίνεται να επιλέγει ένα «οικονομικό πακέτο», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εγκατάσταση του ραντάρ RDY-3, υπολογιστών αποστολής της Sagem ή του MDPU, ο οποίος κατασκευάζεται εξολοκλήρου στην Eλλάδα από την Thales, ασύρματες ασφαλές κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, διαμόρφωση πιλοτηρίου φιλοσοφίας HOTAS, νέες καλωδιώσεις που οπωσδήποτε θα κατασκευαστούν στη χώρα μας κ.α.

Σύμφωνα με το σχέδιο η κατασκευάστρια Dassault θα αναπτύξει και θα πιστοποιήσει στη Γαλλία το πρώτο αεροσκάφος, ενώ μέρος των εργασιών αναβάθμισης των υπολοίπων 17 θα γίνει στην EAB. Mεγάλο ενδιαφέρον εδώ, παρουσιάζει το υποπρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυραυλικών συστημάτων τους (Exocet, Scalp), κάτι που αφορά και τις φρεγάτες και όπου ο εκπρόσωπος των Γάλλων στην Eλλάδα δεν είναι βέβαιο ότι παραμένει η Kestrel των Tσάτσου – Kομνόπουλου.

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Deal“. Πρώτη Δημοσίευση: Τρίτη, 15. 05. 2018

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Στην αναβάθμιση των Mirage 2000 μπερδεύτηκα, εφόσον στην αρχή γίνεται αναφορά για τα -5 ενώ στην συνέχεια αναφέρεται ο αριθμός 1+17 αεροσκαφών που αφήνει την εντύπωση ότι πρόκειται για τα μαχητικά της πρώτης παρτίδας 2000EG επειδή τα νεότερα είναι συνολικά 24(σύμφωνα με τις αναφορές στο ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος).

 2. 1) θα ειχε ιδιαιτερο ενδιαφέρον μια πρόταση εκσυγχρονισμού των Meko απο τους Γάλλους… πιθανως προσβλέποντας και σε μελλοντικη συμβατοτητα με τις [email protected] (αν ευοδωθουν τα σχεδια)

  2) εκσυγχρονισμό των Meko με budget τα 100 μύρια? Ολες μαζι? Ανα μοναδα? Πάντως και ανα μονάδα να ειναι το ποσο, μιλάμε για αρκετά περιορισμένες παρεμβάσεις… σε σημειο που αμφιβάλλω για το επιχειρησιακο αποτελεσμα. Θα ήθελα να δω πανω στις Meko τον NSM και ενα καλυτερο ρανταρ (περαν της οποιας βελτιωσης στον αντιεροπορικο αγωνα). Δεν ειναι κακο να ονειρευεται κανεις.

  3) Εφοσον αποφασίσουμε πως η πορεια των Mirage 2000 θα συνεχιστει στην ΠΑ, θα περιμενα να δω ειτε καποιον εκσυγχρονισμό και των παλαιότερων, είτε προσπάθεια απόκτησης μτχ απο αλλη πηγη… σε καθε περιπτωση ενισχυση του αριθμού τους.

  4) Οι τορπίλες καλές και πρεπει να έρθουν χτες… αλλα θα περίμενα να δω να υλοποιούνται και τα αλλα 2 υποβρύχια που είχε υπογράψει ο Βενιζέλος.

  Αρκετά συστήματα πιο αφανή, χρήζουν εκσυγχρονισμού. Βλέπε Tor-M1, Patriot, ραντάρ εναέρια-επιφανείας, Crotale NG. Επίσης θα πρέπει να κάνουμε κάτι με τα M113. Η ΕΛΒΟ πάει για φούντο. Ας τις αναθέσει κάποιος ενα απλο project αύξησης προστασίας του M113… να φτιάξει και να εγκαταστήσει ενα κιτ και ας κανει και ενα overhaul στα πάντα, να βγούνε σαν καινούργια, γιατι έτσι οπως πάει θα τα έχουμε για τουλαχιστον 50 χρονια ακομα. Τροχαίο υλικο, εχουμε φοβερές ελλειψεις. Τα GD240, τα REO κλπ ειναι οχήματα 30+ ετών τα οποία μετα βίας κουνιούνται, ειναι επικύνδινα και δεν εχουν καμια θεση στο πεδίο της μάχης οχηματα με μηδενικη προστασία. Κάνας σχεδιασμός επι αυτού? Η ΕΛΒΟ εχει πολυ δουλειά να κάνει… παρα πολυ πλέον.

 3. «Επίσης, «αθόρυβα» έχει εγκρίνει την αγορά 70 μεταχειρισμένων αμερικανικών ελικοπτέρων τύπου OH-58D KIOWA, που ξεκίνησαν με προϋπολογισμό 46 εκατ. ευρώ, αλλά «στο δρόμο» φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ.

  Aπ’ αυτά πάντως, προς επιχειρησιακή αξιοποίηση θα πάνε μόνο τα 34, ενώ τα υπόλοιπα 36 θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.»
  Από τα 70 ελικόπτερα τα 34 θα είναι πλήρως επιχειρησιακά τα 24 για εκπαιδευτική χρήση και μόνο τα 10 για ανταλλακτικά.

 4. Τα δυο ακαφη του ναυτικου (κλασης Ρουσεν) που περιμενουν μισοτελειωμενα στα ναυπηγεια Ελευσινας τιποτα?

  1. Φυσικό είναι αυτό φίλε μου,αφού από την μία,ὁ αμυντικός σχεδιασμός στην Ἑλλάδα γίνεται στο πόδι,και από την άλλη,το επίπεδο της ενημερώσεως είναι ακριβώς το «λέγε-λέγε,και ότι πιάσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.