Είναι τα άρματα μάχης ξεπερασμένα;

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ια εικόνα μπορεί να αξίζει όσο χίλιες λέξεις, άλλα ένα βίντεο στο Youtube θα μπορούσε πραγματικά να κοστίσει πολλές ζωές αν ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανταποκριθεί με τον κατάλληλο τρόπο και εγκαίρως.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ένα πρόσφατο βίντεο στο Youtube που δείχνει την καταστροφή ενός Ιρακινού M1 Abrams, βασικά είναι ο ίδιος τύπος που χρησιμοποιείται από τον Στρατό των ΗΠΑ, από έναν εκτοξευόμενο από το Ντά’ες, ρωσικής κατασκευής κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο (ATGM). Σαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, μπορείτε να δείτε τον πύραυλό να εστιάζει στο άρμα μάχης. Όταν το χτυπά, το M1 ανατινάζεται με μια επίδειξη πυροτεχνίας. Αναμφισβήτητα, το τετραμελές πλήρωμα σκοτώθηκε.

Το M1 Abrams είναι χωρίς αμφιβολίας το καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο. Προστατεύεται από θωράκιση ειδικά σχεδιασμένη για να αντιστέκεται σε βολές πυροβόλων και ATGM. Οι συμμαχικές εκστρατείες στο Ιράκ το 1991 και 2003 είχαν ως αποτέλεσμα οι πολύ λίγες απώλειες αρμάτων μάχης των ΗΠΑ να έχουν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι το M1 ήταν ουσιαστικά άτρωτο. Κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Στην πραγματικότητα, πολλά Abrams τέθηκαν εκτός αλλά δεν καταστράφηκαν τελείως από τους πυραύλους Kornet κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Απελευθέρωσης του Ιράκ. Οι ίδιοι πύραυλοι είχαν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από την Χεζμπολάχ στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 για την καταστροφή αριθμού Ισραηλινών αρμάτων μάχης Merkava. Από το 2003, ο Στρατός των ΗΠΑ και οι εταίροι του συνασπισμού έχουν απολέσει πολλά οχήματα όλων των ειδών από πυραυλοωθούμενες βομβίδες (RPG).

Το Kornet παρήχθη για πρώτη φορά για τον Ρωσικό Στρατό το 1998. Από τότε, το Γραφείο Σχεδιασμού Οργάνων KBP εργάζεται για να βελτιώσει την απόδοση του συστήματος. Η εισαγωγή των ATGM όπως και η πρώτη γενιά των Kornet ήταν ένας από τους λόγους που ο Στρατός των ΗΠΑ αναβάθμισε τα M1 στην διαμόρφωση A2 η οποία περιλάμβανε αντίστοιχα την ειδικά σχεδιασμένη συνθετική ή Chobham θωράκιση και εκρηκτικές αντιδραστικές πλάκες. Η τρέχουσα έκδοση πυραύλων, το Kornet-EM, έχει εμβέλεια περίπου πέντε μιλίων, αυτόματο εντοπισμό στόχου με πέντε φορές την ακρίβεια των παλαιότερων εκδόσεων και δυνατότητα “Βάλλω και Ξεχνώ” (Fire and Forget). Έχει αναφερθεί ότι διαθέτει την αποκαλούμενη πολεμική κεφαλή “Tandem” που αποτελείται από δύο πολεμικές κεφαλές, μια για να νικήσει την θωράκιση και η δεύτερη για να διεισδύσει στο σκάφος του άρματος.

https://youtu.be/1thg7VvTpaI

Τα προηγμένα ATGM όπως η νεότερη έκδοση του Kornet ενέχουν μια ιδιαίτερα θανάσιμη απειλή για όλα τα άρματα μάχης. Τα ATGM ακόμη και τα RPG παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη πρόκληση για τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης, όταν χρησιμοποιούνται σε σύνθετη τοπογραφία ή αστικά περιβάλλοντα. Δεκάδες χιλιάδες ATGM αναπτύχθηκαν σε όλον τον κόσμο, πολλά στα χέρια αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και το Ντά’ες. Περισσότερα από 1000 Kornet-EM έχουν παρασχεθεί από την Ρωσία στο Συριακό Στρατό.

Δυστυχώς, οι επιστήμες υλικών δεν έχουν προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο έχουν αυτές για την καθοδήγηση και τις πολεμικές κεφαλές των πυραύλων. Ως αποτέλεσμα, προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να παραχθούν νέες και πιο αποτελεσματικές θωρακίσεις τόσο σε αποδεκτό κόστος όσο και σε βάρος. Εκτός αν επιλεχθεί ένα άλλο μονοπάτι, το άρμα μάχης να καταστεί άνευ αντικειμένου.

Ευτυχώς, υπάρχει λύση. Ονομάζεται ενεργητική προστασία. Αντί να βασίζονται αποκλειστικά στην θωράκιση ή την παθητική προστασία, τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης μπορούν να εξοπλιστούν με ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS), που μπορεί να νικήσει τα RPG και ATGM προτού καν μπορέσουν να χτυπήσουν τους στόχους τους.

Ένα APS αποτελείται απο έναν ή περισσότερους αισθητήρες για την ανίχνευση και την παρακολούθηση εισερχόμενου πυραύλου ή ρουκέτας, ένα σύστημα διαχείρισης μάχης, και τα αντίμετρα που εκτοξεύονται για την αναχαίτιση της απειλής. Το APS δεν είναι απλώς μια θεωρητική λύση. Μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, ο Ισραηλινός Στρατός δαπάνησε σχεδόν μια δεκαετία στην ανάπτυξη ενός APS, του συστήματος Trophy. Ολοκληρωμένο από την Rafael και χρησιμοποιώντας ραντάρ κατασκευασμένο από την ELTA, το Trophy μπορεί να εντοπίσει RPG, ATGM και βλήματα κινητικής ενέργειας πυροβόλων αρμάτων. Εκτοξεύει σειρά μικρών κοίλων γεμισμάτων προς το εισερχόμενο στόχο. Μια Ταξιαρχία αρμάτων Merkava εξοπλισμένων με το Trophy αναπτύχθηκε κατά τη σύγκρουση του 2014 με την Γάζα στο εξαιρετικά πολύπλοκο αστικό τοπίο. Περίπου 15 Merkava φέρονται να προσβλήθηκαν με RPG και ATGM, κανένα δεν καταστράφηκε.

Ενώ το Trophy είναι το μοναδικό δοκιμασμένο σε μάχη APS υπάρχουν και άλλα που είναι στο στάδιο της προχωρημένης εξέλιξης. Ένα από αυτά είναι το Ισραηλινό Iron Fist, που αναπτύχθηκε από την IMI. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες και τόσο μαλάκα όσο και σκληρά αντίμετρα για να καταστρέψει την εισερχόμενη απειλή. Ένα άλλο είναι το Iron Curtain των ΗΠΑ, ένα σύστημα που εξελίχθηκε από την Artis Corporation για την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA). Το Iron Curtain ενσωματώνει ραντάρ και οπτικούς αισθητήρες και χρησιμοποιεί εκρηκτικά βλήματα ως τον μηχανισμό αναχαίτισης. Η Raytheon έχει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Quick Kill που έχει επιδειχθεί αλλά δεν έχει ελεγχθεί πλήρως. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει εξελίξει ένα APS και το ανέπτυξε στα ολοκαίνουρια άρματα μάχης Armata.

Καθώς οι πυραυλικές απειλές των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης των ΗΠΑ εντάθηκαν και τα M1 των Ιρακινών δυνάμεων καταστρέφονται από τα σημερινά ATGM, ο Στρατός των ΗΠΑ έχει λάβει μια εσκεμμένη -θα μπορούσε κάνεις ακόμα να πει “αργή”- προσέγγιση για την ανάπτυξη ενός APS. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου, ο Στρατός έχει μια διττή προσέγγιση: Το πρόγραμμα Διευκόλυνσης Μη Αναπτυξιακού Υλικού και το Πρόγραμμα Σπονδυλωτής Ενεργητικής Προστασίας (MAPS). Το πρώτο επικεντρώνεται στην δοκιμή, και εν συνεχεία, ελπίζω, στην απόκτηση ενός η περισσότερων υφιστάμενων APS. Το τρέχον σχέδιο είναι να δοκιμαστούν τα Trophy, Iron Curtain και το σύστημα Iron Fist μέσα στο οικονομικό έτος 2018 (FY2018) πριν αποφασιστεί πως θα προχωρήσει. Έτσι, το συντομότερο χρονικό διάστημα που ο Στρατός θα μπορούσε να αγοράσει ένα APS είναι μέσα στο FY2019, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί μια πλήρης μονάδα έως το FY2020.

Η δεύτερη προσπάθεια, στην πραγματικότητα είναι μόνο μια προσπάθεια έρευνας και ανάπτυξης (RD) που επί του παρόντος, έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός αρθρωτού πλαισίου και ενιαίου ελεγκτή που θα δέχεται οποιαδήποτε συλλογή αισθητήρων και αντιμέτρων που ο Στρατός επιθυμεί να αποκτήσει. Το σχέδιο του Στρατού για το MAPS έχει να κάνει περισσότερο με την μακροπρόθεσμη πολιτική προμήθειας απ’ο,τι με την πραγματική αγορά μιας αποτελεσματικής προστασίας στο άμεσο μέλλον. Ο Στρατός θέλει να αναπτύξει το κυβερνητικό πλαίσιο εργασίας για την παροχή μια ενιαίας διεπαφής ώστε να επιτραπεί ο ανταγωνισμός σε επίπεδο υποσυστημάτων. Το MAPS δεν θα παράγει έναν λειτουργικό ελεγκτή/διεπαφή πριν το FY2019 που και πάλι σημαίνει ότι κανένα σε μπορεί να αναπτυχθεί πριν το FY2021 το νωρίτερο, ίσως και αργότερα.

Το βίντεο στο Youtube με το M1 να καταστρέφεται από ένα ATGM είναι μια αδιάσειστη περίπτωση για τον Στρατό των ΗΠΑ ώστε να αποκτήσει υποσυστήματα ενεργητικής προστασίας τώρα. Ο Στρατός λέει όλα τα σωστά όσο αφορά την επιθυμία ενός APS, άλλα το σημερινό πρόγραμμα δεν αντικατοπτρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της απαίτησης. Το Κογκρέσο πρέπει να πιέσει τον Στρατό για να αναπτύξει ένα υπάρχον σύστημα, το συντομότερο δυνατόν. Αλλά πρέπει επίσης να είναι έτοιμο να παράσχει και τους αναγκαίους πόρους.

usa_m1-abrams
Φωτογραφία αρχείου

Dan Goure

Απόδοση/Μετάφραση απο το National Interest για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. O συντάκτης λάθος εκτιμά ότι το πλήρωμα σκοτώθηκε. Η ανάφλεξη πυρομαχικών είναι εμφανής αλλά εφόσον δεν υπήρξε διάτρηση του τοιχώματος ή της θυρίδας που διαχωρίζει τον χώρο του πληρώματος από τον χώρο των πυρομαχικών, τότε η ενεργοποίηση των θυρίδων εκτόνωσης στην οροφή του πύργου έσωσε το πλήρωμα. Η γεωμετρία της προσβολής φαίνεται ότι ο πίδακας έχει κατεύθυνση προς τα πλευρά του πύργου κι όχι προς το εσσωτερικό

  1. νομιζω κανεις λαθος. Ο πυραυλος το πλητει στη μεση της οπισθιας επιφανειας του πυργου και απο μια γωνια 30 μοιρων. Το τζετ καυτου μεταλου του κοιλου γεμισματος εκτιμω οτι περασε μεσα απο το διαμερισμα του πληρωματος, δυστυχως για αυτους…

   1. http://i.imgur.com/pUKD7bK.jpg

    Εδώ πως εκτιμώ κι εγώ πως ήταν η προσβολή.
    Το πίσω προστατευτικό τοίχωμα είναι σχεδόν ακριβώς εκεί που τελειώνει ο δαχτύλιος της θυρίδας του γεμιστή.
    Επίσης δείτε και το βίντεο πιο κάτω από σχετικές δοκιμές ανάφλεξης

    https://www.youtube.com/watch?v=Ay7bOG2nD6k

 2. Είναι λάθος ή άποψη ότι δεν υπάρχουν θωρακίσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ATGM .

  Υπάρχουν αλλά έχουν μεγάλο πλάτος όχι όμως και βάρος.

  Το πλάτος είναι απαραίτητο για την εκτόνωση της έκρηξης αλλά δεν είναι τρομερά μεγάλο.

  Θα παρά καλέσω τον Κύριο Δούκα μα με αφήσει να βάλω μια μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα.

 3. Μεγάλα, βραδυκινητα, πολυπλοκα, πανακριβα και εν τελει ευαλωτα απο low tech λυσεις IED και λοιπών κατευθυνόμενων πυραυλων. Κοινώς θεωρώ πως έχουν φτάσει στο τελος της αναπυξής τους υπο την παρούσα μορφη.

  Γλυτωσε η οχι το πληρωμα στο Μ1 Abraams, ουδεμία σημασία έχει. Ενα οπλο εκατομυριων δολλαριων και πανακριβης χρησης, βγηκε off απο ενα οπλο μερικων χιλιαδων ευρώ. Ειτε λέγεται απώλεια ερπυστριας, ειτε cook off πύργου…. μικρή σημασία έχει. Ειναι ευαλωτα και ευκολως ακινητοποιουμενα οπως μας εχουν δειξει οι προσφατες συγκρούσεις.

  ps: Μην δημοσιευσεις Μικρό Ηρωα. Αμα ειναι να εκφρασει καποιος αποψη, ας ειναι κάποιος που κάνει αυτη την δουλεια. Ενα αρθρο σε site αν μη τι αλλο πρεπει να εγκριτο ή βάλε ταμπελα ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.