«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Νέος στόλος για το Ρωσικό Ναυτικό – Ανανέωση μετ’ εμποδίων

Το SOOBRAZITELNY (531) είναι το δεύτερο πλοίο κλάσης STEREGUSHCHIY και το πρώτο γενικά στο VMF με σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων αεράμυνας μέσης ακτίνας Redut (9M96).

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο 4 του μηνός, παρουσιάζονται λεπτομερώς οι σύγχρονες κορβέτες τεσσάρων διαφορετικών τύπων σε υπηρεσία με το ρωσικό πολεμικό ναυτικό (VMF) ή υπό ναυπήγηση. Στις 16 Νοεμβρίου 2015 το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι κορβέτες βλημάτων ZELENY DOL (602) και SERPUKHOV (603) ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις κρατικές δοκιμές αποδοχής στη ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ, ενώ δύο ημέρες αργότερα προσέθεσε πως κατέπλευσαν στη Σεβαστούπολη, κύριο ναύσταθμο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για την τέταρτη και πέμπτη κορβέτα του Έργου 21631 Buyan-M, με σύστημα βλημάτων πολλαπλού ρόλου Kalibr-NK, όπως η τριάδα πανομοιότυπων πλοίων του στολίσκου της Κασπίας που συμμετείχε στις επιθέσεις με βλήματα 3M14T κατά στόχων στο έδαφος της Συρίας, στις 7 Οκτωβρίου και στις 20 Νοεμβρίου 2015. Οι κορβέτες αυτές είναι οι ελαφρύτερες μεταξύ τεσσάρων σύγχρονων τύπων σε υπηρεσία με το ρωσικό πολεμικό ναυτικό (VMF) ή υπό παράδοση.

Στις 20 Νοεμβρίου 2015 οι τρεις κορβέτες τύπου Buyan-M και το DAGESTAN (693) του Έργου 11661 εξαπέλυσαν 18 βλήματα 3Μ14Τ από την Κασπία εναντίον 7 στόχων στις επαρχίες Ράκα, Ιντλίμπ και Χαλεπίου, τους οποίους έπληξαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Τα ίδια πλοία είχαν εξαπολύσει 26 βλήματα εναντίον 11 στόχων στις 7 Οκτωβρίου και περιγράφηκαν συνοπτικά στο προηγούμενο τεύχος της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 70, Νοέμβριος 2015, σελ. 38-53: «Οι ρωσικές επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας – Όπλα, ακρίβεια, αποτελεσματικότητα»). Τόσο όμως οι κορβέτες των δύο αυτών τύπων όσο και των υπόλοιπων δύο αξίζει να αναλυθούν λεπτομερέστερα, εξαιτίας της ισχύος πυρός τους αλλά και της προφανούς σημασίας των σχετικών προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων επιφανείας του VMF. Πρόκειται για τα πλοία των ακόλουθων κλάσεων:

STEREGUSHCHIY του Έργου 22380 και GREMYASHCHIY του Έργου 20385.
TATARSTAN του Έργου 11661 για τον στολίσκο της Κασπίας.
GRAD SVIYAZHSK του Έργου 21631 Buyan-M.
VASILY BYKOV του Έργου 22160.

Φρεγάτες κλάσης ADMIRAL GRIGOROVICH για το Ρωσικό Ναυτικό – Ο νέος στόλος της Μαύρης Θάλασσας

Η πρώτη φρεγάτα του Έργου 11356 για το VMF, ADMIRAL GRIGOROVICH (745), στις 26 Απριλίου 2015.

Επίσης στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία», παρουσιάζονται λεπτομερώς οι φρεγάτες κλάσης ADMIRAL GRIGOROVICH του Έργου 11356, που προορίζονται για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού (VMF). Στις 20 Οκτωβρίου 2015 ο Σεργκέι Μιχαήλοφ, εκπρόσωπος Τύπου των ναυπηγείων Yantar του Καλίνινγκραντ ανακοίνωσε την έναρξη των κρατικών δοκιμών αποδοχής εν πλω της φρεγάτας ADMIRAL GRIGOROVICH (745), πρώτου πλοίου του Έργου 11356. Η σχεδίαση αποτελεί εξέλιξη της κλάσης TALWAR του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού (BNS), η οποία στηριζόταν στις φρεγάτες του Έργου 1135 Burevestnik (NATO: “Krivak I/ II/ III”) της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Στις 27 Οκτωβρίου το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η φρεγάτα πραγματοποίησε δοκιμές του κύριου πυροβόλου Α-190 και των Εγγύς Οπλικών Συστημάτων (CIWS) AK-630 σε πεδία βολής της Βαλτικής. Εκτέλεσε επίσης δοκιμές έρευνας, αποκάλυψης και εμπλοκής υποβρυχίου, σε συνεργασία με ελικόπτερο Ka-27PL. Στις 29 Οκτωβρίου το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την εκτέλεση βολής βλήματος εναντίον στόχου επιφανείας πλήρους κλίμακας, από το σύστημα Shtil. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας, όλα τα αντικείμενα της δοκιμής εκπληρώθηκαν με επιτυχία.

Τα ναυπηγεία Yantar ανέλαβαν το 2010 και 2011 συμβάσεις ναυπήγησης 6 φρεγατών συνολικά, από τις οποίες η έκτη δεν έχει ακόμη αρχίσει να κατασκευάζεται, ενώ ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ακυρώθηκε. Οι φρεγάτες προορίζονται για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί σχεδιασμός για την υποκατάσταση των ουκρανικών αεριοστροβίλων πέραν των τριών πρώτων πλοίων –για τα οποία είχαν ήδη παραδοθεί προτού επιδεινωθούν οι σχέσεις με την Ουκρανία– σε αντίθεση με εκείνους για τα πλοία του Έργου 22350 κλάσης ADMIRAL GORSHKOV. Ακόμη χειρότερα, την 1η Ιουλίου 2015 ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δηλώσεις του Ναυάρχου Βίκτορ Τσίρκοφ, Αρχηγού του VMF, σύμφωνα με τις οποίες η ναυπήγηση φρεγατών του Έργου 11356 θα ανασταλεί μετά το τρίτο πλοίο εξαιτίας της αδυναμίας υποκατάστασης των αεριοστροβίλων της Zorya-Mashproekt.

Φρεγάτες κλάσης ADMIRAL GORSHKOV για το Ρωσικό Ναυτικό

Η διακοπή παράδοσης αεριοστροβίλων τύπου M90FR από την ουκρανική Zorya-Mashproekt πλήττει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των επόμενων φρεγατών κλάσης ADMIRAL GORSHKOV πέραν των δύο αρχικών.

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται επίσης λεπτομερώς οι φρεγάτες κλάσης ADMIRAL GORSHKOV του Έργου 22350, τα μεγαλύτερα πλοία μάχης εντελώς νέας σχεδίασης για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό (VMF) αφότου διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση το 1991. Στις 25 Νοεμβρίου 2015 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η φρεγάτα ADMIRAL GORSHKOV (417) του Βόρειου Στόλου ολοκλήρωσε τις δοκιμές βολής βλημάτων στη Λευκή Θάλασσα, από το σύστημα βλημάτων πολλαπλής χρήσης του πλοίου. Βλήματα αεροδυναμικής πτήσης (cruise) διαφόρων τύπων χρησιμοποιήθηκαν κατά χερσαίων και ναυτικών στόχων, στο πλαίσιο της τελικής φάσης των κρατικών δοκιμών του πλοίου. Η ανακοίνωση αναφέρεται στο σύστημα Kalibr-NK –που περιλαμβάνει τα βλήματα εναντίον πλοίων 3M54T (SS-N-27A “Sizzler”), εναντίον χερσαίων στόχων 3Μ14Τ (SS-N-30A) και ανθυποβρυχιακά 91RT2 ανθυποβρυχιακής τορπίλης– καθώς και στο βλήμα εναντίον πλοίων 3Μ55 Oniks P-800 (SS-N-26 “Strobile”). Η φρεγάτα διαθέτει επίσης ραντάρ Poliment τεσσάρων στατικών φασικών διατάξεων, ενδεχομένως ενεργών, για το σύστημα αεράμυνας Redut βλημάτων 9Μ96.

Ωστόσο η ουκρανική Zorya-Mashproekt διέκοψε τις παραδόσεις αεριοστροβίλων μετά τις δύο πρώτες φρεγάτες του Έργου 22350. Την υποκατάσταση των εισαγωγών ανέλαβε η ρωσική Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής (ΝΡΟ) Saturn, η οποία θα αρχίσει να παραδίδει τα συγκροτήματα πρόωσης των δύο επόμενων φρεγατών κλάσης ADMIRAL GORSHKOV τον Αύγουστο του 2018.

Ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών και της ναυτικής στρατηγικής στην οποία εντάσσονται οι σύγχρονες κορβέτες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τα χαρακτηριστικά και τα συστήματα των φρεγατών κλάσης ADMIRAL GRIGOROVICH και ADMIRAL GORSHKOV στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί αύριο.

Πηγή: hellenicdefence.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. ” Στις 29 Οκτωβρίου το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την εκτέλεση βολής βλήματος εναντίον στόχου επιφανείας πλήρους κλίμακας, από το σύστημα Shtil. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας, όλα τα αντικείμενα της δοκιμής εκπληρώθηκαν με επιτυχία.”

  Tο Shtil ειναι αντιαεροπορικο συστημα (SA-N-7/12) αλλα εχει και την δυνατοτητα για βολη εναντιων στοχων επιφανειας,δυνατοτητα που εχουν και τα κυπριακα SA-11 καθως τα BUK( κατω απο προυποθεσεις) μπορουν να εκτελεσουν τετοιες βολες.

 2. ασχετο
  Amaq agency for ISIS claimed that ISIS downed the Russian airliner and produced two videos that show footage of a downed civilian aircraft:
  https://www.youtube.com/watch?v=nq4vIzGqgAw
  However, the surprise comes when an SA-8 GECKO was used to down a cargo plane around Damascus by Syrian rebels last year which is highly mobile and has the range of 40,000 feet, well within distance of the reported height (36,000 ft). One example can be seen here:
  https://www.youtube.com/watch?v=f-JEzFx8TeY
  http://shoebat.com/wp-content/uploads/2015/10/SA8GeckoDgreen2-1024×768.jpg
  http://shoebat.com/2015/10/31/watch-isis-released-video-showing-russian-airliner-crashing-in-sinai-egypt/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.