«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Άσκηση της τουρκικής 55ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ – Επίδειξη όλων των νέων μέσων διάβασης κωλυμάτων

Σχεδία δύο οχημάτων SYHK Samur με όχημα ακτόδρομου HGMS της Faun στην άσκηση της τουρκικής 55ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού. (ΤΚΚΚ)

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται για πρώτη φορά λεπτομερώς όλα τα νέα μέσα διάβασης κωλυμάτων του Τουρκικού Στρατού, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε άσκηση της 55ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (55’inci Mknz.P.Tug) με έδρα το Κιρκλαρελί, στις 28 Ιανουαρίου 2015 σε λίμνη της περιοχής. Ο σχηματισμός ανήκει στο 5ο Σώμα Στρατού με έδρα το Τσορλού της επαρχίας Τεκιρντάγ. Ανάλογες εκπαιδεύσεις εκτελούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι σχηματισμοί και μονάδες τόσο του ΤΚΚ όσο και του Ελληνικού Στρατού, στην προκειμένη περίπτωση όμως επιδείχθηκαν όλα τα νέα τουρκικά μέσα διάβασης κωλυμάτων, σύγχρονης τεχνολογίας. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν η Τεθωρακισμένη Αμφίβια Γέφυρα Εφόδου (Armored Amphibious Assault Bridge: ΑΑΑΒ, Τουρκικά: SYHK) Samur (Σαμούρι), η Γέφυρα Ξηρής Υποστήριξης (Dry Support Bridge: DSB) Μ18, ο Αμφίβιος Τεθωρακισμένος Γεωπροωθητής Μάχης (Amphibious Armored Combat Earthmover: AACE, Τουρκικά: ΑΖΜΙΜ) Kunduz (Κάστορας) και ο ακτόδρομος του Βαρέως Συστήματος Κινητικότητας Εδάφους (Heavy Ground Mobility System: HGMS).

Για να μετατραπεί η δυνητική απειλή των τουρκικών μονάδων ελιγμού σε πραγματική για την ελληνική αμυντική διάταξη, πρέπει να μπορούν να διαβούν τον Έβρο και τους παραποτάμους του, χειμάρρους, αρδευτικά κανάλια, αποστραγγιστικές τάφρους, αλλά και τεχνητά αντιαρματικά εμπόδια. Η προμήθεια σύγχρονου σχετικού εξοπλισμού αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του ΤΚΚ την προηγούμενη οκταετία, αποδίδοντας πρόσφατα καρπούς.

Με τα προαναφερόμενα συστήματα ο ΤΚΚ αποκτά ουσιαστικά την ικανότητα να υπερβεί οποιοδήποτε κώλυμα, σε χρόνους συμβατούς με τη διατήρηση υψηλών ρυθμών προώθησης και εφοδιαστικής υποστήριξης των μαχόμενων δυνάμεων. Σοβαρό πρόβλημα θα αποτελούσε για τα προαναφερόμενα μέσα η τάφρος του Έβρου, η κατασκευή της οποίας όμως έχει διακοπεί.

Η πλειονότητα των προαναφερόμενων συστημάτων τέθηκε σε υπηρεσία με τα δύο Συντάγματα Μηχανικού Μάχης της 1ης Στρατιάς, το 2ο στο Γκελιμπολού (Καλλίπολη) του νότιου άκρου της ανατολικής Θράκης και το 5ο στο Πιρανχισάρ βόρεια, τα οποία υπάγονται στα αντίστοιχα Σώματα Στρατού. Παρά την ύπαρξη του συστήματος Samur όμως, οι μονάδες του ΤΚΚ δεν παραλείπουν να ασκηθούν με τις παλαιές συλλογές γεφυροποιίας. Το Μηχανικό της 1ης Στρατιάς διέθετε 6 συλλογές Ribbon και 8 βελτιωμένου τύπου FSB-E των 250m, της γερμανικής εταιρείας EWK.

Λεπτομερής παρουσίαση των νέων μέσων διάβασης κωλυμάτων του Τουρκικού Στρατού στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.