Εγκαταλείπει τα Καλάσνικοφ ο Ρωσικός Στρατός;

Το νέο ΑΚ-12 δεν συμπεριλήφθηκε στις κρατικές δοκιμές για τον εξοπλισμό του στρατιώτη του μέλλοντος «Rátnik». Δεν ικανοποίησε τους στρατιωτικούς στις προκαταρκτικές δοκιμές, στις οποίες αρίστευσε το αυτόματο του εργοστασίου Ντεγκτιαριόφ.

Τέλος εποχής για τα Καλάσνικοφ στον ρωσικό στρατό; Δεν συμπεριλήφθηκε στον εξοπλισμό του στρατιώτη του μέλλοντος «Rátnik» το νέο ΑΚ-12. (Φωτ: rian.ru)

Η διάσημη μάρκα όπλου «Καλάσνικοφ» είναι πιθανό να αποχαιρετήσει τον ρωσικό στρατό. Το υπουργείο Άμυνας δεν έδωσε την έγκριση για συμμετοχή στις κρατικές δοκιμές, στη νέα έκδοση της κοινοπραξίας, στο αυτόματο ΑΚ-12, το οποίο σχεδιάστηκε στα πλαίσια της νέας γενιάς στρατιωτικού εξοπλισμού «Rátnik» (Μαχητής). Η διοίκηση του στρατού ξηράς ανέφερε πως αντί του ΑΚ-12 και των άλλων συγγενικών με αυτό όπλων, επελέγη το αυτόματο του εργοστασίου Ντεγκταριόφ, που εδρεύει στην πόλη Κοβρόφ της περιφέρειας Βλαντίμιρ.

Ο επικεφαλής σχεδιαστής του εργοστασίου Ντεγκτιαριόφ, Βλαντίμιρ Γκρόμοφ, διευκρίνισε ότι το όπλο της εταιρίας του έχει ως βάση το αυτόματο АЕК-971, το οποίο είχε αναπτυχθεί τη δεκαετία του ΄80. Η βασική του ιδιαιτερότητα είναι το ισορροπημένο σύστημα αυτόματης ρύθμισης, όταν το κλότσημα κατά την εκπυρσοκρότηση του όπλου αντισταθμίζεται από έναν ειδικό μηχανισμό, παρόμοιο με μοχλό.

Όπως ανέφερε ο Γκρόμοφ, οι προκαταρκτικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε πέντε κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνονταν δυο αυτόματα τυφέκια, δυο βαριά πολυβόλα και ένα τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή. Όλα τους προκρίθηκαν να συμμετάσχουν στις κρατικές δοκιμές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους.

Δεν ικανοποίησε

Το αυτόματο του εργοστασίου Ντεγκτιαριόφ επέδειξε καλύτερη συγκέντρωση βολών στο στόχο και ακρίβεια, μεταξύ άλλων και όταν έβαλλε ριπές από άβολες και ασταθείς θέσεις. Από την άλλη, τα δείγματα που παρουσίασε η κοινοπραξία Καλάσνικοφ δεν ικανοποίησαν τους στρατιωτικούς ούτε από αξιοπιστία, ούτε από ακρίβεια, ούτε και από εργονομία. Πλέον, η εταιρία έχει στη διάθεσή της περίπου ένα μήνα για να αντιμετωπίσει τα ελαττώματα και να παρουσιάσει ένα νέο δείγμα. Αν επιδείξει τα αναγκαία χαρακτηριστικά, τότε θα του επιτραπεί να συμμετάσχει στις κρατικές δοκιμές. Ωστόσο, από το Γενικό Επιτελείο του Στρατού Ξηράς αναφέρουν ότι αυτό είναι ελάχιστα πιθανό, καθώς οι απαιτήσεις είχαν γίνει γνωστές εδώ και δύο χρόνια, παρόλα αυτά όμως η Kalashnikov δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα όπλο που να τις ικανοποιεί.

Πλέον η νεοσυσταθείσα κοινοπραξία θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλες αγορές για πωλήσεις. Ο καθηγητής της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, Βίκτορ Κοράμπλιν, θεωρεί ότι το ΑΚ-12 μπορεί να προσφερθεί σε ξένες αγορές, όπου μπορεί να υπάρξει απαίτηση για εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια. Όπως αναφέρει, το αυτόματο τυφέκιο είναι το κύριο όπλο στους στρατούς του κόσμου, γι’ αυτό όλοι οι κατασκευαστές ανταγωνίζονται για τις αγορές των ενδεχόμενων πωλήσεών του. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα φυσικά κανείς δεν μιλά για αριθμούς εκατομμυρίων κομματιών, αλλά κάποιες δεκάδες χιλιάδες σίγουρα μπορούν να βρουν αγοραστή.

Χρήζει εκσυγχρονισμού

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Arsenál Otéchestva» (Οπλοστάσιο της πατρίδας), Βίκτορ Μουραχόβσκι, ανέφερε ότι το αυτόματο Ντεγκταριόφ δεν έχει τεθεί ακόμη σε σειριακή παραγωγή και γι’ αυτό η επιχείρηση καλείται να εκσυγχρονίσει σε σημαντικό βαθμό τη βιομηχανική της μονάδα. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι το εργοστάσιο στο Κοβρόφ είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, δεν ανήκει σε καμιά κοινοπραξία και η στρατιωτικού χαρακτήρα παραγωγή του σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία καταλαμβάνει το 12-15% από τη συνολική παραγωγή. Επομένως, αν υπάρξει για αυτά τα αυτόματα μεγάλη παραγγελία, τότε θα υποχρεωθεί να επεκτείνει την παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Γκρόμοβ, δήλωσε ότι η διεύθυνση του εργοστασίου υπολογίζει στη βοήθεια του κράτους για τη δημιουργία μια γραμμής σειριακής παραγωγής. Όπως τόνισε, από τον αριθμό των αυτομάτων που θα χρειαστεί ο στρατός εξαρτάται και το είδος των μηχανημάτων που θα χρειαστούν για την παραγωγή, όπως και η τελική τιμή των όπλων. Προσθέτει, ότι το εργοστάσιο Ντεγκτιαριόφ σκοπεύει να αγοράσει για τη δημιουργία της γραμμής παραγωγής των νέων αυτομάτων καινούρια μηχανήματα από το εξωτερικό.

Πάντως, η κοινοπραξία Kalashnikov δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη μάχη για την παραγγελία του υπουργείου Άμυνας. Η οριστική απόφαση για μαζικές αγορές θα ληφθεί το 2014 και δεν αποκλείεται μεταξύ των αγορασθέντων για τις δοκιμές του στρατού δειγμάτων, να υπάρχουν και μερικά ΑΚ-12.

rbth.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.