Εγκληματική ομάδα έκλεβε καύσιμο JP8 από εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο

Επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.). Στη φωτογραφία ένα από τα μετασκευασμένα βυτιοφόρα αυτοκίνητα με το οποίο η εγκληματική ομάδα αφαιρούσε τα καύσιμα ( Jet Propelant 8) που προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΕΛ.ΑΣ.)

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, εγκληματική ομάδα που αφαιρούσε από εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο Αχαΐας και διακινούσε μεγάλες ποσότητες αεροπορικού καυσίμου.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες, εκ των οποίων ένας υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (40 ετών), ένας απόστρατος στρατιωτικός (46 ετών), ένας αστυνομικός (28 ετών) και ένας ιδιώτης (36 ετών), που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στη μεταφορά καυσίμων και χημικών προϊόντων με βυτιοφόρα οχήματα.

Τα καύσιμα (Jet Propelant 8) προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας και η μετάγγισή τους γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένα βυτιοφόρα οχήματα με τα οποία μεταφέρονταν οι κλαπείσες ποσότητες καυσίμων σε αγροικία σε περιοχή της Αχαΐας.

Μετασκευασμένο φορτηγο – βυτιοφόρο αυτοκίνητο που κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς λαθρεμπορικών προϊόντων. (ΕΛ.ΑΣ.)

Εκτιμάται ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες αφαιρέθηκαν και διακινήθηκαν συνολικά τουλάχιστον 36.000 – 50.000 λίτρα καυσίμων, ενώ με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο αστυφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παράνομης διακίνησης υγρών καυσίμων (λαθρεμπορία) κατά συναυτουργία, κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης των μελών του κυκλώματος προέκυψε ότι ο 40χρονος υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω της πρόσβασης που είχε στον χώρο των στρατιωτικών δεξαμενών, ως χειριστής εφοδιασμού της αεροπορικής μονάδας, παρείχε στα υπόλοιπα μέλη την απαραίτητη υποστήριξη, συνδρομή και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Συγκεκριμένα, τους ενημέρωνε κατάλληλα για τα μέτρα φύλαξης (σκοπιές, περιπολίες), ενώ τους είχε παραδώσει αντικλείδι για την απασφάλιση του φρεατίου που συνδέει τις δεξαμενές καυσίμων με τον αγωγό ανεφοδιασμού. Παράλληλα κατά τη μεταφορά των καυσίμων από τις εγκαταστάσεις, συνέδραμε ως προπομπός για την αποφυγή ελέγχου τους από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές.

Το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, τα μέλη του κυκλώματος εντοπίστηκαν να μεταφέρουν με οχήματα, 1.610 λίτρα κηροζίνης, τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από τις δεξαμενές της αεροπορικής μονάδας.

Τα μετασκευασμένα φορτηγά – βυτιοφόρα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς λαθρεμπορικών προϊόντων και θα παραδοθούν για φύλαξη στις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις τελωνείων Αττικής και Αχαΐας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα κατασχεθέντα παραστατικά μεταφοράς καυσίμων με στοιχεία του ιδιώτη, θα αποσταλούν στις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες για τον περαιτέρω φορολογικό έλεγχό τους.

Η μετάγγιση των καυσίμων γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένα βυτιοφόρα οχήματα με τα οποία μεταφέρονταν οι κλαπείσες ποσότητες καυσίμων σε αγροικία σε περιοχή της Αχαΐας. (ΕΛ.ΑΣ.)

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Στο όχημα που επέβαιναν ο απόστρατος αξιωματικός και ο αστυφύλακας:

· Πλαστικό βυτίο χωρητικότητας 1.000 λίτρων πλήρους περιεχομένου με κηροζίνη.

· Πλαστικό βυτίο χωρητικότητας 500 λίτρων πλήρους περιεχομένου με κηροζίνη.

· Μεσαίου μεγέθους δοχείο πλήρους περιεχομένου με κηροζίνη.

· Δελτίο ελευθέρας εισόδου στην αεροπορική μονάδα με τα στοιχεία του απόστρατου στρατιωτικού, το οποίο όφειλε να παραδώσει στην υπηρεσία του μετά την συνταξιοδότηση του.

· Κλειδί που αντιστοιχεί και απασφαλίζει την δεξαμενή ασφαλείας και για το οποίο προέκυψε από την διενεργηθείσα προανάκριση ότι είναι αντίγραφο του μοναδικού κλειδιού της Αεροπορικής Μονάδας.

· Πλαστικός σωλήνας μήκους 4.40 μέτρων κατάλληλος για τη μετάγγιση υγρών καυσίμων.

· Ζεύγος πλαστικών εργατικών γαντιών.

· Τρεις φακοί κεφαλής.

· Φακός χειρός.

· Πλαστική προστατευτική μάσκα προσώπου.

· Φορητός ασύρματος.

· Ψηφιακή συσκευή καταγραφής ήχου.

· Ιμάντας μήκους 2,20 μέτρων με σιδερένια λαβή στην απόληξή του.

· Διάφορα εργαλεία (κατσαβίδι, πένσα, γερμανικό κλειδί).

– Στο όχημα που επέβαινε ο ιδιώτης:

· Σε βυτίο χωρητικότητας 2.500 λίτρων βρέθηκαν 110 λίτρα υγρού αεροπορικού καυσίμου JP-8.

· Πέντε πλαστικά δοχεία, κενού περιεχομένου που αναδύουν έντονη οσμή εύφλεκτου υγρού.

· Συσκευή μηχανικής άντλησης υγρών.

· Κομμάτι υφάσματος, μήκους μέτρου, που αναδύει έντονη οσμή εύφλεκτου υγρού.

· Μεταλλική ράβδος, μέτρησης καυσίμων, μήκους 0.95 μέτρων.

· Ορθογώνια μεταλλική δεξαμενή, από το εσωτερικό της οποίας αναδύεται έντονη οσμή εύφλεκτου υγρού.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κατοικίες, οχήματα και χώρους επαγγελματικής δραστηριότητας των δραστών σε Αττική και Αχαΐα, κατά τις οποίες βρέθηκαν:

– στην λυόμενη αγροικία του ιδιώτη και του αστυνομικού σε περιοχή της Αχαΐας, κεκαλυμμένη υπεδάφια δεξαμενή χωρητικότητας (10.000) λίτρων που περιείχε υπολείμματα υγρού καυσίμου υπολογιζόμενη σε 250 λίτρα.

– στην οικία του απόστρατου αξιωματικού και του αστυνομικού, σε περιοχή της Κάτω Αχαΐας:

· Δύο αναδιπλούμενα μαχαίρια, με λάμα μήκους 8 και 8,7 εκ. αντίστοιχα.

· Τρία στιλέτα.

· Μαχαίρι με λάμα μήκους 18 εκ.

· Είκοσι πέντε κάλυκες διαμετρήμματος 9mm.

· Δεκαέξι φυσίγγια κυνηγετικού όπλου.

· Πέντε κινητές δεξαμενές χωρητικότητας (1.000) λίτρων εκ των οποίων οι τέσσερις περιείχαν υπολείμματα καυσίμου (κηροζίνης) και μία ποσότητα κηροζίνης (500-600) λίτρων.

· Λέβητας χωρητικότητας 1.000 λίτρων που περιείχε ποσότητα 250 λίτρων κηροζίνης.

– Στην οικία του ιδιώτη σε περιοχή της Αττικής, πλήθος παραστατικών μεταφοράς καυσίμων (φορτωτικές) που έφεραν τα στοιχεία του.

– Στις εγκαταστάσεις σταθμεύσεως οχημάτων που χρησιμοποιούνται από τον ιδιώτη ως χώρος στάθμευσης και φύλαξης των βυτιοφόρων οχημάτων ιδιοκτησίας του, σε περιοχή της Αττικής, κατασχέθηκαν δύο Δ.Χ. φορτηγά (Τράκτορες-Ελκυστήρες) ιδιοκτησίας του ιδίου.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης των μελών του κυκλώματος προέκυψε ότι, ο 40χρονος Υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω της πρόσβασης που είχε στο χώρο των στρατιωτικών δεξαμενών, ως χειριστής εφοδιασμού της Αεροπορικής Μονάδας, παρείχε στα υπόλοιπα μέλη την απαραίτητη υποστήριξη, συνδρομή και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της μονάδας. (ΕΛ.ΑΣ.)

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.