Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στον «Γρηγόρη Αυξεντίου» (φωτ)

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), στο πλαίσιο των ενεργειών του για την Εθνική και Ηθική διαπαιδαγώγηση του προσωπικού του καθώς και τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης εξεχουσών ιστορικών προσωπικοτήτων του ελληνισμού, πραγματοποίησε την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας εκδήλωση αφιερωμένη στον Υπαρχηγό του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 Αντγο Γρηγόρη Αυξεντίου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε το θεατρικό μονόπρακτο με τίτλο «Γρηγόρης Αυξεντίου, Αποχαιρετισμός Γιάννη Ρίτσου» και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του θεατρικού συνόλου του Κωνσταντίνου Αλκιβιάδη.

 Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Κιτίου κκ Χρυσόστομος, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, εκπρόσωποι των δημοτικών και τοπικών αρχών της περιοχής Λάρνακας, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΦ καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών και λοιποί προσκεκλημένοι, ενώ τίμησε με την παρουσία της η αδερφή του ήρωα κα Χρυστάλα και άλλοι συγγενείς του.

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»

Ο Υπουργός Άμυνας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους, αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης, εκθείασε τη θυσία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου και επιβεβαίωσε την υποχρέωση της ΕΦ να τιμά τους ήρωες όπως ο ¨Σταυραετός του Μαχαιρά¨ σύμβολα ανδρείας, αυταπάρνησης και ηρωισμού. Στο ανωτέρω πλαίσιο ανακοίνωσε, ως ένδειξη και έκφραση της τιμής, της αναγνώρισης αλλά και της ανάγκης να θυμόμαστε και να μεταλαμβάνουμε τα υψηλά ιδανικά και το νόημά τους, την πρόθεση του Υπουργείου για την καθιέρωση από φέτος του τιμητικού μεταλλίου ¨Γρηγόρης Αυξεντίου¨, το οποίο θα επιδίδεται από το ΥΠΑΜ σε εξέχουσες προσωπικότητες για την προσφορά τους προς την ΕΦ και την Πατρίδα. Κλείνοντας παρότρυνε, παραπέμποντας στα λόγια του Περικλή,  όλους να παραμείνουν προσηλωμένοι στον αγώνα για τη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών των ηρώων της Πατρίδας μας, που δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση της γενέτειρας του Γρηγόρη Αυξεντίου, Λύσης, και των λοιπών σκλαβωμένων εδαφών.

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σχολίασε ότι η παρούσα πρωτοβουλία αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής και μνήμης στην ηρωική προσωπικότητα του ¨Σταυραετού του Μαχαιρά¨ και της υποχρέωσής μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Πατρίδα ελεύθερη και ασφαλή που να ανταποκρίνεται σε όσα οραματίστηκαν οι αγωνιστές της. Υπογράμμισε την απλότητα, την ηρεμία και την φυσικότητα με την οποία ο Γρηγόρης Αυξεντίου προσεγγίζει, κατά το μονόλογό του, μείζονα φιλοσοφικά θέματα για τη ζωή και τον άνθρωπο, αποδίδοντας στα λεγόμενα με αυτόν τον απλό τρόπο αιώνια σημασία. Αναφέρθηκε στην αναγνώριση που αποδόθηκε στον ήρωα από την Ελληνική Δημοκρατία με την απονομή του βαθμού του Αντιστράτηγου και την διαμόρφωση του φυλακίου, στην περιοχή του Κιλκίς, στο οποίο διετέλεσε ως αρχιφύλακας σε μουσείο. Τέλος, ευχαρίστησε τους συντελεστές, που συνέβαλλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή διεξαγωγή της παράστασης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης δόθηκαν αναμνηστικά στην αδερφή του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου από τον Υπουργό Άμυνα και τον Αρχηγό της ΕΦ, ενώ ο τελευταίος επέδωσε αναμνηστικά και στους ηθοποιό Κωνσταντίνο Αλκιβιάδη και διευθυντή παραγωγής Πόλυ Κυριάκου.

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στο «ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.