Εκπαίδευση και διάθεση ντροούνς σε υπηρεσίες του συστήματος Έρευνας Διάσωσης της Κύπρου

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ) μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Υπηρεσιών που συμμετέχουν στο σύστημα Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προέβη στην προμήθεια, μέσω του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, των πρώτων πέντε τηλεχειριζόμενων ντροούνς, ειδικών για έρευνα αγνοουμένων προσώπων σε ξηρά και θάλασσα.

Το τριήμερο 23-26 Νοεμβρίου 2018 εθελοντές διασώστες της Πολιτικής Άμυνας, των Βατραχανθρώπων και του ΚΣΕΔ εκπαιδεύτηκε στο πεδίο ασκήσεων και στις 27 Νοεμβρίου 2018, σε μια σεμνή τελετή τα ντροούνς παραδόθηκαν στους εκπροσώπους των υπηρεσιών από τον Διοικητή του ΚΣΕΔ Αρχιπλοίαρχο Κώστα Φυτιρή ΠΝ.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με σκοπό την κάλυψη όλων των ομάδων Έρευνας – Διάσωσης Αστυνομίας – Πυροσβεστικής και Εθνικής Φρουράς.

Αποστολή

Η αποστολή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ), όπως αναφέρεται και στην Οργάνωση και Λειτουργία του είναι:

Να οργανώνει το σύστημα Έρευνας Διάσωσης (SAR), να συντονίζει, να ελέγχει και να κατευθύνει τις επιχειρήσεις SAR, με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, ατόμων των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο συνεπεία αεροπορικών η ναυτικών ατυχημάτων μέσα στην περιοχή ευθύνης του, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το ΚΣΕΔ είναι ανεξάρτητη υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας και υπάγεται απευθείας στον επιχειρησιακό έλεγχο του Υπουργού Άμυνας.

Στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, κυρίως των κλάδων του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Τη διοικητική μέριμνα και οικονομική-τεχνική υποστήριξη έχει αναλάβει το Υπουργείο Συγκοινωνιών & Έργων.

Το ΚΣΕΔ εδρεύει στη πόλη της Λάρνακας κοντά στο λιμάνι, στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού 50 στο κτήριο Ίριδα Νο 3 στον 11ο όροφο.

Μονάδες του ΚΣΕΔ

Διοίκηση Ναυτικού

Η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) συμβάλει αποφασιστικά στη διεξαγωγή επιχειρήσεων SAR μέσα στη περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κύριο όπλο στη προσπάθεια αυτή αποτελούν τα περιπολικά σκάφη της Διοίκησης Παράκτιων Περιπολικών, τα οποία επανειλημμένα έχουν συμμετάσχει σε αποστολές SAR, τόσο πλησίον των ακτών όσο και σε μεγάλες αποστάσεις από τις βάσεις τους και κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες.

Εξίσου σημαντική συνεισφορά σε αποστολές SAR έχει και η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) της ΔΝ. Τα ταχύπλοα της ΜΥΚ παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε επιχειρήσεις SAR πλησίον των ακτών, ενώ οι αυτοδύτες της συμβάλουν καθοριστικά σε περιπτώσεις υποβρύχιας αναζήτησης.

Πέρα από τις Μονάδες της ΔΝ που διαθέτουν άμεσα προσωπικό και μέσα για την εκτέλεση μιας αποστολής SAR, πρέπει να τονισθεί η σπουδαιότητα της συμβολής της Διοίκησης Παράκτιας Επιτήρησης που με τα ηλεκτρονικά που διαθέτει για την επιτήρηση του εθνικού θαλάσσιου χώρου, επιτρέπει στο ΚΣΕΔ τον ασφαλή και αποτελεσματικό συντονισμό των επιχειρήσεων SAR.

Διοίκηση Αεροπορίας

Η Διοίκηση Αεροπορίας (ΔΑ) της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) συμβάλει αποφασιστικά στη διεξαγωγή επιχειρήσεων Ε-Δ μέσα στη περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα αεροσκάφη τη ΔΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, κυρίως σε αποστολές έρευνας, καθώς η αυξημένη αυτονομία και η ταχύτητα τους επιτρέπει να βρίσκονται γρήγορα στην περιοχή έρευνας.

Μεγάλο άλμα στις δυνατότητες της ΔΑ σε επιχειρήσεις Ε-Δ έγινε με την παραλαβή των νέων ελικοπτέρων AW139 το 2011.

Η 460 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης (460 ΜΕΔ) διαθέτει 3 ελικόπτερα του εν λόγω τύπου τα οποία τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα εντός του 2011.
Πέρα από τα πτητικά μέσα της ΔΑ που συμμετέχουν άμεσα σε αποστολές Ε-Δ, πρέπει να τονισθεί η σπουδαιότητα της συμβολής των radar επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου, που επιτρέπουν στο ΚΣΕΔ τον ασφαλή και αποτελεσματικό συντονισμό των επιχειρήσεων Ε-Δ.

Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία

Η Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία (Λ&ΝΑ), με το πλήθος των σκαφών της και τη διάταξη των Μονάδων της, αποτελεί σήμερα το βασικό εργαλείο για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων SAR από θαλάσσης, τόσο πλησίον των ακτών, όσο και στην ανοιχτή θάλασσα. Τα σκάφη της Λ&ΝΑ είναι συνήθως τα πρώτα που αντιδρούν σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, καθώς σκάφη και πληρώματα βρίσκονται σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων Αστυνομίας

Η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας είναι σήμερα η αιχμή του δόρατος του συστήματος Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ήδη υπάρχοντα 2 ελικόπτερα AB412, που ενισχύθηκαν πρόσφατα με την παραλαβή 2 νέων ελικοπτέρων AW139 και τα οποία κατέστησαν επιχειρησιακά εντός του 2011, αποτελούν αναμφισβήτητα τη γρηγορότερη και αποφασιστικότερη αντίδραση σε περίπτωση ναυτικού ή αεροπορικού ατυχήματος, μέσα στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νοσηλευτικές Ομάδες Πολιτικής Άμυνας

Μία βασική αποστολή των μέσων Ε-Δ είναι η διακομιδή (MEDEVAC) ασθενών είτε από αέρος με ελικόπτερο, είτε από θαλάσσης με σκάφος. Με στόχο την παροχή κατάλληλης νοσηλευτικής υποστήριξης στους ασθενείς κατά τη διακομιδή τους, το ΚΣΕΔ σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, προέβη στην εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών της Πολιτικής Άμυνας, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αποστολές MEDEVAC προκειμένου να παρέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική υποστήριξη κατά τη μεταφορά. Οι εθελοντές πέρασαν συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης από τη ΜΑΕΠ, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν στο πλήρωμα του ελικοπτέρου και να εφαρμόζουν τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Στην παρούσα φάση υπάρχουν εθελοντές νοσηλευτές που μπορούν να επιχειρήσουν από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Στόχος είναι στο μέλλον να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών και στα δύο αεροδρόμια.

Επικουρικές Δυνάμεις

Οι επικουρικές δυνάμεις του συστήματος SAR είναι τα μέσα και το προσωπικό που δεν βρίσκονται σε κάποια ετοιμότητα για την εκτέλεση αποστολών SAR, αλλά η συμμετοχή τους μπορεί να απαιτηθεί σε περιπτώσεις μεγάλων ναυτικών ή αεροπορικών ατυχημάτων. Είναι στην ουσία οι δυνάμεις δευτερεύουσας αντίδρασης, οι οποίες θα κληθούν να υποστηρίξουν τα πρωτεύοντα μέσα. Οι δυνάμεις αυτές είναι :

• Α/Φ της ΓΕΕΦ/ΔΑ
• Α/Φ της ΜΠΜ του Τμήματος Δασών
• Πλωτά Μέσα του ΤΑΘΕ και της Αρχής Λιμένων Κύπρου
• Προσωπικό και Μέσα των Επαρχιακών Διοικήσεων, καθώς και Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών
• Προσωπικό και Μέσα του Υπουργείου Υγείας, καθώς και Ιδιωτικών Νοσοκομείων – Κλινικών
• Το Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
• Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός
• Κρατικοί και Ημικρατικοί Φορείς, ανάλογα με το περιστατικό
• Μη στρατιωτικά Α/Φ και Πλοία, καθώς και Ναυαγοσωστικά & Ρυμουλκά Σκάφη
• Εθελοντικές Ομάδες Διάσωσης
• Ναυαγοσωστικές Ομάδες των Δήμων και Επαρχιακών Διοικήσεων

Ιστορικό

Το ΚΣΕΔ συνεστήθη με το Νόμο 5 (ΙΙΙ) /94 και άρχισε δοκιμαστικά την επιχειρησιακή λειτουργία του επί 24ωρου βάσεως, στις 7 Αυγούστου 1995 ως ανεξάρτητη Μονάδα της Διοίκησης Αεροπορίας.

Από την 1η Μαρτίου 2002 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το ΚΣΕΔ ανέλαβε και επίσημα, απέναντι στη διεθνή κοινότητα, την ευθύνη για την οργάνωση, συντονισμό και τον έλεγχο επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΚΣΕΔ λειτούργησε με τη μορφή αυτή μέχρι τις 26 Ιουλ. 2010. Μετά από τη σχετική γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας για τις διατάξεις του νόμου 5(ΙΙΙ)/1994 (Περί Έρευνας – Διάσωσης Κυρωτικός Νόμος) το ΚΣΕΔ υπάγεται απευθείας στον κ. Υπουργό Άμυνας και λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Cyprus IAI – Israel TUAV Searcher-2 2 sys. 2002 With army.
  http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2007/381405/EXPO-SEDE_ET(2007)381405_EN.pdf
  IAI Searcher 2
  in Cyprus Air Command service
  In 2002, the Cyprus Government initiated a classified program to acquire unmanned aerial reconnaissance platforms, of which an initial requirement for two “systems” was formalised.
  A firm order for two systems (not necessarily two aircraft), believed to be for the Searcher 2, was placed with an undisclosed Israeli company, at a cost of $17 million US dollars within the same year. This contract was later cancelled and put out to tender again, see Reference 3. It seems that IAI was again the winner, and 2 systems were purchased. The UAVs are operated by an Army unit rather than the Air Force. This unit is very secretive, as the UAVs have never been seen in public.
  http://www.ekathimerini.com/3821/article/ekathimerini/news/cyprus-to-buy-spy-planes-for-eu-force
  https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Searcher
  Russian Navy to Use UAV for Cruise and Anti-ship Missile Targeting

   1. ποιος ξέρει ,μπορεί για τη Ελλάδα και την Κύπρο ,αυτά τα τακτικά uav να έχουν στρατηγική σημασία
    και να θέλουν να τα φυλάξουν ως κόρη οφθαλμού, τελεία μυστικότητα, απόρρητο

 2. The most valuable drone of the Russian army Russified for 2 billion rubles
  https://translate.google.com/translate?hl=en&sl=ru&u=https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2016/06/07/643859-mlrd-rublei-beskonechnii-forpost&prev=search
  The Forpost complex is actively used by the Russian Armed Forces in the conflict zone in the Donbas (where at least two vehicles were lost) and Syria. According to a person close to the Russian Ministry of Defense, this unit has the greatest range and duration of flight from among the UAVs accepted for supply in the Russian army. According to him, the development of purely Russian UAVs of similar tactical and technical characteristics is delayed and this can explain the reasons for the decision to modernize the UAV for the purpose of its further purchases.

  Russian UAV “Outpost” over Syria
  https://translate.google.com/translate?hl=en&sl=ru&u=http://www.arms-expo.ru/news/vooruzhenie_i_voennaya_tekhnika/rossiyskiy_bpla_forpost_nad_siriey/&prev=search
  in April 2009, Russia purchased 12 BirdEye-400, I-View Mk150 and Searcher II drone-guns from Israel for a total amount of $ 53 million. Later, a contract was signed for the delivery of another 36 drones worth one hundred million dollars, and in April 2010 it became aware of the purchase from Israel of another 15 UAVs. On October 13, 2010, it was reported that the Russian corporation Oboronprom had entered into a contract with IAI for the supply of components for assembling UAVs.

 3. Israel to deliver two UAVs to Turkey in late November
  As part of a contract signed three years ago, Israel will deliver two of 10 unmanned aircraft to Turkey by the end of November, Defense Minister Vecdi Gönül said yesterday.

  also purchasing a Searcher UAV from Israel to replace a Heron UAV lost while on a mission in the Kurdish-dominated Southeast.
  «Excellent vehicles … they will successfully fulfill their assigned missions,» Gönül was quoted as saying after the demonstration, which he watched with Israeli Defense Minister Ehud Barak.
  Ankara does not have its own surveillance satellites. The Turkish military has been using images supplied by the US to accurately pinpoint bases of the outlawed Kurdistan Workers’ Party (PKK) located in northern Iraq during its air strikes, launched in December of last year following Washington’s decision to provide Turkey with real-time intelligence. Debate over the lack of Turkish surveillance aircraft resurfaced when a PKK attack on a military border outpost claimed the lives of 17 soldiers on Oct. 3. Turkish officials say there was no intelligence failure and that the intelligence sharing with the United States is on track.
  https://web.archive.org/web/20090608184550/http://www.todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=157438&bolum=100

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.