Εκσυγχρονισμός του ρωσικού αρματικού οπλοστασίου μετά τον συριακό πόλεμο

BMPT-72 Terminator-2

Οι επιχειρήσεις στην Συρία αποκάλυψαν κάποια μειονεκτήματα στα τεθωρακισμένα οχήματα μαζικής παραγωγής της Ρωσίας. Με στόχο τη διόρθωση τους, το υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενέτεινε την εξέλιξη της αναβάθμισης των πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των κύριων αρμάτων μάχης T-90M και T-80BVM. Την ίδια στιγμή, το παλιότερο T-90A είχε επιδείξει πολύ υψηλή απόδοση προστασίας.

Το 2017, το Υπ.Αμ της Ρωσίας δέχθηκε στην υπηρεσία του δυο νέα οχήματα, το όχημα πυρών υποστήριξης BMPT Terminator και το αναβαθμισμένο άρμα μάχης T-72B3M. Το υπουργείο εξέλιξε επίσης κάποια προγράμματα για την αναβάθμιση των ικανοτήτων ισχύος πυρός, προστασίας και C2 των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ). Ο Στρατός διερευνά τον εκσυγχρονισμό και την σχεδίαση των αρμάτων μάχης μέχρι το 2030 και μετά.

Η ερευνητική και κατασκευαστική επιχείρηση ΟυραλΒαγκονΖαβοντ (UZV), μια θυγατρική της Rostec, και το Υπ.Αμ. έχουν ήδη υπογράψει μια μακροχρόνια έκδοση για την ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό μερικών MBT T-80.

Η αναβάθμιση του T-80 στο πρότυπο T-80BVM θα ενισχύσει ουσιαστικά τις επιχειρησιακές ικανότητες του οχήματος. Αμυντικοί αναλυτές της Ρωσίας αναφέρουν οτι το όχημα παρέλαβε το σύστημα σκόπευσης πολλαπλών καναλιών Sosna-U με αποστασιόμετρο λειζερ, θερμική απεικόνιση και αυτόματη παρακολούθηση στόχου. Η κατανάλωση καυσίμου του άρματος πιστεύεται οτι έχει μειωθεί, ενω το χαμηλότερο εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας θα επεκταθεί ως το -50°C.

Ο Σοβιετικός Στρατός έλαβε στην υπηρεσία του το T-80BV το 1985. Ειναι η τροποποιημένη έκδοση του T-80B που διαθέτει τη θωράκιση ERA Kontakt-1. Το T-80BV ζυγίζει 43,7 τόνους και ειναι οπλισμένο με ένα λειόκαννο πυροβόλο 2A46M-1 των 125mm με φορτίο πυρομαχικών των 38 βλημάτων. Το άρμα μπορεί να βάλλει τους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) 9M112 Kobra (νατοϊκή ονομασία: AT-8 Songster) και 9M119M Refleks (AT-11 Sniper). Το όχημα ωθείται από έναν αεριοστρόβιλο κινητήρα GTD-1000TF των 1100 ίππων, που αναπτύσσει ταχύτητα 70 χιλιομέτρων ανα ώρα και επιχειρησιακή αυτονομία 500 χλμ.

Το 2017, η Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια (ZVO) παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες των αρμάτων μάχης T-72B3M. Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα διαθέτει πετρελαιοκινητήρα των 1130 ίππων και μια αναβαθμισμένη σουίτα θωράκισης. Το άρμα, επίσης, έχει δεχθεί νέο σύστημα σκόπευσης με ενα ψηφιακό σύστημα, κάμερα οπίσθιας εικόνας, ERA Relikt, θωράκιση γρίλιας και επιπρόσθετες προσθαφαιρούμενες πλάκες μαλακού περιβλήματος ERA.

Σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση “Στρατιωτική Ισορροπία 2017”, που εκδόθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) με έδρα το Λονδίνο, ο ρωσικός Στρατός χρησιμοποιεί περίπου 800 αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-72B3. Το όχημα δέχθηκε το πυροβόλο 2A46M-5 που μπορεί να βάλλει και ATGM. Το άρμα διαθέτει αρθρωτή θωράκιση ERA, σταθεροποίηση δύο αξόνων και αυτόματο σύστημα παρακολούθησης στόχου. Το κύριο σκοπευτικό όργανο (ΚΣΟ) του άρματος μάχης επιτρέπει στον αρχηγό να εντοπίσει στόχο σε απόσταση μέχρι 4000 μέτρων κατά την ημέρα. Το όχημα ζυγίζει 46 τόνους.

Το 2006, η θωρακιση Relikt εισήλθε σε υπηρεσία με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και εγκαταστάθηκε στα άρματα μάχης T-72B, T-80BV και T-90MS και στο όχημα πυρών υποστήριξης BMPT. Διαθέτει πολύ υψηλή απόδοση προστασίας και συντηρησιμότητα σε σύγκριση με το σύστημα ERA Kontakt-5. Οι εμπρόσθιες πλάκες ERA ειναι ενσωματωμένες με ενα ενιαίο συγκρότημα το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα στο πεδίο. Η αποτελεσματικότητα της Relikt εναντίον των πυρομαχικών Διατρητικό Σταθεροποιούμενο με Πτερύγια Αποσπωμένου Κελύφους και διπλής κεφαλής υψηλής εκρηκτικότητας αντιαρματικό έχει αυξηθεί με ουσιαστικό τρόπο.

Στη διεθνή διάσκεψη άμυνας και στρατιωτικής τεχνολογίας Army-2017 που πραγματοποιήθηκε κοντά στην Κούμπινκα, το Υπ.Αμ. και η UVZ υπέγραψε συμβάσεις αξίας άνω των 24 δισεκατομμυρίων ρουβλιών ($400 εκατομμύρια).

Το όχημα πυρών υποστήριξης BMPT Terminator-2 αποκαλύφθηκε σε μια αμυντική έκθεση στο Νιζνι Ταγκίλ το 2013. Διαθέτει μεγαλη ισχύ πυρός, προστασία, ικανότητα χειρισμού και μπορεί να ολοκληρώσει αποτελεσματικά αποστολές υποστήριξης αρμάτων μάχης και στρατιωτων σε όλους τους τύπους δράσεων ημέρα και νύχτα σε όλες τις κλιματικές περιοχές. Το Terminator-2 διαθέτει καλύτερα συστήματα ελέγχου πυρός και πλοήγησης σε σύγκριση με το βασικό μοντέλο. Το όχημα έχει βάρος μάχης 44 τόνων. Ειναι εξοπλισμένο με μια πανίσχυρη σουίτα οπλισμού που αποτελείται απο δύο αυτόματα πυροβόλα 2A42 των 30mm με φορτίο πυρομαχικών 850 βλημάτων και ένα συζυγές πολυβόλο PKTM των 7,62mm με φορτίο πυρομαχικών 2100 φυσιγγίων. Αυτά τα όπλα μπορουν να προσβάλλουν βαριά θωρακισμένους στόχους. Η σουίτα οπλισμού βρίσκεται σε μια ανεπάνδρωτη υπερκατασκευή. Το όχημα ειναι εξοπλισμένο με ένα αυτοματοποιημένο -αδιάκοπης λειτουργίας- σύστημα ελέγχου πυρός που περιλαμβάνει ένα πολυκάναλο σκοπευτικό που μπορεί να εντοπίσει, αναγνωρίζει και προσβάλει στόχους.

Το κύριο άρμα μάχης T-90M πιστεύεται ότι ειναι η εκσυγχρονισμένη έκδοση του MBT T-90MS που προορίζεται για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσανατολισμένο προς εξαγωγές T-90MS μπορεί να επιχειρεί όλο το είκοσι τετράωρο υπο όλες τις καιρικές συνθήκες. Το όχημα ειναι οπλισμένα με το πυροβόλο 2A46M-5 των 125 χιλιοστών, το οποίο βάλλει ATGM, και ενα πολυβόλο PKTM των 7,62mm. Το άρμα έχει δειχθεί σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός που μπορεί να αναγνωρίσει έναν στόχο τύπου άρματος σε απόσταση μέχρι 5000 μέτρων. Το T-90MS ειναι εξοπλισμένο με ενισχυμένη σταθεροποίηση δυο αξόνων και αυτόματη παρατήρηση στόχου που μπορεί να εργαστεί σε λειτουργία “hunter-killer”, στο πίσω μέρος ειναι οι αρθρωτές θωρακίσεις γρίλιας και ERA. Το άρμα έχει μεγίστη ταχύτητα επί δρόμου 60 χιλιομέτρων ανά ώρα και τριμελές πλήρωμα. Μπορεί να διέλθει υδάτινα κωλύματα με βάθος 5 μέτρων χρησιμοποιώντας συλλογή διέλευσης βαθέως υδάτινου κωλύματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Στρατηγός Ντμιτρι Μπουλγκάκοφ τόνισε το ρόλο των επίγειων δυνάμεων στις σύγχρονες συγκρουσεις. Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Συρία κατέδειξαν οτι ακόμα και τα τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής ακρίβειας όπλα δεν μπορουν να εξασφαλίσουν την νίκη χωρίς την εμπλοκή επίγειων συστημάτων, των αποκαλούμενων “αρβύλων στο χώμα”. Έτσι, τα άρματα θα παραμείνουν τα μοναδικά οπλικά συστήματα που μπορουν να καταλάβουν και διατηρήσουν θέσεις. Ωστόσο, τα MBT παρέχουν στο αποβιβασμένο πεζικό προστασία εναντίον των υφιστάμενων και προηγμένων όπλων.

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Οι εμπειρίες που απέκτησε ο ρωσικός στρατός στην Τσετσενία οδήγησαν και στην αναβάθμιση του ρόλου αποβιβασμένου μηχανοκίνητου πεζικού, όπως και στην εμφάνιση όχηματων πυρών υποστήριξης BMPT Terminator-2(τα οποία φέρουν ισχυρότερη σφαιρική θωράκιση σε σύγκριση με τα παραδοσιακά άρματα μάχης), για προστασία των αρμάτων μάχης σε στενούς χώρους σε αστικό περιβάλλον, όπου τα άρματα μάχης είναι ευάλωτα σε επιθέσεις/ενέδρες με φορητά αντιαρματικά όπλα απο υπερυψωμένες θέσεις, που επιτρέπουν στους επιτιθέμενους την στοχοποίηση αρμάτων μάχης στα αδύναμα σημεία με ελαφριά θωράκιση(συνήθως στα πισίνα μέρη η επάνω στην οροφή του σκάφους/Πύργου).

    Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα οχήματα πυρών υποστήριξης όπως και η σφαιρική θωράκιση και τα συστήματα αυτοπροστασίας, θα είναι η σημαντική πρόκληση για τα μελλοντικά σχέδια αρμάτων μάχης, για να μπορούν να επιβιώσουν στις μάχες του μέλλοντος(σε αστικές περιοχές), σε αυτό οι Ρώσοι είναι λόγο των εμπειριών που απέκτησαν πριν απο πολλά χρόνια ήδη πολύ μπροστά(σύμφωνα πάντα με αναφορές των ειδικών στον χώρο).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.