Εκτυπώνοντας πυραύλους και «έξυπνα» πυρομαχικά

«Πρακτικά θα μπορούσες να τα έχεις αυτά στο πεδίο της μάχης» αναφέρει ο Τζέρεμι Ντάνφορθ, μηχανικός της Raytheon που έχει εκτυπώσει πυραυλοκινητήρες. «Μηχανές που φτιάχνουν μηχανές. Ο χρήστης θα μπορεί να εκτυπώνει on demand. Αυτό είναι το όραμα». (raytheon)

Η τρισδιάστατη εκτύπωση διεισδύει δυναμικά σε πολλούς τομείς της σύγχρονης βιομηχανίας, και η άμυνα και η στρατιωτική τεχνολογία δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.

Ερευνητές της Raytheon Missile Systems ανακοίνωσαν ότι έχουν επιτύχει ήδη την κατασκευή σχεδόν κάθε εξαρτήματος ενός κατευθυνόμενου όπλου μέσω 3-D printing- περιλαμβανομένου πυραυλοκινητήρα, πτερυγίων, τμημάτων καθοδήγησης και συστημάτων ελέγχου κ.ά.

«Πρακτικά θα μπορούσες να τα έχεις αυτά στο πεδίο της μάχης» αναφέρει ο Τζέρεμι Ντάνφορθ, μηχανικός της Raytheon που έχει εκτυπώσει πυραυλοκινητήρες. «Μηχανές που φτιάχνουν μηχανές. Ο χρήστης θα μπορεί να εκτυπώνει on demand. Αυτό είναι το όραμα».

Η όλη ιδέα παραπέμπει άμεσα σε σενάρια στρατιωτικής επιστημονικής φαντασίας, με προηγμένα συστήματα που μπορούν -χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογία ή άλλες αντίστοιχα «εξωτικές» μεθόδους- να κατασκευάζουν μόνα τους τα πυρομαχικά που χρειάζονται.

Γενικότερα, η Raytheon δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα του 3-D printing, με σκοπό τη μείωση του κόστους που συνεπάγονται οι παραδοσιακές μέθοδοι κατασκευής.

«Η διασφάλιση της συνέπειας όσον αφορά την ακεραιότητα παραγωγής θα αποτελεί τμήμα των επόμενων βημάτων για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος» αναφέρει η Dr Τερέζα Κλέμεντ, ειδικός υλικών.

Η παρούσα μέθοδος για την κατασκευή μικροσκοπικών κυκλωμάτων περιλαμβάνει την αφαίρεση υλικού προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο «μονοπάτι». Αντίθετα, το 3-D printing απλά χρησιμοποιεί το υλικό που απαιτείται -και ως εκ τούτου, το κόστος μειώνεται.

Ωστόσο, θεωρείται ότι η στιγμή που στρατιώτες στο πεδίο της μάχης θα είναι σε θέση να φτιάχνουν επί τόπου πυραύλους είναι ακόμα μακριά, λόγω της μεγάλης γκάμας υλικού/μέσων που απαιτείται και της λεπτομέρειας που απαιτείται στη δουλειά.

naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.