Ελικόπτερο των ΗΠΑ καταρρίφτηκε από δυνάμεις του αντιτάσσονται το ISIS; Αμερικάνος Αρχηγός κατηγορεί το Ιράν

Ο Νο 2 της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στην περιοχή λέει πως ανόητες φήμες που τροφοδοτούνται από τον ηγέτη των Δυνάμεων Κούντς κάνουν το έργο των ΗΠΑ στο Ιράκ ακόμη πιο δύσκολο. (defenseone.com)

Οι τροφοδοτούμενες από το Ιράν φήμες που λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) εξοπλίζουν με οπλισμό την τρομοκρατική οργάνωση των τζιχαντιστών ISIS, είχαν ως αποτέλεσμα σε τουλάχιστον μία περίπτωση, δυνάμεις που πολεμούν εναντίον του ISIS να πυροβολήσουν στρατιωτικούς των ΗΠΑ.  Σύμφωνα με έναν ανώτατο διοικητή των αμερικάνικων Ειδικών Δυνάμεων στο Ιράκ υπεύθυνος για την διασπορά της εν λόγω φήμης, είναι ο διοικητής των Ιρανικών Δυνάμεων Κουντς, Κασεμ Σουλεϊμάνι, ο σημαντικότερος στρατιωτικός ηγέτης στο Ιράν, και ένας άνδρας με τεράστια επιρροή στις δραστηριότητες του Ιράν στο Ιράκ και την Υεμένη.

Ο Ταξίαρχος Κουρτ Κρίτζερ, υπαρχηγός των Κεντρικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, αποκάλυψε την ανησυχία του κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Τρίτη, όταν έκανε λόγο για «εκθέσεις πληροφοριών που διαθέτουμε αναφέρουν ότι μέλη [του συνασπισμού κατά του ISIS] πυροβολούσαν ελικόπτερα επειδή πίστευαν ότι υποστήριζαν το Νταάς.» Αργότερα διευκρίνισε «υπήρξε ένα περιστατικό, αυτό ήταν ένα συγκεκριμένο συμβάν, όπου είχαμε συγκεκριμένη πληροφόρηση.» Δεν το είχε αναφέρει όταν συνέβη. Το φθινόπωρο του περασμένου έτους, ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ υποβοηθούσαν το ISIS, ένας ισχυρισμός που βασιζόταν εν μέρει, σε ένα βίντεο από την τρομοκρατική ομάδα. Το βίντεο, του Οκτωβρίου, δείχνει τρομοκράτες του ISIS να πυροβολούν μέσα από μία κρύπτη με αμερικάνικης προέλευσης βομβίδες και άλλα μικρά όπλα. Επίσης τον Οκτώβριο, το Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι μια προμήθεια όπλων που ρίχθηκαν από αέρος και προοριζόταν για τις κουρδικές δυνάμεις είχα πέσει στα χέρια του ISIS.

Το επίμαχο βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=yOuPX6z50EM

Η τρομοκρατική οργάνωση αναφέρεται συχνά με το το Αραβικό ακρωνύμιο Νταας.

Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζει αποτελεσματικά το Νταας είναι μια δημοφιλής φήμη, ιδιαίτερα στα κρατικά ιρανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά ο αριθμός των ατόμων που πιστεύουν αυτή την φήμη φτάνει στα υψηλότερα κλιμάκια της ιρανικής κοινωνίας, σύμφωνα με το Κρίτζερ.

«Ο διοικητής της ιρανικής δύναμης Κουντς είναι απολύτως βέβαιος πως εμείς προμηθεύουμε το Νταας,» είπε ο Κρίτζερ στο Defence One. «Δεν προσπαθεί να παίξει με αυτό. Το πιστεύει, ο ίδιος, ενεργά.»

Η ένταση και εμμονή της ιδέας ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους δικούς τους εχθρούς απασχολεί για δύο λόγους. Κάνει την εργασία με συνεργάτες στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων σιιτών μαχητών στην οποία το Ιράν διαθέτει τεράστια επιρροή, αρκετά πιο δύσκολη.

«Όταν συζητήσεις σαν αυτήν κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, θέτουν τις προϋποθέσεις για να συμβούν κακά πράγματα,» ειπε ο Κρίτζερ, στη εκδήλωση των Συνδέσμων Βιομηχανιών Εθνικής Άμυνας στην Ταμπα της Φλόριντα. Οι διοικητές ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ είχαν άσκηση του αριθμού των αλληλεπιδράσεων στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις για την προετοιμασία των μαχητών εναντίον του ISIS. Το θέμα που έχει προκύψει και δεν είναι σε καλή πορεία.

«Ένα ζευγάρι μου [Επιχειρησιακό Απόσπασμα Ειδικών Επιχειρήσεων Άλφα] ερωτήθηκε από τους σκοπούς της κεντρικής πύλης “Γιατί το κάνετε αυτό;”» είπε ο Κριτζερ.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η δύναμη της φήμης ανησυχεί τον Αμερικάνο Αρχηγό εχει να κάνει με τις μελλοντικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή. Αναλυτές των Ιρανικών εξελίξεων συχνά αναφέρουν τον Σουλειμάνι ως τον επόμενο Πρόεδρο του Ιράν (μετά τις εκλογές του 2017), μια προοπτική που ο συγγραφέας Ρίζα ΧαγκχιγκχατΝεζατ τονίζει στο IranWire.

«Κατά το τελευταίο έτος ή περίπου, ο Σουλεϊμάνι απολαμβάνει μεγαλύτερης προσοχής των μέσων ενημέρωσης, προσδίδοντας στην θεωρία [της προεδρίας του] μεγαλύτερη αξιοπιστία από ποτέ. Πίσω στο 2013, δεν είχε εμφανιστεί σε καμία λίστα έρευνας των 10 κορυφαίων δημόσιων προσώπων του Ιράν, όμως τώρα κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας μαζί με τον Πρόεδρο [Χασαν] Ρουχανι και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ,» σημειώνει ο ΧαγκχιγκχατΝεζατ. «Κοιτάζοντας την πορεία της παρουσίας του στα μέσα ενημέρωσης δείχνει ότι τα σκληροπυρηνικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί έχουν επενδύσει σε αυτή την αφήγηση, και ο Σουλεϊμάνι έχει προκαλέσει κάποια από αυτό μόνος του… Αυτή τη στιγμή διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο: ενθυλακώνει αυτό που πολλοί στην χώρα πιστεύουν ότι χρειάζεται το Ιράν, τον Ανώτατο Ηγέτη και το σχέδιο να πιέσει το Σιιτικό Ισλάμ στον υπόλοιπο κόσμο.»

Τα μελλοντικά γεγονότα στην Υεμένη, Ιράκ και άλλου θα μπορούσαν να αλλάξουν βάσει ενός άνδρα και εκατομμύρια των συμπατριωτών του, πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και το ISIS είναι το ίδιο.

«Οι αντίπαλοι μας είναι συνεχώς μπροστά στο πεδίο των επιχειρήσεων πληροφοριών…» είπε ο Κρίτζερ.

Σε ένα δωμάτιο γεμάτο από εμπόρους όπλων, με τον καθένα να διαθέτει όλο και πιο περίτεχνα συστήματα εξοπλισμού για να επιδείξει στους στρατιωτικούς αγοραστές των ΗΠΑ, οι ανάγκες του Κρίτζερ ήταν απλές: καλύτερο εξοπλισμό εντοπισμού για συσκευές αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) και κάποια μέσα για τον εντοπισμό και παύση της προπαγάνδας και φημών του Νταας πριν σκοτωθούν στρατιώτες.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τον ιδεολογικό χώρο… Η ερώτηση μου προς εσάς, είναι πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μηνύματα του Νταας, των ενόπλων ομάδων και άλλων, ακόμη πιο αποτελεσματικά;» ρώτησε.

Απόδοση απο το DefenceOne.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.