Ελλάδα – Τουρκία: Οι δυνάμεις στο Αιγαίο σε δέκα χρόνια

greek_air-thumb-large

[dropcap size=small]Η[/dropcap] διετία 2018-2020 θα αποτελέσει περίοδο σοβαρών αποφάσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν ή όχι τη διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τα επόμενα 10-20 χρόνια. Η κούρσα εξοπλισμών στην οποία έχει αποδυθεί η Τουρκία, σε συνδυασμό με την αρνητική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και μια σειρά κακών χειρισμών για την τύχη στρατηγικής σημασίας περιουσιακών στοιχείων, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, έχει παραγάγει δυναμική σταδιακής ανατροπής του ισοζυγίου ισχύος. Σήμερα, όπως φαίνεται και στο παρακείμενο γράφημα, το ισοζύγιο δεν είναι αρνητικό. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τάσεις οι οποίες, συνοπτικά, έχουν ως εξής:

Ναυτικό. Ο συσχετισμός «13-24» στις φρεγάτες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι αρνητικός. Ωστόσο, η Αγκυρα εφαρμόζει ένα τεραστίων διαστάσεων ναυπηγικό πρόγραμμα πλήρους ανανέωσης του στόλου. Οταν αυτό ολοκληρωθεί, η συντριπτική πλειονότητα φρεγατών και κορβετών του τουρκικού ναυτικού θα είναι υπερσύγχρονη. Οι φρεγάτες/κορβέτες ως μονάδες διοίκησης/ελέγχου (Command Control) είναι απαραίτητες προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τύπου «S» μετρούν έως και περισσότερα από 40 χρόνια παρουσίας. Οι τέσσερις, γερμανικής κατασκευής, φρεγάτες τύπου «MeKo» μετρούν λιγότερα χρόνια (καθελκύστηκαν μεταξύ 1991 και 1996), ωστόσο ο εκσυγχρονισμός τους θεωρείται απαραίτητος, ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει ανταγωνιστικό τεχνολογικά πλοίο ανοικτής θάλασσας στην περιοχή.

s14_240917_stratos-thumb-large

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις αλλά και προτάσεις για τη δημιουργία προϋποθέσεων απόκτησης νέων πλοίων. Λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας, η αγορά θεωρείται (προς το παρόν) απαγορευτική, προτείνεται η συμμετοχή της Ελλάδας σε κοινοπραξία (π.χ. Γαλλίας-Ιταλίας) για τη συμπαραγωγή κορβετών, κάτι που θα επέτρεπε στο Πολεμικό Ναυτικό να επωφεληθεί, τα επόμενα χρόνια, με την απόκτηση μιας ή δύο μονάδων επιφανείας αυτού του τύπου. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν  σχετικά παραδείγματα και, συγκεκριμένα, η συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Θετικό για την Ελλάδα είναι το ισοζύγιο στον τομέα των υποβρυχίων, λόγω της απόκτησης και ολοκλήρωσης των «214», τα οποία δεν θα υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Τουρκίας τουλάχιστον για ακόμη 4-5 χρόνια. Ενθαρρυντικό στοιχείο για την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού να ολοκληρώνει απαιτητικά έργα είναι οι εργασίες ολοκλήρωσης δύο πυραυλακάτων τύπου «Ρουσέν» στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Και σε αυτό τον τομέα η παραγωγή της Τουρκίας έχει εντυπωσιακά επιτεύγματα, καθώς σε μόλις λίγα χρόνια τα Ναυπηγεία της Τούζλα παρέδωσαν 16 εξελιγμένης τεχνολογίας μονάδες.

Αεροπορία. Η προοπτική απόκτησης 100 μαχητικών F-35 από την Τουρκία, σε συνδυασμό με τη συμφωνία αγοράς ρωσικών S-400, θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα στο Αιγαίο στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή προκρίνεται ο εκσυγχρονισμός μέρους του στόλου των 155 F-16 (πιθανότατα των περίπου 90 νεότερης διαμόρφωσης). Το πρόβλημα του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού είναι οικονομικά εμπροσθοβαρές. Οι σκέψεις για αγορά F-35 είναι μάλλον πρόωρες σε αυτήν τη φάση. Ωστόσο, υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν ότι η αεροπορική ισορροπία πάνω από το Αιγαίο την επόμενη δεκαετία δεν θα κριθεί από τους αριθμούς, αλλά από τη διαλειτουργικότητα των μονάδων. Ετσι,  ένας στόλος 90 αναβαθμισμένων F-16 με μια μοίρα F-35 (που μελλοντικά θα αποκτηθεί) θα μπορούσαν να αποτελέσουν ικανή δύναμη αποτροπής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει να αντιπαρατάξει, επίσης, τα συστήματα S-300, αλλά και τις συστοιχίες τύπου «Πάτριοτ».

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση της “Καθημερινής”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Γίναμε όλοι ειδικοί και τα ξέρουμε όλα φωστήρες, πολύξεροι, άσχετοι που δεν βλέπετε την καταστροφή που έρχεται!

  Μου αρέσει που ενώ δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει το F-35 και πόσο τρομερά δύσκολα αντιμετωπίζετε που παλεύω 10 χρόνια για να βρω μια λύση και οι λύσεις είναι πανάκριβες, εκτός λογικής, δύσκολες και μη εφαρμόσιμες σε αεροσκάφη και ο άλλος μας λέει μπούρδες!

   1. “Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδεπώποτε βυθιζόμενος”

    Όταν στις αρχές του 2ου προχριστιανικού αιώνα ο πολύπειρος Αρκάδας στρατηγός Φιλοποίμην,είδε τη διάθεση για εμπλοκή στα ελληνικά πράγματα του Ρωμαίου υπάτου Φλαμινίκου,κατάλαβε πως οι Έλληνες βρισκόταν μπροστά σε τεράστιες περιπέτειες.

    Ο Φιλοποίμην αποφάσισε τότε να συμβουλευτεί το Μαντείο των Δελφών για το μέλλον της Ελλάδας.

    Η Πυθία έδωσε τον εξής χρησμό-και ταυτόχρονα τον απόλυτο ορισμό της Ελλάδας που εδώ και 22 αιώνες επιβεβαιώνεται στο ακέραιο: “Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδεπώποτε βυθιζόμενος”

    Η ιέρεια των Δελφών παρομοίασε,δηλαδή,την Ελλάδα με φουσκωμένο ασκί στο φουρτουνιασμένο πέλαγος,που κλυδωνίζεται μεν λόγω των κυμάτων,αλλά που δεν πρόκειται να βυθιστεί ποτέ!

    Και πράγματι.. Οι Ρωμαίοι-επιβεβαιώνοντας τους φόβους του Φιλοποίμενα-ήρθαν.Οι Γότθοι ήρθαν.Οι Άβαροι ήρθαν.Οι Φράγκοι ήρθαν.Οι Τούρκοι ήρθαν.Οι Άραβες ήρθαν. Οι Γερμανοί ήρθαν.Σύμμαχοι ήρθαν,προδότες ήρθαν,χρεωκοπίες ήρθαν,μνημόνια ήρθαν…

    Αλλά ο ασκός,σε πείσμα όλων αυτών και πολλών άλλων,»μηδεποπωτε βυθίζεται»!

 2. Το θέμα κύριε Νέδο και κάθε κύριε Νέδο δεν είναι να ανοίγουμε την τσάντα του μάστορα και να λέμε έχω 5 κατσαβίδια έχεις 6. Το θέμα είναι να μας πεις τι θέλει να φτιάξει ο μάστορας.

  Οπότε ας μας πει κάποιος ποιες είναι εκείνες οι στρατιωτικές μας δυνατότητες που στηρίζουν ποιες πολιτικές μας και χωρίς αυτές δεν θα υπήρχαν. Η΄ για να το πω αλλιώς ποιες πολιτικές μας έχουν στηριχτεί σε ποιες στρατιωτικές μας δυνατότητες; Αυτό μπορείς να μας το πεις κύριε Νέδο;

  Εγώ σου λέω ότι και το Εντερπράιζ να είχαμε με τον Τζέημς Τ. Κερκ οι Τούρκοι θα μας παραβίαζαν και με Έρμπας.

  1. Τι να το κανεις το εντερπραιζ όταν όλος ο υπόλοιπος στρατός ειναι ψυχροπολεμικος. Το ίδιο και με τα f35, πάμε να πάρουμε ενα πανάκριβο αεροσκάφος χωρίς να μεριμνούμε για την αεράμυνα. Λεει «η Ελλάδα έχει να αντιπαρατάξει, επίσης, τα συστήματα S-300, αλλά και τις συστοιχίες τύπου «Πάτριοτ» αλλα τίποτα για αναβάθμιση δεν λεει. Πως θα δουν τα f35 τα Πάτριοτ και τα σ300 χωρίς αναβαθμίσεις και προμήθειες ραντάρ ; Τι θα γίνει με τα embraer , θα αναβαθμιστούν ; Αυτά γιατι δεν τα λεει κανεις μονο έχουμε φάει όλοι φλασια με τα f35 ? Δεν λέω να τα πάρουμε και αυτά αλλα όταν θα έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες όπου τα αεροσκάφος θα ειναι πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος και οχι απλά πανάκριβα μπιχλιμπίδια με τα οποία θα βγάζουν φωτό οι πολιτικοί και στρατηγοί. Το μέλλον του αεροπορικού πολέμου ειναι στη διαλειτουργικότητα των πλατφορμων συμφωνώ, αλλα οχι μονο των μαχητικών αλλα ΟΛΩΝ των πλατφορμων, δεν μπορείς να σταματήσεις μια οργανωμένη μαζική επίθεση κορεσμού της εχθρικής αεροπορίας με f35, som, βαλλιστικούς πυραύλους μονο με μια μοίρα f35 και 90 f16V χωρίς κορυφαία και πυκνή αεράμυνα. Ειμαι σίγουρος πως και οι υπεύθυνοι αξιωματικοί θα λένε κατι παρόμοιο με αυτο που λέω και εγώ, αλλα αφού το ταμείων ειναι μειων δεν κινείται τίποτα, άσε που τα ραντάρ δεν δείχνουν ωραία και στις φωτό.

 3. KN τα ραντάρ των Ρώσων βλέπουν το F-35 στα 95-105 χιλιόμετρα αλλά με ιδανικές συνθήκες και για να του ρίξουν πρέπει να πλησιάσει στα 65-75 χιλιόμετρα Δηλαδή η πρακτική εμβέλεια ενός S-400/500 είναι κάτω από τα 50 χιλιόμετρα!

  Όσο για τα αεροσκάφη τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα και είναι πολύ δύσκολο για αυτά να το εντοπίσουν.
  Για αυτό και οι Ρώσοι έβαλαν ραντάρ L στης πτέρυγες αλλά η εμβέλεια δεν έχει καμία σχέση με αυτές των ραντάρ εδάφους αν και δεν έχουν ανακοινώσει την εμβέλεια είναι στα 65-70 χιλιόμετρα για το ίχνος του F-35!

  1. Δικαιος Γεωργιος

   Εχεις κανει εσυ τα μαθηματικα και την φυσικη κτλ αναλυση και τα τεστ σε ιδανικες και μη ιδανικες συνθηκες η απλα γραφεις οτι εχεις δει αλλου και τα ξαναγραφεις.

 4. Theognostos

  Δικαιος Γεωργιος

  Εχεις κανει εσυ τα μαθηματικα και την φυσικη κτλ αναλυση και τα τεστ σε ιδανικες και μη ιδανικες συνθηκες η απλα γραφεις οτι εχεις δει αλλου και τα ξαναγραφεις.

  Τι εννοείς; Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν φόρμουλες, για να μετράς (θεωρητικά) εμβέλεια του ραντάρ με 1.5 Kwt για κάθε RCS !
  Υπάρχουν και άλλες εξεζητημένες φόρμουλες, συν της δικές μου εκτιμήσεις που κάνω για κάθε οπλικό σύστημα.
  Χοντρικά οι παρεμβολές μειώνουν την εμβέλεια 25-33%!

 5. 11 δισ για τήν δήθεν ενταξην της τουρκιας προς βοηθεια της σύν 3 δις για το προσφυγικο συν αλλα 3 δισ τουτεστιν 6 δις ποιο προσφυγικο δηλαδη εαν ενταχθει η τουρκία στην ευρώπη τοτε λυθηκε το προφυγικο ολοι μέσα μιά και καλή…. συν οικονομικο πακετο συν κρυφά κονδυλια συν βοηθεια απο ηπα σύν φτηνο πετρελαιο απο ιρακ συρια κ.ο.κ αρα χρήματα για 100 φ35 σύν σ400 σύν ναυπηγηση υποβρυχια στόλο κτλ σύν υπερπτήσεις σε ελληνικο εναέριο χώρο και κονδύλια για πόλεμο υπάρχουν οσο και χαζοι το τουρκικο ʹ εμψυχο ʹ δυναμικό ο κυμας που πλάθεται άρα οποιος Ελλην δέν καταλαβαινει είναι εξίσου χαζός το παιχνιδι έχει οχι μονον ξεκινήσει αλλά είναι στήν τελική ευθεία και ʹ ελληνες ʹ ξεσκιζονται για αυτογκόλ νά παραδωσουν την θράκη αμαχητη ʹ χαριν της ευημεριας ʹ και της ʹαυτοδιαθεσης ʹ παρτυ στην θεσσαλονικη και εις κατωτερα….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.