Ελληνικά «αντίβαρα» στον εξοπλισμό Τουρκίας

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ρόπους εξισορρόπησης της ορατής απειλής πλήρους ανατροπής του ισοζυγίου ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο αναζητεί η Αθήνα. Η διαφαινόμενη προμήθεια ρωσικών πυραυλικών συστημάτων τύπου S-400 από την Αγκυρα, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, δημιουργεί μεταξύ των ειδικών ανησυχία αλλαγής των δεδομένων στην περιοχή εις βάρος της Αθήνας. Από την Αθήνα εκπέμπεται προς τη Μόσχα, διακριτικά και σε χαμηλούς τόνους, ένα σήμα αμφιβολίας για τη σκοπιμότητα πώλησης προς την Τουρκία ενός οπλικού συστήματος που θα μπορούσε να ανατρέψει ισορροπίες στο Αιγαίο, οι οποίες μεταπολεμικά, τουλάχιστον, τηρήθηκαν χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Στην Αθήνα η ρωσική απόφαση για πώληση S-400 έχει γίνει δεκτή με εξαιρετική καχυποψία. Η Ελλάδα λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ταχύ ρυθμό εξοπλισμών της Αγκυρας και αναζητεί αντίβαρα, ιδίως σε τομείς όπου εξακολουθεί να διατηρεί κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ενα τέτοιο όπλο είναι τα υποβρύχια τύπου 214, τύπου «Παπανικολής», τα οποία ξεκίνησαν το 2010 με αρκετά προβλήματα. Πλέον τρία υποβρύχια είναι επιχειρησιακά ενεργά («Παπανικολής», «Ματρώζος», «Πιπίνος»), ενώ το τέταρτο («Κατσώνης») βρίσκεται στις τελικές δοκιμές. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους εντοπίζεται στο γεγονός ότι, πλην του «Παπανικολή» που παρελήφθη το 2010 στο Κίελο, τα υπόλοιπα τρία ολοκληρώθηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπό την επίβλεψη του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να μην απαξιωθεί μια επένδυση ύψους δύο δισ. ευρώ. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι πέρα από την πρωτοβουλία του τότε Α/ΓΕΝ (και νυν Α/ΓΕΕΘΑ) Ευάγγελου Αποστολάκη, καθοριστική σημασία διαδραμάτισε ο νυν διευθυντής Εξοπλισμών του ΓΕΝ και «γκουρού» των υποβρυχίων υποναύαρχος Αριστείδης Αλεξόπουλος. Το Π.Ν. δεν υποκατέστησε ουσιαστικά μόνο τον ρόλο της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας HDW, αλλά και εκείνον των υπόλοιπων υπεργολάβων του έργου.

Τις εργασίες αποπεράτωσης των υποβρυχίων έκαναν τα ίδια τα μέλη των πληρωμάτων, ακόμη και σε λεπτομέρειες όπως το σύστημα φόρτωσης των τορπιλών το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικά εξελιγμένο λογισμικό. Παρά τις γενικές καλές επιδόσεις του Π.Ν. στη διαμόρφωση ενός τέτοιου όπλου παραμένουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, οι οποίες αφορούν την προμήθεια τορπιλών. Το κόστος νέων τορπιλών υψηλής τεχνολογίας κυμαίνεται περί τα 300 εκατ. ευρώ και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Π.Ν., το οποίο ιεραρχεί υψηλότερα την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Τα υποβρύχια τύπου 214 χρησιμοποιούνται ήδη σε σημαντικές επιχειρήσεις όπως η «Sea Guardian» του ΝΑΤΟ και η «Sophia» της Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ ο «Παπανικολής» είχε αποσπαστεί και στη ναυτική τακτική στρατιωτική δύναμη της UNIFIL στα ανοικτά του Λιβάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Αθήνα σχεδιάζει να προτείνει σε συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, τη διάθεση τέτοιων υποβρυχίων και για άλλες επιχειρήσεις ή ασκήσεις στη Μεσόγειο. Η Αθήνα επιχείρησε να επεκτείνει τη ναυτική παρουσία της στην Μεσόγειο, διεκδικώντας την ηγεσία της UNIFIL από 1ης Ιανουαρίου 2018.

H αντίδραση

Τελικά, ο ΟΗΕ απέρριψε το ελληνικό αίτημα, διατηρώντας τη Βραζιλία στην κεφαλή της ναυτικής δύναμης. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΟΗΕ ελήφθη έπειτα και από αντίδραση της Τουρκίας. Δεδομένου ότι αυτή η επιχείρηση θεωρείται κομβικής σημασίας για το Π.Ν., δεν πρέπει να αποκλείεται η αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας από το 2018, ώστε να εκπροσωπείται από φρεγάτα και όχι πυραυλάκατο.

Κατόπιν τούτων, σε επίπεδο ναυτικής ισχύος, στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ παρακολουθούν με ικανοποίηση τη σταδιακή επέκταση των υποδομών του Ναυστάθμου Κρήτης, με αμερικανική συνδρομή, προκειμένου το ταχύτερο δυνατόν να μπορεί να αποτελεί βάση μιας μοίρας που θα μπορεί να επιχειρεί. Εντός του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος ο σταθμός απομαγνήτισης πλοίων, ενώ ταχέως ολοκληρώνονται και τα οικήματα που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την φιλοξενία των πληρωμάτων του Π.Ν. και των οικογενειών τους που θα κληθούν να μετακινηθούν στην Κρήτη.

Πιο πιεστικά είναι τα χρονοδιαγράμματα για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), οι επιτελείς της οποίας αναμένουν τις πολιτικές αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό μέρους του στόλου των F-16. Από την ηγεσία της Π.Α. έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί προτού κλείσει το 2017, ώστε από το επόμενο έτος να αρχίσουν οι εργασίες και οι παραδόσεις αεροσκαφών από την ΕΑΒ. Εσχάτως, έχουν αρχίσει να αναθερμαίνονται τα σενάρια περί F-35, τα οποία, ωστόσο, θεωρούνται από έμπειρους παρατηρητές μάλλον πρόωρα, αν όχι άκαιρα.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή”

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. Σίγουρα θα «ανησύχησαν» στην Μόσχα εξαιτίας των «εκπομπών χαμηλών τόνων απο την Αθήνα».

  Δεν μπορούν να πάρουν απόφαση για αγορά σύγχρονων τορπιλών, ετοιμάζονται να απαξιώσουν ολόκληρη επένδυση για τον στόλο των Mirage 2000, αλλά κατά τα αλλά «ανησυχούν» για μια απαξίωση της επένδυσης ύψους δύο δισ. ευρώ για τα υποβρύχια.

  Ακόμα και ένας (προφανώς γιαλαντζί) εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης Ύδρα, δεν πρόκειται να φέρει την άνοιξη, εάν δεν φτάσει στο επίπεδο των Anzac.

   1. Γιατί όχι, αν συνεχίσουν έτσι σε λίγο θα δωθεί η ευκαιρία για αγορά Mirage 2000 σε τιμή ευκαιρίας. Μαζί με το προσωπικό που δεν ξέρει κανείς τι θα απογίνει μετά την απόσυρση των μαχητικών, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για big business στην αγορά των ιδιωτών που προσφέρουν υπηρεσίες στο πεντάγωνο.

    Ένα Mirage 2000 στον ρόλο του αντιπάλου(Adversary) στους ουρανούς της Νεβάδας και της Αλάσκα, θα μπορούσε να γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Greenhorns στις μελλοντικές ασκήσεις. ?

 2. Το θεωρώ απίθανο αυτή η κυβέρνηση να λάβει σοβαρές αποφάσεις για την άμυνα όπως ο εκσυγχρονισμός των F-16. Κατ’ αρχάς δεν μπορούν να βγουν και να πουν στους πολίτες πως η αναβάθμιση των F-16 είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει άμεσα για πολλούς λόγους: φοβούνται το πολιτικό κόστος αν αρχίσουν οι γνωστές ιστορίες περί εξοπλισμών, επίσης δεν ενδιαφέρονται και δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση.
  Ούτε λίγα μεταχειρισμένα συστήματα που στοιβάζονται στις ΗΠΑ δεν μπορούν να παραλάβουν τα οποία σχεδόν θα μεταμόρφωναν τον Ελληνικό στρατό ( Kiowa, τροχοφόρα οχήματα, MLRS, ελικόπτερα για το ναυτικό, M1 Abraams ).
  Επίσης τα τουρκικά S-400 αποτελούν πολύ μικρότερη απειλή για την Ελλάδα σε σχέση με την επιλογή ενός αντίστοιχου δυτικού συστήματος όπως το Aster ή το PATRIOT. Πολύ κακή συνήθεια να περιμένουμε την τελευταία στιγμή να αντιδράσουμε ενώ ξέρουμε εδώ και καιρό πως η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει αντιαεροπορικά συστήματα ανάλογων δυνατοτήτων. Για τα F-35 θα έπρεπε να ετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό ( εκτός αν κάτι γίνεται και εγώ δεν το γνωρίζω ) είναι γνωστό εδώ και 15 χρόνια ότι η Τουρκία σκοπεύει να τα προμηθευτεί, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια κάτι θα έπρεπε να γίνει για να ενισχυθεί η αεράμυνα εναντίων stealth στόχων, δεν έχει γίνει τίποτα.
  Το καλύτερο «αντίβαρο» στον εξοπλισμό της Τουρκίας είναι πρώτα απ’ όλα να φύγει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά αυτοί που θα έρθουν μετά δυστυχώς είναι ελάχιστα καλύτεροι αν
  όχι ακριβώς ίδιοι.

  1. Οταν δεν εχεις τσακιστη δεκάρα για να κάνεις τα απαραίτητα θα φαίνεσαι κακός και αδιάφορος. Αυτο ειναι γεγονός. Οπως επίσης γεγονός ειναι οτι αυτοι που θα έρθουν θα επρεπε να ειχαν βρεθει στο αποσπασμα για το κακο που προξενησαν στην χώρα και οχι να διεκδικουν με απυθμενο θράσος ξανα την διακυβέρνηση. Στην χώρα μας ομως οι κλέφτες και οι μπαταχτσήδες επιβραβευονται.

   Γενικα οι μνημονιακές κυβερνήσεις διακρίνονται απο μια αναποφασιστικότητα απιστευτη. Αλλο το δεν εχω φράγκα και αλλο το φλερτάρω επι σειρά ετων με κάποιες παραχωρήσεις οπλισμου… και εν τελη υλοποιειται κάτι με πολυ καθυστέρηση. Μακάρι να ειχαμε εσωτερικη πληροφόρηση… να ξέραμε τι σκατά σκέφτονται. Πχ… γιατι δεν προχωρά το θεμα με τα Kiowa? Ποσα φράγκα δλδ μας λειπουν για να τα ενεργοποιησουμε? Γιατι δεν προχωρανε διαχρονικα το θέμα του αρβυλου-κράνους-αλεξισφαίρου που ειναι χαμηλότατου κόστους? Ειχανε πει για ενα budget εξοπλισμών περι τα 500μυρια κατ ετος, αλλα ουτε αυτό βλέπω να συμβαίνει. Ισχυει το ποσο τελικά ή δεν υπάρχει σάλιο και ολα τα τρενάρουμε δίχως αυριο?

   Ολες τις αναγκες δεν μπορουμε να τις καλυψουμε, αλλα ας παρθει μια αποφαση κάποτε οτι θα κάνουμε Α-Β-Γ φέτος και βλέπουμε για τα αλλα.

   1. αντι για τα κιουα ας ζητούσαν καλύτερα 40+ Α10 απο τα αποθέματα τών ΗΠΑ συν επιπλεον ΑΠΑΤΣΙ 40 και 40 θά αλλαζαν το τοπιο στα βορεια συνορα ωστε τα μαχητικα να μαχονται δτους αιθερες ενω αυτα θα καθαριζουν τανκ κτλ…

 3. πέραν τών τορπιλών χρειάζονται παραπάνω υποβρύχια η τουρκια επενδύει και σέ αυτόν τόν τομέα. Τά Ελληνικά υποβρύχια θά πρέπει επίσης νά έχουν στό οπλοστασιο επιθετικά συστήματα επιφανείας μακρού βεληνεκούς για επίγειους στόχους.

 4. Διάφορα δημοσιεύματα κατά καιρούς προσπαθούν υποτίθεται να πληροφορήσουν τον κόσμο. Άλλος ένας ειδικός επί των στρατιωτικών..
  Πόσες τορπίλες νομίζει ότι θα αγοραστούν και γράφει για κόστος 300 εκ,€..? Όταν για ένα φόρτο των 214 με DM2A4 απαιτούνται περίπου 145 εκ.€.

  1. Η καλύτερη λύση τώρα για τις τορπίλες είναι η αναβάθμιση του αποθέματος των SUT με κόστος περί τα 100 εκ ευρώ και δυνατότητες που θα πλησιάζουν αυτές των DM2A4 και των Whitehead, δηλαδή ανώτερες των τουρκικών.

   1. Η λύση αυτή θα μας έδινε αέρα 10-15ετίας για την επιλογή της καλύτερης τότε τορπίλης και τη διαιώνιση σαφέστατης υπεροχής στις τορπίλλες (να ‘ναι καλά οι επιλογές του ΤΝ και η “εθνική τορπίλη”). Επίσης τεχνογνωσία για καλύτερα ποσοστά συμπαραγωγής στην μελλοντική αυτή τορπίλη.
    Κι όπως λέει ο Αχέρων, είναι μια λύση τόση καλή που πάση θυσία και με κάθε κόστος δεν θα την ακολουθήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.