Ελληνικοί Στρατοί και Ελεύθερος Σκοπευτής. Σχέση ανύπαρκτη…

Γράφει ο Ευστάθιος Παλαιολόγος, το παρόν κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Δούρειος Ίππος και αναδημοσιεύεται αυτούσιο μετά από αίτημα του συντάκτη. Το παρόν άρθρο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο κληρωτό και έφεδρο στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο και σ’ όλους όσους αναζητούν πληροφορίες για την χρήση και χρησιμότητα του Ελεύθερου Σκοπευτή.

[dropcap size=small]Κ[/dropcap]άνοντας μια ιστορική αναδρομή μελετώντας τον Ελεύθερο Σκοπευτή (Ε.Σ.) δύο στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα.

Η εξαιρετική αποτελεσματικότητα του Ελεύθερου Σκοπευτή στις πολεμικές επιχειρήσεις είναι το πρώτο αδιαμφισβήτητο στοιχείο. Δυστυχώς το άλλο στοιχείο που προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η άμεση παραγνώριση του Ελεύθερου Σκοπευτή με την λήξη των όποιων πολεμικών περιπετειών και η τοποθέτηση του στο περιθώριο των στρατιωτικών προτεραιοτήτων.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την Γερμανία των αρχών του Β’ΠΠ. Παρ’όλες τις εμπειρίες του Α’ΠΠ εισήλθαν το 1939 στις επιχειρήσεις χωρίς να διαθέτουν Ελεύθερους Σκοπευτές, ούτε φυσικά και σχολεία εκπαιδεύσεως, δόγμα και τακτικές χρήσης και ούτε σχετικό εξοπλισμό. Η έκπληξη που τους επιφύλασσε το Ανατολικό Μέτωπο ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη. Οι Σοβιετικοί, έχοντας γαλουχηθεί στην τέχνη του Ελεύθερου Σκοπευτή και από τους ίδιους τους Γερμανούς, βρήκαν σε αυτόν την ιδανική και φτηνή λύση για αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του Πεζικού τους. Αντίθετα οι Γερμανοί μέχρι τότε τους καλύτερους σκοπευτές τους τοποθετούσαν σαν πολυβολητές στις Ομάδες, όπως προκύπτει και από το εξαιρετικό βιβλίο «Ελεύθερος Σκοπευτής στο Ανατολικό Μέτωπο». Μόνο ενώπιον των αυξανόμενων απωλειών η ιεραρχία εσπευσμένα και υπό κράτος πανικού επανεισαγάγε τον Ελεύθερο Σκοπευτή στις τάξεις της Βέρμαχτ. Αρχικά με πρόχειρες λύσεις και κατόπιν πιο μεθοδικά.

Ο Τουρκικός Στρατός έχει εισάγει σε μεγάλη κλίμακα τυφέκια Ε.Σ.(όπως το εικονιζόμενο AWSM) και Ακροβολιστή και δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως την τεράστια αξία τους στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Στην σύγχρονη εποχή και ειδικά μετά το 2000 παρατηρείται μια έξαρση στη χρήση Ελεύθερων Σκοπευτών και η ανάπτυξη παρεμφερών ειδικοτήτων όπως του Ακροβολιστή και του Σκοπευτή Ακριβείας, όπως περιγράφονται παρακάτω, καθώς και εξέλιξη και ανάπτυξη όλων των σχετικών τομέων και τεχνολογιών όπως εκπαίδευση, τακτικές και υλικά. Αυτή η έξαρση είναι φυσικά απότοκο του λεγόμενου «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας». Στο πρόσωπο του Ελεύθερου Σκοπευτή οι Δυτικοί Στρατοί βρήκαν το πλέον αποτελεσματικό και ευέλικτο μέσο για τον ειδικό χαρακτήρα των αντιανταρτικών και αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

-Σκοπευτής Ακριβείας (Designated Marksman). Η συγκεκριμένη ειδικότητα υπήρχε με την μία ή άλλη μορφή σε διάφορους Στρατούς καθ’όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου συνήθως εφοδιάζοντας ορισμένα κοινά τυφέκια με οπτικά σκοπευτικά σε μια εποχή που το σύνολο του οπλισμού αρκείτω μόνο με σταθερά «σιδηρά» σκοπευτικά. Συνήθως ο τυφεκιοφόρος που επιφορτίζεται με τον ρόλο λάμβανε καθόλου εώς πολύ λίγη ειδική εκπαίδευση. Οι Σοβιετικοί έδιναν περισσότερη έμφαση έχοντας εφοδιάσει τις Διμοιρίες και Ομάδες Πεζικού με ένα εξειδικευμένο όπλο, το Dragunov SVD, και πάλι όμως χωρίς κάποια εξαιρετικά εξειδικευμένη εκπαίδευση συνήθως. Την τελευταία δεκαετία οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναζωογόνησαν το ενδιαφέρον τους και εισήγαγαν σε κάθε Ομάδα ένα Σκοπευτή Ακριβείας. Συνήθως αυτό που χαρακτηρίζει την σχετική ειδικότητα είναι η χρήση κοινού τυφεκίου και διαμετρήματος με την υπόλοιπη Ομάδα, πιθανόν με μικρές μετατροπές όπως καλύτερη κάννη, δίποδο ακριβείας κλπ, αλλά με πιο εξειδικευμένα οπτικά σκοπευτικά και συνήθως και με βελτιωμένη εκπαίδευση ειδικά σε θέματα σκόπευσης. Ο Σκοπευτής Ακριβείας δρα πάντα στα πλαίσια της Ομάδας του.

Στοιχείο Νορβηγών Ε.Σ σε αστικό περιβάλλον. Οι κατοικημένες περιοχές προσφέρουν στους Ε.Σ. αναρίθμητες θέσεις βολής και απόκρυψης.

-Ακροβολιστής (Sharpshooter). Ο Ακροβολιστής είναι ενταγμένος στην Ομάδα ή συνηθέστερα στη Διμοιρία. Η εκπαίδευση του είναι πιο εξειδικευμένη και μπορεί να εκτελέσει και μέρος των αποστολών ενός Ελεύθερου Σκοπευτή. Συνήθως είναι εφοδιασμένος με εξειδικευμένο οπλισμό στη μορφή ενός ημιαυτόματου τυφεκίου ακριβείας 7,62Χ51χιλ με σχετικά οπτικά σκοπευτικά και λοιπά βοηθήματα. Συνήθως δρα υπό τον άμεσο έλεγχο του επικεφαλής του τμήματος στο οποίο είναι ενταγμένος και προς υποστήριξη αυτού. Στη εποχή που διανύουμε ο Ακροβολιστής είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της οργανικής σύνθεσης όλων των σύγχρονων Μονάδων Πεζικού.

Στοιχείο Αυστραλών Ε.Σ. στις παρυφές του δάσους. Δεντρόφυτες περιοχές προσφέρουν απόκρυψη στα στοιχεία Ε.Σ. αν και ορισμένες φορές περιορίζουν τα πεδία βολής.
Στοιχείο Αυστραλών Ε.Σ. στις παρυφές του δάσους. Δεντρόφυτες περιοχές προσφέρουν απόκρυψη στα στοιχεία Ε.Σ. αν και ορισμένες φορές περιορίζουν τα πεδία βολής.

-Ελεύθερος Σκοπευτής. Συνήθως περιγράφεται ως ένας επίλεκτος μαχητής ικανός να εξουδετερώνει επιλεγμένους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις παραμένοντας αφανής. Από την περιγραφή προκύπτουν οι ιδιαίτερες απαιτήσεις σκοπευτικής ικανότητας, καθώς οι μεγάλες αποστάσεις(πέραν των 600μέτρων) και οι επιλεγμένοι στόχοι δημιουργούν ιδιαίτερες προκλήσεις, αλλά δεν γίνονται εύκολα κατανοητά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον Ελεύθερο Σκοπευτή. Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε την η άριστη γνώση της ατομικής τακτικής, η ικανότητα στην ακριβή εκτίμηση αποστάσεων και στην παρατήρηση, η ικανότητα αντικειμενικής εκτίμησης των γεγονότων που εκτιλύσσονται ενώπιον του, η αντοχή του σε καταστάσεις έντονου στρες, η προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, η εγγενής ηρεμία και πειθαρχία αλλά και το σήμα κατατεθέν, η ικανότητα στην απόκρυψη και την παραλλαγή και στην αφανή προσέγγιση(stalking). Πολλοί φαντάζονται τους Ελεύθερους Σκοπευτές σαν μοναχικούς κυνηγούς η πραγματικότητα τους θέλει όμως να ενεργούν συνήθως σε μικρές Ομάδες των 2 εώς και 6 αντρών και να αναπτύσσουν ανεξάρτητη ή ημιανεξάρτητη δράση χωρίς τον άμεσο έλεγχο των τμημάτων που υποστηρίζουν. Ο οπλισμός τους μπορεί να περιλαμβάνει τυφέκια ακριβείας κινητού ουραίου με τις σύγχρονες τάσεις να επιτάσσουν διαμέτρημα 0,338’’ Lapua Magnum. Σε ευρεία χρήση στις δεξαμενές οπλισμού των Ελεύθερων Σκοπευτών βρίσκουμε και τυφέκια αντιϋλικού σε διαμέτρημα 0,50’’ BMG. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα όπλα η χρήση οπτικών σκοπευτικών ακριβείας μεγάλης μεγέθυνσης.

Στοιχείο Αμερικανών Ε.Σ. στα βουνά του Αφγανιστάν. Παρόλο που η θέση φαίνεται πρόχειρα παραλλαγμένη από απόσταση είναι πρακτικά αόρατη. Και ελλείψει ικανού εχθρού(σε θέματα αντί-Ε.Σ.) τέτοιες «προχειρότητες» συγχωρούνται.
Στοιχείο Αμερικανών Ε.Σ. στα βουνά του Αφγανιστάν. Παρόλο που η θέση φαίνεται πρόχειρα παραλλαγμένη από απόσταση είναι πρακτικά αόρατη. Και ελλείψει ικανού εχθρού(σε θέματα αντί-Ε.Σ.) τέτοιες «προχειρότητες» συγχωρούνται.

Διαχρονικά και παραδοσιακά οι πλέον πετυχημένοι Ελεύθεροι Σκοπευτές ήταν προϊόν φυσιολογικής εκμετάλλευσης από τους Στρατούς στρατιωτών που είχαν ήδη την «προδιάθεση» είτε λόγω της καταγωγής τους από αγροτικές περιοχές(άμεση επαφή με την φύση) είτε λόγω της ασχολίας τους με το κυνήγι(σκοπευτικές ικανότητες, πνεύμα του κυνηγού). Η αστικοποίηση που παρατηρείται ανά το παγκόσμιο τείνει να στερέψει αυτή τη δεξαμενή προσωπικού αλλά σε αντιστάθμισμα αυτής η επικράτηση των εθελοντικών Στρατών προσφέρει απείρως μεγαλύτερα περιθώρια εκπαίδευσης μόνιμου πλέον προσωπικού και εμφύσηση σε αυτούς των αρετών του Ελεύθερου Σκοπευτή σχεδόν εκ του μηδενός (εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια επιλογής). Στον ελληνικό χώρο, πέραν της αστικοποίησης, πρόβλημα στην εξεύρεση κατάλληλου προσωπικού δημιουργεί και η δύσκολη εώς αδύνατη κατοχή και χρήση τυφεκίου ραβδωτής κάννης και η ανύπαρκτη κουλτούρα και παιδεία στα σχετικά όπλα. Αυτό σε αντίθεση με τους βορειοευρωπαίους και τους βορειοαμερικάνους.

Φτιαγμένο G3A3 Κύπριου έφεδρου ΚΔ. Απλές βελτιώσεις όπως αυτές μπορούν να αποδώσουν ένα ικανοποιητικό όπλο παρατηρητή και με την προσθήκη μιας διόπτρας μέσης μεγέθυνσης μέχρι 6Χ ένα άριστο τυφέκιο Ακροβολιστή.

Η παρούσα κατάσταση στον Ελληνισμό

Οι Ελληνικοί Στρατοί (ο πληθυντικός χρησιμοποιείται για να περιλάβει στον όρο και την Κυπριακή Εθνική Φρουρά) παραμένουν απαθείς σε αυτήν την «κοσμογονία» εξελίξεων και αρνούνται πεισματικά να διδαχτούν από την ιστορία. Βρίσκουμε να χρησιμοποιείται ο όρος «Ελεύθερος Σκοπευτής» καταχρηστικά και προσβλητικά για να περιγράψει το Σκοπευτή Ακριβείας των Ομάδων Τυφεκιοφόρων. Είναι άξιο απορίας πως οι πάντα «σφιχτοί» αμυντικοί προϋπολογισμοί δεν μπόρεσαν ποτέ να περιλάβουν ένα εξαιρετικά «cost effective» όπλο όπως τον Ελεύθερο Σκοπευτή στις πρόνοιες τους. Οι εξηγήσεις είναι ενοχλητικά απλές και είναι διεθνώς και διαχρονικώς ισχύουσες. Στρατοί οι οποίοι δεν είναι μπλεγμένοι σε επιχειρήσεις και δεν έχουν αυστηρώς επιχειρησιακά κριτήρια οργάνωσης και εξοπλισμών προάγουν πάντα τις προμήθειες των λεγόμενων «κύριων οπλικών συστημάτων» για παράδειγμα του τρίπτυχου Άρματα-Πλοία-Αεροπλάνα. Το ενοχλητικό δεν έγκειται στη σπουδαιότητα τους που είναι αναντίλεκτα μέγιστη, αλλά στο γιατί όλα τα υπόλοιπα παραγνωρίζονται και τίθενται σε χαμηλή προτεραιότητα. Δυστυχώς αυτό το γιατί έχει συνήθως να κάνει με τις μίζες και την αίγλη που προσφέρουν οι ακριβές συμβάσεις σε πολιτικούς και στρατιωτικούς προϊστάμενους σε σχέση με «ταπεινά» υλικά όπως ένα τυφέκιο. Στρατοί που δεν μετέχουν σε επιχειρήσεις διάγουν μια παρατεταμένη περίοδο «μεσοπολέμου». Οι παραδοσιακές στρατιωτικές αρετές, όπως η σκόπευση ακριβείας, παρακμάζουν κάτω από τα χειροκροτήματα στο βόμβο της διέλευσης των μαχητικών στη παρέλαση ή του θεάματος των εκτοξευόμενων στον αέρα βαρελιών μετά τη βολή ενός άρματος σε μια άσκηση-επίδειξη.

Νεαροί Κύπριοι Καταδρομείς  σε πεδίο βολής της Ε.Φ. σε πρόχειρα παραλλαγμένη θέση εκτελούν βολές και παρατήρηση με τον κλασσικό (ξεπερασμένο) συνδυασμό G3A3/Steiner 4X24. Παρατηρείστε την ακαταλληλότητα των μαύρων αρβύλων στο θέμα απόκρυψη.

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις οι Ειδικές Δυνάμεις επιπλέουν πάνω από το βούρκο της αδράνειας συνήθως χάρη σε εμπνευσμένα και επίμονα στελέχη. Έτσι και στην περίπτωση του Ελεύθερου Σκοπευτή οι Ειδικές Δυνάμεις πρωτοπορούν. Στο ΚΕΑΠ στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια σε μόνιμη βάση Σχολείο Ελεύθερου Σκοπευτή το λεγόμενο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελεύθερου Σκοπευτή Ειδικών Αποστολών. Το Σχολείο, το οποίο είναι υψηλών απαιτήσεων και στελεχώνεται από ικανότατα στελέχη με εμπειρίες από συμμαχικά σχολεία του εξωτερικού(με άριστες επιδόσεις), παράγει σε σταθερή βάση εκπαιδευμένους Ελεύθερους Σκοπευτές και Ακροβολιστές.

Τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια είναι η χρόνια άρνηση(από αδιαφορία ή αδυναμία ίσως) των αρμοδίων να προχωρήσουν στην προμήθεια σχετικού οπλισμού και εξοπλισμού. Δεν υπάρχει η έννοια του Ελεύθερου Σκοπευτή αν δεν πληρείται το τρίπτυχο Ειδική Εκπαίδευση-Ειδικός Οπλισμός/Υλικά-Ειδικά Πυρομαχικά. Δυστυχώς τα ποτάμια ιδρώτα που χύνονται στην εκπαίδευση δεν τυγχάνουν της εκτίμησης και της αναγνώρισης από αυτούς που έχουν την ευθύνη να ολοκληρώσουν το τρίπτυχο. Στις Μονάδες των Καταδρομών οι εκπαιδευμένοι Ελεύθεροι Σκοπευτές καλούνται να εκπληρώσουν το έργο τους χρησιμοποιώντας ασθενικά για την αποστολή τυφέκια εφόδου(Μ-16Α2) με ανεπαρκείς για τον ρόλο διόπτρες γενικής χρήσης (ACOG Χ4). Υπάρχουν φυσικά και τυφέκια 0,50’’ Μ-82Α1Μ και Μ-95 τα οποία ταιριάζουν περισσότερο σε αποστολές αντιϋλικού και εν πάσι περίπτωση περιορίζουν το εύρος των αποστολών που μπορούν να φέρουν σε πέρας οι Ελεύθεροι Σκοπευτές. Παλαιότερη προμήθεια προς αξιολόγηση ενός τυφεκίου Accuracy International ΑW και ενός SAKO TRG-22 παράμεινε αναξιοποίητη παρόλο που έχουν γίνει κατ’επανάληψη αναφορές για μαζική προμήθεια ενός εκ των δύο αλλά σε διαμέτρημα 0,338’’(AWSM και TRG-42).

Η Κυπριακή Αστυνομία χρησιμοποιεί το εξαιρετικό APR-308 της Β&Τ σε συνδυασμό με την κορυφαία διόπτρα  ΡΜΙΙ της Schmid&Bender.

Στον κυρίως κορμό του Ε.Σ. (και στην Ε.Φ.) τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πέραν της απουσίας οποιασδήποτε μορφής ειδικής εκπαίδευσης(και πάλιν με μερικές εξαιρέσεις λόγω ατομικών πρωτοβουλιών) παρατηρείται και παντελής απουσία κάθε μορφής ειδικού υλικού. Ο οπλισμός περιορίζεται σε τυφέκια G3 στα οποία έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «Ειδικής Ακριβείας» σε συνδυασμό με πολύ βασικών προδιαγραφών διόπτρες Steiner 4Χ24 κυρίως ή και Ιώς (γνωστές και ως 4Χ25) της ECON Optics. Αν και ο συνδυασμός μπορεί οριακά να εκπληρώσει τον ρόλο που εξυπηρετεί, του Σκοπευτή Ακριβείας Ομάδας, μιας και προσφέρει σχετική ακρίβεια μέχρι τα 600 μέτρα δεν παύει να παραμένει το γεγονός ότι οι Μονάδες Πεζικού στερούνται πολλαπλασιαστών ισχύος όπως Ακροβολιστές και Ελεύθερους Σκοπευτές. Φυσικό επακόλουθο βεβαίως της ανυπαρξίας Δόγματος χρήσης Ελεύθερων Σκοπευτών και σχετικών Κανονισμών από τον Στρατό σαν σύνολο.

Η διατάραξη της τοπικής πανίδας μπορεί να προδώσει την θέση ενός Ε.Σ. ακόμα και άριστα παραλλαγμένου.

Εισηγήσεις

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να προτείνουμε μια οργάνωση που θα περιλάμβανε τους Σκοπευτές Ακριβείας του υφιστάμενου οργανογράμματος(σύνολο 27 ανά Μονάδα Πεζικού) και θα ερχόταν να προσθέσει έναν Ακροβολιστή ανα Διμοιρία (σύνολό 9 ανά Μονάδα Πεζικού) και μία Ομάδα των τριών Στοιχείων Ελεύθερων Σκοπευτών ενταγμένων στον Λόχο Υποστηρίξεως ή στον Λόχο Διοικήσεως(σύνολο 6 εώς 9 για ενδεικτική δύναμη στοιχείου 2-3 αντρών). Εφόσον τα υλικά του Σκοπευτή Ακριβείας υπάρχουν ήδη σε υπηρεσία από τα παραπάνω προκύπτει ότι απαιτείται η προμήθεια 12 συλλογών Ακροβολιστού (9 Ακροβολιστές και 3 Παρατηρητές) και 3 συλλογών Ελεύθερου Σκοπευτή ανά Μονάδα Πεζικού. Ως συλλογή Ακροβολιστού θα μπορούσαμε γενικώς να ορίσουμε ότι αποτελείται από ένα ημιαυτόματο τυφέκιο ακριβείας 7,62Χ51χιλ, μία διόπτρα γενικής χρήσης μικρής μεγέθυνσης Χ6 (όπως την ACOG X6 ή της SpectreDR) ή μια διόπτρα ακριβείας μεταβλητής μεγέθυνσης Χ3-12, ένα προσάρτημα νυχτερινής σκόπευσης όπως το ΝΧ-135 της Theon και παρεμφερή υλικά όπως δίποδο ακριβείας, φορητή μετεωρολογική συσκευή, σιγαστήρα, αποστασιόμετρο LASER κλπ. Παρακάτω θα εισηγηθούμε και πιο οικονομικές επιλογές(και λιγότερο ικανές φυσικά). Ως συλλογή Ελεύθερου Σκοπευτή θα μπορούσαμε γενικώς να ορίσουμε ότι αποτελείται από ένα τυφέκιο κινητού ουραίου διαμετρήματος 0,338’’ Lapua Magnum με διόπτρα ακριβείας μεταβλητής μεγέθυνσης Χ5-25, ένα θερμικό προσάρτημα, ένα τηλεσκόπιο παρατηρητή, και παρεμφερή υλικά όπως παραπάνω.

Κληρωτοί Στρατιώτες με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να αποδώσουν πολύ καλούς Ε.Σ. και Ακροβολιστές. Δυστυχώς η απόκτηση εμπειρίας προϋποθέτει μακροχρόνια τριβή που οι κληρωτοί δύσκολα μπορούν να αποκτήσουν.
Κληρωτοί Στρατιώτες με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να αποδώσουν πολύ καλούς Ε.Σ. και Ακροβολιστές. Δυστυχώς η απόκτηση εμπειρίας προϋποθέτει μακροχρόνια τριβή που οι κληρωτοί δύσκολα μπορούν να αποκτήσουν.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω τον ρόλο του τυφεκίου Ακροβολιστή θα μπορούσε να εκπληρώσει υπό προϋποθέσεις το υπάρχον G3. Οι προϋποθέσεις αυτές θα μπορούσαν να το φέρουν στα πρότυπα της ενδιάμεσης λύσης που εισήγαγε σε χρήση ο Γερμανικός Στρατός μέχρι την έλευση του G28 στη μορφή του G3DMR. Τέτοιες βελτιώσεις θα μπορούσε να περιλάβουν την τοποθέτηση συλλογών σκανδάλης SG1 ή MSG90 (ο λανθασμένος χειρισμός σκανδάλης ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχημένων βολών), την τοποθέτηση βελτιωμένων καννών ακριβείας στα πρότυπα του βραχύβιου MSG3, κοντακίων με ρυθμιζόμενο υπόθεμα παρειάς και πέλμα κοντακίου (η προσαρμογή του τυφεκίου στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του σκοπευτή επιτρέπει την σταθερή εφαρμογή των αρχών σκόπευσης), διπόδων ακριβείας και διοπτρών των τύπων που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Λύσεις παρόμοιας φύσεως θα μπορούσαν να προσφερθούν και από την πνέουσα τα λοίσθια ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ένα τυφέκιο 0,50’’ κατάλληλα τοποθετημένο σε δεσπόζουσα θέση μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε μια εχθρική προέλαση ή επίθεση, ακόμα και μηχανοκίνητη.
Ένα τυφέκιο 0,50’’ κατάλληλα τοποθετημένο σε δεσπόζουσα θέση μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε μια εχθρική προέλαση ή επίθεση, ακόμα και μηχανοκίνητη.

Η χρήση και χρησιμότητα του Ελεύθερου Σκοπευτή

Η εικόνα που έχουμε για τον Ελεύθερο Σκοπευτή τόσο από ταινίες όσο και λόγω των πολέμων της τελευταίας δεκαετίας αντικατοπτρίζει κυρίως την χρήση του στα πλαίσια ειδικών και καταδρομικών επιχειρήσεων. Μόνο η φαντασία μπορεί να περιορίσει τα σενάρια χρήσης των Ελεύθερων Σκοπευτών σε ειδικές και καταδρομικές επιχειρήσεις. Θα τολμούσαμε να πούμε μάλιστα ότι δεν νοείτε σύγχρονη ειδική επιχείρηση ή καταδρομή χωρίς να έχει περιλάβει στον σχεδιασμό της Ελεύθερους Σκοπευτές. Τι αποστολές όμως θα μπορούσε να εκτελέσει ένας Ελεύθερος Σκοπευτής στα πλαίσια συμβατικών επιχειρήσεων; Ποια η χρήση του σε αυτή τη μορφή αγώνα; Και πάλι, η ευελιξία του ρόλου και οι αποστολές που δύναται να φέρει εις πέρας ο Ελεύθερος Σκοπευτής είναι τόσο πολλές που είναι πρακτικώς αδύνατο να περιγραφούν στα πλαίσια ενός άρθρου. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε την κάλυψη με πυρά και παρατήρηση της κίνησης των τμημάτων από την γραμμή εξορμήσεως, την προσβολή του επιτιθέμενου εχθρού ακόμα και πριν λάβει σχηματισμούς επιθέσεως, την υλοποίηση ενεργητικών παρατηρητηρίων στις προφυλακές, την κάλυψη με πυρά ελιγμών σύμπτυξης και άλλα. Αντ’ αυτού θα αναφέρουμε μερικούς από τους επιλεγμένους στόχους που θα εξουδετερώσει κατά προτεραιότητα και πως ενδεχομένως θα τους αναγνωρίσει.

-Προτεραιότητα του φίλιου Ελεύθερου Σκοπευτή είναι αποκάλυψη και εξουδετέρωση των εχθρικών Ελεύθερων Σκοπευτών. Έναν ταγμένο και παραλλαγμένο Ε.Σ είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον εντοπίσει, όμως θα εξετάσει όλες τις πιθανές θέσεις βάζοντας τον εαυτό του στη θέση του εχθρού. Τί θα επέλεγε αυτός σαν πιθανή θέση. Επισταμένη παρατήρηση μπορεί να αποκαλύψει τον εχθρό από τυχόν λάθη στην παραλλαγή του(π.χ. μη πρόβλεψη της αλλαγής θέσης του ήλιου) ή απειθαρχία στην εφαρμογή των τακτικών του(π.χ.πολλές βολές από την ίδια θέση). Κατά την κίνηση του ο εχθρικός Ε.Σ. θα επιχειρήσει να αποκρύψει την ιδιότητα του όμως πιθανόν να είναι αδύνατο να αποκρύψει τον εμφανώς διαφορετικό οπλισμό του(μεγάλο σε μέγεθος τυφέκιο με μεγάλη διόπτρα, πιθανόν παραλλαγμένο), τα υλικά παραλλαγής του και άλλα ειδικά υλικά όπως τρίποδες, τηλεσκόπια κλπ.

-Αξιωματικοί και επικεφαλής τμημάτων. Κατεξοχήν «παραδοσιακοί» στόχοι για τον Ε.Σ. Είναι περιττό να πούμε ότι διακριτικά βαθμών μάλλον δεν θα είναι ορατά ή δεν θα φέρονται καθόλου.

Άριστο παράδειγμα οικονομικής απόκτησης ικανού τυφεκίου Ακροβολιστή. Γερμανικό G3A3DMR στο Αφγανιστάν.
Άριστο παράδειγμα οικονομικής απόκτησης ικανού τυφεκίου Ακροβολιστή. Γερμανικό G3A3DMR στο Αφγανιστάν.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι όμως όπως:

*Ηλικία. Ο όγκος του Τουρκικού Στρατού είναι κατά βάση κληρωτοί, οπότε συνήθως νεαρότερης ηλικίας. Συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα είναι και μεγαλύτερου βαθμού. Στοιχεία για την ηλικία μπορεί να είναι πιθανή φαλάκρα, διορθωτικά γυαλιά, μουστάκι, κοιλίτσα, λιγότερο ζωηρή κίνηση κλπ.

*Συμπεριφορά προς τους γύρω τους. Πιθανόν αυταρχική συμπεριφορά, φωνασκίες, κούνημα χεριών και διατακτικές χειρονομίες, επιθετικότητα στις κινήσεις έναντι των άλλων κλπ.

*Συμπεριφορά των υπολοίπων προς αυτούς. Αν και είναι απίθανη η απόδοση χαιρετισμού σε περιβάλλον επιχειρήσεων είναι πιθανή μια έστω και υποτυπώδης στάση προσοχής ενώπιον τους. Επίσης κίνηση των άλλων από και προς αυτούς τροχάδην ή καταφατική κίνηση του κεφαλιού μετά από λήψη οδηγιών ή συχνή επαφή με τον Διαβιβαστή.

*Οπλισμός. Οι Αξιωματικοί του Τουρκικού Στρατού φέρουν συνήθως πιστόλι. Επίσης, πολλές φορές βλέπουμε την χρήση υποπολυβόλου ΜΡ5 από Διμοιρίτες.

*Κιάλια. Είναι συνήθως ενδεικτικό σημάδι επικεφαλής κάποιου τμήματος.

*Θέση μέσα στο τμήμα. Η θέση κάποιου κατά την κίνηση πιθανόν να προδώσει την ιδιότητα του. Για παράδειγμα, ο Περιπολάρχης είναι συνήθως 2ος ή 3ος στη φάλαγγα, ο Ομαδάρχης είναι συνήθως κεντρικά τοποθετημένος στην Ομάδα του ή ο Διμοιρίτης είναι κεντρικά και πίσω από τις Ομάδες του.

Στοιχείο Γάλλων Ε.Σ. στο Μάλι. Διακρίνεται ο χειριστής του 0,50’’ που φέρει παράλληλα και το ατομικό του τυφέκιο και ο παρατηρητής με ένα ΗΚ417 η ημιαυτόματη λειτουργία του οποίου του επιτρέπει να φέρει μόνο αυτό.

-Διαβιβαστές. Προεξέχουσες κεραίες και μικροτηλεφωνικές συσκευές πιθανόν να δηλώνουν την ιδιότητα του καθώς επίσης και σακίδιο στην πλάτη όταν οι υπόλοιποι δεν φέρουν. Επίσης η συχνή επαφή με αυτόν που αναγνωρίσαμε ως επικεφαλής. Εδώ να τονίσουμε ότι πιο σημαντικός στόχος είναι ο ίδιος ο ασύρματος.

-Χειριστές Βαρέων Όπλων. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι λόγων του εμφανώς διαφορετικού οπλισμού(μεγάλο μέγεθος πολυβόλων, σωλήνες όλμων και αντιαρματικών). Επίσης συνήθως κινούνται σε μικρές ομάδες(ο γεμιστής κινείται κοντά στον σκοπευτή) και παρουσιάζουν μικρότερη κινητικότητα λόγω του βάρους του οπλισμού και των πυρομαχικών που κουβαλούν.

-Εκτεθειμένα μέλη πληρωμάτων οχημάτων.

-Ευαίσθητα μέρη σημαντικών υλικών όπως οχημάτων, ελικοπτέρων, οπλικών συστημάτων και κάθε μορφής άλλων υλικών.

Δανοί Ε.Σ. επιτηρούν την περιοχή γύρω από το πλοίο τους κατά τον ελλιμενισμό του στο λιμάνι Λεμεσού

Φυσικά, ο Ελεύθερος Σκοπευτής έλλειψη στόχων προτεραιότητας και εφόσον του το επιτρέπει η αποστολή του προβαίνει σε συστηματική απομείωση του εχθρικού προσωπικού προκαλώντας σύγχυση, φόβο, πανικό και κάθετη πτώση του ηθικού του.

Ευκαιρίες για προσβολή τέτοιων στόχων μπορεί να δοθούν σε όλες τις φάσεις του αγώνα αλλά η εξουδετέρωση στόχων είναι μέρος μόνο της αποστολής του Ελεύθερου Σκοπευτή. Ο περισσότερος χρόνος του πιθανότατα θα αναλίσκεται στην παρατήρηση και στην μετάδοση πληροφοριών. Είναι χαρακτηριστικό το ρητό που λέει ότι το φονικότερο όπλο του Ε.Σ. είναι ο Ασύρματος. Τα στοιχεία Ε.Σ. λόγω της μεγάλης ικανότητας στην παρατήρηση και στην προσοχή στην λεπτομέρεια είναι ιδανικά για την υλοποίηση παρατηρητηρίων τα οποία στην ανάγκη μπορεί να μετατραπούν σε ενεργητικά προσβάλλοντας από τις εξέχουσες θέσεις τους τον κινούμενο εχθρό.

Αν και αναφερθήκαμε κατά κόρον στους Καταδρομείς και το Πεζικό η σκόπευση ακριβείας έχει εφαρμογή και σε άλλα Σώματα και Κλάδους. Για παράδειγμα στοιχεία Ε.Σ. μπορούν να καλύψουν με παρατήρηση και πυρά από δεσπόζουσες θέσει τεράστιες εκτάσεις σε ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο προσβάσεις σε περιοχές Διοικητικής Μερίμνης μπορούν να εξασφαλιστούν από διείσδυση εχθρικών περιπόλων και ατάκτων.

Η απέναντι πλευρά του Αιγαίου

Ο Ελληνικός Στρατός έχει άμεση ανάγκη προμήθειας οπλισμού και λοιπών υλικών Ε.Σ. Η επένδυση σε χρήμα είναι μηδαμινή μπροστά στην αξία του Ε.Σ. ως πολλαπλασιαστής δυνάμεως.

Θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας στους Τούρκους από το CheyTac M200 Intervention Military σε διαμέτρημα 0,408’’. Η απόκτηση του από τις Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις είχε προκαλέσει πάταγο στην Ελλάδα όπου ο ειδικός τύπος το περίγραφε λίγο πολύ ως ένα υπερόπλο ικανό για χειρουργικά πλήγματα στα 2,5 χλμ. Ας δούμε τώρα την πραγματικότητα, μακριά από παράθεση αριθμητικών δεδομένων και μακριά από χολιγουντιανές διαφημίσεις. Η βολή σε εξαιρετικά μεγάλα βεληνεκή όπως πέραν των 2 χλμ είναι περισσότερο θέμα διαχείρισης από τον σκοπευτή των περιβαλλοντικών και μετεωρολογικών δεδομένων παρά θέμα πυρομαχικού. Για να μην παρεξηγηθώ, το 0,408’’ CheyTac είναι ένα εξαιρετικό φυσίγγιο. Πρακτικά βλέποντας το όμως είναι ένα φυσίγγιο που είναι κάτι περισσότερο από ένα 0,338’’ και κάτι λιγότερο από ένα 0,50’’ πετυχαίνοντας να έχει τα συγκριτικά μειονεκτήματα και των δύο και μην καταφέρνοντας να έχει τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Δηλαδή, απαιτεί όπλο του βάρους και του όγκου ενός 0,50’’ χωρίς να έχει την πλειάδα των ειδικών πυρομαχικών του 0,50’’ ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την χρήση ενός όπλου της κατηγορίας του 0,338’’ χάνοντας από την ευελιξία που παρέχει αυτό το διαμέτρημα. Κι όλα αυτά προς τι; Για την επίτευξη βεληνεκούς πέραν των 2 χλμ που ούτως ή άλλως δεν το πετυχαίνει χωρίς την χρήση περιφερειακών συσκευών όπως βαλλιστικών υπολογιστών. Όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες επιτυχίες Ε.Σ. στο Αφγανιστάν τόσο το 0,50’’ όσο και το 0,338’’ είναι καθόλα ικανά για βολές σε τέτοιες εξαιρετικές αποστάσεις διατηρώντας παράλληλα και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα των δύο διαμετρημάτων, την ευκολία χρήσης για το 0,338’’ και την αποτελεσματικότητα κατά σκληρών στόχων για το 0,50’’.

Πέραν του πειράματος των Τούρκων που εκ των πραγμάτων κανένας δεν ακολούθησε (οι Μπορντώ Μπερελί παραμένουν ο μεγαλύτερος χρήστης του 0,408’’ με 25 όπλα σύμφωνα με πληροφορίες) είναι γεγονός ότι ο Τουρκικός Στρατός έχει επενδύσει πολλά στον τομέα Ελεύθερος Σκοπευτής, σε αντίθεση με τους Ελληνικούς Στρατούς. Έκανε μαζική εισαγωγή σε υπηρεσία όπλων Dragunov SVD εξοπλίζοντας τους Σκοπευτές Ακριβείας και τους Ακροβολιστές του ενώ σταδιακά προμηθεύτηκε ικανούς αριθμούς όπλων Ελεύθερου Σκοπευτή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή το εγχώριο JNG-90 σε 7,62Χ51 μπαίνει σε αυξανόμενους αριθμούς σε υπηρεσία ενώ πιο ειδικές μονάδες παραλαμβάνουν Accuracy International AWSM σε 0,338’’ Lapua Magnum. Το επίπεδο εκπαίδευσης και ικανοτήτων τους παραμένει άγνωστο αλλά από τις συμμετοχές Τούρκων στα διάφορα συμμαχικά σχολεία μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι αυτό είναι υψηλό. Οπόταν και το επίπεδο απειλής βρίσκεται σε υψηλό σημείο αλλά η αντίδραση από πλευράς μας είναι ανύπαρκτη δημιουργώντας προϋποθέσεις εκπλήξεων «Ανατολικού Μετώπου».

Από όσα περιγράψαμε παραπάνω φαντάζει ακόμα πιο παράδοξη η αποστροφή των Ελληνικών Στρατών προς τους Ελεύθερους Σκοπευτές. Ειδικά υπό το πρίσμα των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στα δύο ελληνικά κράτη σχετικά φτηνές λύσεις με πολλαπλάσια επιχειρησιακά οφέλη σε σχέση με την επένδυση φαίνονται ακόμα πιο ελκυστικές. Ο Ελεύθερος Σκοπευτής είναι ένας πραγματικός Πολλαπλασιαστής Ισχύος σε κάθε τμήμα, σε κάθε Μονάδα, σε κάθε Στρατό. Ένας Πολλαπλασιαστής Ισχύος που έχει κύριο συντελεστή τον άνθρωπο, την ποιότητα του μοναδικού μαχητή.

Και το Έθνος έχει τεράστια αποθέματα προσωπικού υψηλής ποιότητας από τα οποία μπορεί να αντλήσει εξαιρετικούς μαχητές.

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ε.Φ. Ανακάλυψε η Ε.Φ. τους Ελεύθερους Σκοπευτές;! Ας ελπίσουμε…

Άρθρα του Ευστάθιου Παλαιολόγου

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

21 Απαντήσεις

 1. Με την ευκαιρία και επειδή στο άρθρο αναφέρθηκαν Γερμανικά όπλα ακριβείας, θέλω να ρωτήσω αν υπάρχουν εμπειρίες με το παρακάτω τυφέκιο DSR 1 Rifle της γερμανικής εταιρίας DSR-precision GmbH, και για την γνώμη σας για το συγκεκριμένο όπλο το οποίο προσφέρεται απο την εταιρία σαν όπλο σκοπευτή ακριβείας(Präzisionsschütze), σε διάφορες διαμορφώσεις και διαμετρήματα.

  DSR-precision GmbH
  http://www.dsr-nr-1.com/pages/home/en.php

  http://www.mil-optics.de/images/user/1280824843.jpg

  https://img2.goodfon.com/wallpaper/big/1/8c/dsr-50-sniper-rifle.jpg

 2. Ωραίο τό άρθρο. Ο συνδιασμός του .338 και τού .50 είναι σωστός. Μία κοστολογηση εάν υποθέσουμε ότι ο ΕΣ αποφασίζει νά πάρει ότι αναφερεται στό αρθρο καί να γινουν πραγματικοτητα. Φεριπήν 100 τοις 100 εισήγηση 75 τοις εκατό εισήγηση και 50 τοις εκατό εισήγηση μαζί με ότι χρειαζεται ρουχισμο εκπαιδευση κτλ..Επειτα πόσο χρόνο χρειαζεται για τον πληρη εξοπλισμο από go ahead order and funding …one year two years? Also preferred sources of .338 la pua and .50 specific local manufacturing vendors for all equipment that can be made in Ellas etc…make a real proposal.

  1. Ενα πληρες συστημα/συλλογη ΕΣ στοιχιζει περιπου 40,000€. Χωρις πυρομαχικα.
   Σε αυτα περιλαμβανονται τυφεκιο, διοπτρα ημερας, θερμικο προσαρτημα, αποστασιομετρο κλπ.
   Στην Ευρωπη υπαρχουν εξαιρετικες εταιρειες που προσφερουν ολοκληρωμενα πακετσ οπως η Accuracy Inernational, η Sako, η Steyr και η PGM

   1. Εκανα ενα προχειρο υπολογισμο.
    €1,500 για ενα βελτιωμενο G3 ανα Ομαδα ΠΖ ως DMR (27 ανα Τάγμα)
    €10,000 για ενα ολοκληρωμενο συστημα Ακροβολιστη ανα Διμοιρια συν Παρατηρητες ΕΣ (9+3=12 ανα Τάγμα)
    €40,000 για ενα πληρες συστημα ΕΣ 0,338″ (3 ανα Ταγμα)
    27x€1,500= €40,500
    12x€10,000= €120,000
    3x€40,000= €120,000

    Συνολο ανα Ταγμα ΠΖ περίπου 280,500

    Αν υποθεσουμε 10 Τάγματα ανα ετος και συνολο 30 Τάγματα έχουμε €2,850,000 ανα ετος και συνολικο κοστος €8,550,000.
    Αυτο ειναι ανευ πυρομαχικων. Υπολογιστε €1,3 ανα φυσιγγιο ακριβειας των 7,62×51 και €7 ανα φυσιγγιο ακριβειας των 0,338″
    Θα απαιτηθεί μαλλον ενα επιπλέον ποσο των €3-4,000,000 για βασικους φορτους και εκπαιδευση.
    Συνολο λιγοτερο απο 15 εκατομμύρια σε τρια χρονια.
    Η εκπαίδευση των ΕΣ και Ακροβολιστων ειναι εξαιρετικά φτηνη.
    Το πλεον δυσκολο ειναι να βρεις καταλληλο προσωπικο να εκπαιδευσεις, δεδομενων και των πολυ υψηλων ποσοστων αποτυχιας στην εκπαίδευση

   1. εντάξει πάντως εάν ήμουν επενδυτής και ζητούσα στοιχεία γιά να βοηθήσω νά επενδύσω στήν έστω καί λίγο αναβαθμηση οι αριθμοί δέν αρκούν για τό proposal.

    κατανοώ τόν συναισθηματισμό τού άρθρου αλλά πέραν τών προβλημάτων πρέπει να προωθούνται λύσεις με σωστη κοστολογηση καθε υποσυστηματος απο που θά αγορασθει χρονικο δοκιμές υποσυστηματος και ολικου συστηματος πόσα συστηματα δεκα χιλιαδες πεντε η δύο χρονικό παραλαβης συναρμολογησεως που θα γινει η ενταξει κτλ….οκ προχωράμε…τά αρθρα ειτε έχουν ως στοχο το ευρύ κοινο η την ηγεσια η και τους δύο…σημειωνοντας τα προβληματα αλλα και λύσεις χειροποιαστές. να εισαι καλά

   2. Η πιο χειροπιαστη λυση Θεογνωστε ειναι EDC και FMS. Ο Στρατηγος Μανωλας το προχωρησε σε πολη μεγαλο βαθμο το θεμα
    Τωρα, αν περιμενεις σε ενα αρθρο να σου παρατεθει τεχνοοικονομικη προσφορα, αρθρο του προϋπολογισμού που θα την καλυψει κλπ μαλλον δε θα επρεπε να διαβαζεις εδω αλλα εντος του Συστηματος του ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ…

 3. Μερικά σχόλια για αυτό το σημαντικό άρθρο.

  Ο ΕΣ ξέρει καλή σκόπευση ο παρατηρητής έχει περισσότερο μυαλό και δίνει της διαταγές.
  ,
  Ο ΕΣ στον Ελληνικό Στρατό ασφαλώς και είναι πράγμα υπό διωγμών. Ναι φταίνε και οι ανώτεροι αξιωματικοί που δεν επιβάλουν την αγορά από ιδιώτες ραβδωτών κυνηγητικών βάζοντας στον νόμο ειδικά κριτήρια και όχι να αγοράσει ο καθένας την κάθε σαβούρα που είναι ακατάλληλη για πόλεμο.

  Και οι καταδρομείς το ίδιο πρόβλημα έχουν αφού μειώνετε ο πληθυσμός στα χωριά χάνονται οι ειδικοί με το ένστικτο και την αντοχή.

  Μια υποσημείωση το να ακολουθήσεις τους σκοπευτικούς αγώνες και να γραφτείς σε ένα σκοπευτήριο είναι μια μεγάλη δαπάνη για να αγοράσεις ένα φτηνό BOLT ACTION, ενώ θα μπορούσες να αγοράσεις ένα πιο ακριβό και με μεγαλύτερη διόπτρα αρκεί να ήσουν έτοιμος για πόλεμο.

  Τώρα θα σας βάλω τρεις ερωτήσεις για να καταλάβετε τι σημαίνει να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση πολέμου.

  Έρχεται εναντίον μας ένα άρμα μάχης με τον οδηγό και τον αρχηγό έξω από της θυρίδες όταν φτάνει σε απόσταση βολής ποιόν χτυπάς πρώτον;

  Έρχεται ένα M-113 με τον οδηγό και τον πολυβολητή ακάλυπτους ποιον χτυπάς πρώτον;
  Κανείς δεν είπε πως δεν είναι σωστό να τους χτυπήσεις και τους δυο ταυτόχρονα η ερώτηση όμως είναι τι θα κάνεις αν είσαι μόνος σου.

  Έρχονται εναντίον σου ολόκληρη φάλαγγα με άρματα, τομπ και φορτηγά με τους οδηγούς έξω από της θυρίδες κλπ. ο δρόμος είναι στενός και ορεινός με τον γκρεμό από κάτω.

  Το ερώτημα είναι τι θέση θα διαλέξεις για να χτυπήσεις και γιατί;

 4. nationalprideorg μια καλή παρατήρηση αλλά αφού δεν σου απαντούν οι ειδικοί ας το κάνω εγώ:

  Σε όλες της περιπτώσεις είτε άρμα είναι, είτε τομπ, είτε τομα πάντα χτυπάς τον οδηγό για να ακινητοποιήσης το τεθωρακισμένο.

  Τώρα σε περίπτωση που έρχεται ολόκληρη φάλαγγα χτυπάς τους οδηγούς των αρμάτων, τομπ και φορτηγών αλλά με μια λογική και όχι τους χτυπάς κατά προτεραιότητα, δηλαδή πρώτα τους οδηγούς των αρμάτων.

  Η λογική έχει να κάνει με την θέση χτυπήματος δηλαδή διαλέγεις την θέσει με τέτοιον τρόπο ουτό σώστε χτυπώντας τον οδηγό να μην προλάβει να σταματήσει το τεθωρακισμένο και να πέσει σε γκρεμό.

  Δηλαδή διαλέγεις μια κλειστή στροφή και ρίχνεις με άνεση αφού ο θόρυβος της βολής καλύπτεται από τον θόρυβο της ερπύστριας! Στα άρματα και τα τομπ, τομα δεν έχεις προβλήματα και θα πέσουν στον γκρεμό, στα φορτηγά όμως ίσως ο συνοδηγός καταφέρει να αντιδράσει στρίβοντας το τιμόνι.

 5. Κύριοι καλησπέρα.

  Τη στιγμή που θα διαβαζετε αυτές τις γραμμές, η σύνθεση των Μονάδων θα έχει αλλάξει και το βάρος της εκπαίδευσης των Ε.Σ. έχει περάσει σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να το σηκώνουν στις πλάτες τους γιατί έχουν διαφορετική αποστολή.

  Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση στο ρόλο του Ε.Σ. και ακόμα λιγότερα αποτελέσματα σε περίοδο επιχειρήσεων.

  Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Χαίρομαι που βλέπω ανθρώπους να προσπαθούν για κάτι καλύτερο, αλλά λυπάμαι που δεν μπορείτε να κάνετε κάτι παραπανω.

  Θα συμπληρώσω κάτι τελευταίο σαν Ε.Σ. και θα σας ευχηθώ καλή συνέχεια και συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο άρθρο.

  Η σφαίρα 7,62Χ51 ΝΑΤΟ εχει αρκετές δυνατότητες και καλό θα ήταν να μην απαξιώνεται. Ας αγοράσουν διόπτρες ικανές να αυξήσουν το δραστικό βεληνεκές των G3 και θα είναι ένας ΑΝΕΞΟΔΟΣ και ΑΜΕΣΟΣ πολλαπλασιαστής ισχύος.

  1. Δεν απαξιώνεται η 7,62Χ51
   Απλά σήμερα, και για ημιαυτόματα όπλα υπάρχουν καλύτερες επιλογές.
   Δεν σημαίνει όμως ότι η 7,62 δεν είναι καλή.
   Άλλωστε ο εχθρός του καλύτερου (π.χ. 6,5 Creeidmore) είναι το αρκετά καλό (0,308″/7,62Χ51)

   1. Το τι είναι καλό το γνωρίζουμε όλοι αδερφέ μου. Ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο εαν έχεις χρήμα να το αγοράσεις.
    Αν δεν έχεις χρήμα ψάχνεις την πιο ανέξοδη λύση.
    Δυστηχώς στη φάση αυτή ο εχθρός και του καλού και του καλύτερου δεν βρίσκευαο πρό των πυλών, αλλά εντός των πυλών!
    Όπως απαξιώνεται σ’αυτην την χώρα ο θεσμός της Πατρίδας της Οικογένειας και της Θρησκέιας, απαξιώνεται και το στράτευμα με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Δεν μπορώ να κοιτάξω πολύ μακριά κάτω απο τις συγκεκριμένες συνθήκες και οι απαιτήσεις μου απο αυτούς τους ανθρώπους εχουν πιάσει πάτο. Ας αγοράσουν μια διότρα τουλάχιστον. Εγώ σκοπέυω να αγοράσω αυτην

    https://www.primaryarms.com/primary-arms-slx6-1-6x24mm-sfp-rifle-scope-gen-3-illuminated-acss-5.56-5.45-308-reticle

    μια πολυ απλή και φθηνή λύση, με πολύ καθαρό φακό και εγγύηση εφόρου ζωής! Μια διότρα που λόγω της ειδικότητας μου θα μου επιτρέψει να την χρησιμοποιήσω και σε καταστάσεις CQB εάν χρειαστεί.

    Απλή και φθηνη λύση καθαρα για Ε.Σ. απο την ίδια εταιρια ειναι επίσης αυτη.

    https://www.primaryarms.com/primary-arms-4-14x44mm-riflescope-acss-hud-dmr-308-223-reticle

    Λύσεις υπάρχουν. Πρόθεση δεν υπαρχει…

    Ας αγοράσουν μια διόπτρα τουλάχιστον για να κρατήσουν τους τύπους… Εχουν αποθρασυνθεί τελείως…

 6. @Illegalsaint

  γιατί δε μπαίνεις σε λεπτομέριες?,
  και επίσης η στιγμή αυτή μάλλον κρατάει αρκετές δεκαετίες,εννοείς τι?τη καταργηση των κεν,τι?

  1. Γιατί φίλε μου αναφέρομαι σε άκρως απόρρητα και δεν θέλω να έχω προβλήματα.

   Η αλλαγή στην οποία αναφέρομαι έγινε πέρυσι!!!

   Δεν είνα δύσκολο να μάθεις. Ρώτα εναν φίλο σου στέλεχος στον Ε.Σ. που ασχολείται ελάχιστα να σου πεί ποιές Μονάδες ανέλαβαν τους Ε.Σ. και θα καταλάβεις γιατί το στράτευμα πάει κατα διαόλου.

   Δεν θα μπώ καν στη διαδικασία να αναφερθώ στο πόσο τραγικό ήταν να κλείσουν τα ΚΕΝ και να επιβαρυνθούν Μονάδες πρώτης γραμμής με την εκπαιδεύση των νέων στρατιωτών!!!!!!! Έκπαίσευση η οποία δεν σταματάει πότε, αλλά ξεκινάει απο την αρχή καθε 3 μήνες. Άραγε αυτός ειναι ο ρόλος των μάχημων Μονάδων του Έβρου?

   Μονο κάποιος που θέλει να κάνει ζημία θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο…

   Την καληνύχτα μου και λυπάμαι που δεν μπαίνω σε περισσότερες λεπτομέριες.

 7. Τα Μ-200 σε τουρκική υπηρεσία μάλλον είναι μόνον 11. Παρά την ύπαρξή τους μαζί με τα ASWM, τα «Μπορντώ Μπερέ» δεν σταμάτησαν εκεί, εισάγοντας παράλληλα σε υπηρεσία και τα TAC-50A1, Mk.21 MSR και M-110. Έτσι, κάλυψαν με κορυφαίες επιλογές κάθε πτυχή του τομέα «τυφέκιο ακριβείας».

  1. Μάλλον είναι 25 τα Μ-200.
   Σε κάθε περίπτωση είναι ένα όπλο της κατηγορίας «good to have αλλά όχι απαραίτητο ή και χρήσιμο»
   Αλλά οι Τούρκοι είναι πολύ μπροστά στην Ελέυθερη Σκόπευση και τα παρακλάδια της

 8. Με αφορμή το άρθρο μηπως καποιος τυχαίνει να ξέρει ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποια διαδρομή πρεπει να ακολουθήσει καποιος για να γινει ελεύθερος Σκοπευτής…Είμαι 17 χρονών και αυτή την στιγμη αναζητώ μια ιδανική δουλειά για εμενα και θελω να ξέρω τι πρέπει να κανω για να προσεγγίσω τη συγκεκριμένη

  1. Να μπεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ως στέλεχος ή ΕΠ.ΟΠ./ΟΒΑ, να ενταχθείς στις Ειδικές Δυνάμεις, να περάσεις το Σχολείο Καταδρομών τουλάχιστον και στη συνέχεια να περάσεις και το ΣΒΕΕΣΕΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.