Ελληνικός δορυφόρος με ανοικτό κώδικα…

«Οι νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν διαρκώς στο εξωτερικό», «τα καλύτερα μυαλά του τόπου μας τον εγκαταλείπουν», «κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών βρίσκουν δουλειά μόνο σε καφετέριες»· πικροί τίτλοι που όλοι μας διαβάζουμε τα τελευταία χρόνια σε εφημερίδες και οθόνες τηλεοράσεων. Και μετά: «Ο πρώτος ελληνικής κατασκευής δορυφόρος είναι γεγονός». Προφανώς και η είδηση δεν ακυρώνει την (μαύρη) αλήθεια των παραπάνω, εκφράζει ωστόσο και αυτή μια πραγματικότητα. Ενα αντικείμενο τεχνολογικά εξελιγμένο και κατασκευαστικά άρτιο όσο ένας δορυφόρος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εδώ στη χώρα μας από Ελληνες μηχανικούς, τεχνικούς και προγραμματιστές, και σε λίγο καιρό ξεκινά το ταξίδι του για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Να πιάσουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, το βελγικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Von Karman Institute, που εκτός των άλλων ειδικεύεται και στον τομέα της αεροναυτικής-αεροδιαστημικής, απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατασκευή ενός αριθμού μικροδορυφόρων· αυτοί θα αποτελούσαν μέρος ενός πειράματος με στόχο τη μελέτη της θερμόσφαιρας, του προτελευταίου στρώματος της γήινης ατμόσφαιρας. Μοναδικές παροχές προς τους συμμετέχοντες ήταν ο αισθητήρας που θα χρειαζόταν για τις μετρήσεις του πειράματος και μια «καλύτερη τιμή» για το ταξίδι του δορυφόρου στο Διάστημα.

Ανάμεσα στα ιδρύματα που ανταποκρίθηκαν ήταν και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο αποφάσισε να ακολουθήσει έναν δύσκολο αλλά πολύ πιο ενδιαφέροντα –και οικονομικότερο– δρόμο: αντί να παραγγείλει έτοιμα τα διάφορα υποσυστήματα του δορυφόρου από εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου, ανέλαβε να τον κατασκευάσει εξ ολοκλήρου με τις δικές του δυνάμεις. Ως εδώ καλά, ωστόσο στις αρχές του 2015 και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, το πρότζεκτ ήταν ακόμη βαλτωμένο λόγω των μεγάλων οικονομικών δυσχερειών καθώς και των προβλημάτων στη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων διπλωματικών προγραμμάτων, τα οποία υποτίθεται πως θα συναποτελούσαν την τελική κατασκευή. Και τότε κατέφτασε το… ιππικό.

«Στην ουσία συνεργαστήκαμε προκειμένου να σωθεί το πρότζεκτ. Το Πανεπιστήμιο παρέδωσε το μηχανικό μέρος κι ένα κομμάτι ενός υποσυστήματος του δορυφόρου. Ολη η υπόλοιπη δουλειά, όπως και το επιτυχές πέρασμα των απαραίτητων τεστ, έγινε επί της ουσίας από την ομάδα μας», μας λέει ο κ. Πιέρρος Παπαδέας, πρότζεκτ μάνατζερ του έργου και μέλος της Libre Space Foundation, μη κερδοσκοπικής εταιρείας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη γνώσης και τεχνολογίας σχετικής με το Διάστημα, η οποία και θα διαχέεται δωρεάν στην παγκόσμια κοινότητα. Οι τεχνολογίες «ανοιχτού κώδικα» (opensource) δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια, χιλιάδες επιστήμονες και τεχνικοί ανά τον κόσμο εργάζονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα ή και σε δικούς τους αυτοοργανωμένους χώρους, παράγοντας κάθε λογής τελικά προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια διαθέτουν δωρεάν και απαλλαγμένα από πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο.

Η ίδια αρχή εφαρμόστηκε και στον πρώτο ελληνικό δορυφόρο. Η ομάδα της Libre Space, αποτελούμενη από μηχανικούς, ηλεκτρολόγους-τεχνικούς και προγραμματιστές 27-28 ετών (οι περισσότεροι με θητεία στο Μετσόβιο), όχι μόνο κατασκεύασε το τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα, αλλά έβαλε και ως όρο για τη συνδρομή της τη διάθεση όλων των σχεδίων ελεύθερων για χρήση στον κάθε ενδιαφερόμενο. Και αυτό στον τομέα της αεροδιαστημικής δεν αποτελεί μόνο ελληνική αλλά και παγκόσμια πρώτη. «Ηδη από τα αρχικά βήματα του κλάδου (δεκαετία του ’50) και μέχρι πολύ πρόσφατα, οι τεχνολογίες γύρω από το Διάστημα παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό μυστικές, μιας και σχετίζονταν άμεσα με τον στρατιωτικο-αμυντικό τομέα. Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη της παγκόσμιας κοινότητας του Διαδικτύου, είναι η ελεύθερη διάδοση της γνώσης: πλέον φτιάχνεις κάτι και αυτό δημιουργεί ένα ολόκληρο θετικό οικοσύστημα γύρω του· χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να το πληροφορηθούν σχετικά άμεσα και να προσθέσουν τη δική τους συνδρομή ή παραλλαγή πάνω του. Κάπως έτσι προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη διαστημική και στην Ελλάδα…» μας εξηγεί ο κ. Παπαδέας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο όρος «μη κερδοσκοπικό», εύκολα παρεξηγήσιμος στις μέρες μας, δεν σημαίνει πως το πρότζεκτ δεν έχει και την οικονομική του διάσταση: «Το οικονομικό κέρδος προφανώς και καθορίζει τις εξελίξεις σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Από την άλλη, υπάρχει και η προσωπική εργασία των ανθρώπων, ο ζήλος και η αποφασιστικότητα κάποιων να δουλέψουν πάνω στο αντικείμενο που αγαπούν. Χωρίς αυτά, πολλά από όσα συμβαίνουν σήμερα δεν θα γίνονταν ποτέ. Εμείς πάντως έχουμε πλάνο βιωσιμότητας, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση προέβλεπε και κανονικές αμοιβές για όσους χρειάστηκε να παρατήσουν τις δουλειές τους για να ασχοληθούν με τον δορυφόρο».

Μιας και πιάσαμε τα οικονομικά, έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ένα-δυο πράγματα που η ομάδα της Libre Space κατάφερε να αποδείξει. Αρχικά στο καθαρά πρακτικό κομμάτι των υλικών και της κατασκευής· φάνηκε πως αν διαθέτεις τους κατάλληλους επιστήμονες και τεχνικούς, δεν χρειάζεται να είσαι η… NASA για να φτιάξεις και να προγραμματίσεις ένα δορυφόρο. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο δουλειάς το κόστος μειώνεται δραματικά, καθώς ένα υποσύστημα, για παράδειγμα, που θα αγοραζόταν έτοιμο με 15.000 ευρώ μπορεί να κατασκευαστεί εξαρχής με κόστος υλικών μόνο 350 ευρώ. Οπως μας είπε ο κ. Παπαδέας, το συνολικό κόστος του ελληνικού δορυφόρου, υπολογίζοντας μαζί ανθρώπινες εργατοώρες και τα «ναύλα» της εκτόξευσης, έφτασε τις 150.000 ευρώ, τη στιγμή που ένας αντίστοιχος με έτοιμα κομμάτια ξεπερνά τις 250.000. Και βέβαια ο επόμενος της ίδιας τεχνολογίας θα είναι πολύ φθηνότερος, μιας και το opensource καθεστώς που αναφέραμε παραπάνω θα γλιτώσει τον κατασκευαστή του από μεγάλο μέρος της έρευνας και του πειραματισμού που χρειάστηκε εδώ.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο «UPSat» –έτσι ονομάζεται επισήμως– πέρασε με επιτυχία όλα τα απαραίτητα τεστ (δονήσεων, θερμικού κενού, ηλεκτρομαγνητικά κ.ο.κ.), τα οποία επιβεβαιώνουν πως μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες που επικρατούν στο Διάστημα.

Βέβαια, όπως μας λέει και ο κ. Παπαδέας γελώντας, «αν δεν πάει πάνω να δουλέψει, τίποτα δεν είναι σίγουρο με το Διάστημα». Αυτό το «πάνω» θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου, οπότε ο δορυφόρος θα κατευθυνθεί, με το… διαστημόπλοιο της γραμμής, προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δύο εβδομάδες αργότερα ο Σταθμός θα τον απελευθερώσει για να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Ας είναι καλοτάξιδος!

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τους ανθρώπους της Libre Space μπορούν να βρεθούν στο librespacefoundation.org.

Αιμίλιος Χαρμπής

Πηγή: Έντυπη έκδοση της Καθημερινής

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

28 Απαντήσεις

   1. Ἥδη την δεκαετία του ᾿80 οἱ τότε λαοπρόβλητοι σνόμπαραν την ESA και την συμμετοχή σε αυτήν,όταν μάλιστα μπορούσαν να βρεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για ερευνητικές εργασίες.
    Τώρα έχουμε άλλα να σκεφτούμε,όπως τις άδειες των ιδωτικών καναλιών.

   2. Δεν την σνόμπαραν ακριβώς,
    Απλά σε κάποιο σημείο συνειδητοποίησαν πως δεν υπήρχε περίπτωση η ESA να τους αφήσει να στήσουν φάμπρικα και να δίνουν την γεωγραφική ανταπόδοση όπου γουστάρουν οπότε έπαψαν να ασχολούνται. Η ισχυρή Ελλάδα πλήρωνε δαγκώνοντας αμήχανα τα χείλη την συμμετοχή της στις υποχρεωτικές δραστηριότητες (καμιά δεκαριά εκατομμύρια το έτος πεταμένα – πεταμένα κατ’αυτούς) και για τα προαιρετικά μηδέν.

    Ευτυχώς (κατα μια έννοια) μετά το πάθημα με την esa κατάλαβαν πως τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για τον eso (european southern observatory) και δεν κάναμε ποτέ αίτηση να γίνουμε μέλη.

   3. @ ΑΧΕΡΩΝ
    Αχ, μας πήγες πίσω πολύ, μιλάς για τους λαοπρόβλητους του ’80 ..:)
    Δεν νομίζω πως μπορώ να διαφωνήσω. Τσιπούρα και ξερό ψωμί.

  1. Μπορείς να το φτιάξεις με ελάχιστα χρήματα και χρηματοδότηση εκτός Ελλάδος;

   Γιατί εμένα όλα μου τα σχέδια εκεί κόλλησαν στην χρηματοδότηση που κανένας δεν ενδιαφερόταν εδώ στην Ελλάδα;

   Ούτε πολεμικές βιομηχανίες ούτε υπουργεία ούτε φορείς!

   Είχαν μάλιστα την απαίτηση να βρω εγώ την χρηματοδότηση να τους την πάω για να το σκεφτούν!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Δηλαδή με απλά λόγια τους έλεγα πως οι ΕΕ έχει πρόγραμμα αλλά για να πάρουμε τα χρήματα πρέπει να έχω την στήριξη μιας εταιρίας πίσω μου αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε!

   Παλιά έλεγαν με θράσος όταν τους έλεγα να πάμε να πάρουμε τα κονδύλια του ΝΑΤΟ ότι να πάμε να φάμε τα κονδύλια της συμμαχίας;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

   1. Εδώ στις ΗΠΑ υπαρχει το λεγόμενο SBIR πρόγραμμα(SMALL BUSINESS INNOVATION) όπου μικρες εταιρίες προωθούν τεχνολογία την οποία μετέπειτα σε συνεργασία με μεγαλύτερες εταιρίες βγάζουν σε προγράμματα. Το θεμα είναι να υπάρχουν πελάτες για ενα προϊόν. Στην συγκεκριμενη περίπτωση ο πελάτης είναι το Ελληνικό Δημόσιο άρα και η διαφθορά. Παρά ταύτα ήλθα και ξόδεψα για να φερω τεχνολογία αλλα και δούλεψα να φερω έστω μεσω προγραμματων της ΕΕ…σε συνεργασία με Ιταλικό Πανεπιστήμιο…για R&D etc…θα εφερνα παραρτημα της εταιρίας στην Ελλάδα εφοσον η κατασταστη στην Ελλαδα ηταν αποπνικτική. Ουτως ώστε μεταξυ τριων χωρων ΗΠΑ ΕΛΛΑΣ ΙΤΑΛΙΑ και ΕΕ να υπάρξει πλεον synergy για να προωθηθεί προγραμμα να φέρω δουλειές στην αεροναυπηγικη και αστροναυτικη στην Ελλάδα.. Όμως…αλλαξε η κυβερνηση στην Ιταλία τότε..και..οπως στην Ελλάδα…φτου και απο την αρχη όλα..με κούρασαν…η ηλιθιότητα…

    Τώρα εαν πράγματι έχεις σχέδια σοβαρά και θέλεις να προωθηθούν…η μέθοδος ως εξης. Σύναψη non discosure agreement between two parties (all language in English) όπου after signing the AGREEMENT…there is a formal review and Evaluation of the SPECIFIC TECHNOLOGY ….by a panel of experts….a formal report written of which you get a copy…whether this technology is real or bullshit…(I had people from the ex soviet republics to India promising technologies to me and it turned out to be…rotten potatoes..I think you understand…)…if the technology is ‘real’ then I have to find where to insert it under what larger programs perhaps under the SBIR …there has to be testing and evaluation…math science behind it…it is a long process…it has to be innovative …the attorneys will be involved too.. Itis a long costly process…also an agreement on how much money the inventor wants for the invention…perhaps it would be easier if the invention is outright sold…if a customer is found if the invention is not patented internationally there are risks..and so forth…one time I went to Texas for funding…the billionaire wanted to make more billions not millions….what is the ROI (return on investment) what is the risk and how long before the investment along with profit is recouped…I hope you understand…

   2. Yπάρχει και η μέθοδος του crowd funding μέσω του kickstarter και άλλων παραπλήσιων εφαρμογών.Δεν έχετε τίποτε να χάσετε κάνοντας μια δοκιμή…

 1. σύστημα εκτοξευσεως τουλάχιστον για LEO(Low Earth Orbit)

  @Theognostos
  @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Δεν έχετε ιδέα γιατί πράγμα μιλάτε, έτσι δεν είναι?

  1. @NPO να σκέπτεσαι ορθα πριν γράφεις…δεν με γνωρίζεις οποτε ασε τις εξυπνάδες για αλλού. Ούτε πρόκειται να εξηγώ σε κάθε ψευτομαγκα τι είναι LEO και τι σύστημα είναι εφικτό. Κατά τα υπόλοιπα όταν συναντήσεις υπουργό αμύνης και τα συζητήσεις και καταλάβεις πώς ειναι το παιχνίδι τότε γράψε κατεβατό. Αλλά ως νοήμων μην προσπαθείς να κρίνεις πράγματα που δεν γνωρίζεις και την νοημοσύνη εκείνων που γνωρίζουν πολυ περισσότερα απο εσένα.

   1. @Theognostos

    ΟΚ… Πόσα κιλά ωφέλιμο φορτίο εκτιμάς λοιπόν οτι θα μπορούσε να στέλνει σε LEO αυτό το σύστημα που θα παράγεται (σχεδόν εξ ολοκλήρου?) στην Ελλάδα απο τους Έλληνες μηχανικούς και θα στοιχίσει ελάχιστα?

 2. πριν φτιαξουμε πυραυλους για το διαστημα, ας δουμε πρωτα πως θα αναπτυξουμε την υγιη επιχειρηματικοτητα στην χωρα.

  Ει της ουσιας: νομιζω οτι δεν αξιζει να επενδυθουν λεφτα στην παρουσα φαση για αναπτυξη πυραυλικης τεχνολογιας.
  1) δεν υπαρχει τετοια αναγκη
  2) δεν υπαρχει περιπτωση να παραξουμε κατι ανταγωνιστικο σε σχεση με αυτα που παραγουν εταιρειες που εχουν εμπειρια δεκαετιων. Υπαρχουν τοσοι αλλοι τομεις που μπορουμε να ειμαστε ανταγωνιστικοι.

  1. Για να υπάρξει επιχειρηματικοτης πρεπει να υπαρξει και αυτο που στα οικονομικα ονομαζουμε ‘widgets’…για να πουληθούν…αρα ανάπτυξη τεχνολογίας στην οποια η Ελλάς χωλαίνει. Τι widgets παραγει η Ελλάς; Εδω ισως θα πρεπει να γραφτει ενα άρθρο με ολες της υψηλής τεχνολογιας της Ελλάδος τι παράγουν δυναμικο κτλ. Μικρες μεσαίες και μεγαλες εταιρίες. Κατα αυτον τον τρόπο θα φανεί σε ποιούς αλλους τομείς η Ελλάς μπορεί να ανταγωνιστεί η να συναγωνιστεί. Γνωριζω οτι η Ελλάς δεν έχει κανει σωστή χρήση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων…εχουν χαθει πολλα εκατομμύρια.

   Παρα ταύτα υπαρχουν μέθοδοι για συνεργασία με μεγαλύτερες εταιρίες εξωτερικού η κράτη εφοσον υπάρξει η πολιτικη βούληση. Η ανταγωνιστικότητα έρχεται με εκεινο που ονομάζουμε ‘think out of the box’ με R&D APPLIED και οχι αερολογίες….τα προγράμματα πρεπει να είναι μακροπρόθεσμα με βραχυπρόθεσμα αποτελεσματα τα οποια μπορουν να χρησιμοποιηθούν εις άλλους τομείς. (Tree structure strong multiple roots reproducing many branches).

   Οτι τεχνολογία αναπτυχθεί ει δυνατον θα πρεπει να ειναι τουλάχιστον διπλης η τριπλής χρήσεως (dual use technologies etc).
   Εαν δεν υπαρχει αναγκη ας τα αγοραζουν όλα απο το εξωτερικό να φεύγει χρημα και πνευματικό ανθρωπινον δυναμικον. Δεν υπάρχουν think tank να βοηθουν τις εκαστοτε κυβερνήσεις στην Ελλάδα οπου ολα αλλάζουν μόλις εκλεγεί νεα κυβέρνηση.

   Η εκάστοτε υψηλή τεχνολογία παραγει πλήθος παραπλευρων τεχνολογιών. Παράπλευρες τεχνολογίες για πυραυλικα συστήματα νομιζω είναι εύκολο να σκεφτεί ενας άνθρωπος. Με την σμίκρυνση και παράλληλη αύξηση των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών δηλαδη των δορυφόρων ανοίγουν πρωτοποριακές ευκαιρίες. Δεν χρειάζονται τεράστια συστήματα απλα η δυνατότης μικρών δορυφόρων να δημιουργούν συστήματα και να ενεργούν ως οι μεγαλύτεροι δορυφόροι. Booster technologies can be used for an indigenous cruise missile system. Νομιζω εξήγησα αρκετά. Στην Ελλάδα λέγαμε ‘Ποτε δεν ειναι αργά’ όμως μηπως κάποτε θα είναι;

 3. Theognostos θα αποφύγω τους ξενικούς όρους.

  Το πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρετε κανείς!!!!!!!!

  Δεν ξέρω καλά αγγλικά εκεί υστερώ αλλιώς δεν θα ήμουν ακόμα εδώ στην Ελλάδα.

  Αν δεν βγάλεις τεχνολογία δεν επιβιώνεις σαν κράτος.

  Υποστηρίζω πως με το διαφορετικό μπορείς να βγάλεις καινοτόμα προιόντα!

  Δηλαδή όχι τα ίδια με αυτά που υπάρχουν.

  Για αυτό λέω για το F-35 και τα προβλήματά του από το 2008 και τα λάθη που έκανε η εταιρία.

  Λύσεις υπάρχουν σε πολλά πράγματα όπως υπάρχουν οπλικά συστήματα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις πχ: ένας εκτοξευτής βοβμίδων με δυνατότητα ΑΤ. ΑΑ κλπ!

   1. Κύριε Κώστα Χ δεν μετράνε οι σπουδές όπως ξέρεις.

    Ο Ιάπωνας που έχει της περισσότερες πατέντες τι έχει σπουδάσει;

    Μελέτες κάνω για τα πάντα όπως ξέρεις γιατί σε πειράζει όμως δεν το έχω καταλάβει;

    Να μου πεις να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να πάμε μπροστά να γίνει κάτι σε αυτόν τον τόπο!

    Αυτό πρέπει να κάνουμε να αγωνιστούμε και όχι να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να λέμε πάντα ότι φταίνε οι άλλοι οι τεμπέληδες!

 4. npo
  Να σου στείλω την μελέτη μου για διαστημικούς κινητήρες που λειτουργούν με διοξείδιο του άνθρακα, την μελέτη μου για ένα σύστημα εκτόξευσης με αυλωθητές και πυραυλοκινητήρες, την μελέτη για διπλούς κινητήρες λειτουργίας με υγρά καύσιμα και διοξείδιο του άνθρακα, την μελέτη για βελτιωμένους αυλωθητές για μεγαλύτερες ταχύτητες, την μελέτη για ηλεκτρικούς κινητήρες με ότι θες μέσα να λειτουργούν , πρόωση με λέιζερ κλπ για να μην συνεχίσω να γράφω.

 5. @μικρός ήρωας
  Δεν με λένε Κώστα.
  Από την στιγμή που δεν έχεις σπουδάσει αεροναυπηγός, ναυπηγός, μηχανικός, βλητική κ.α δεν υπάρχει λόγος να σε χρηματοδοτήσει κάποιος για να κάνεις το κέφι σου.

 6. Famas δεν έχω αυτές τι ικανότητες.

  Χ δεν είπα πως σε λένε Κώστα ένα κόμμα ξέχασα, στην απάντηση που μου έδωσες κάνεις ένα μεγάλο λάθος.
  Δεν είπα να με χρηματοδοτήσει κάποιος αλλά να δεχτεί να εξετάσει της ιδέες μου αν είναι σωστές ή όχι;
  Στην Ελλάδα όπως ξέρεις ούτε αυτό κάνουν εκτός από το να απορρίπτουν τα πάντα για να τα αγοράσουν από το εξωτερικό και να πάρουν τις μίζες.

  npo για το οικονομικό μέρος είναι συνάρτηση του φορτιού του πυραύλου ανάλογα με το ύψος τοποθέτησης του φορτίου. Αναφέρθηκα όμως σε πρώτο όροφο πυραύλου επαναχρησιμοποιούμενο με αυλωθητές και πυραύλους.
  Για το κόστος δες κόστος στην Αμερική τι έδινε η ΝΑΣΑ και τι δίνουν οι άλλοι το 1/10!!

  Πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε για την καταστροφή της πολεμικής μας βιομηχανίας πιάνοντας ένα θέμα κάθε φορά ένα οπλικό σύστημα και να δούμε τι έγινε από τους από πάνω.

  1. “Δεν είπα να με χρηματοδοτήσει κάποιος αλλά να δεχτεί να εξετάσει της ιδέες μου αν είναι σωστές ή όχι;”

   εαν οι ιδεες σου εχουν αξια τοτε
   1) θα επρεπε να τις εχεις ηδη πατενταρει. Εαν δεν το εχεις κανει, τοτε ουτε εσυ πιστευεις οτι εχουν αξια.
   2) θα μπορουσες να τις εχεις δημοσιευσει σε peer-reviewed επιστημονικα περιοδικα. Εαν δεν το εχεις κανει, τοτε ουτε εσυ πιστευεις οτι εχουν αξια. Εαν το εχεις επιχειρησει και δεν εχουν γινει δεκτες, τοτε λυπαμαι που το λεω αλλα απλως δεν εχουν αξια.

   Για να μην παρεξηγηθω, μου αρεσει που ασχολεισαι με επιστημονικα θεματα και που “την ψαχνεις”. Αυτο που δε μου αρεσει ειναι που πιστευεις απολυτα οτι εχεις τις λυσεις. Ακομα και επιστημονες που εχουν ολη τη γνωση και τα χρηματα να ξεκινησουν ενα project δεν μιλανε ετσι απολυτα.

  2. Kαλά !! Μας δουλεύεις ή δεν ξέρεις τι γράφεις ??
   Κώστα Χ με είπες. Δες πιο πάνω τι έγραψες. Δηλαδή που ξέχασες να βάλεις ένα κόμμα ?? Και τι άραγε θα άλλαζε αυτό στο Κώστα Χ ??
   Έγραψες επάνω 2 φορές πως τα σχέδια σου κόλλησαν στην χρηματοδότηση. Τώρα γράφεις ότι δεν είπες να σε χρηματοδοτήσει κάποιος και πως θέλεις να εξετάσουν τα σχέδια σου (ή τις ιδέες σου..) και να σου πουν αν είναι σωστά ?? Μα καλά !! Κοτζάμ σχεδιαστής και δεν ξέρεις αν είναι σωστά αυτά που σχεδιάζεις ?? Μα τι σόι σχεδιαστής είσαι ?? Γιαλατζί ??
   Καλά εντάξει. Περίμενε 5-6 χιλιάδες χρόνια και θα σου δοθεί μια ευκαιρία….

   Τελικά έχεις τελειώσει ένα σχολείο και πιστεύω άντε να έχεις πάει σε μια τεχνική σχολή.

 7. Κατα τη γνωμη μου η ESA λαμβανει αποφασεις με πρωτο κριτηριο τα γερμανικα συμφεροντα. Οι υπολοιπες χωρες μπορει να μην συνεισφερουν αντιστοιχα ποσα με τη ΓΕρμανια αλλα δεν νομιζω οτι κερδιζουν κατι αντιστοιχο των ποσων που ξοδευουν. Εχω μια μικρη προσωπικη εμπειρια με την ESA. Ελπιζω οι προσωπικες μου εντυπωσεις να αφορουσαν ενα φαινομενο περιορισμενο τοπικα και χρονικα αλλα δεν το πιστευω.
  Ειναι κατι αντιστοιχο με την Ευρωπαικη Ενωση εν γενει: Τα τελευταια χρονια εξυπηρετει μια χαρα τα συμφεροντα τη Γερμανιας (μια χαρα τα ειπε ο Τραμπ) και της γραφειοκρατιας των Βρυξελλων, αποτελωντας μια εκφυλισμενη κατασταση του αρχικου οραματος.
  Εαν δεν υπαρξει καποια αναγεννηση θα συνεχισει να παρακμαζει.
  Υπ’οψιν ημουν εφηβος ευρωβουλευτης και παραμενω λατρης της ιδεας της ευρωπαικης ενοποιησης. Αλλα δουλος των Γερμανων και των εγχωριων αντιπροσωπων δεν γινομαι.

  1. @ Κώστα
   Στην ESA μαλιοτραβιόνται οι Γάλλοι με τους Γερμανούς ουκ ολίγες φόρες. Τελευταία συνήθως κερδίζουν οι Γερμανοί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να επωφεληθείς. Απλά κάποιοι ωφελούνται περισσότερο, κάποιοι λιγότερο και κάποιοι αν είναι καφενεία χάνουν κι όλας.

   Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενοποίηση κι εγω είμαι λάτρης των παραμυθιών 🙂

 8. @ ‘ευφυείς’ ….η ειρωνεία και η ψευτομαγκια πανε παρέα…ειστε άξιοι της μοίρας σας. Δεν προκειται να κατέβω στο επιπεδο σας είστε άξιοι της τύχης που έχετε επιλέξει.

  @Μικρός Ήρωας καλά κάνεις και μόνος ενδιαφέρεσαι και μελετάς. Αυτο ομως δεν αρκεί. Ιδεες υπάρχουν αλλά και εκατομμύρια πατέντες ουσιαστικά άχρηστες. Εχω ερευνησει αρκετές πατέντες ατόμων..αλλα δυστυχώς οι περισσότερες ήταν απλα ιδέες χωρίς υπόβαθρο. Χρειάζεσαι αυτο που λεμε ‘reduced to practice’ μαζί με τα μαθηματικά έρευνα κτλ…να δείξεις οτι η πατέντα δουλεύει τουλάχιστον ως ιδέα. Μετέπειτα τα υπόλοιπα. Αρα επικεντρώσου σε κάτι πρωτοποριακό αλλά ‘απλό’ κανε τα σχεδια κτλ, κανε τεστ φερε μαζί και αλλα ατομα με συμφωνία απο οικονομολο, δικηγόρο, πρότζεκτ μάνατζερ, μάρκετινγκ και τεχνικούς και προωθησε το σύστημα. Εαν χρειαστεί πήγαινε σε πανεπιστήμιο να κανείς τα τεστ με μαθητές και καθηγητές ουτως ώστε να υπάρξουν και publications.
  Δεν χρειάζεται να στέλνεις σχέδια εδω και εκεί άσκοπα. Για παράδειγμα μια μικρη εταιρεία δούλεψε και έβγαλε μηχανή opposing pistons engine, την οποία τελικά έκαναν τεστ. Ενα αυτοκίνητο ηταν η κλασικη κορβέτα ενα άλλο με την καινουργια τεστ μηχανή. Απο την πλευρα μας κάναμε ανάλυση για την μικρη εταιρία κτλ… Τελικα η μηχανη απέδωσε πολυ καλά την αγορασε η GM….Η μικρη εταιρία απορροφήθηκε απο άλλη…οι principals..πήραν καλο πακέτο και ανοιξαν αλλη εταιρία..
  Εαν αυτό ειναι δύσκολο γραψε software code και αξιοποιησε. Χρειάζεσαι μόνο το PC και το language που θα χρησιμοποιήσεις.

  Ελπιζω αυτά να σε βοηθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.