Ενίσχυση Πολεμικού Ναυτικού με δύο γαλλικές φρεγάτες “FREMM”

Δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Languedoc και η Aquitaine) θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού. Σε επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται. Και αποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο. Πέρα από την ουσιαστική «ανάσα» που δίνει με αυτόν τον τρόπο στο Π.Ν. η Γαλλία, πρόκειται για ένα ουσιαστικό και ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην πολιτική κοινής άμυνας στην Ευρώπη, γνωστοποιώντας ότι στην τελευταία επικοινωνία του με τον Αλ. Τσίπρα τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα σταθεί «δίπλα στην Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επί του πρακτικού σκέλους της συμφωνίας Αθηνών και Παρισιού, οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία leasing και αμέσως πληρώματα του Π.Ν. θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ώς το τέλος του θέρους να είναι απολύτως μάχιμα. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Π.Ν., όχι «γυμνές» αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων. Η απόφαση αυτή για leasing ελήφθη από τους Γάλλους ως αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης του Π.Ν. να διατηρήσει τη δυνατότητα παρέμβασής του στο Αιγαίο, κυρίως όμως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM (δηλαδή το 2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου [email protected], που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας. Παρότι οι συζητήσεις για την αγορά των νέων [email protected] έχουν ξεκινήσει (όπως αποκάλυψε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο η εφημερίδα «Καθημερινή») πριν από περίπου τέσσερις μήνες, η τελική συμφωνία φαίνεται να είναι αρκετά κοντά. Μάλιστα, το leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM, ουσιαστικά, λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τη συμφωνία. Πέρα από τις δύο φρεγάτες, η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες οι οποίες θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι Γάλλοι ουσιαστικά δεσμεύονται ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια μιας γενικότερης ευρωπαϊκής στήριξης της Ελλάδας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, επτά κατά και 18 αποχές) ενέκρινε ψήφισμα που περιγράφει τη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους ως «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου». Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, αναφερόμενος στην πρόσφατη συντριβή του Μιράζ που οδήγησε στον θάνατο του Γ. Μπαλταδώρου, αναφέρθηκε σε ακήρυχτο πόλεμο από το 1974. Οι πιλότοι, είπε, εμπλέκονται σε αναχαιτίσεις που είναι «ενέργειες οι οποίες συναντιούνται μόνο σε πόλεμο ή τουλάχιστον έχουν συνθήκες πολέμου». Χθες, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Αμυνας Φ. Κουβέλης αναδιπλώθηκε από την πρόσφατη τοποθέτησή του για το περιστατικό της Ρω, λέγοντας ότι δεν υπήρξε υπερπτήση από τουρκικό ελικόπτερο.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η Καθημερινή”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

35 Απαντήσεις

 1. Αν και έχω ξαναπεί ότι δεν θεωρώ την ενοικίαση ως την καλύτερη λύση, θα εκτοξεύσουν τις δυνατότητες του ΠΝ. Επίσης θα πρέπει να επισημάνω ότι τα πλοία είναι εκτοπίσματος 6000 τόνων και δεν πρέπει να λέγονται φρεγάτες αλλά μάλλον αντιτορπιλικά! Για αυτό έχουν στο γαλλικό ΠΝ τον χαρακτηρισμό «D».
  Εύχομαι να είναι καλοτάξιδα και τυχερά.

  1. Εκπληκτικά σκάφη και στην έκδοση με το ραντάρ Heracles ER απολύτως συμβατά με τις ανάγκες του ΠΝ. Έχω γράψει σε άλλα Forum ότι η Ελλάδα σχεδιάζει με τους Γάλλους να αγοράσει τελικά τις 2 (μέσης λύσης) FREMM και να ενταχθεί με 4 συνολικά μονάδες στο φιλόδοξο πρόγραμμα FTI που εφοδιάζεται με το καταπληκτικό SEAFIRE 500 και το μοναδικό για το προτοποριακό data fusion glass CDC. Να τονίσω πως τα γαλλικά σκάφη εντός μιας 3ετίας θα μπορούν να εξοπλισθούν με τετραπλά κάνιστρα CAMM-ER. Χρήσιμη προσθήκη από μέρους μας 2 RAM σε έκαστο σκάφος. Μιλάμε για κοσμογονία. Ξυδάκι σε όσους ορέγονται τριτοκοσμικές LCS που όταν δε ναυλοχούν από βλάβες απλώς δε λειτουργεί κανένα απολύτως ηλεκτρονικό μέρος επάνω τους.

 2. Ή όλη περίπτωση/συμφωνία θυμίζει έντονα έναν αναγκαστικό γάμο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μια σταθερή βάση για ένα αρμονικό μέλλον(για να το πω ευγενικά).
  Οι αναφορές στο eA σχετικά με τον εξοπλισμό των υποψηφίων πλοίων για την Ελλάδα, μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι(ειδικά η έλλειψη των Aster 30, παρόλο που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, είναι για μονάδες επιφάνειας που προβλέπονται για ενίσχυση της ελληνικής ναυτικής παρουσίας στην Αν. Μεσόγειος, ένα μεγάλο μειονέκτημα απέναντι στην τουρκική αεροπορική απειλή σε εκείνη την περιοχή).

  Ο εξοπλισμός με πυραύλους Scalp Naval για τα πλοία που θα μισθώσει η Ελλάδα, ανήκει μάλλον στην σφαίρα φαντασίας, και η υποστήριξη των υπαρχόντων ελικοπτέρων ναυτικού αγώνα που υπηρετούν σήμερα στο ΠΝ φαίνεται επίσης προβληματική, εφόσον οι συγκεκριμένες μονάδες είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των NFH90/EH101, που δεν έχει η Ελλάδα.

  Άλλο ένα σημείο είναι τα CIWS, επειδή σήμερα αν δεν έχεις αυτοματοποιημένα/αυτόνομα σύστηματα(που είναι εγκατεστημένα στις παλαιότερες μονάδες του ΠΝ) δεν έχεις και πραγματική αποτροπή απέναντι στις σημερινές απειλές.

  http://e-amyna.com/συμφωνία-ελλάδας-γαλλίας-για-χρονομί/

  Επίσης προβληματική μου φαίνεται η παρακάτω αναφορά/είδηση(επειδή είχα την εντύπωση, ότι το ΠΝ έχει εκφράσει ανάγκες για πολεμικά πλοία και όχι για περιπολικά σκάφη στο είδος των Legend-class cutter/National Security Cutter/NSC).

  «Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM (δηλαδή το 2023), η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου [email protected], που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας.»

  Ελπίζω αυτή η συνεργασία να επεκταθεί στο θέμα των Mirage 2000 όπου υπάρχουν ανάγκες εκσυγχρονισμού/αναβάθμισης(έστω και μικρή), για να έχουμε έστω μια μικρή «αποτροπή».

  1. «το ΠΝ έχει εκφράσει ανάγκες για πολεμικά πλοία και όχι για περιπολικά σκάφη στο είδος των Legend-class cutter/National Security Cutter/NSC).»
   Έγραψες,πάλι.
   Αλλά και τα NSC/Legend είναι σκαφάρες,σάν μικρά Arleigh Burke μοιάζουν.

  2. Τα πλοία για την δουλειά και τον χρόνο που τα θέλουμε μια χαρά είναι και με aster-30 φορτωμένα θα είναι. 16 Aster-15 και 16 aster 30, δεν το λές και λίγο αλλά δεν λες οτι θα αλλάξει και άρδην τις ισορροπίες. Ένα ram πάνω απο το υπόστεγο μπορεί νομίζω εύκολα να μπεί και η ζεύξη του ελικοπτέρου με το setis δεν φαντάζει και ανυπέρβλητο εμπόδιο.

   Για τα Mirage 2000, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μας δώσουν αυτά που έχουν αποθηκευμένα

 3. Επι ευκαιρίας της αναφερόμενης έλλειψης αντιπυραυλικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς. Θα θυμίσω οτι οι εποχές αλλάζουν, το κύριο πυροβόλο των Fremm είναι σχεδιασμένο να βάλλει και κατευθυνόμενα πυρομαχικά υψηλής θραυματοποίησης. Εκδόσεις τους φέρουν IR αισθητήρες, βέβαια είναι σχεδιαμένες για ναυτικούς στόχους, αλλά πηγές θερμότητας είναι και τα ιπτάμενα μέσα πχ πύραυλοι.
  Ακολουθούν δύο βίντεο, το πρώτο παρούσιάζει και το αυτόματο σύστημα επιλογής πυρός των Fremm. https://www.youtube.com/watch?v=RYWCGsmbiXM Το δεύτερο εξηγεί περίπου την φιλοσοφία λειτουργίας https://www.youtube.com/watch?v=dettu4Noezs . Υπάρχουν φυσικά και άλλες επιλογές όπως το παρακάτω Ιταλικό Dart.
  https://www.youtube.com/watch?v=0kxQCqKlvGM. Το ΠΝ αναμένεται να ζήσει μια πραγματική αναδιοργάνωση στις ικανοτητές του.

  1. Να προσθέσω οτι η leonardo έχει παρουσιάσει το πυροβόλο των 76 mm σε έκδοση χωρίς deck penetration,ιδανικό για τα συγκεκριμένα πλοία.

   1. @Kostas
    Δυστυχώς δεν γνωρίζω τα πρωτόκολλα επικοινωνίας του Dart, αλλά να θυμίσω οτι Fremm έχει και η Ιταλία, μάλιστα με παρόμοιο σύστημα αυτόματης διανομής πυρομαχικών. Εαν δεν κάνω λάθος τα Volcano είναι εξελιγμένη έκδοση με μεγαλύτερη εμβέλεια από το Dart. Ολα έχουν σχεδιαστεί πάνω στο κύριο πυροβόλο των Fremm και των μεγαλύτερων Horizon. Υπάρχει η παρακάτω αναφορά https://en.wikipedia.org/wiki/OTO_Melara_76_mm#DART. Τα Dart λέγεται οτι μπορούν να εμπλέξουν στόχους στα 8Km , τα Volcano σε κάποιες εκδόσεις ξεπερνούν τα 40 Km. Δεν έχω βρεί αναφορές για την αποτελεσματικοτητά τους αλλά ούτε το Ιταλικό ναυτικό δεν έχει αντιπυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς. Ακόμη και στο αεροπλανοφόρο του το Καβούρ, βασίζεται σε δύο oto melara 76. Άρα μάλλον είναι αποτελεσματικά και σε μεγαλυτερες ακτίνες από τα Φάλανξ !

   2. To volcano προορίζεται για στόχους ξηράς και επιφάνειας, το Dart όμως προορίζεται για ΑΑ χρήση και από όσο γνωρίζω απαιτεί καθοδήγηση από ραντάρ ελέγχου πυρός εγκατεστημένου επι του πυροβόλου. Δεν γνωρίζω εάν αυτό μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων στις φρεμ αλλά είναι ενδιαφέρουσα η σκέψη σου.

 4. @ΑΧΕΡΩΝ

  Πραγματικά εξαιρετικά πλοία με ισχυρό οπλισμό/εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει μέχρι και CIWS όπως και σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου(για πλοία ακτοφυλακής εντυπωσιακό πράγμα). Με μια αντικατάσταση του πυροβόλου με ένα μεγαλύτερο διαμέτρημα(που θα έχουν προβλέψει στο σχέδιο αυτών των πλοίων), γίνονται υπολογίσιμες μονάδες υποστήριξης για το πολεμικό ναυτικό, όχι μόνο στις ακτές, αλλά ακόμα και σε ανοιχτό πέλαγος. Μια Ελλάδα σαν ναυτικό κράτος με ιστορία χιλιάδων χρόνων, αρκείται σε ένα στην ουσία άοπλο σκάφος «Γαύδος» που θυμίζει περισσότερο πλοίο περισυλλογής παράνομων, παρά για μέσο φύλαξης/αποτροπής θαλάσσιων συνόρων. Αυτά έχεις όταν περιμένεις χρηματοδότηση απο ΕΕ(η οποία προφανώς έχει πρόβλημα με οπλισμένα πλοία για να μη στενοχωρηθούν οι γείτονες).

  &h=600&w=1200&zc=1&q=80

  http://www.americanmilitaryforum.com/forums/attachments/ship_cgc_nsc_bertholf_machinery_trials_rear_lg-jpg.516/

  @darede

  Η παραχώρηση των Aster 30 μένει να επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής αυτό δεν συνέβει ούτε για τα πλοία(αλλά το αντίθετο μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική πλευρά επίσημα).

  Σχετικά με την ευκολία εγκατάστασης CIWS, δεν γνωρίζω πόσο εύκολο είναι στην πρακτική εφαρμογή, αλλά στο θεωριτικό μέρος της υπόθεσης νομίζω ότι οι Γάλλοι δεν θα είναι και ενθουσιασμένοι με την ιδέα, εφόσον θέλουν να προωθήσουν γαλλικά συστήματα. Επομένως θα έχουν ενστάσεις στο θέμα μιας εγκατάστασης RAM/Phalanx/SeaRAM σε πλοία που θέλουν να ενοικιάσουν(αλλά και γενικά έχω την εντύπωση ότι είναι αντίθετοι στα ξένα συστήματα).

  Επίσης ένα σημείο είναι και το πυροβόλο των 76mm (αν παρατήρησα σωστά), που για ένα πλοίο στο μέγεθος αντιτορπιλικού είναι ολίγων μικρό(νομίζω για εφαρμογές Land attack π.χ. με πυρομαχικό Volcano αυξημένης εμβέλειας/υψηλής ακρίβειας, θα ήταν προτιμότερο ένα μεγαλύτερο). Όπως λένε «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν αρκετά σημεία που απαιτούν ρυθμίσεις στα πλοία μέχρι να έρθουν στα μέτρα όπου θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα αισθητό πλεονέκτημα στο ΠΝ απέναντι στην αντίπαλη πλευρά, και σε μια περιοχή(εφόσον αναφέρθηκε αποστολή στην Α. Μεσόγειος) στην οποία οι γείτονες παίζουν ουσιαστικά στην έδρα τους με συνέπεια να έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε αρκετά σημεία. Η μεγάλη απόσταση είναι ένα θέμα που επιρεάζει αρνητικά τον ανεφοδιασμό, και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται, επειδή η απειλή δεν προέρχεται μόνο απο μερικά ναυτικά σκάφη, αλλά και απο μερικές μοίρες μαχητικών που φέρουν όπλα μακράς εμβέλειας τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν εκτός ακτίνας δράσης των Aster αλλά και του ραντάρ που θα φέρουν οι γαλλικές φρεγάτες. Για παράδειγμα τους Slam ER με εμβέλεια 135 ναυτικών μιλίων, οι οποίοι εκτοξεύονται απο αεροσκάφη, με προηγμένα συστήματα στόχευσης που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις σκέψεις σχετικά με την ικανότητα επιβίωσης των πλοίων σε εκείνη την περιοχή(αλλά όχι μόνο εκεί).

  Σχετικά με τα Mirage δεν πιστεύω ότι θα μας παραχωρήσουν τσάμπα αεροσκάφη τα οποία έχουν ακόμα ζήτηση στην αγορά, όπως έδειξε το παράδειγμα με τα F-1 για τις ΗΠΑ που θα εκσυγχρονιστούν απο μια νοτιοαφρικανική εταιρία).

  Αυτά με τις παραχωρήσεις απο δεξιά και αριστερά, νομίζω ότι έχουν παραγίνει στην κοινή γνώμη στην Ελλάδα, αλλά δεν προσφέρουν πάντα λύση στα προβλήματα που είναι σπιτικά, επειδή τα δημιουργούμε στην Ελλάδα όταν αφήνουμε τα υπάρχοντα συστήματα όπως τα παραλαμβάνουμε, χωρίς τακτικές αναβαθμίσεις/εκσυγχρονισμούς μέχρι που φτάνουν σε σημείο να φαντάζουν απο άλλο αιώνα.

  Αν συνειδητοποιήσουν μια μέρα στην Ελλάδα, ότι η συντήρηση δεν είναι μόνο «αλλαγή λαδιών και φίλτρου», θα λυθεί και το πρόβλημα με την συχνή αναζήτηση/ανάγκη για παραχώρηση υλικού αποσυρθέντων συστημάτων απο άλλες (συνήθως νατοϊκές) χώρες.

  Features
  SLAM-ER addresses the Navy’s requirements for a precision-guided Standoff Outside of Area Defense (SOAD) weapon. SLAM-ER provides an effective, long range, precision strike option for both pre-planned and Target of Opportunity attack missions against land and maneuvering ship targets.

  Guidance System: Ring Laser Gyro Inertial Navigation System (INS) with multi-channel GPS; infrared seeker for terminal guidance with Man-in-the-Loop control data link from the controlling aircraft. Upgraded missiles incorporate Automatic Target Acquisition (ATA).

  http://www.navy.mil/navydata/fact_display.asp?cid=2200&tid=1100&ct=2

  1. Μην το ψάχνεις-ετε περαιτέρω.
   Αφού πληρώνουμε λάθη του ΠΝ στο όχι μακρινό παρελθόν τα οποία διόρθωσε την προηγούμενη δεκαετία με την συμμετοχή στο πρόγραμμα για FREMM customize ας πούμε και αργότερα με τις ALS, μας βρήκε η “κρίση” και κράτει όλα.Όχι πως δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη τις FREMM customize αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας..κάτι ο κουρασμένος και άχρηστος βούδας, κάτι μουστακαλήδες κουτσαβάκια υπ.αμ., κάτι από εδώ κάτι από εκεί…

   Πρόκειται για άμεση ενίσχυση του ΠΝ δίχως να βάλουμε χρήματα που άλλως θα πηγαίνανε σε επιδόματα και προεκλογικές παροχές πριν το Σεπτέμβρη.Ελπίζω να φτάσουν και για την ενίσχυση και ανανέωση των Exocet και μετάβαση σε blk3 αλλά και για Mica.

   Και εγώ θα προτιμούσα ενίσχυση και ομογενοποίηση του στόλου των Μ-2000 αλλά θέλει χρόνια..

 5. Συνήθως όταν γίνονται συμφωνίες λισινγκ..

  Εφόσον το σύστημα δεν ανήκει σε αυτον που το νοικιάζει..ο ενοικιαστής δεν εχει δικαιώματα αλλαγής πανω στο σύστημα δηλαδή improvements κατα το δοκούν μονον εαν εκ των προτέρων υπάρχει αυτο στην συμφωνία.
  Αρα εαν δεν το κανονισουν εκ των προτερων ..

  Ο ενοικιαστής πληρώνει το ενοικιο και την ασφάλεια εαν γινει κάτι….επειτα στο τελος του λισινγκ υπάρχει περίπτωση αγοράς τιυ συστήματος σε προκαθορισμενη προδιαγραφή..αυτο σιγουρα θα πρεπει να ειναι μεσα ειδάλλως…

  Το σίγουρο ειναι εαν και εφοσον γινει η συμφωνία οτι πλοια αυτού του μεγέθους εκτοπισματος μπορουν να αναβαθμιστούν με επιπλεον οπλισμό οπως επιπλεον εξοσετ (μου φαινεται αστείο να εχουν τον ιδιο αριθμο ως μια πυραυλακατος) αστερ 30 ραντάρ κτλ….Έπειτα εαν ελθουν και με σκαλπ ναβαλ η Ελλάς θα αποκτήσει για πρώτη φορα την δυνατοτητα στρατηγικου πληγματος μεσω του ναυτικού. Αυτο αλλάζει δεδομένα. Η Ελλάς πρεπει να προχωρησει επιτελους στο τρίπτυχο οπου καθε σώμα στρατός αεροπορία ναυτικό εχουν αυτη την δυνατότητα.

 6. Λοιπόν συνήθης πρακτική είναι οι φρεγάτες να έχουν 8 SSM, βέβαια τελευταία και οι αλγερινοί αλλα και οι τούρκοι τοποθετουν 16.

  @Gunslinger32

  έχεις απόλυτο δίκιο αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα και αυτό είναι η κατάντια μας να ενεργούμε με προχειρότητα και χωρίς σχεδιασμό. Όλα θα εξαρτηθούν ελπίζω απο την διαπραγμάτευση αλλά όντως σε αυτά τα σκάφη δεν μπορούμε να κάνουμε το οτιδήποτε που θα έχει επίπτωση στο σκάφος. Σκέφτομαι το RAM γιατί δεν απαιτεί τροποποιήσεις πάνω απο το υπόστεγο, αλλά εάν αρνηθούν μπορούμε να τοποθετήσουμε 76mm πυροβόλο,όπως οι ιταλοί. Και το συγκεκριμένο δεν απαιτεί τροποποιήσεις.

  Πυροβόλο δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε μεγαλύτερο, θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτό. ΟΙ γάλλοι δεν έχουν μεγαλύτερο πυροβόλο ούτε και στις horizon.

  και μια ερώτηση εμείς τί χρειαζόμαστε αυτήν την στιγμή και με την κρίση στην μεσόγειο που έρχεται, περισσότερους aster-30 ή scalp;

  1. @darede

   Μια χαρά είναι η σκέψη για το RAM, γενικά νομίζω ότι όποιο CIWS και να επιλέξεις θα είναι προτιμότερο απο ένα RWS για την «τελευταία γραμμή άμυνας» ενός πολεμικού πλοίου.

   Στο θέμα πυροβόλου οι Ιταλοί φαίνονται πάντως πιο ευέλικτοι απο τους Γάλλους, εφόσον προσφέρουν και ένα μεγαλύτερο των 127mm για τις εκδόσεις γενικής χρήσης και αεράμυνας περιοχής.

   https://www.fincantieri.com/globalassets/prodotti-servizi/navi-militari/m-02-16_fremm_bergamini_f.pdf

   Όσο για το ερώτημα Aster η Scalp Naval(η JASSM/SM-X), εξαρτάτε απο τον σχεδιασμό και επίσης απο το οικονομικό. Γενικά νομίζω ότι είναι καλό να υπάρχουν όπλα για άμυνα και (αντ)επίθεση στο οπλοστάσιο των ΕΔ, για να έχουν ευελιξία όταν χρειαστεί σε μια στρατιωτική/πολεμική αναμέτρηση με τον αντίπαλο.

   Σημασία έχει να υπάρχει μακροχρόνιος σχεδιασμός, όχι ξεκάρφωτες πολιτικές επιλογές/αποφάσεις που δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες/απαιτήσεις των ΕΕΔ.

   @Προβοκάτωρ

   Όταν αδυνατούν χρόνια να φροντίσουν για μια σωστή συντήρηση ιπτάμενων μέσων και όπλων που συμπεριλαμβάνει τον ανεφοδιασμό με ανταλλακτικά στα συνεργεία, η ομογενοποίηση στόλου φαντάζει πολυτέλεια η οποία ανήκει στην σφαίρα φαντασίας.

 7. @ Kostas @ darede
  Γράφω με επιφύλαξη, αλλά σύμφωνα με αυτά που λέει η ίδια η Leonardo, το Volcano το χρησιμοποιούν και σε αντιαεροπορικούς ρόλους. «The weapon addresses new operational requirements evolving from modern littoral warfare missions; as reflected in the Second lebanon War (2006) and the Libyan campaign in 2011. In addition to engaging surface targets, the system can handle air-defense as well as fulfil classic naval gunnery support (NGS).»
  Αναφορά : http://defense-update.com/20110928_oto-melara-introduces-a-76mm-version-of-vulcano-multi-mission-long-range-naval-projectile-technology.html.
  Κυριολεκτικά το μέλλον είναι εδώ. Εαν έχουν πράγματι γίνει τα παραπάνω όπως καταλάβατε, δεν θα υπάρχουν αμυντικά όπλα στο ναυτικό πυροβόλο.Ακόμη και σε τόσο μικρά διαμετρήματα, τα συστήματα που έχουν αντι- πυραυλικό χαρακτήρα δεν θα είναι αποτελεσματικά σε μια ομβροντία 80 βολών / min από απόσταση ίσως και 60+ Km. Το πολεμικό μας ναυτικό, σώστα γράφεται οτι ζει μια κοσμογονία !
  ΥΓ) Θα ξεφύγω ελαφρά από το θέμα, έχει σκεφτεί κανείς να μην αποσυρθούν οι 3 Kortnear και να παραχωρηθούν στην Κύπρο;

  1. Mονο εαν αρθει το εμπαργκο απο τις ΗΠΑ,(αλλα και τοτε θα αποτελουν ενα ελκυστικο στοχο με μικρη επιβιωσιμοτητα).
   Εκτος βεβαια αν ξηλωθουν τα αμερικανικα συστηματα.
   Αλλωστε οι Κυπριοι τα πλοια τους τα θελουνε αοπλα.

   1. Άμα πληρώσουν την αναβάθμιση σε όλα τα Phalanx στο 2Β & στους MK-29 για να εκτοξεύουν ESSM χαλάλι τους των κουμπάρων η μία. Για την 2η ας καλύψουν αναβάθμιση όπλων στον Μ2000-5ΜΚ2(meteor, link16, exocet & mica)

 8. @geoexplorer72

  Οι φρεγάτες Στάνφλεξ της Δανίας χρησημοποιούν πυροβόλα των 76mm για αεράμυνα μικρών αποστάσεων. Στο πλωραίο τμήμα μπροστά απο την γέφυρα είναι εγκατεστημένα 2 αυτοματοποιημένοι πύργοι ΟΜ, ενώ στο πρυμναίο μέρος των πλοίων επάνω απο το υπόστεγο για τα ελικόπτερα φέρουν ένα σύγχρονο CIWS των 35mm για αεράμυνα μικρών αποστάσεων. Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, το πλέον αποτελεσματικό πυρομαχικό για αεράμυνα μικρών αποστάσεων πλοίων(η πλωτών αλλά και σταθερών εγκαταστάσεων), είναι το AHEAD π.χ. της εταιρίας Oerlikon(η οποία σήμερα ανήκει σε μια μεγάλη γνωστή αμυντική εταιρία στη Ευρώπη).

  Switzerland
  35 mm/1000 KDG Millennium GDM-008

  Millennium is a land-based AA weapon system that has been adapted for Naval use. The 35 mm KDG was originally developed by Oerlikon Contraves but the company has since been purchased by Rheinmetall. The weapon is a gas-operated revolver cannon with four chambers.

  These guns are fitted with triple-coil muzzle velocity gauge and fuze-setter for use with Advanced Hit Efficiency And Destruction (AHEAD) projectiles. The first two coils are located 3.9 inches (10 cm) apart and measure the exact projectile velocity. This is then used to calculate the fuze setting so as to achieve the proper flight time. The third coil then imparts this data to the fuze via a electro-induction system. The fuze itself is a high-precision timer which detonates the expelling charge at a given distance in front of the target.

  Lockheed Martin is the U.S. licensee to Oerlikon Contraves for sale and manufacture of the gun systems. The USN performed evaluation testing of this weapon system in 2005, but has decided not to purchase.

  In use by the Danish and Venezuelan navies. On Danish vessels these guns will be controlled by the SaabTech CEROS 200 radar/electro-optical fire control systems and the Terma Command Management System of the CSS. Taiwan is also looking at this weapon and has reportedly designed a support ship that can accommodate it.

  The «1000» in the designation is a reference to the rate of fire. The actual gun barrel length is about 79 calibers.

  http://www.navweaps.com/Weapons/WNGER_35mm-1000_Millennium.php

  https://www.aviacionargentina.net/foros/filedata/fetch?id=620567&d=1495653011

  Επίσης ενδιαφέρον η εγκατάσταση 16 εκτοξευτών Harpoon σε δανέζικη φρεγάτα Stanflex.

  Σχετικά με το ερώτημα για παραχώρηση ελληνικών φρεγατών στην Κύπρο, θα πρέπει να απαντηθεί πρώτα αν τις θέλουν, επειδή υπάρχει ένα θέμα με το όριο αντοχής του υλικού* που ολοκληρώνουν/συμπληρώνουν σε λίγο αυτά τα πλοία, όπως επίσης οι ενστάσεις των ΗΠΑ για οπλικά συστήματα που είναι εγκατεστημένα στα πλοία, εξαιτίας του εμπάργκο που συνεχίζει να είναι ένα θέμα(σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές).

  ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΚΟΠΩΣΗ ΜΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΧΑΛΥΒΔΙΝΗΣ ΓΑΣΤΡΑΣ ΠΛΟΙΟΥ

  http://www.syros.aegean.gr/de/dpsd02006.pdf

  Αμερικανός βουλευτής ζητά άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

  http://cyprustimes.com/2018/04/16/amerikanos-voyleytis-zita-arsi-toy-empargko-oplon-stin-kypro/

  ΥΓ

  Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η αναφορά στις φρεγάτες Στάνφλεξ ήταν παράδειγμα για την χρήση των πυροβόλων των 76mm για αεράμυνα, ως εκ τούτου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ανανέωση/επαναληψη της προηγούμενης πρότασης για εναλλακτική λύση νέων μονάδων επιφανείς για το ΠΝ.

 9. @Gunslinger32
  Πολύ σωστά παρατηρήσατε ότι υπάρχουν πλοία χωρίς ξεχωριστά CIWS, τα ναυτικά πυροβόλα ήταν σχεδιασμένα και για αντιαεροπορική άμυνα. Μάλιστα εάν έχετε βρεθεί στις Kortenaer μας, θα έχετε ακούσει ότι μια από τις προτεραιότητες του πλοίου σε ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση ήταν να βάλει το κύριο πυροβόλο στο στόχο. Είναι το δεύτερο μέσο άμυνας μετά τους Sea Sparrow. Καθώς οι απειλές άλλαζαν τα πυροβόλα κρίνονταν λιγότερο επαρκή και όταν λέω απειλές, επικεντρώνομαι στον ναυτικό πόλεμο με μονάδες φυσικά εκτός του ΝΑΤΟ. Οι νέοι αντιπλοικοί πύραυλοι είχαν αυξημένη αντίσταση στα αντίμετρα και μεγάλη ακτίνα. Έτσι η άμυνα πέρασε σταδιακά σε πυραυλικά συστήματα, τα CIWS δεν μπορούν μάλλον να σταματήσουν επιθέσεις σε στόχους +2 Mach. Tα γνωστότατα σε μας Phalanx επίσης δεν εμπλέκουν στόχους που δεν απειλούν άμεσα το πλοίο φορέα. Σε ανοικτούς σχηματισμούς είναι σαφώς προβληματικά. Τα ναυτικά πυροβόλα όμως μπορούν να επιλέξουν στόχους προστατεύοντας μια ολόκληρη ομάδα πλοίων.
  Τα AHEAD που γράφετε είναι γνωστά και χρησιμοποιούνται εκτεταμένα και στο Millenium 32mm της Δανικής Iver Huitfeldt. Παρόλα αυτά πυροσωλήνες εγγύτητας υπάρχουν και στα πυρομαχικά Mark 72 του Oto Melara . Εάν σας ενδιαφέρει βρήκα μια αποχαρακτηρισμένη Αμερικανική αναφορά του 1972, που περιγράφει στην σελίδα 24 την λειτουργία του πυρομαχικού. http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/911960.pdf
  Εδώ όμως μιλάμε για κατευθυνόμενα πυρομαχικά, με ανεξάρτητους ερευνητές και βαλλιστικές τροχιές, δεν επιστρέφουμε στο 1970… Σαφέστατα έχουμε πολύ πιο εξελιγμένα θέματα από τα CIWS σε απαγορευτικές για αυτά ακτίνες. Δεν έχω πληροφορίες για να επικαλεστώ για την αποτελεσματικότητα , αλλά βέβαια μπήκαν σε πλοία που είναι πολύ μεγαλύτεροι «στόχοι» ! Εάν θέλετε παραδείγματα, θα σας φέρω την «επιθετική» διάταξη της γνωστότατης Γερμανικής F125 που τα πέρασε στα Otobreda των 127 mm προφανώς κατά ναυτικών στόχων, αφού διαθέτει υπερπλήρη Α/Α προστασία και CIWS.
  Όσο για το θέμα της παραχώρησης στην Κύπρο θα έλεγα ότι δεν είναι μάλλον ζήτημα αντοχής, αλλά ούτε εμπάργκο καθώς μέχρι να παραλάβουμε αυτό θα έχει αρθεί. Περισσότερο με απασχολεί αυτό που έγραψε ο κ Τσαγάρης σε σχόλιο παραπάνω. Δηλαδή εάν θα αποτελέσουν ένα στόχο για δημιουργία τετελεσμένου γεγονότος στην Κύπρο. Συζήτηση που χωρά αρκετή κουβέντα…

 10. @geoexplorer

  Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες, μένοντας στο παράδειγμα των πλοίων του RDN θέλω να σημειώσω ότι στα πλοία διοίκησης/υποστήριξης Absalon-Class εφαρμόστηκε διαφορετική πρακτική με την εγκατάσταση CIWS μπροστά και πίσω αντί ενός επιπλέον ΟΜ, αυτό ίσως να έχει σχέση με την έλλειψη ικανοποιητικού αντιαεροπορικού οπλισμού σε αντίθεση με τις Iver Huitfeldt που έχουν ικανότητες αεράμυνας περιοχής(και γενικά πολυστρωματική αεράμυνα η οποία καλύπτει όλες τις αποστάσεις).

  Στις ελληνικές φρεγάτες δεν έτυχε να ανέβω, η πρακτική να εμπλέκεται και το ΟΜ στην αεράμυνα παράλληλα στους πυραύλους (AIM-7) εχει όμως νόημα, εφόσον οι 8 πύραυλοι δεν επαρκούν σε περίπτωση πολλαπλών εισερχομένων απειλών(αν θυμάμαι σωστά η εγκατάσταση των CIWS ακολούθησε αργότερα σε μια αναβάθμιση των πλοίων). Με αλλά λόγια όταν δεν υπάρχουν αρκετά μέσα αεράμυνας, ρίχνεις με ότι πυροβόλα έχεις για να αποφύγεις πλήγμα απο εχθρικά πυρά.

  Στην σύγκριση μεταξύ ναυτικών πυροβόλων και CIWS για αεράμυνα, έχει νομίζω σημασία και η ταχυβολία, ειδικά απέναντι σε εξελιγμένα όπλα με δυνατότητα ελιγμών αποφυγής ΑΑ πυρών. Εδώ ένα εξειδικευμένο αυτόματο/αυτόνομο σύστημα υψηλών επιδόσεων όπως είναι τα νέα η αναβαθμισμένα CIWS με έξυπνα πυρομαχικά και ξεχωριστό ραντάρ και EOS που συντονίζονται συνεχώς με το πυροβόλο(όπως συμβαίνει π.χ. στην περίπτωση των Phalanx), είναι νομίζω πιο αποτελεσματικό και ίσως πιο οικονομικό(ειδικά στα πυρομαχικά). Επιτρέπει η αποδεσμεύει όμως και ένα ΟΜ για την παράλληλη χρήση έναντι σε ναυτικούς στόχους, αλλιώς νομίζω ότι η αξία των CIWS επάνω σε πλοία θα ήταν αμφισβητήσιμη.

  Ανάλυση: Αντιαεροπορική Άμυνα: Ελλάδα vs Τουρκία
  «Στον τομέα των πυροβόλων η Ελλάδα διατηρεί σε υπηρεσία 794 Mk.20 Rh.202 των 2 x 20mm. Η ταχυβολία των Mk.20 Rh.202 είναι 2.000 βλήματα το λεπτό, το μέγιστο βεληνεκές 7 km ενώ το δραστικό βεληνεκές 1,8 km. Από τις 794 μονάδες οι 285 χρησιμοποιούνται από τον ΕΣ, οι 183 από το ΠΝ και οι 326 από την ΠΑ. Διατηρεί ακόμα 506 αναβαθμισμένα με νέο ηλεκτροπτικό σκοπευτικό πυροβόλα ZU-23-2 των 2 x 23mm με μέγιστο βεληνεκές 7 km και δραστικό βεληνεκές 1,8 km καθώς επίσης και 60 πυροβόλα ελληνικής κατασκευής Άρτεμης-30 των 2 x 30mm με ταχυβολία 800 βλήματα το λεπτό ανά κάνη, μέγιστο βεληνεκές 8,4 km και δραστικό βεληνεκές 3,3 km). Από τις 60 μονάδες οι 17 χρησιμοποιούνται από τον ΕΣ, οι πέντε από το ΠΝ και οι 38 από την ΠΑ. Τα 227 πυροβόλα L/60 των 40mm τελούν υπό απόσυρση.»

  Ή νέα γερμανική φρεγάτα F-125 η οποία προορίζεται για αποστολές υποστήριξης ειδικών δυνάμεων στο εχθρικό έδαφος, δεν συγκρίνεται με τις F-124 στον εξοπλισμό αεράμυνας.
  Όπως φαίνεται στην παρακάτω απεικόνιση, ο οπλισμός που έχει εγκατασταθεί σε αυτά τα νέα πλοία περιορίζεται αυστηρά στην αυτοάμυνα των πλοίων, σε αντίθεση με τις μονάδες για συνοδεία ομάδων μάχης(που έχουν αναλάβει σε διάφορες περιπτώσεις στα πλαίσια στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ). Εκεί υπάρχει πολυστρωματική αεράμυνα, με πυραύλους SM-2/ESSM/RAM. Η εγκατάσταση του πυροβόλου των 5 ιντσών(για δυνατότητα υποστήριξης δυνάμεων στην ξηρά με ναυτικά πυρά), οι (4) θέσεις για ταχύπλοα σκάφη ειδικών δυνάμεων στα πλάγια των υπερκατασκευών, όπως και οι χώροι φιλοξενίας μέχρι πενήντα ατόμων ειδικών δυνάμεων στα πλοία, είναι ξεκαθαρη ένδειξη ότι η αεράμυνα σε εκείνες τις μονάδες περιορίζεται στην αυτοπροστασία. Εδώ να σημειώσω ότι έχουν γίνει και δοκιμές με το μεγαλύτερο πυροβόλο των 155mm που προέρχεται απο το PzH2000, επάνω στα πλοία(αλλά και στις προηγούμενες F-124 όπου ήταν εγκατεστημένο μαζί με τον Πύργο).

  Για την περίπτωση παραχώρησης πλοίων στην Κύπρο δεν μπορώ να πω περισσότερα, επειδή είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν.

  Για όσους γνωρίζουν γερμανικά
  http://www.marine.de/resource/resource/MzEzNTM4MmUzMzMyMmUzMTM1MzMyZTM2MzIzMDMwMzAzMDMwMzAzMDY3NmMzOTY2NzA2NzM0MzYyMDIwMjAyMDIw/Stategie_und_Technik_1105_f125.pdf

  http://www.dmkn.de/wp-content/uploads/2013/03/Großkaliberwaffe.pdf

  https://isxys.blogspot.com/2016/10/vs.html

  https://www.militaryfactory.com/ships/imgs/hdms-absalon-l16_4.jpg

  https://www.militaryfactory.com/ships/imgs/hdms-absalon-l16_2.jpg

  http://www.seaforces.org/marint/Hellenic-Navy/Frigate/Elli-Kortenaer-class_DAT/F-451-Limnos-02.jpg

  Απεικόνιση γερμανικής Φρεγάτας F-125

  http://bc03.rp-online.de/polopoly_fs/fregatte-nordrhein-westfalen-marine-1.4998358.1429554016!image/715772205.jpg_gen/derivatives/d950x950/715772205.jpg

  1. Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που γράψατε για τις F125. Αυτές όπως οι Horizon είναι ναυαρχίδες, αλλά και οι F-124 με τις Fremm πραγματικά αλλάζουν το τοπίο.
   Είδατε πόσες καινοτομίες γρήγορα, γρήγορα αναφέραμε; Κατά την αποψή μου τα ναυτικά πυροβόλα θα αλλάξουν τον ναυτικό αγώνα. Στο Ελληνικό παράδειγμα, στοιχεία βολής από τα P-3 που θα φέρουν τα νέα ραντάρ APS-137(V)5 , θα δίνουν στοιχεία από 200 νμ στα πλοία του στόλου σε πραγματικό χρόνο και θα μπορούν με τα νέα πυρομαχικά και τα πυροβόλα τους να φέρουν βολή στα όρια των 100 κμ .
   ΥΓ) Σας ευχαριστώ για τις αναφορές, το άρθρο με την φωτογραφία του PzH2000 πίσω από τα στέγαστρα των ελικοπτέρων ήταν εντυπωσιακό.

   1. Ακόμα πιο εντυπωσιακός εμφανίζεται ο πύργος μαζί με το πυροβόλο του PzH 2000, εγκατεστημένος επάνω σε φρεγάτα F-124 στη θέση του ΟΜ 76mm, στο πρόγραμμα Modular Naval Artillery Concept. Ελπίζω να εμφανιστούν αυτή την φορά οι φωτογραφίες.

    http://images.slideplayer.com/33/8234852/slides/slide_7.jpg

    http://images.slideplayer.com/33/8234852/slides/slide_6.jpg

    [http://images.slideplayer.com/33/8234852/slides/slide_7.jpg]

    [http://images.slideplayer.com/33/8234852/slides/slide_6.jpg]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.