Ενίσχυση M-113 "made in" απο προσωπικό μονάδας εκστρατείας του ΕΣ

Ερπυστριοφόρα M113 σε επιχειρησιακή εκπαίδευση της 88 ΣΔΙ. (ΓΕΣ)

Στο καθημερινό «κουρνιαχτό» που σηκώνεται από τις διάφορες φωνές που «διαλαλούν» οτι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μείνει στάσιμες στους εξοπλισμούς και τις τροποποιήσεις οχημάτων και οπλικών συστημάτων, υπάρχει και ο αντίλογος, που δυστυχώς, για διαφόρους λόγους, πολλές φορές, δεν φτάνει στα αυτιά του ευρέως κοινού και δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις πως τίποτα δεν φαίνεται να «κινείται».

Σήμερα η Προέλαση, μετά απο πολύτιμη βοήθεια φίλων, σας παρουσιάζει την προσπάθεια που έγινε σε μία μονάδα του Στρατού Ξηράς, η οποία αφορά την ενίσχυση της προστασίας του πληρώματος ερπυστριοφόρου οχήματος M-113.
Ανεξαρτήτως των προσπαθειών που, όπως διαβάσαμε, γίνονται σε επίπεδο Επιτελείων με τα Προχωρημένα Εργοστάσια Βάσης (ΠΕΒ), τα οποία έχουν αναλάβει την τροποποίηση και διασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων M-113 και BMP-1 με την τοποθέτηση βλητικού ασπιδίου για την προστασία του πολυβολητή από φυσίγγια 7,62 και αντιαεροπορικού δίδυμου πυροβόλου Zu-23 στα BMP-1, υπάρχουν και αξιόλογες προσπάθειες, σε επίπεδο μονάδων, οι οποίες είναι ειδικά τροποποιημένες για τα μέσα και οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ).
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μονάδα του ΕΣ, δουλεύοντας αθόρυβα και μεθοδικά, εκμεταλλευόμενη στο μέγιστο βαθμό το έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό της, αλλά πρωτίστως και το μεράκι και φιλότιμο, κατασκεύασε, με την καθοδήγηση και ένθερμη υποστήριξη και ενθάρρυνση της διοίκησης, με ιδία έξοδα, πλέγμα προστασίας για το πλήρωμα του ερπυστριοφόρου οχήματος μεταφοράς προσωπικού M-113, το οποίο είναι πτυσσόμενο και, αν απαιτηθεί, ταχέως αποσπώμενο, αλλά και βλητικό ασπίδιο για την προστασία του πολυβολητή.

To M-113 με το πλέγμα προστασίας του πληρώματος.
To M-113 με το πλέγμα προστασίας του πληρώματος.

Για το συγκεκριμένο πλέγμα, χρησιμοποιήθηκαν, απλά υλικά του εμπορίου, τα οποία καθιστούν ολόκληρη την κατασκευή ευκόλως συντηρούμενη και εξαιρετικά οικονομική.
Είναι σημαντικό να πούμε πως για την τοποθέτηση του πλέγματος δεν έγινε καμία τροποποίηση ή μετατροπή στο σκάφος του οχήματος, η οποία θα άλλαζε την λειτουργικότητα του M-113 σε μόνιμο βαθμό.
Η αποστολή της εν λόγω κατασκευής είναι η προστασία του πληρώματος, συγκεκριμένα του πολυβολητή και των στρατιωτών που, για επιχειρησιακούς λόγους θα έχουν εξέλθει από την πάνω θυρίδα του M-113, από θραύσματα βλημάτων και χειροβομβίδων.

Η κατασκευή περιελάμβανε και την τοποθέτηση βαλλιστικού ασπιδίου, περιστρεφόμενο κατά 360 μοίρες, το οποίο θα προστατεύει τον πολυβολητή του οχήματος, από φυσίγγια 7.62 χιλιοστών, αλλά και θραύσματα παρακείμενων βλημάτων.

Το σημαντικό είναι πως το ασπίδιο διαθέτει την πρόβλεψη για μελλοντική ενίσχυση με την τοποθέτηση επιπρόσθετης θωράκισης εύκολα και γρήγορα χωρίς επιπρόσθετες εργασίες και κόστος.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το βλητικό ασπιδιο υποβλήθηκε σε βλητικές δόκιμες ώστε να διαπιστωθεί η αντοχή του σε βλήματα 7.62χιλ και .50in σε συγκεκριμένες αποστάσεις. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά.

Το βαλλιστικό ασπίδιο μπορεί να περιστραφει κατα 360 μοίρες και δεν περιορίζει την κατά ύψος μετακίνηση του πολυβόλου.
Το βαλλιστικό ασπίδιο μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες και δεν περιορίζει την κατά ύψος μετακίνηση του πολυβόλου.

Εμείς από την πλευρά μας συγχαίρουμε τη διοίκηση της μονάδας για την πρωτοβουλία, αλλά και τα στελέχη, που εργάστηκαν μεθοδικά και μη φειδόμενοι κόπου, χρόνου και ταλαιπωρίας, εξέλιξαν, κατασκεύασαν και τοποθέτησαν αυτά τα συστήματα προστασίας και ενίσχυσης των M-113 από θραύσματα και φυσίγγια.

Είναι μία καλή αρχή…
Σε επίπεδο μονάδας, με μεράκι, διορατικότητα και μέθοδο γίνονται μικρά θαύματα, ευχόμαστε, σε επίπεδο ΠΕΒ, να δούμε ακόμη περισσότερα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

45 Απαντήσεις

  1. Ναι, όντως, η τηλεχειριζόμενη βάση ANDROMACHE είναι πολύ καλύτερη απο το ασπίδιο εποχής Βιετνάμ, άλλα ας μην ξεχνάμε πως το παραπάνω εγχείρημα έχει γίνει από προσωπικό -μηχανικούς και τεχνίτες- και χρήματα της μονάδας των οποίων, μονάδων, ο προϋπολογισμός είναι σχεδόν μηδενικός.
   Αν υπήρχαν χρήματα θα ήταν διαφορετικά, το ζητούμενο είναι πως οι διοικητές μονάδων αφουγκράζονται και κατανοούν την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του εξοπλισμού που διαθέτουν.

 1. Δεν καταλαβαίνω πως το πλέγμα προστατεύει από οτιδήποτε εκτός από …χαλάζι.

  Παρακαλώ εξηγήστε

  1. Αυτη η κατασκευή Ευστάθιε είναι μέρος ενός συνολικού πακέτου προστασίας των M-113, στο οποίο μελλοντικά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, προκειται να προστεθεί, περιμετρικά του οχήματος και θωράκιση τύπου «γρίλιας» ή «δικτύου» (slat-armor). Προσπάθησε σε παρακαλώ να φανταστείς τι εννοώ, γνωρίζοντας, ήδηη την χρήση της θωράκισης slat armor σε οχήματα σε διεθνή κλίμακα.
   Αυτή τη στιγμή, το διαθέσιμο ποσό των χρημάτων επαρκούσε μόνο για την συγκεκριμένη κατασκευή.

   Το χαλάζι, έχω την εντύπωση πως δεν είναι αρκετό για να εξουδετερώσει τον πολυβολητή ή όποιον άλλον είναι εκτός του οχήματος.

   Δεδομένου πως έγινε σε επίπεδο μονάδας, δεν νομίζεις πως σαν προσπάθεια είναι αξιοσημείωτη;

  2. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση διχτύων παραλλαγής ώστε να αποκρυφτεί το όχημα άλλα και στην περίπτωση που χρειαστεί να κινηθεί, το πλήρωμα να μπορεί να εκτελεί πυρά.
   Το πλέγμα είναι άμεσα πτυσσόμενο.

   1. Μην με παρεξηγείς. Κάθε προσπάθεια είναι αξιέπαινη. Για δύχτια το καταλαβαίνω. Δύχτια παραλλαγής σε ..stand-off απόσταση επιτρέπουν την χρήση του οχήματος και των όπλων του σε κάποιες περιπτώσεις.
    Όμως, η slat-armor είναι αποτελεσματική(μερικώς)έναντι μόνο των βομβίδων PG-7/7M του RPG-7. Είναι αυτή η κύρια απειλή των ελληνικών Μ-113 για να δικαιολογήσει τέτοια κατασκευή;

    1. Ειλικρινά δεν σε παρεξηγώ, απλά δίνω μεγάλη βαρύτητα στα σχόλια σου και σε διαβάζω, επειδή πιστεύω πως γνωρίζεις πολλά και είσαι απο τους λίγους που αρθρογραφώντας μεταδίδουν στο διαδίκτυο αυτή τη γνώση στο ευρύ κοινό.
     Οι μονάδες πασχίζουν για το καλύτερο, με τα ελάχιστα χρήματα και υλικά που διαθέτουν! (Θα αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω λεξιλόγιο που απεχθάνομαι) Η προσπάθεια είναι πολυσυλλεκτική, και αποκεντρωτική, (ουφ! τέλος) Οι μονάδες προτείνουν και τα επιτελεία αποφασίζουν και εγκρίνουν!
     Σε μια γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης θα υπάρξουν διάφορες προτάσεις οι οποίες θα μελετηθούν, είτε θα απορριφθούν είτε θα εγκριθούν.

     Νομίζω, πως το απόλυτα άτρωτο όχημα δεν προκειται να υπάρξει ποτέ, γιατί πολύ απλά η στρατιωτική τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς!
     Και για να το φιλοσοφήσω: Η κύρια απειλή των ελληνικών M-113 είναι η μη αντικατάσταση τους με πιο σύγχρονα οχήματα με μεγαλύτερη επιβιωσιμοτητα και ισχύ πυρός!
     Τώρα, αυτά έχουμε, αυτά θα χρησιμοποιήσουμε!

     1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
      Η απορία μου είναι ειλικρινής.
      Προσπαθώ, όπως κι εσύ, να ερμηνεύσω τι βλέπω στη φωτογραφία. Θα περιμένω για ενημέρωση, μέσω εσένα, από το προσωπικό της Μονάδας, το οποίο και φυσικά συγχαίρω!

   2. καλα ειναι δυνατον να εβαλαν κοτετσοσυρμα στο τομπ και να το δημοσιευσαν κιολας? το εχουμε χασει τελειως? δεν προστατευει ουτε απο χαλαζι

 2. Το πλέγμα πρέπει να είναι για την πρόωρη πυροδότηση ΑΤ βομβιδίων πυροβολικού.

  Στα πλαίσια της αναβάθμισης των Μ113, εκτός από προστατευτικό ασπίδιο για τον χειριστή του Μ2ΗΒ πρέπει να σκεφτούν και την τοποθέτηση ασπιδίων δεξιά και αριστερά της θυρίδας οροφής του μεταφερόμενου πεζικού, τα οποία θα δίνουν την δυνατότητα στα 2 ΜΙΝΙΜΙ που μεταφέρονται από την ομάδα μάχης να παρέχουν προστασία στο όχημα από τα πλευρά. Ειδικά στον Έβρο που οι μονάδες μας θα αντιμετωπίσουν ασύμμετρες επιθέσεις, πρέπει να το δουν οι επιτελείς.

 3. Τα οχήματα στα πλαίσια της πενταετούς επίσκεψης στους στα ΠΕΒ, πρέπει να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Α3 σε ότι έχει να κάνει με το σύστημα κύλισης και το πακέτο ισχύος, κάτι που θα δώσει την δυνατότητα για την αύξηση της προστασίας, αφού το όχημα θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει μεγαλύτερο βάρος χωρίς την υποβάθμιση της κινητικότητας. Έτσι κι αλλιώς αγοράζονται κινητήρες, αναρτήσεις κτλ για την αντικατάσταση φθαρμένων πέραν επισκευής υποσυστημάτων. Είναι μια πρόταση που έχει γίνει από πολλούς από την δεκαετία του 90 αλλά κανενός δεν ίδρωνε το αυτί τότε, γιατί ο σκοπός ήταν η αντικατάσταση με ΤΟΜΑ στην πρώτη γραμμή. Σήμερα που δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ, πρέπει να ξανασκεφτούμε κάποια πράγματα. Το Μ113 θα μείνει στον ΕΣ για ακόμη 15 χρόνια τουλάχιστον. Γι αρχή πρέπει να ξεκινήσουμε με το πακέτο ισχύος και το σύστημα κύλισης, στην συνέχεια με την παρεχόμενη προστασία και τέλος με τον οπλισμό. Ένας OWS ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής ο οποίος θα εξαπλωθεί σε όλον τον στόλο οχημάτων του ΕΣ θα ήταν το βέλτιστο.

  1. Πολλά από αυτά που έγραψες είναι ήδη υπό σκέψη, το κακό είναι πως έπρεπε να φτάσουμε σε αυτήν την θλιβερή οικονομική κατάσταση για να αρχίσουμε τις “χειροτεχνίες”!
   Το σημαντικό είναι, όπως έγραψες, οι εργασίες να γίνουν στα ΠΕΒ, και όχι με υπεργολάβους ώστε να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση χρημάτων.
   Τα έμπειρα στελέχη στις μονάδες γνωρίζουν πολύ καλά που ακριβώς χρειάζεται βελτίωση των M-113, πολλοί διοικητές γνωρίζουν και έχουν τη βούληση και την όρεξη να ασχοληθούν.

 4. Αυτό το κοτετσόσυρμα κάνει μόνο για να κρατάει σκιά το δίχτυ παραλλαγής. Κάτι παρόμοιο σκέφτηκαν κάποτε στην Μυτιλήνη για τα ZU-23. Το ασπίδιο του πυροβολητή έπρεπε να είναι πολύ ψηλότερο. Προστατεύει ελάχιστα. Τουλάχιστον το ασπίδιο πρέπει να σηκωθεί ψηλότερα είναι το μόνο που θα κάνει ουσιαστική δουλειά.

 5. Ενδιαφέρουσες προσπάθειες!
  Μακάρι να προχωρήσουνε ακόμη παραπέρα και σε slat armour!! Όσο φαντάζει περίεργο σε μερικούς το Τουρκικό Πεζικό είναι ιδαίτερα επικίνδυνο και διαθέτει χιλιάδες RPG-7. Δεν θα είναι περίεργο να είναι το RPG-7 (μαζί με τα LAW) μια από τις κύριες απειλές. Εξάλου ο ΕΣ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα Μ113 ως ΤΟΜΠ, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει πρώτα την πολυπόθητη “τεθωρακισμένη” (καταχρηστικά από το αντίστοιχο αεροπορική) υπεροχή και έπειτα θα κινηθεί για εκκαθαρίσεις εχθρικών εστιών κτλ
  ΥΓ Εκφράζω αμφιβολίες για το διχτάκι αλλά τώρα θα φανεί στην πράξη με την τελική διαμόρφωση…

 6. Καμμια αναβαθμιση δεν υπαρχει,ουτε επιχειρησιακη ουτε οσον αφορα την προστασια,ανοησιες.Το ΠΖ πασχει απο μια υποβαθμιστικη νοοτροπια.Δημιουργει υποψιες μικρο-δημοσιουπαλληλικης νοοτροπιας,”εφ`οσον πολεμος δεν προκειται να γινει ποτε(με τους καφρους που το παιζουν ηγετες),ασ εχουμε οσον το δυνατον λιγωτερα μεσα,για να ειναι πιο ευκολη η καθημερινη δηθεν εργασια”.Φταιν απο την κεφαλη,το ΓΕΣ,την ΔΠΖ και τους αξιωματικους,τους ανωτερους κυριως.Απο την αρχη επεδειξαν απροθυμια κυριως (δεν βαζω την λεξη ανικανοτητα διοτι αν τους αναγκαζαν θα προσαρμοζοταν το ΟΠΛΟ).Το 1972 απεκτησαν ΤΟΜΑ ,τα ΑΜΧ-10Ρ,πριν ακομη αποκτησουν οι αμερικανοι ΤΟΜΑ.Απεδειχθεισαν ανεπαρκεις ως προς την αξιοποιηση του,οι Γαλλοι ακομη το χρησιμοποιουν,οπως και η Ινδονησια,τα ΗΑΕ,Σαουδικη Αραβια,Μαρικο,Καταρ!
  Οι αραβες ειναι καλυτεροι απο πλευρας τεχνικης συντηρησης η δεν εχουν τα κεφαλαια να τα αντικαταστησουν;Απεκτηθησαν τα ΒΜΡ-1,το 1993.Μια απο τα ιδια.Συνεχως οι ιδιες δικαιολογιες,παλαια σχεδιαση,παλαιοτητα κι οτι αλλες ανοησιες,ανταξιες της “παπαρολογιας” των πολιτικων στην τηλεοραση.Δεν μπαινω σε τεχνικα χαρακτηριστικα η επιχειρησιακα,διοτι οι περισσοτεροι τα γνωριζετε.Σημειωνω πως μεγαλες Δυναμεις με εμπειροπολεμους η ακομη και εμπολεμους σημερα στρατους τα διατηρουν.Τι ειναι το ανυπερβλητο για την αποκτηση των ανταλλακτικων,το οποιο δεκαδες χωρες δεν το αντιμετωπιζουν;Το πυροβολο των 73 χλ ιδιως με ανατολικογερμανικα πυρομαχικα απεδειχθη πολυ αποτελεσματικο.Κινεζοι,Ρωσσοι,Ινδοι,Συριοι,Ιρανοι,Ιρακινοι,Αφγανοι,Αιγυπτιοι δεν γνωριζουν απο πολεμο,εχουν υποβαθμισμενο ΠΖ και πολεμικο δογμα και τα διατηρουν κατα χιλιαδες η εκατονταδες για περιπατους.Και δεκαδες αλλες χωρες,εμπολεμες η με προβληματα ασφαλειας (Γεωργια,Αρμενια,) και πιο “ησυχες”,Πολωνια ,Ρουμανια.
  Με παρομοια χαζοεπιχειρηματα απεριψαν τα MARDER,ενω τα χρησιμοποιουν ακομη οι γερμανοι,εχουν αποδωσει πολυ καλα στο Αφγανισταν.Δηλωσαν πως τα εδιναν ακριβα οι Γερμανοι,οι Ινδονησιοι και οι Περουβιανοι που τ`απεκτησαν εχουν προβληματα ασφαλειας και δεν διακρινονται για τα ανθηρα οικονομικα τους,πως κατεληξαν σε συμφερουσες συμφωνιες;

  Δεν εχουν την νοοτροπια,τον επαγγελματισμο ,την υπευθυνοτητα στο ΠΖ,Το οπλο που δοξασε τον Ελληνικο Στρατο,μεγαλωσε την Ελλαδα.
  Θλιβεροι φτωχο-δημοσιουπαλληλοι,οσο λιγωτερα και μη περιπλοκα μεσα εχουμε τοσο καλυτερα.Πολεμος δεν προκειται να γινει,οι πολιτικοι το δειχνουν αυτο
  Κι αν εξαναγκαστουν καποτε θα αντιμετωπισουν το προβλημα με πολεμο χαρακωματων,το δειχνει και η συνεχης προμηθεια Α/Τ οπλων,που πραγματι ειναι εντυπωσιακα σε ποικιλια,ποσοτητα και ποιοτητα.

  1. Δυστυχώς θα συμφωνήσω μαζί σου. Και να σκεφτείς οτι με reverse engineering θα μπορούσαν να φτιάξουν ανταλλακτικά και για τα Μ113 και για τα ΒΜΡ

 7. Αν και δεν μπορώ να πω ότι είμαι γνώστης των αρμάτων, με προβληματίζει η χρησιμότητα του και το κυριότερο τα στηρίγματα μου φαίνεται ότι θα είναι εμπόδιο αν χρειάζεται να γυρίζει το πολυβόλο. Πόσο εφικτό είναι να αποφεύγεται ο πυροβολισμός τους απο τον πυροβολητή;

  1. Ειναι απλά μια πρόταση απο προσωπικό μονάδας του ΕΣ, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει βγει στην μαζική παραγωγή και δεν ξέρουμε αν θα βγει. Δεν είναι πρόταση θωράκισης ή εργασία κάποιου ΠΕΒ.
   Είναι μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην προστασία των πληρωμάτων των M113.
   Αν ο ΕΣ διέθετε ΤΟΜΑ τύπου Brandley M2, CV-90, Namer, Puma ή BMP-3 ή κάποιου άλλου σύγχρονου τύπου οχήματα τότε σίγουρα δεν θα ασχολούμασταν με “κουνελόσυρμα ή κοτετσόσυρμα”, πατέντες με ηλεκτροσυγκολλήσεις και λαμαρίνες!
   Το αποτέλεσμα της εν λόγω κατασκευής είναι κατι που θα αποδειχθεί με δοκιμές και ελέγχους σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

 8. Εγώ θα πρότεινα και στην όποια μονάδα ανέλαβε αυτές τις μετατροπές, να προσπαθήσει να κάνει τον πύργο κλειστό (προαιρετικά) και αντίστοιχα αν μπορούν στο διαμέρισμα πάνω από την ομάδα πεζικού να ενισχύσουν την παθητική θωράκιση με κάποιου τύπου ελαφράς θωράκισης. Στην τελική ίσως το να μην βγαίνουν οι πολυβολητές MINIMI και να καλύπτει απλά το 50αρι πιστεύω επαρκεί για την αποβίβαση της ομάδας μάχης πεζικού…
  Επίσης το ύψος από το σύρμα ίσως δίνει και μεγαλύτερο οπτικό στόχο από μακριά…

  Επίσης μιας τα ,50 Browing είναι εφοδιασμένα με διόπτρες, σε πολεμικές περιόδους ο πυροβολητής θα είναι αρκετά εύστοχος καταστέλλοντας το αντίπαλο πεζικό.

  ΥΓ Μια ερώτηση καθώς η πλάκα του Μ113 μπροστά μπορεί να έχει κλίση περίπου 30-45 μοίρες (όπως το βλέπω) θα μπορούσε σε αυτόν τον χώρο που καλύπτει μετωπικά το όχημα να έμπαινε κάποιου είδους υλικά (αμμοσακοι κτλ) για να προσθέτουν κάποια επιπλέον προστασία ?

  1. Αγαπητε defencegreece,
   Τυχον προσθεση βαρους ειδικα μπροστα, μπορει να καταστησει το οχημα ανικανο προς πλευση σε ποταμο. Οπως συμβαινει σε γερμανικα Μ113 που φερουν μονιμο καλαθο υλικων μπροστα:
   http://www.fahrzeugbilder.de/1024/fuehrungsfunkpanzer-m113-g-a2–32402.jpg

   1. Αγαπητέ Manolis
    Φαντάζομαι η οποιαδήποτε προσθήκη σημαντικού βάρους (πχ πακέτο θωράκισης) θα τα έκανε να χάσουν την αμφίβια ικανότητα. Δεν την θεωρώ τόσο σημαντική πέραν από τον ποταμό Έβρο και εκεί πάλι θα εκφράσω τις επιφυλάξεις μου καθώς ούτως ή άλλως το κύριο μέρος των οχημάτων θα περάσει το ποτάμι μετά την δημιουργία γεφυρών που είναι απαραίτητες για την διάβαση διαφόρων οχημάτων (ΑΑ TOR, ASRAD κτλ) και υλικών.

 9. ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΛΕΓΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΥΨΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΡΙΦΘΕΙ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ( πχ .ΜΟΛΟΤΟΦ).

  1. Μονον αυτο,σε περιπτωση αγωνος εντος κατωκημενων περιοχων,δεν υπαρχουν γι αυτον τον ρολο ουτε και προβλεπεται.Αν ειναι προσθαφερουμενοι οι βραχιονες που στηριζουν το πλεγμα,τοτε δυνατον να υπαρχουν καποιες συλλογες κι οταν απαιτειται να τοποθετειται.

 10. απο τη στιγμη που με πατεντες θα πορευτουμε , λογω περιορισμενων εξοπλιστικων κονδυλιων , θα επρεπε να δρομολογηθει μια μετατροπη των αποσυρθεντων αρματων m-48 και m-60 σε τομπ ή τομα (κατα τα ισραηλινα προτυπα), τα οποια θα προσφερουν ασυγκριτα μεγαλυτερη προστασια στο πεζικο της πρωτης γραμμης.
  η αποδοχη των m-113 εχει τη λογικη της για αποθεμα μεσων και ανταλλακτικων αλλα δεν αναβαθμιζει σε καμια περιπτωση την προστασια των μεταφερομενων οπλιτων.
  δεν ξερω ποσο θα ηταν το κοστος σχεδιασης και κατασκευης ενος πυργισκου που θα αξιοποιουσε πυροβολα 20-30 χιλιοστων (m-61 , mk-30f κλπ) και αποθεμα Α/Τ ή Α/Α εκτοξευτων , δημιουργωντας μια ελληνικη εκδοση ενος terminator που θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει ως αντιαποβατικο, αντιαεραποβατικο και οχημα υποστηριξης με υψηλο επιπεδο προστασιας…

 11. O Συνονόματος Δημήτρης τα ειπε πολύ σωστά νομίζω! Δλδ μόνο τα οικονομικά ήταν διαχρονικά το θέμα? Δεν φταίει καθόλου το ΠΖ που ότι νέο και σύγχρονο το φοβόταν όπως ο δίαολος το λιβάνι? το συγκεκριμένο http://www.primeportal.net/tanks/gert_burkert-opitz/f-amx_10p/
  ΑΜΧ-10 τι πρόβλημα έιχε και αποσυρθηκε? Δλδ αμα ανασύρει καμια μονάδα της ΑΣΔΕΝ τα Marmon Harington η ακόμα χειρότερα κανα greyhound που χρησιμοποιούταν μεχρι την δεκατια του 90 στα νησια με πύργο του ΒMP-1 θα σηκωθουμε και θα χειροκροτούμε? Το ζήτημα είναι πως αν δεν αλλάξει αυτη η δημοσιουπαλλυλιστικη νοοτροπία που λέει και ο δημητρης δεν προκειται να γίνει τπτ. Σε ένα στρατο που ο άλλος έβαλε γρασσο σε πυργισκο του VBL μηπως είναι εκτος πραγματικότητας να μιλάμε για σύγχρονα ΤΟΜΑ?

  1. To ΑΜΧ-10 κοστιζε παρα πολυ στον ΕΣ για τους αριθμους που ηταν σε υπηρεσια. Επισης καλως ή κακως , τα αρματα που συνοδευε στο μετωπο, τα ΑΜΧ-30 αντικατασταθηκαν απο εκσυγχρονισμενα Λεοπαρντ-1Α5. Το λαθος ηταν που δεν αποκτηθηκαν ποτε τα αντιστοιχα συνοδα τους ΤΟΜΑ, τα Μarder.

   1. οι χωρες που αναφερθηκαν ως χρηστες διαθετουν παρομοιους αριθμους η και μικροτερους απ`οτι ο ΕΣ,για το ΑΜΧ-10 ο λογος.Μονον η Σ.Αραβα εχει περοσσοτερα,η τεραστια Ινδονησια 100 οχηματα,ειναι κι αυτο ανεπαρκεια λογιστικης υποστηριξης ,πως δεν ειναι ασυμφορα για τους αλλους.Το βασικο ειναι πως τα χρησιμοποιουσαν σαν ΤΟΜΑ που απλα εφεραν κι ενα οπλο,σε ολες τις ασκησεις φαινοταν,ηταν μονιμη παρατηρηση τοτε.Τα ιδια δεν κανουν και με τα ΒΜΡ-1;Κι αυτα ακριβα;Και δεν πανε “ζευγαρακια” οι συνδιασμοι,δυνατον ΒΜΡ-1/2/3 να υποστηριζουν οποιοδηποτε αρμα,οπως και MARDER – ABRAMS η LEO-2 – CV-90 ,ARIETE – BRANDLEY,γιατι και απο που προκυπτει οτι δεν μπορουν να συνδιαστουν;Τα ΑΜΧ-30 θεωρουντο τεχνικως ευαισθητα,αδυναμια και το υδροψυκτο συστημα ψυξης κινητηρος,ο συμπλεκτης στο συστηαμ κινησεως κλπ,οχι και τοσο σοβαρα θεματα εφ`οσον υπηρχε υποδομη και γνωση,κι αυτα προωρα αντικατεσταθησαν,δεν ειχαν καλη φημη ως προς την τεχνικη τους ευαισθησια και συντηρηση,αν ειχε απο τοτε επαγγελματιες θα τα προσεχαν καλυτερα

    1. Μητσάρα εγώ πάντως στην καταιγίδα της Ερήμου την Ελαφρά Μεραρχία των Γάλλων με AMX-30 την είδα….!Δεν ήταν δλδ ευαισθητα για τις ακραίες καταστάσεις της Ερήμου? Όπως είπες και εσύ ο ΕΣ ότι δεν καταλαβαίνει το θάβει! Βεβαια τώρα φτιάξανε την τεράστια πατέντα που μας έρχεται από το μακρυνό 80 να βάλουν ZU-23 πάνω σε ΒΜΡ-1 ….Για Vulcan βεβαια πάνω σε Μ-113 πιπέρι. Και ακριβά και περίπλοκα (έτσι για να μαθαίνεται βλαχάκια Ισραιλινη)

   2. Manolis να σε ρωτήσω κάτι? Πόσα χρόνια έχεις τον υπολογιστή σου?Εγώ από το 2003. Αλλάζω όμως ανάλογα με τις ανάγκες μου κάρτα γραφικών κλπ.Συμφωνώ για τα Marder αλλά τότε ήταν διαθέσιμα? Τα ΑΜΧ-10 θα έπρεπε τώρα να είναι προς απόσυρση. Δεν καταλαβαίνω όμως πως είναι δυνατόν ένας στρατός να αντικαθιστά ΤΟΜΑ με ΤΟΜΠ. Είναι ασύμφορη η επένδυση σε BMP-1? Ok! Αλλα πρέπει να βρεις λύση! Δεν είναι δυνατον π.χ να μην έχεις βρει μια λύση για πυργο ενός ή δυο ατόμων για το Μ-113 που έχει υοθετηθεί από σχεδόν όλους τους χρηστες του τύπου παγκοσμίος! Δεν σου λέω να βάλεις πύργο Bradley πανω σε Μ-113 όπως ο αιγυπτιακος στρατός αλλά ένα πύργο ενός ή δύο ατόμων μπορούσες να αναπτύξεις είτε σαν εθνική βιομηχανια και εφαρμογή στο εργοστάσιο βάσης. Κάτσε να δεις τώρα που υοθετήθηκε η υπερσύγχρονη πρακτική του Σοβετικού στρατού με BMP-1 ZU-23 και “πλάκες προστασίας” το “περιπλοκο” Vulcan με Μ-113 που θα πάει και αυτό!

  1. Ξέρεις τι είναι γραφικότητες Χαράλαμπε; Να σου πω αμέσως, είναι τα «γυμνά, απολιθωμένα» M113 του πεζικού σε άσκηση τακτικού συγκροτήματος να τρέχουν καταϊδρωμένα πίσω από τα Leopard 2 των 1500 ίππων. Απο που να ξεκινήσω και που να καταλήξω!
   Κατά τα άλλα, σε πείραξε, το ασπίδιο και το πλέγμα που κατασκευάστηκαν από μία τυπική μονάδα πεζικού και τα θεωρείς “γραφικότητες”;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.