Προσωπικό του Ελληνικού Στρατού στην EU Training Mission Mali (Αποστολή Εκπαίδευσης των Στρατιωτικών Δυνάμεων, της ΕΕ στο Μάλι). (EUTM Mali)

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), αναβάθμισε τις πληροφορίες για την αποστολή τεσσάρων αξιωματικών-υπαξιωματικών στην EU Training Mission Mali (Αποστολή Εκπαίδευσης των Στρατιωτικών Δυνάμεων, της ΕΕ στο Μάλι), στις πληροφορίες το ΓΕΣ αναφέρει τα εξής:

“Στις 21 Μαρτίου 2012 εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι και επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου και του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης.
Την εξουσία ανέλαβε ο Λοχαγός Αμάντου Σανόγκο (Amandu Sanogo), πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, οι στασιαστές έκλεισαν τα σύνορα της χώρας, ενώ οι αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστές κατέλαβαν τρεις πόλεις στο Β. Μάλι.
Στις 06 Απριλίου 2012, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαγουάντ (Azawad), που αποτελείται από Ισλαμιστές της ομάδας Άνσαρ Ντιν (Ansar Dine), από Τουαρέγκ και μέλη της Αλ Κάιντα (Al Qaeda) , κήρυξε την ανεξαρτησία του Αζαγουάντ, μίας περιοχής του βορείου Μάλι.”

Υπενθυμίζουμε  πως τέλη Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε η εναλλαγή της ομάδας των Ελλήνων εκπαιδευτών (μετέβηκε η 3η εναλλαγή και επέστρεψε η 2η).

Την 20 Δεκεμβρίου 2012, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε ομόφωνα απόφαση (UNSCR 2085), για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι από γειτονικές και ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η συνταγματική τάξη και η εδαφική ακεραιότητα του.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν στο σχέδιο να στείλουν εκατοντάδες στρατιωτικούς για να εκπαιδεύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μάλι στον πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Τα γεγονότα αυτά δεν άφησαν αδιάφορη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού και τα κράτη-μέλη της συμφώνησαν στη συγκρότηση αποστολής για την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι (EU Training Mission Mali).

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει στην EU Training Mission Mali (Αποστολή Εκπαίδευσης των Στρατιωτικών Δυνάμεων, της ΕΕ στο Μάλι) τέσσερις Αξιωματικούς-Υπαξιωματικους του Στρατού Ξηράς οι οποίοι θα συνδράμουν στην εκπαίδευση των δυνάμεων των Αφρικανικών χωρών, που θα συμμετάσχουν στην αποστολή.

Το μέγεθος της δύναμης που θα απέστειλαν οι χώρες της ΕΕ στο Μάλι στο πλαίσιο της EU Training Mission Mali ειναι:

Γαλλία 207, Γερμανία 71, Ισπανία 54, Ηνωμένο Βασίλειο 40, Δημοκρατία της Τσεχίας 34, Βέλγιο 25, Πολωνία 20, Ιταλία 19, Σουηδία 14, Φιλανδία 12, Ουγγαρία 10, Ιρλανδία 8, Αυστρία 7, Ελλάδα 4, Βουλγαρία 4, Λετονια 2, Σλοβενία 4, Εσθονία 2, Λιθουανία 2, Πορτογαλία 1, Ρουμανία 1 και Λουξεμβούργο 1.

Τελετή αποφοίτησης εκπαιδευτικής σειράς του Εθνικού Στρατού του Μάλι. (EUTM Mali)

 

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: