Ενθουσιασμός για τον «Νικηφόρο»

Για τους κατοίκους των Λειψών ο «Νικηφόρος» προασπίζεται το γόητρο της χώρας, όπως έγινε και στις 17 Ιανουαρίου στο γνωστό περιστατικό της «επακούμβησης» της κανονιοφόρου από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων.

Την περασμένη Τρίτη, ημέρα των Τριών Ιεραρχών, ο πλωτάρχης Γιώργος Λαϊάκης, κυβερνήτης της κανονιοφόρου «Νικηφόρος», και το πλήρωμα του πολεμικού είχαν μια ευχάριστη έκπληξη. Προσέγγισαν το λιμάνι των Λειψών, όπου περισσότεροι από 150 κάτοικοι περίμεναν την κανονιοφόρο που λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 17 Ιανουαρίου, είχε έλθει αντιμέτωπη με ένα περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής στο περιστατικό της «επακούμβησης», όπως περιγράφεται στη ναυτική ορολογία, που έγινε ευρύτερα γνωστό από το βίντεο που δημοσιεύτηκε από ΜΜΕ της Τουρκίας. Αν και ο «Νικηφόρος» είναι γνώριμος στους Λειψούς, λόγω των τακτικών επισκέψεων που έκανε και το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), οι κάτοικοι του νησιού υποδέχθηκαν την κανονιοφόρο ενθουσιωδώς. «Οι Ελληνες στην υπόλοιπη χώρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πλήρωμα του “Νικηφόρου” υπερασπίζεται το γόητρο της χώρας», λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος, ο οποίος μάλιστα υπογραμμίζει ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν φοβούνται καθώς αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις συνέχεια». Μάλιστα, αναφέρει ότι θεωρεί τους 150 κατοίκους που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι λίγους (το νησί κατοικείται από περίπου 750), καθώς η άφιξη του «Νικηφόρου» δρομολογήθηκε ταχύτατα, με μια κλήση ανάμεσα στον κυβερνήτη και στον δήμαρχο, ο οποίος είχε νωρίτερα τηλεφωνήσει στον πλωτάρχη Λαϊάκη να τον συγχαρεί.

Το κλίμα στους Λειψούς ήταν τόσο ενθουσιώδες για το πλήρωμα, που ο αρχηγός ΓΕΝ Νίκος Τσούνης αισθάνθηκε την ανάγκη να τηλεφωνήσει στον κ. Μάγγο και να τον ευχαριστήσει για την εμψύχωση του πληρώματος από τους κατοίκους. Οπως λέει ο κ. Μάγγος στην «Κ», στην πραγματικότητα οι κάτοικοι των Λειψών θα πρέπει να ευχαριστούν τον «Νικηφόρο» και το πλήρωμά του για την εμψύχωση, κάτι που, όπως λέει, δεν είναι προσωπικό, καθώς το Π.Ν. δημιουργεί γενικά σε αυτά τα ακριτικά νησιά την αίσθηση της ασφάλειας και τη σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το πλήρωμα του «Νικηφόρου» δεν έκανε τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από εκείνο που κάνουν όλοι οι αξιωματικοί του Π.Ν. σε ανάλογες περιπτώσεις, οι οποίες είναι πολυάριθμες και σπάνια καταλήγουν να γίνονται δημόσια γνωστές, όπως η πρόσφατη. Ο πλωτάρχης Γιώργος Λαϊάκης είναι ένας ναυτικός από τη… στεριά, όπως τον αποκαλούν οι νησιώτες που γνωρίζουν τον «Νικηφόρο». Κατάγεται από την Καλαμπάκα, από μια οικογένεια δίχως ναυτική παράδοση, και όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν αξιωματικό που δεν αφήνει ποτέ στη μέση την αποστολή που του έχει ανατεθεί.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση “Καθημερινή” (05.02.2018)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Δηλαδή,ἡ απάθεια με την οποία δέχθηκε ὁ «Νικηφόρος» το τζαρτζάρισμα του τούρκικου,είναι θρίαμβος;
  Θα έλεγα μάλιστα και εύγε,αν εκείνο το …τιμημένο το Ότο-Μελάρα το έστρεφε προς τους πειρατές,αλλά να το βλέπαμε σε ἑλληνικό βίντεο,γιατί οἱ Τούρκοι δέν θα ήταν χαζοί να το δείξουν,ἄν βέβαια το έκαναν,ακόμα καλύτερα.
  Και θα έλεγα χίλια εύγε,ἄν το Οτο-Μελάρα βροντούσε.

  1. Όπως ήταν για μερικούς(ειδικά για έναν πρωθυπουργό) η «μεσολάβηση» των ΗΠΑ στα Ίμια θρίαμβος, έτσι είναι σήμερα και η περίπτωση με τον Νικηφόρο ένας θρίαμβος. Ή όπως λένε αλλιώς «οι άλλοι τους έφτυναν και αυτοί νομίζανε ότι βρέχει», έτσι είναι προφανώς λογικό να παρουσιάζουν και αυτή την περίπτωση αδειάσματος ως διπλωματική νίκη, μπροστά σε έναν λαό(που ψηφίζει για να μην πληρώνει διόδια και εφορίες, επειδή έτσι τους είχαν υποσχεθεί οι επαναστάτες και τα παλικάρια της φακής που έπαιζαν τους μεγάλους πατριώτες).

   1. Oύτε εγώ πληρώνω ευχαρίστως διόδια και χαράτσια,και ενοίκιο στο σπίτι μου,και ούτε γνωρίζω κανέναν που να πληρώνει ευχαρίστως,ούτε έχω δεί να πιάνουν τόπο.
    Αλλού είναι το ζήτημα : το να ψηφίζεις κάποιον που έχει με συνέχεια και συνέπεια εξυβρίσει τον ἑλληνικό λαό ὡς οπισθοδρομικό,ξενοφοβικό,φασίζοντα και τα τοιαύτα,που καμαρώνει όταν αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»,τα Ίμια «Καρντάκ»,το Λιμενικό δολοφόνους προσφύγων,και δέν συμμαζεύεται.
    Όοομως …
    Για να φτάσει ὁ κόσμος να ψηφίσει αυτούς,κάποιοι τον έκαναν προηγουμένως να απαυδήσει.
    Και εξάλλου,ούτε οἱ προηγούμενοι έχουν να επιδείξουν δάφνες,τί δάφνες δηλαδή,ούτε κἄν περγαμηνές -εκτός από κάποιες πληρωμένες.

    1. Ασφαλώς είναι αλλού το πρόβλημα και δεν εντοπίζεται κυρίως στην πληρωμή διοδίων που αναμφίβολα δεν χρησιμοποιούνται για αυτό που θα έπρεπε, αλλά καίγονται ουσιαστικά σε εναέριες τσάρκες και αλλά ωραία «προνόμια».
     Όταν όμως ένας λαός (η ένα αρκετά μεγάλο μέρος αυτού) φτάνει στο σημείο να ψηφίζει αυτούς που έχουν εκφράσει επίσημα τα παραπάνω που αναφέρεις, νομίζω ότι έχει όντως σοβαρό θέμα αυτό ισχύει (η ξεκινάει) και στις εκλογές των δημάρχων που είναι γνωστοί για την ανωμαλία και το ποτό που τους εξουσιάζει. Οι οποίοι ασπάζονται δημοσίως άκρως ακατάλληλες «παρελάσεις» (όχι μόνο για ανήλικους), και συνηθίζουν παραχωρήσεις οικοδόμων και ονομασιών στους κατσαπλιάδες δεξιά και αριστερά. Αν ήταν μικρά παιδιά που τα ξεγελάνε με ψεύτικες υποσχέσεις θα έλεγα εντάξει, αλλά εδώ αλλάζει το θέμα, επειδή είναι οι μεγάλοι που πηγαίνουν και ρίχνουν ψήφους, σε αυτούς που θα τους πούνε αυτά που θέλουν να ακούσουν, όσο παράλογα και να είναι και όσο και να ξεφεύγουν απο την πραγματικότητα αυτά που τσαμπουνάει ο κάθε πονηρός επαγγελματίας παραμυθάς. Οι προηγούμενοι πολιτικοί φυσικά φέρουν μεγάλη ευθύνη για αυτά, αλλά όχι μόνοι τους, όταν ένας πιστεύει σε δηλώσεις όπως «λεφτά υπάρχουν» σε μια ουσιαστική χρεοκοπία, με συγχωρείς αλλά αυτόν δεν μπορώ να τον πάρω στα σοβαρά, το οπαδηλίκι στα κομματικά είναι άλλο ένα ανέκδοτο που κρατάει εδώ και δεκαετίες «μια χαρά» στην Ελλάδα.

     Μετά φταίνε αποκλειστικά οι παραμυθάδες πολιτικοί, που είναι γνωστοί φτωχομπινέδες;

 2. @Αχέρων
  Όπως ξέρετε το πρόβλημα δεν είναι τα Ίμια. Δηλαδή θέλω να πω οτι άμα η Ελλάδα αποφασίσει να στήσει κάτι, ξέρει πως και που θα περιμένει την Τουρκία. Στα γεγονότα των Ιμίων ο Τουρκικός στόλος δραστηριοποιήθηκε σχεδόν 34 ωρες μετά της Ελληνικής τοποθέτησης των βατραχανθρώπων. Οι Τούρκοι πριν πάνε βγήκανε από τους ναυστάθμους παρακολουθούμενοι, πέρασαν δίπλα από την Λήμνο και νότια δίπλα από την Ρόδο. Από εκεί θα ξαναπεράσουν και φυσικά στην Σμύρνη είναι απίστευτα τρωτοί στις μετασταθμεύσεις, Αν παρατηρήσετε ακόμη και στις ακτοφυλακίδες που βλακωδώς κρατάνε στα Ιμια τις έχουν πάρει από μια περιοχή 4 τεμαχίων ευθύνης. Δηλαδή στα υπόλοιπα αμα θέλουμε παμε, μπαίνουμε, στήνουμε, βγαίνουμε. Μην θεωρηθεί οτι τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας είναι μικρότερα από της Ελλάδας σε επιτήρηση ! Σε αυτή την φάση η Ελλάδα δεν θα κερδίσει κάτι. Ας πούμε οτι ο Τερματοφυλακάς μας δένει τα κορδόνια του στις καθυστερήσεις.
  Τα Εθνικά θέματα πάντως χρήζουν νηφαλιότητας και υπομονής. Πολιτική δεν χωρά, για αυτό δεν βοηθά να αυτουποβιβαζόμαστε ούτε στο παρελθόν, ούτε στο παρόν. Το βασικό είναι να γνωρίζουμε και να μην ξεχνάμε. Η εκδήλωση του «Νικηφόρου» αποτελεί πηγαίο εφαλτήριο καθήκοντος για το ΠΝ, που ποτέ όπως και να έχει δεν ξεχνά τα καθηκοντά του.

  1. Ἡ τρωτότητα των μονάδων επιφανείας δέν περιορίζεται στις διόδους,αλλά επεκτείνεται και στους ναυστάθμους που είναι εκτεθειμένοι σε αεροπορικό πλήγμα-ἄν ήταν απέναντι τους το Ισραήλ,ἤ κάποια άλλη αποφασισμένη χώρα.
   Στην περίπτωση μας,περιμένοντας το «μεγάλο κόλπο»,απλώς χάνουμε κατα συρροήν ευκαιρίες στο επικοινωνιακό επίπεδο.
   Όταν λιποψυχείς στα μικρά,πριονίζεις τον εαυτό σου,και τον κονταίνεις στα μέτρα του εχθρού όταν έλθουν τα μεγάλα.
   Τέλος,όλα,μα όλα είναι πολιτική,και το πρόβλημα δέν εντοπίζεται στην πολιτική,αλλά στον πολιτικαντισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.