Του Λ.Σ. Μπλαβέρη

Αναβαθμίζεται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ)

Αναβαθμίζεται κατακόρυφα η ιστορική Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ), που εδρεύει πλέον, εδώ και δύο χρόνια, στην αεροπορική βάση της Αεροπορίας Στρατού στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με την απόκτηση από μέρους της διακλαδικού χαρακτήρος και την πραγματοποίηση σε αυτήν της αρχικής πτητικής εκπαιδεύσεως του συνόλου των υποψηφίων πιλότων ελικοπτέρων, αρχικώς και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, και ακολούθως των συναδέλφων τους πιλότων των πτητικών μέσων (ελικοπτέρων) των Σωμάτων Ασφαλείας!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ελευθερία του Τύπου», η απόφαση αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί «συντόμως και μόλις το επιτρέψουν οι επιχειρησιακές συνθήκες», συμφώνως με ανώτατη στρατιωτική πηγή.

To ΝH-300 της εταιρίας Bredanardi είναι ένα διθέσιο εκπαιδευτικό Ε/Π, το οποίο παρελήφθη από τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) το έτος 1985 και αποτελεί το κύριο μέσο για την αρχική εκπαίδευση των χειριστών της Αεροπορίας Στρατού. Αντικατέστησε σε αυτό το ρόλο τα Ε/Π OH-13. Πηγή: ΓΕΣ

Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί κάτι νέο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα, όπως η Σχολή Αλεξιπτωτιστών του ΣΞ, όπου εκπαιδεύονται όλα τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ στην απόκτηση πτυχίων αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντος και ελευθέρας πτώσεως, η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ, από την οποία αποφοιτούν όσοι περατώσουν επιτυχώς το επίπονο και απαιτητικό εξάμηνης διάρκειας Σχολείο Υποβρύχιου Καταστροφέως του ΠΝ, του ΣΞ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αλλά ακόμα παλαιότερα και η ίδια η ΣΑΣ, στην οποία εκπαιδεύονταν και έπαιρναν πτυχίο και πτέρυγες χειριστού ελικοπτέρων τόσο οι ελικοπτεράδες του ΣΞ, όσο και του ΠΝ κ.λ.π.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για μία τέτοια απόφαση:

Ο πρώτος, επιχειρησιακός, αφορά την ενιαία αρχική πτητική εκπαίδευση όλων, που δεν είναι κάτι ξεχωριστό ούτε απαιτεί ιδιαιτερότητες, που ακολουθούν όταν ο κάθε εκπαιδευμένος νέος πιλότος ελικοπτέρων επιστρέψει στον οικείο κλάδο και ξεκινήσει την επιχειρησιακή πτητική εκπαίδευση στον τύπο ελικοπτέρου που θα υπηρετήσει.

ΝH-300

Ο δεύτερος, οικονομικός, καθώς με την ενιαία αρχική πτητική εκπαίδευση επιτυγχάνονται τρομερές οικονομίες μεγέθους, τόσο σε εκπαιδευτικά πτητικά μέσα και βοηθήματα όσο και σε προσωπικό που τώρα υπηρετεί στις τρείς σχολές και θα «απορροφηθεί» σε άλλες μονάδες ελικοπτέρων, ενισχύοντας απευθείας το επιχειρησιακό τους έργο.

Ο τρίτος, εξοπλιστικός, σχετίζεται με το ότι και οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ χρειάζονται επειγόντως ένα ελαφρύ ελικόπτερο αρχικής πτητικής εκπαιδεύσεως για την εκπαίδευση των υποψήφιων πιλότων τους. Η Αεροπορία Στρατού χρησιμοποιεί το παρωχημένο NH-300C, η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού το Allouette III, που τώρα διαθέτει πλέον μόνο ένα, ενώ στην ΠΑ είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση, καθώς η αρχική εκπαίδευση πραγματοποιείται επί των AB-205 της ιστορικής 358 Μοίρας Ερεύνης Διασώσεως (358 ΜΕΔ).

Έχει προγραμματιστεί (προφανώς έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού και την προαναφερθείσα διακλαδικότητα της Σχολής), όπως η ΣΑΣ παραλάβει για εκπαιδευτικούς σκοπούς 10 από τα αναμενόμενα 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα «επιθετικής αναγνωρίσεως» OH-58D Kiowa Warrior, των οποίων η απόκτηση έχει δρομολογηθεί από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, στο πλαίσιο ενός γενικότερου «πακέτου», όπου εκτός των ελικοπτέρων θα περιλαμβάνει δύο εξομοιωτές πτήσεως, δύο εξομοιωτές για την εκπαίδευση των τεχνικών, εγχειρίδια, εκπαίδευση, ανταλλακτικά και αντιαρματικά βλήματα Hellfire για όσα ελικόπτερα ενταχθούν σε επιχειρησιακά τάγματα της Αεροπορίας Στρατού, που «ανεβάζει» το συνολικό κονδύλι για την απόκτηση και αξιοποίηση των προαναφερθέντων ελικοπτέρων στα 130-140 εκατ.ευρώ.

Έτσι με τα ελικόπτερα αυτά θα εκπαιδεύονται όλοι οι υποψήφιοι νέοι πιλότοι ελικοπτέρων στη ΣΑΣ, αντί να πρέπει να αγοραστούν τρεις τύποι εκπαιδευτικών ελικοπτέρων για την αρχική πτητική εκπαίδευση των υποψήφιων νέων πιλότων ελικοπτέρων Στρατού, Ναυτικού Αεροπορίας.

Αρχική πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-07/07/2017

Αναδημοσίευση από το: http://staratalogia.blogspot.gr

3 Σχόλια

 1. Αεροπλάνος

  για να λυθούν κάποιες παρανοήσεις ,

  πρώτον στην ΠΑ δεν υπάρχει αρχική εκπαίδευση στα ΑΒ-205 , όσοι ιπτάμενοι προορίζονται για τα ΑΒ-205 εκπαιδεύονται σε αυτά , όσοι προορίζονται για τα Super Puma εκπαιδεύονται επίσης απευθείας σε αυτά , η ΠΑ δεν ακολουθεί το μοντέλο της ΑΣ

  δεύτερον οι 358 και 384 ΜΕΔ δεν διαθέτουν Ε/Π , σε αυτές ανήκει το ιπταμενο προσωπικό και είναι υπεύθυνες για το επιχειρησιακό έργο , όλα τα Ε/Π της ΠΑ ανήκουν στην Μοίρα Συντήρησης Ε/Π (ΜΣΕ/Π) , δηλ δεν είναι όπως στις Μοίρες μαχητικών όπου και το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό όπως και τα ιπτάμενα μέσα ανήκουν σε μια Μοίρα

  για το όσα αναφέρονται στο άρθρο θα έλεγα ότι κατά την άποψη μου η αρχική τουλάχιστον εκπαίδευση στα όποια ιπτάμενα μέσα των ΕΔ θα έπρεπε να είναι αντικείμενο της ΠΑ ή έστω υπό την εποπτεία αυτής

  Απάντηση
  • Kostas

   @αεροπλανος: ειναι παραδοξο να λες οτι αρχικη εκπαιδευση χειριστων ε/π ΔΕΝ γινεται στην ΠΑ και συγχρονως να υποστηριζεις η αρχικη εκπαιδευση των χειριστων ε/π θα πρεπει να ειναι υπο την εποπτεια της ΠΑ. Δηλαδη υπο την εποπτεια του μονου κλαοδυ που ΔΕΝ εχει εμπεθρια στην αρχικη εκπαιδευση πιλοτων ε/π.

   Επισης ειναι επισης παραδοξο να εχεις ενα κλαδο με πανω απο 150 ελικοπτερα και να υποστηριζεις οτι η εκπαιδευση θα πρεπει να γινεται απο ενα αλλο κλαδο που εχει μονο 20.

   Στα πλαισια αυτης της συζητησης, θελω να υπενθυμισω το παραλογο (κατ’εμε) να ξοδευεις εκατονταδες χιλιαδες ευρω να εκπαιδευσεις χειριστες του ΠΝ στα Ρ-3 τη στιγμη που εχεις ετοιμους τετοιους χειριστες της ΠΑ. Η κλαδικη νοοτροπια στο αποκορυφωμα της. Δεν θα με πειραζε τοσο εαν δεν κοστιζε τοσα πολλα λεφτα.
   Δεν θελω να ξεφυγω αλλο απο την συζητηση αλλα θα σκασω εαν δεν το πω: αναπαλαιωση Ρ3 = η μεγαλυτερη σπαταλη πολυτιμων κονδυλιων στο χωρο της αμυνας τα τελευταια χρονια

   Απάντηση
 2. SKYHOOK47

  Οι σανοπωλητές θα πουν το οτιδήποτε προκειμένου να χωνέψουμε την προμήθεια των KIOWA…Διεθνώς για αρχική εκπαίδευση χειριστών Ε./Π χρησιμοποιούνται Ε/Π παρόμοιων επιδόσεων με τα NH-300C (Robinson R-22 πχ.) για τον κ.Μπλαβέρη τα NH-300C είναι παρωχημένα..
  Τί άλλη βλακεία θα ακούσουμε…

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: