Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) χρησιμοποιούν μια έκδοση του κύριου άρματος μάχης (“MBT”) “Leclerc” εξοπλισμένη με αρθρωτή θωράκιση. Αυτή η θωράκιση θεωρείται ότι ειναι εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (“ERA”) κατασκευασμένη από την γερμανική “Dynamit Nobel Germany” (“DND”). Το 2016 η εταιρεία συνήψε σύμβαση με τον στρατό των ΗΑΕ για την προμήθεια συλλογών αντιδραστικής θωράκισης για περισσότερα από διακόσια “MBT”.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση εξαγωγής όπλων από την Γερμανία, η σύμβαση ήταν συνολικής αξίας 125,84 εκατομμυρίων ευρώ (€), υποδηλώνοντας ότι οι συλλογές “ERA” στοίχισαν περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ η μία.

Απόσπασμα από την έκθεση εξαγωγικής πώλησης όπλων

Απόσπασμα από την έκθεση εξαγωγικής πώλησης όπλων

Βίντεο που δείχνουν ενισχυμένα “MBT Leclerc” αποδεσμεύτηκαν την 9η Δεκεμβρίου από την υπηρεσία Εμιράτων. Σύμφωνα με τα άρθρο των αντεπιστέλλων ειδήσεων, το βίντεο δείχνει δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μαζί με συμμάχους να προελαύνουν στη δυτική ακτή της Υεμένης, όπου τα οχήματα χρησιμοποιούνται για την μάχη εναντίον των ανταρτών Χούθις.

Η “Dynamit Nobel Defence” συνήθιζε να εμπορεύεται την εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση με το ακρωνύμιο “CLARA”, το οποίο προέρχεται απο το “συνθετική χαμηλού βάρους αρθρωτή αντιδραστική θωράκιση”, άλλα τα τελευταία χρόνια η ονομασία “HL-Schutz Rad/Kette” (σύντμηση από τα γερμανικά για το “προστασία τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων από τα βλήματα κοίλου γεμίσματος”) χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά.

Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στις υπόλοιπες λύσεις “ERA” και την “CLARA/HL-Schutz Rad/Kette” της “DND” έγκειται στην κατασκευή. Ενώ η συμβατική αντιδραστική θωράκιση χρησιμοποιεί μέταλλο (συνήθως ατσάλι) για τις πλάκες, οι οποίες ειναι μάλλον βαριές και θέτουν σε κίνδυνο το παρακείμενο πεζικό, η θωράκιση της “DND” ειναι χωρίς μέταλλα. Οι δοκιμές έχουν δείξει οτι τα θραύσματα από τις πλάκες “ERA” μπορούν να εκτοξευτούν σε απόσταση αρκετών μέτρων από το σημείο πρόσκρουση, σχηματίζοντας επικίνδυνα πυρομαχικά για τους αποβιβασμένους στρατιώτες και τους πολίτες που βρίσκονται κοντά στο όχημα.

UAE-Leclerc_Yemen

Άρμα μάχης Leclerc του Στρατού των ΗΑΕ μεταφέρεται στην Υεμένη.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, η λύση “ERA” της “DND” ειναι εντελώς απαλλαγμένη από μέταλλα (εκτός από τις βίδες που συγκρατούν τις πλάκες). Σύμφωνα με τις περιγραφές της ευρεσιτεχνίας, η θωράκιση μπορεί να χρησιμοποιεί υαλοβάμβακα, ίνες άνθρακα, ίνες αραμιδίου, κεραμικές ίνες και/ή ίνες “PBO” (“Polybenzbisoxazolediylpenhylene”). Οι ίνες μπορούν επίσης να συνδυαστούν μεταξύ τους ή με σωματίδια απο τα υλικά που αναφερθήκαν προηγουμένως. Μια δευτερεύουσα πλάκα κατασκευασμένη από βαλλιστικό ύφασμα (όπως το “kevlar”) μπορεί να ενσωματωθεί μέσα στην θωράκιση. Έχει προταθεί να τυλιχτούν τα εκρηκτικά με φύλλο αλουμινίου για ευκολότερο χειρισμό.

Για βέλτιστη απόδοση, η “ERA” μπορεί να αποτελείται από πολλαπλές πλάκες διακένου, ο κενός χώρος μπορεί να γεμίσει με λάστιχο, κεραμικά ή πλαστικά για να μεγιστοποιηθεί η προστασία.

Έχει υποστηριχθεί ότι η “CLARA/HL-Schutz Rad/Kette” παρέχει δέκα φορές μεγαλύτερη προστασία περισσότερο από μια “συμβατική θωράκιση” εναντίον των πολεμικών κεφαλών κοίλου γεμίσματος που συναντώνται στις πυραυλο-ωθούμενες βομβίδες (“RPG”) και κεφαλές των αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (“ATGM”). Δεν αναφέρθηκε αν αυτό σημαίνει απλή χαλύβδινη θωράκιση ή κάποιου άλλου τύπου παθητική συνθετική θωράκιση. Όταν η“ERA” της “DND” περιλαμβάνει την πλάκα για την αντιμετώπιση των βλημάτων κινητικής ενεργείας (ΚΕ), μπορεί επίσης να παρέχει αποτελεσματική προστασία εναντίον των διατρητών κινητικής ενεργείας (KEP) για να σταματήσει τα μεσαίου διαμετρήματος πυρομαχικά και βλήματα εκρηκτικού διεισδυτικού σχήματος (EFP).

rp_Leclerc_UAE_Yemen_2-960x400.jpg

Leclerc των ΗΑΕ στην Υεμένη

Η “CLARA” έχει δοκιμαστεί πάνω στο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) “Marder” και στο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) “Boxer”, ενώ έχει προταθεί ως αναβάθμιση της θωράκισης του ανιχνευτικού οχήματος “Fennek”. Η “HL-Schutz Rad/Kette” έχει υιοθετηθεί στο ΤΟΜΑ “Puma”, όπου χρησιμοποιείται για την προστασία των πλευρών του άνω τμήματος του σκάφους, αντ’αυτου τα κάτω τμήματα ειναι εξοπλισμένα με στοιχεία συνθετικής θωράκισης.

Στην περίπτωση του “Leclerc Tropicalisé” των ΗΑΕ, το πακέτο θωράκιση χρησιμοποιεί πολύ μεγάλα στοιχεία “ERA”. Στην δεξιά πλευρά του οχήματος δεκαεπτά στοιχεία καλύπτουν την πλευρά του σκάφους και του πύργου, αλλά αφήνουν εκτεθειμένο το διαμέρισμα του κινητήρα. Προφανώς η ίδια ποσότητα των στοιχείων θωράκισης χρησιμοποιείται για την προστασία της αριστερής πλευράς του άρματος. Το πίσω μέρος του πύργου ειναι προστατευόμενο από έξι μικρότερες πλάκες.

Τα μεγάλου μεγέθους στοιχεία “ERA” υποδεικνύουν οτι μέσα σε κάθε στοιχείο, βρίσκονται πολλαπλές μικρότερες πλάκες “ERA”, αλλιώς θα ήταν μια μάλλον άσχημη σχεδίαση, δεδομένου οτι η “ERA” έχει μικρή πιθανότητα πολλαπλού χτυπήματος και ως εκ τούτου ένα μοναδικό χτύπημα αφήνει ένα αδικαιολόγητα μεγάλο κενό στο θωρακικό τόξο. Επί του παρόντος δεν ειναι γνωστό αν η “ERA” καλύπτει επίσης και το μετωπικό τόπο του “Leclerc”.

Άρματα μάχης Leclerc του Στρατού των ΗΑΕ εξοπλισμένα με την συλλογή “AZUR”

Το βασικό “Leclerc Tropicalisé” που χρησιμοποιείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτει ήδη την αναβαθμισμένη θωράκιση πάνω από το γαλλικό μοντέλο, τουλάχιστον με γνώμονα την πλευρική θωράκιση: Ενώ τα γαλλικά “MBT” έχουν μόνο τρία βάρια βαλλιστικά στοιχεία πλευρικών καλυμμάτων κατασκευασμένα απο συνθετική θωράκιση σε κάθε πλευρά του πύργου, η τροπική έκδοση του άρματος διαθέτει αντ’αυτου συνολικά οχτώ στοιχεία θωρακισμένων καλυμμάτων σε κάθε πλευρά -μια διαμόρφωση ειχε επίσης προσφερθεί στην Ελλάδα κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα ΗΑΕ αποκτήσαν επίσης το πακέτο μάχης σε κατοικημένους τόπους “AZUR” (“Action en Zone Urbaine”), το οποίο ειναι ανάλογο με το “TUSK” (“Tank Urban Survival Kit”) για τo “M1 Abrams” των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και το πακέτο “PSO” (“Peace Support Operation”) για το άρμα μάχης “Leopard 2”. Η αναβάθμιση “AZUR” παραγγέλθηκε το 2001 απο τα ΗΑΕ για δεκαπέντε άρματα μάχης. Μια έκδοση του πακέτου “AZUR” ειναι μέρος του αναβαθμισμένου “Leclerc Rénové” στο πλαίσιο του γαλλικού προγράμματος “SCORPION”.

Σε κάποια από τα άρματα που ειναι εφοδιασμένα με το “AZUR” τα οποία χρησιμοποιούνται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ένα επιπρόσθετο τμήμα θωράκισης τύπου γρίλιας (“Slat Armor”) έχει προστεθεί για τα προστατεύει το κάτω μπροστινό σκάφος. Υποτίθεται οτι η επιχειρησιακή απόδοση του “Leclerc” (και γενικά του Στρατού των ΗΑΕ) ειναι μάλλον καλή, αλλά πριν από λίγους μήνες μεταδόθηκε οτι ενα άρμα διατρήθηκε από ένα “RPG-29” στην εμπρόσθια κάτω πλάκα.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “below-the-turret-ring.blogspot.com” για την Προέλαση.

One Response

 1. Gunslinger32

  Πραγματικά ενισχυμένο, η πρόσθετη θωράκιση δεν είναι όμως το μοναδικό που προέρχεται απο τους γερμανούς, είναι και ο κινητήρας επειδή σύμφωνα με την παρακάτω αναφορά έχει εγκατασταθεί και ο MTU Powerpack στα Leclerc για τα ΗΑΕ, ο οποίος θεωρήθηκε πιο αξιόπιστος απο τους πελάτες στην Αραβία.

  IDEX 2017: Nexter proposes UAE Leclerc upgrades

  The UAE has taken delivery of a total of 388 Leclerc MBTs, 2 training tanks, and 46 armoured recovery vehicles (ARVs).

  These are similar to the 400 Leclerc MBTs delivered to the French Army, but have a number of modifications including an MTU 1,500 hp EuroPowerPack, additional passive armour, and a different commander’s panoramic sighting system.

  http://www.janes.com/article/68217/idex-2017-nexter-proposes-uae-leclerc-upgrades

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: