Εξάρτυση στήθους Lindnerhof Taktik HL-141 (Γερμανία)

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας, πηγή: ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!

Στην εποχή που οι φορείς πλακών (plate carrier) τείνουν να αντικαταστήσουν την ”παραδοσιακή” εξάρτυση μάχης σε όλες τις αποστολές και καθήκοντα, παραμένοντας αθεράπευτα ”παραδοσιακός” και πρακτικός (καθώς πιστεύω πως μια καλή σύγχρονη εξάρτυση μάχης έχει ακόμα θέση στη δουλειά μας), μελετώ αδιάκοπα όλα τα υποδείγματα εταιριών σε Δύση και Ανατολή και φροντίζω να εφοδιαστώ με αυτό που θεωρώ πως θα με καλύψει απόλυτα, όσο ουτοπικό και αν φαντάζει κάτι τέτοιο.

Σχετικά με το χρώμα, η εταιρία το περιγράφει ως Feldgrau, σχετικά κοντά ως απόχρωση με το RAL. Η θήκη του φακού που βρίσκεται ανάμεσα στη δεξιά θήκη γενικής και τους γεμιστήρες, είναι Olive Green

Απο τη δεκαετία του ΄70 πολλά πανεπιστήμια και μελετητές καταπιάστηκαν με την εμβιομηχανική πλευρά του φόρτου μάχης, ήτοι του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζοντας τις αρχές της μηχανικής, της φυσικής, της βιολογίας και της ιατρικής, θα μπορούσαν να εξάγουν ποιοτικά και ποσοτικά συμπεράσματα της επίδρασης των βασικών στοιχείων του φόρτου μάχης (κράνος, εξάρτυση, σακίδιο) στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω, μιας και ένα άρθρο για το θέμα είναι στα σκαριά, αλλά θα σταθώ στα συμπεράσματα σχετικά με την εξάρτυση μάχης. Η πλειονότητα των μελετών καταλήγει πως ιδανικά μια εξάρτυση μάχης θα πρέπει να φέρεται όσο πιο κοντά στο κέντρο βάρους του ανθρώπινου σώματος, καθώς τότε το σώμα καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια και περιορίζονται οι στρεπτικές δυνάμεις στην περιοχή του ισχίου. Ιδανικά μιλάμε δηλαδή, για εξαρτύσεις-γιλέκα, φορείς πλακών και εξαρτύσεις στήθους. Βέβαια όλα αυτά ”βγαίνουν απο το παράθυρο” όταν ο φόρτος είναι υπερβολικά βαρύς.

Στο προκείμενο τώρα, αναζητούσα τη συγκεκριμένη εξάρτυση στήθους για αρκετό καιρό, μιας και η εταιρεία διέκοψε την παραγωγή εδώ και μερικά χρόνια. Μέσω μια σελίδας αγοραπωλησιών στο FB κατάφερα τελικά να τη βρω απο Γερμανό συνάδελφο και στο χρώμα που με ενδιέφερε.

Η εξάρτυση HL-141 είναι μια διαιρούμενη εξάρτυση στήθους (split-front chest rig) κατασκευασμένη στο μεγαλύτερο μέρος της απο πολυστρωματική (laminate) cordura. Η cordura αυτής της μορφής είναι ένα τριπλό φύλλο αποτελούμενο κατά 70% απο cordura, 13% πολυουρεθάνη, 13% πολυεστέρα και 4% ελαστάνη. Παρουσιάζει την ίδια αντοχή στην τριβή με την απλή cordura, είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάβροχη (20.000 mm) και το σπουδαιότερο πανάλαφρη, καθώς ζυγίζει μόλις 330 γραμμάρια ανα τετραγωνικό μέτρο υφάσματος.

Επιπρόσθετα, η εξάρτυση διαθέτει οπές για το σύστημα PALS (Pouch Attachment Ladder System – αυτό που πολλοί αποκαλούν Molle) κομμένες με λέιζερ πάνω στο ύφασμα, εξοικονομώντας ακόμη περισσότερο βάρος λόγω της έλλειψης των κλασσικών ταινιών προσαρμογής θηκών.

Το σχέδιο της εξάρτυσης ακολουθεί την κλασσική (και αντιγραμμένη κατά κόρον) γραμμή της LBT-1961 (μοντέλα A-R, G, K) με δύο θήκες γεμιστήρων σε κάθε πάνελ και μια θήκη γενικής χρήσεως. Τα πάνελ κλείνουν με πλαστική αγκράφα ταχείας απελευθέρωσης τύπου ROC-80 (Rapid Opening Connector – Βύσμα Ταχέως Ανοίγματος). Και κάπου εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες.

Οι θήκες γεμιστήρων είναι αρκετά μεγάλες και μπορούν να δεχθούν είτε δύο γεμιστήρες τυφεκίου G36 πιασμένες μεταξύ τους (είπαμε, είναι Γερμανική εταιρεία), είτε τρεις γεμιστήρες τυφεκίου AR, είτε – στη δική μας περίπτωση – δύο γεμιστήρες τυφεκίου 7,62 χιλ. Δεν είναι βαθιές ώστε ο γεμιστήρας του G3 να χαθεί μέσα τους, ενώ αν αποφασίσουμε να βάλουμε μόνο μια γεμιστήρα, διαθέτουν ελαστικό κορδόνι με ”βαρελάκι” σύσφιξης, ώστε όλο το σώμα της θήκης να σφίξει γύρω απο το περιεχόμενο. Το καπάκι της θήκης κλείνει με δύο τρόπους (φύλλο velcro ή ιμάντα με αγκράφα) και ο ιμάντας μπορεί να ρυθμιστεί κατά μήκος χάρη σε πλαστικές πόρπες στο πίσω μέρος του, σε περίπτωση μικρών γεμιστήρων. Επίσης, διαθέτουν προαφαιρούμενο διαχωριστικό μεταξύ των γεμιστήρων, ώστε να μην χτυπάνε μεταξύ τους. Τέλος, στα πλευρά, κάθε θήκη γεμιστήρα διαθέτει θηλιές PALS για την προσαρμογή επιπλέον θηκών (στη δική μου περίπτωση, το πολυεργαλείο μου και ένας φακός).

Οι θήκες γενικής χρήσεως είναι αρκούντως μεγάλες για να χωρέσουν αρκετά υλικά, ενώ εσωτερικά είναι επενδυμένες με θηλυκό velcro για προσαρμογή αντίστοιχων θηκών. Υπάρχει και ελαστική ταινία και στις δύο πλευρές, για την ασφάλιση αντικειμένων, ενώ εξωτερικά έχουμε ακόμη μερικές θηλιές PALS για την προσθήκη θηκών (εδώ τοποθετήθηκαν θήκες χειροβομβίδων της Ουκρανικής Utactic, ένα εξαιρετικό υλικό απο απόψεως κατασκευής και προπαντός τιμής – μόλις έντεκα (11) ευρώ το τεμάχιο). Σύμφωνα με την εταιρία, μπορεί άνετα να χωρέσει ταινιοθήκη 200 φυσιγγίων του πολυβόλου MG-4 (διαμετρήματος 5,56Χ45).

Οι ιμάντες ανάρτησης είναι εξαιρετικά λεπτοί και διαθέτουν δικτυωτό με αφρώδες για περισσότερη άνεση. Μπορούν να ρυθμιστούν καθ΄ ύψος μέσω μια έξυπνης διάταξης θηλιών επάνω στο σώμα του ιμάντα, που πιάνει σε μεταλλικές αγκράφες G-hook στον κορμό της εξάρτυσης. Και εδώ όλες οι οπές προσαρμογής θηκών είναι κομμένες με λέιζερ, ενώ υπάρχει και μια γερά ραμμένη λαβή τραυματία στον αυχένα. Επιπλέον, στην εξωτερική τους πλευρά, οι ιμάντες διαθέτουν τρεις μαύρες θηλιές απο velcro, για τη συγκράτηση σωλήνων νερού ή καλωδίων Σ/Α.
Στο πίσω μέρος, υπάρχει και ο κλασσικός ιμάντας που ”κλείνει” τον κύκλο, ο οποίος διαθέτει αφαιρούμενες αγκράφες για να φορεθεί όπως επιθυμεί ο χρήστης (άνοιγμα απο αριστερά ή δεξιά) και ελαστικό κορδόνι για να ”πάρει το τζόγο” κατά την κίνηση και να ενοχλεί έτσι λιγότερο στη μέση/χαμηλή πλάτη μας.

Τα δύο πάνελ διαθέτουν και ένα μικρό φύλλο velcro εσωτερικά, οπότε με την αφαίρεση των ιμάντων, η εξάρτυση μπορεί να φορεθεί ως πάνελ θηκών στην εμπρόσθια πλευρά ενός plate carrier που διαθέτει αντίστοιχη επιφάνεια (αν και νομίζω πως οι πλαϊνές θήκες θα είναι λίγο ενοχλητικές).

Το σημαντικότερο κατά την άποψη μου, είναι πως λόγω του πολύ χαμηλού προφίλ που προσδίδει στην εξάρτυση η χρήση των πολυστρωματικών υλικών, μπορεί άνετα να φορεθεί πάνω απο το τυπικώς χορηγούμενο αντιθραυσματικό – αντιβαλλιστικό γιλέκο της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης (όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες. Αν και σαν συνδυασμός φαντάζει κουραστικός στη διαδικασία ”βάλε-βγάλε”, εν τούτοις δίνει τη δυνατότητα βαλλιστικής προστασίας όποτε χρειάζεται, απλής εξάρτυσης όποτε απαιτείται και όλα αυτά σε σαφώς πιο οικονομικό πακέτο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Αγαπητέ μια ερώτηση την κλασική εξάρτηση του ΕΣ, με φαρδιές όμως τιράντες σαν αυτές που έχει
    η εξάρτηση που παρουσίασες έχεις βρει πουθενά να αγοράσουμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.