Εξάρτυση SADF M83 (Gevegsbaadjie)

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!

[dropcap size=small]Α[/dropcap]πό το 1910 που ιδρύθηκε η Ένωση Νοτίου Αφρικής (Union of South Africa), οι Βρετανοί ως επικυρίαρχοι του νεοσύστατου κράτους, φρόντιζαν για την παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού των μικρών ομάδων άμυνας που είχαν δημιουργηθεί. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε (τουλάχιστον στον τομέα του εξοπλισμού) μέχρι και τη σύσταση της Δύναμης Άμυνας Νοτίου Αφρικής (SADF – South Africa Defence Force) το 1957.

Από την ίδρυση της το 1957, η SADF βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο κύμα Αφρικανικού εθνικισμού, αντιμετωπίζοντας ταραχές σε όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά και ένα εμπάργκο στην προμήθεια υλικών και εξοπλισμού, επιβαλλόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη, λόγω της ρατσιστικής χροιάς που ενείχε η πολιτική του φυλετικού διαχωρισμού (apartheid) που ακολουθούσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η εμπλοκή των δυνάμεων της SADF στον εμφύλιο πόλεμο της Αγκόλα (1975 – 1989) και στον ‘’Πόλεμο των Θάμνων’’ της Ροδεσίας (Bush War, 1964 – 1979), κατέδειξε με κατηγορηματικό τρόπο, την ανάγκη  για εξειδικευμένο υλικό, καθώς η μορφή των διεξαγόμενων επιχειρήσεων, απείχε πολύ από την κλασσική αντιπαράθεση δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Οι πολυήμερες περιπολίες βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος, για να ανακαλυφθεί και να καταδιωχθεί ο εχθρός, απαιτούσαν, πρωτίστως για τον πεζό στρατιώτη, ένα σύνολο υλικών που θα του επέτρεπε την εύκολη και άνετη μεταφορά μεγάλου όγκου υλικών και πυρομαχικών, αλλά και την αντοχή αυτών των υλικών στις ιδιαίτερες συνθήκες της Αφρικανικής Σαβάνας και ζούγκλας.

Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αποφασίστηκε η υιοθέτηση ενός νέου συνόλου ατομικών υλικών, που έλαβε την ονομασία Pattern Μ83. Η συλλογή Μ83, αποτελούμενη από νέες εξαρτύσεις (το γιλέκο που αναλύουμε στην παρούσα δημοσίευση και μια εξάρτυση στήθους), σακίδιο και αντί-βαλλιστικό κράνος, θα αντικαθιστούσε τα παρωχημένα Βρετανικά σύνολα εξαρτύσεως Pattern 58 και Pattern 70 που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε.

Νότιο-Αφρικανοί με εξαρτύσεις Pattern 70 (πηγή : διαδίκτυο)
Νότιο-Αφρικανοί με εξαρτύσεις Pattern 70 (πηγή : διαδίκτυο)
Νότιο-Αφρικανοί με εξαρτύσεις Pattern 70.

Στην ανάπτυξη της εξάρτυσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν πολλές ιδιωτικές εταιρίες κατασκευής αθλητικών ειδών, υφασμάτων, συνθετικών υλικών κ.α. τόσο στην Νότια Αφρική (SAPHI Ltd, Textcraft, C&W Ltd)όσο και στη γειτονική Μποτσούανα (Specifico Ltd). Σαφέστατα επηρεασμένοι από τις εξαρτύσεις μάχης που χρησιμοποιούσαν οι Ροδεσιανοί (που κατασκεύαζε η πρωτοπόρος εταιρία Faradays & Sons) κατέληξαν σε ένα άνετο, ελαφρύ και εύκολο στη χρήση υπόδειγμα, που ενσωμάτωνε για εκείνη της εποχή μερικά πρωτοποριακά χαρακτηριστικά που εμφανίστηκαν σε δυτικά υποδείγματα μετά από χρόνια.

Υπόδειγμα εξάρτυσης στήθους της Ροδεσιανής Faraday.
Υπόδειγμα εξάρτυσης-γιλέκου της Ροδεσιανής Faraday.
Υπόδειγμα εξάρτυσης-γιλέκου της Ροδεσιανής Faraday.

Για την κατασκευή της εξάρτυσης χρησιμοποιήθηκε νάιλον ύφασμα (cordura) 1000 βαθμών, στο χαρακτηριστικό χρώμα Nutria Brown. Η εσωτερική πλευρά του υφάσματος διαθέτει επικάλυψη από πολυουρεθάνη για την καλύτερη προστασία των υλικών από την υγρασία. Η εξάρτυση αποτελείται από τρία τμήματα, το τμήμα της πλάτης και δύο πλευρικά (αν και οι ιμάντες των ώμων είναι σταθερά ραμμένοι στο πάνω μέρος του τμήματος της πλάτης). Διαθέτει δύο ιμάντες στο μπροστά μέρος για το κλείσιμο της και οκτώ ιμάντες στο πίσω μέρος για την ρύθμιση του πλάτους της.

Ξεκινώντας λίγο ανορθόδοξα, η πλάτη της εξάρτυσης διέθετε ένα μικρό μακρόστενο σακίδιο, διαιρεμένο σε δύο μέρη μέσω ενός φερμουάρ. Σε αντίθεση με σύγχρονους χρήστες που τοποθετούν στο σακίδιο αυτό διάφορα υλικά ή αφαιρούν το ενδιάμεσο διαχωριστικό για να τοποθετήσουν ελαστικούς ασκούς νερού, η κύρια χρήση του από τους Νότιο-Αφρικανούς ήταν η μεταφορά του Σ/Α (Σταθμού Ασυρμάτου) Clansman PRC-320. Στο επάνω μέρος του σακιδίου υπάρχει και ένα μικρό άνοιγμα (flap) που κλείνει με Velcro και προοριζόταν ως δίοδος για την κεραία και τα ακουστικά του Σ/Α. Περιμετρικά του σώματος του σακιδίου, υπάρχουν 6 συνολικά θηλιές για την πρόσδεση διάφορων υλικών, όπως ιματισμού, υποθεμάτων και σε μερικές περιπτώσεις (όπως ανέφερε και το εγχειρίδιο χρήστη) βλήματα όλμων και οπλοβομβίδες, αν και το τελευταίο δεν ήταν μια συνηθισμένη πρακτική.

Το διαιρούμενο μικρό σακίδιο πλάτης. Είναι εμφανείς οι θηλιές στο κορμό του. (πηγή : Pine Survey)

Στο δεξί πλαίσιο υπάρχει μια μεγάλη θήκη γενικής χρήσεως, η οποία κλείνει με δύο Velcro. Συνήθως μέσα στην θήκη αυτή τοποθετούνταν ένα υδροδοχείο, αν και μερικοί στρατιώτες προτιμούσαν να τοποθετούν εκεί τον Σ/Α τους. Στο εμπρός μέρος της θήκης υπάρχει μια διπλή θήκη γεμιστήρων, που διαθέτει διαχωριστικό στο εσωτερικό της ώστε να μην χτυπάνε μεταξύ τους οι γεμιστήρες. Συνεχίζοντας, βρίσκουμε 2 ακόμη διπλές θήκες γεμιστήρων (χωρίς διαχωριστικό όμως), στις οποίες μπορούσαν να τοποθετηθούν και καπνογόνες χειροβομβίδες και ακριβώς από πάνω τους, μια μικρή θήκη επιδέσμου/πυξίδας και ακόμη μια διπλή θήκη γεμιστήρων, με ραμμένη στο πλάι της μια μικρή επιμήκης θήκη για φωτοβολίδες ή χημικά κεριά (cyalume). Ακριβώς πάνω από τη θήκη επιδέσμου/πυξίδας, υπάρχει ραμμένη μια θηλιά για την πρόσδεση της πυξίδας ή άλλων υλικών.

Στην αριστερή πλευρά, η διαμόρφωση είναι σχεδόν ίδια, με μόνη διαφορά την ύπαρξη μια ακόμη θήκης γενικής χρήσεως αντί των δύο θηκών γεμιστήρων και μιας σχισμής μεταξύ του κορμού της εξάρτυσης και των θηκών, όπου μπορεί ο χρήστης να τοποθετεί χάρτες ή άλλο έντυπο υλικό.

Γενικά, παρά την ογκώδη εμφάνιση της, η εξάρτυση Μ83 είναι ένα άριστο υλικό, όπως επιβεβαιώνει η χρήση της ακόμη και στις μέρες μας από πολλούς στρατιώτες. Με την κατάλληλη επιλογή φόρτου, μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη.

Operation Buzzard Afghanistan 23 June 2002 Operations still continue in South Eastern Afghanistan with a village patrol by 45 Commando Royal Marines as part of Task Force Jacana. Pic Lee Madden Royal Navy.

Φυσικά ένα τόσο πετυχημένο σχέδιο δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει τη βάση για έμπνευση (και αντιγραφή) από πολλές εταιρίες και κατασκευαστές. Παρακάτω μπορούμε να δούμε μερικά ενδεικτικά υποδείγματα.

Το υπόδειγμα της Αυστραλιανής εταιρίας CCA – Combat Clothing Australia. Σε διασπαστικό σχέδιο Auscam, χρησιμοποιήθηκε τους άνδρες των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων.

Πάλι από την Αυστραλία, ένα σύγχρονο υπόδειγμα της εταιρίας Twin Needle. Αν και κάπως ακριβό, μπορεί να διαμορφωθεί αναλόγως των επιθυμιών του πελάτη.

Η εξάρτυση της εταιρίας MESA (κατασκευασμένο από την HSGI – High Speed Gear Industries) είναι ένα γιλέκο με σύστημα PALS βασισμένο στον κορμό της Μ83. Δυστυχώς η εταιρία MESA έχει αναστείλει τη λειτουργία της εδώ και πολλά χρόνια.

Η Βρετανική Karrimor SF παρουσίασε πριν μερικά χρόνια το δικό της υπόδειγμα μιας βελτιωμένης Μ83. Στο μοντέλο Predator, η πλάτη διαθέτει φερμουάρ βαρέως τύπου, για την προσαρμογή αντίστοιχων θηκών σακιδίου της εταιρίας.

Τέλος, ένα υπόδειγμα της Ισραηλινής εταιρίας Smamit, που κατασκευάστηκε σε λίγα κομμάτια. Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σχέδια, καθώς απορρίπτει τα περιττά μέρη της εξάρτυσης, δημιουργώντας ένα πιο ελαφρύ και βολικό σύνολο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Επειδή είχα αγοράσει γιλέκο και το καλοκαίρι σε άσκηση είχα ψηθεί μέσα σε αυτό δεν μου αρέσουν τα γιλέκα αλλά οι εξαρτύσεις.

  Στην Ελλάδα δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν της εξαρτήσεις της βάζουν χαμηλά λες και είναι ο Ρίνγκο.

  Δεν χρειάζεσαι να χαλάσεις πολλά χρήματα ούτε να διαφέρεις από μακριά από τους υπόλοιπους.

  Πίσω βάζεις το Μ-71 κρεμασμένο από την εξάρτηση ψηλά στην πλάτη επάνω ένα μικρό σακίδιο προτιμώ το κοντό χοντρό και πλατύ ALICE με μόνο 20 ευρώ. κάτω βάζεις είτε μια μεγάλη θήκη είτε ένα σακίδιο μέσης και από κάτω βάζεις τα 2 παγούρια!

  Δεν γίνετε; Λάθος βάζεις την εξάρτηση ψηλά και από κάτω βάζεις μια ακόμα ζώνη ΑΤ είμαι 180 και μπορώ να το κάνω αλλά γίνετε από όλους χωρίς όμως το σακίδιο.

  Έχεις χώρο για τόσες πολλές θήκες που βάζεις μέσα ότι θέλεις, μπορείς να ράψεις ακόμα δύο εμπρός ψηλά στην εξάρτηση αν δεν σου φτάνουν και τα έχεις όλα μέσα και επάνω σου.

  Στο ALICE βάζεις μέσα τα απαραίτητα και με αυτά την βγάζεις λογικές των 2-3 επιπλέον σακιδίων και του μπέρκιν ξεχάστε τες.

  Να βασίζεσαι μόνο σε ότι έχεις μαζί σου και σε ότι μπορείς να κουβαλήσεις. Για αυτό και λέω για το καρότσι της λαικής όσο και αν φαίνεται γελείο που μπορείς να το δέσεις στην εξάρτηση και να το τραβήξεις ή με το χέρι αλλά όχι για να κουβαλήσεις ένα σωρό κουταμάρες! Κυρίως για τα επιπλέον όπλα και πυρομαχικά νερό και τρόφιμα που θα βρεις ή θα πάρεις από τους νεκρούς.

  Και που θα βάλω τον υπνόσακο; Καλά καληνύχτα! Να δω που θα κοιμηθείς και πως μέσα σε ένα χαράκωμα;
  Με το αδιάβροχο πόντζο, τον σάκο επιβίωσης και τον υπνόσακο επιβίωσης συν την αδιάβροχη στολή βολεύεσαι.
  Το τζάκετ; Θα αγοράσεις το τζάκετ των 500 γραμμαρίων που το κρεμάς στην εξάρτηση.

  1. “Στην Ελλάδα δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν της εξαρτήσεις της βάζουν χαμηλά λες και είναι ο Ρίνγκο.”

   η ζωνη της εξαρτησης πρεπει να πηγαινει γυρω απο τα οστα της λεκανης, εαν εσυ την εβαζες στην περιοχη της κοιλιας τοτε εκανες μεγαλο λαθος. Σφιγγοντας την κοιλια σου περιοριζεις την δυναντοτητας εκπτυξης του διαφραγματος, αρα δεν μπορεις να παρεις βαθια ανασα, αρα δεν μπορεις να τρεξεις.

   Για αλλη μια φορα μας μεταφερεις λανθασμενες αποψεις.

   1. Η ζώνη της εξάρτησης Μ71 σαν γνήσιο αντίγραφο της Αμερικάνικης ALICE φοριέται γύρω από την μέση όπως όλες οι ζώνες και οι εξαρτήσεις την δεκαετία του 60. Εκεί η εξάρτηση σταθεροποιείται γιατί έτσι σχεδιάστηκε. Στην Ελλάδα του 80 με τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια ερμήνευσαν λάθος την φράση » η ζώνη της εξάρτησης πάνω στην ζώνη του παντελονιού» και μας έβαζαν να την φοράμε χαμηλά. Αποτέλεσμα, μετά από λίγα χιλιόμετρα η ζώνη ανέβαινε πάντα προς την μέση και οι αξιωματικοί να μας φωνάζουν να την σφίγγουμε συνέχεια. Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανασάνουμε αλλά πάντα η ζώνη γλιστρούσε προς την μέση

 2. Οι Νοτιοαφρικανοι πρωτοπορησαν σε πολλα μικρα μικρα, και μεγαλυτερα. Η εξαιρετική εξαρτηση ειναι ενα.
  Αλλα ηταν ο χρωματισμος των οπλων, τα αρχετυπα MRAP, τα MGL, οι ισχυρες Δριες ΠΖ (αλα Multible) και αλλα.
  Πραγμαρι, εξαιρετικη εξαρτηση

 3. Kostas μάλιστα κύριε και συγνώμη που δεν τα ξέρω όλα όπως εσύ αλλά επίτρεψε μου να σου βάλω μερικά βίντεο για να μάθεις αυτά που δεν ξέρεις:
  Την εξάρτηση την βάζεις ψηλά δες και μάθε:

  INFANTRYMAN’S GUIDE: Basic considerations for the defense
  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=T988KXMPyeE&w=640&h=390]

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=B1B80EJVH2E&w=640&h=390]

  Brent0331 Gear and Equipment

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=N1UOG4PhlvM&w=640&h=390]

  Individual Patrolling Considerations PART I

  Ο ειδικός χρησιμοποιεί εξάρτηση μάχης και όχι γιλέκο!

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=2seBikXBDJg&w=640&h=390]

  Individual Patrolling Considerations PART II

  Με της χειροβομβίδες στην εξάρτηση όπως

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=sTHErjyq0M4&w=640&h=390]
  Brent 0331 comblock attack

  https://www.youtube.com/user/Brent0331
  Brent0331
  H σελίδα του με τα βίντεο!

  Εσύ κύριε κώστα μας δεν ξέρω πως θα πας αλλά εγώ θα πάω φορώντας από μέσα γιλέκο entry για να μου κρατάει την πλάτη ίσια, ζώνη μέσης και επιγονατίδες εσωτερικά και θα έχω μαζί μου και επιδέσμους ελαστικούς και ειδικά από το κινέζικο πάμφτηνα αν χτυπήσω τον αστράγαλο τον καρπό κλπ.

  Θα έχω μαζί μου και τετραμηκίνη 2 κουτιά παλιά την λέγανε σουφλαμιδόσκονη για τα ανοικτά τραύματα κλπ.

  Τώρα αν καταφέρεις εσύ να κάτσεις μέσα σε ένα στενό χαράκωμα δυο μέρες και να μπορείς μετά να μην τρέμουν τα πόδια σου όταν είσαι όρθιος και να μην έχεις ξεπαγίασει από την ακινησία! Να μην έχεις καεί από τον ήλιο να μην σου πονάει η μέση, η πλάτη, τα γόνατα! Να μην είσαι μέσα στης λάσπες όταν έβρεχε, να μην μπορείς να κοιμηθείς γιατί ο χώρος είναι ελάχιστος και κοιμάσαι επάνω στο σακίδιο σου καθιστός κλπ.

  Να σε δω μετά πως θα είσαι, πως θα περπατάς και πως θα στέκεσαι όρθιος;

  Δεν ξέρετε τι σας περιμένει σε έναν πόλεμο δεν το χωράει ο νους σας!

 4. Kostas

  απλα εισαι εντελως ασχετος με το αντικειμενο

  Άσχετος με το αντικείμενο ο μπρεν 303;

  Ο «ειδικός» έχει σημαντική προϋπηρεσία, και αφού αποστρατεύθηκε από τους Πεζοναύτες (USMC) είναι ενεργός στην εφεδρεία τους (USMC Reserves). Εργάζεται επί πλέον και ως αστυνομικός.
  Στα βίντεο στο κανάλι του απλά φοράει ενδεικτικά διάφορα σετ υλικών, και είναι λογικό να έχει και τις προσωπικές του προτιμήσεις εκτός υπηρεσίας εννοείται με δηλωμένη την προτίμησή του στις εξαρτύσεις τύπου Η.
  Οι χειροβομβίδες έτσι προσαρμόζονται κανονικά στις φυσιγγιοθήκες, όχι μόνο ή ειδικά στον ΕΣ (που τις βάζουν μάλιστα και άστα να πάνε οι δικοί μας).

  Μου αρέσει πάντως η επιχειρησιακή λογική του συγκεκριμένου ανθρώπου συνολικά στα βίντεο του που παρακολουθώ, και σε συζητήσεις σχετικά…

  Μην κάνεις τον έξυπνο κωστάκη διάβασε δες και μάθε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.