Εξελιγμένες αμυντικές τεχνολογίες από την Σερβία

[dropcap size=small]Α[/dropcap]πό τις αρχές, το εμπόριο αμυντικού οπλισμού και εξοπλισμού (ADE) ήταν η κύρια δραστηριότητα της σερβικής Yugoimport-SDPR, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών και εισαγωγών, της παροχής υπηρεσιών ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του ADE, της εκπαίδευσης και διδασκαλίας προσωπικού και τη δημιουργία πολύπλοκων τρόπων συνεργασίας όπως η μεταφορά αμυντικής τεχνογνωσίας, επενδύσεις κεφαλαίων στις αμυντικές υποδομές, στην κοινή ανάπτυξη, τις συμπαραγωγές κ.α.

Οι Σέρβοι εκτός από τα σοβιετικού τύπου διαμετρήματα παράγουν και πυρομαχικά προτύπου NATO. Η βιομηχανία Krusik της Σερβίας παράγει βλήματα όλμου των 120 χιλιοστών, όπως επίσης και αντιαρματικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου ενός πυραυλικού συστήματος μικρής εμβέλειας [βεληνεκούς 600 μέτρων, διπλής (tandem) πολεμικής κεφαλής με διάτρηση 1000 RHA].

Η ικανότητα της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας να προμηθεύει νατοϊκά αλλά και σοβιετικά διαμετρήματα, μαζί με τις δυνατότητες της στα μικρά όπλα, πυρομαχικά, πυροβόλα και όλμους, θωρακισμένα οχήματα, συστήματα με καθοδήγηση ακριβείας την ενισχύει με σημαντικά πλεονεκτήματα στην εξαγωγική αγορά. Τα ΗΑΕ έχουν γίνει ένας πολύτιμος πελάτης της Σερβίας καθώς και σαουδάραβες και ιρακινοί (τον Μάρτιο του 2008 υπογράφηκε η παράδοση πακέτου εξοπλισμού αξίας 235 εκατ.$ που περιελάμβανε 20 εκπαιδευτικά αεροσκάφη UTVA LAST 95 στο Ιράκ).

Ωστόσο, η σερβική αμυντική βιομηχανία έχει δημιουργήσει το δικό της ίχνος στην παγκόσμια αγορά το οποίο καλύπτει με επιτυχία τις ανάγκες στην Αφρική, Ασία και νότια Αμερική.
Η σημασία των αμυντικών εξαγωγών της Σερβίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βουσιτς καταγράφηκε να λέει: “Λατρεύω τις εξαγωγές όπλων επειδή είναι μια καθαρή εισροή ξένου συναλλάγματος”.

Η επιχειρηματική πολιτική της Yugoimport-SDPR ειναι προσανατολισμένη προς τη δημιουργία επιχειρηματικών αποστολών, η πρώτη και κυριότερη είναι αυτή του επόπτη-ολοκληρωτή της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας στην παγκόσμια αμυντική αγορά. Μια άλλη εξίσου σημαντική αποστολή της Yugoimport-SDPR είναι η ανάπτυξη και παραγωγή πολυσύνθετων οπλικών συστημάτων, κάποια από τα πιο σημαντικά προϊόντα της Σερβίας παρουσιάζονται παρακάτω:

NORA-B52 155mm

Αυτοκινούμενο οβιδοβόλο NORA-B52 155mm

Το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο NORA-B52 των 155mm σχεδιάστηκε για την παροχή πυρών υποστηρίξεως προς τις δικές του μονάδες. Η παροχή υποστηρίξεως δια πυρών επιτυγχάνεται με πανίσχυρα και γρήγορα πυρά υποστηρίξεως εναντίον των τακτικών επιχειρησιακών και στρατηγικής σημασίας στόχων σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι τελευταίες σχεδιάσεις και τεχνικές παραγωγής του NORA τρίτης γενιάς είχαν ως αποτέλεσμα τις πολλαπλές εξοικονομήσεις χρόνου όπως επίσης και την αυξημένη ακρίβεια. Το όπλο ειναι αρθρωτής σχεδίασης, το οποίο προσφέρει διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα στις επιλογές του χρήστη.

https://www.youtube.com/watch?v=1qSlfBryuLA

Η ενσωμάτωση της βαλλιστικής προστασίας αύξησε την επιβίωση κατά την έκθεση του στις επιπτώσεις των θραυσμάτων ή των βλημάτων και ρουκετών πυροβολικού.
Εκτός από την προστασία από τις επιπτώσεις των θραυσμάτων, η εφαρμοσμένη λύση της βαλλιστικής προστασίας παρέχει επίσης προστασία στις ενεδρες η επιδρομές των εχθρικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων που διαθέτουν μικρό οπλισμό.

Οπλισμός:
Κυρίως οπλισμός: Πυροβόλο 155mm με κάννη 52 διαμετρημάτων εγκατεστημένο σε πύργο (μερικώς θωρακισμένο) επί τροποποιημένου αμαξώματος εκτός δρόμου οχήματος.
Δευτερεύων οπλισμός: Πολυβόλο των 12,7mm με πυργίσκο.
Εκτοξευτές καπνογόνων: Δυο δέσμες εκτοξευτών των 82mm, εγκατεστημένες στο μπροστινό μέρος του θαλάμου πληρώματος του οχήματος.
Εκπαιδευτικός οπλισμός: Συζευγμένο πολυβόλο M55 των 20mm.

LAZAR 3

8X8 θωρακισμένο όχημα μάχης πολλαπλού ρόλου LAZAR 3

Το LAZAR 3 έχει σχεδιαστεί για διάφορες εφαρμογές και αποστολές. Το συγκρότημα ισχύος βρίσκεται στην εμπρόσθια δεξιά πλευρά του οχήματος μέσα σε έναν προστατευόμενο χώρο τελείως διαχωρισμένο από το πλήρωμα. Το κεντρικό κιβώτιο διανομής ισχύος μεταδίδει τη ροπή σ’ όλους τους τροχούς που διαθέτουν ανεξάρτητη ανάρτηση και συνεισφέρουν στην υψηλή κινητικότητα του οχήματος.

LAZAR 3

Το LAZAR 3 έχει εξαιρετικά εξελιγμένη αρθρωτή βαλλιστική προστασία. Το σκάφος ειναι κατασκευασμένο από θωρακισμένο ατσάλι και μπορεί να εφοδιαστεί με αντιθραυσματική επένδυση. Η εφαρμοσμένη βαλλιστική προστασία μπορεί να προσαρμοστεί ειδικά στις ανάγκες του χρήστη. Το πάτωμα του οχήματος έχει δύο επίπεδα αντιναρκικής προστασίας.

Το διαμέρισμα οδηγού και αρχηγού βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του οχήματος. Το διαμέρισμα του επιβιβασμένου προσωπικού βρίσκεται στο πίσω μέρος του οχήματος. Το εν λόγω τμήμα του οχήματος μπορεί να προσεγγιστεί μέσω της οπίσθιας αναβαθμίδας, μέσω των δύο θυρών που ειναι ενσωματωμένες στην αναβαθμίδα ή μέσω των μεγάλων θυρίδων στη οροφή του οχήματος.

Ο αριθμός των επιβιβασμένων εξαρτάται από τον τύπο της αποστολής και τα όπλα που χρησιμοποιούνται με το όχημα.

Βαλλιστική προστασία: Επίπεδο 3 ως επίπεδο 5 της STANAG 4569

Το όχημα μπορεί να εφοδιαστεί με διάφορα όπλα, τα οποία κυμαίνονται από έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWCS) με πολυβόλο των 12,7mm ως τον πύργο με πυροβόλο των 30mm.

MILOSH

4Χ4 θωρακισμένο όχημα μάχης πολλαπλών χρήσεων MILOSH

Το MILOSH ανήκει στην κατηγορία των σύγχρονων θωρακισμένων οχημάτων που προορίζονται για την εκτέλεση ενός ευρέος φάσματος αποστολών της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων.

Η βασική ιδέα του οχήματος βασίζεται σε ένα αυτοφερόμενο σκάφος, σύγχρονα συστήματα μετάδοσης κίνησης και διεύθυνσης και ένα ανεξάρτητο σύστημα ανάρτησης το οποίο εξασφαλίζει την υψηλή κινητικότητα σε οποιοσδήποτε έδαφος και καιρικές συνθήκες με το μέγιστό βάρος μάχης να ειναι πάνω από 14 τόνους.

Το όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές περιπολιών, αποστολές αναγνώρισης, ως όχημα διοίκησης, για την μεταφορά και υποστήριξη των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων στις αντι-αντάρτικες, αντιτρομοκρατικές και αντιαρματικές επιχειρήσεις, για τον έλεγχο των συνόρων και της επικράτειας, κ.λπ.

https://www.youtube.com/watch?v=8loErlwv_U4

Η βασική έκδοση του οχήματος διαθέτει υψηλά επίπεδα βαλλιστικής προστασίας (επίπεδο 3 στην μπροστινή πλευρά και επίπεδο 2 στις υπόλοιπες πλευρές σύμφωνα με την NATOϊκη συμφωνία τυποποίησης STANAG 4569), όπως επίσης και υψηλό επίπεδο προστασίας κατά των ναρκών (επίπεδα IIa και IIb της STANAG 4569).

Το όχημα μπορεί να εφοδιαστεί με διαφορετικούς τύπους όπλων και εξειδικευμένο εξοπλισμό: τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων ημέρας και νύχτας εξοπλισμένο με πολυβόλο των 12,7mm, διαφορετικούς τύπους χειροκίνητων θωρακισμένων πύργων εξοπλισμένων με πολυβόλα και εκτοξευτές βομβίδων, συστήματα αντιαρματικών πυραύλων (5 ως 8,5 χλμ), αντιαεροπορικά συστήματα, όπως επίσης και οπτικο-ηλεκτρονική θερμική απεικόνιση και συστήματα τηλεόρασης και ραντάρ για τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων που ειναι εγκατεστημένα πάνω σε τηλεσκοπικούς ιστούς διαφορετικών υψών.

Η βασική έκδοση του οχήματος μάχης φιλοξενεί 8 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων τα 4 μέλη βρίσκονται στο πίσω μέρος του οχήματος με τη δυνατότητα γρήγορης αποβίβασης και επιβίβασης μέσω της οπίσθιας υδραυλικής αναβαθμίδας ή της οπίσθιας θύρας, ενώ τα 4 μέλη στο μπροστινό τμήμα του οχήματος επιβιβάζονται και αποβιβάζονται στο όχημα μέσω των τεσσάρων βασικών πλευρικών θυρών.

Έξι μονάδες εκτόξευσης καπνογόνων 82mm ειναι τοποθετημένες στην οροφή του σκάφους.

MILOSH

Πηγή: Yugoimport-SDPR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

  1. Eτσι ειναι.Χωρες που θελουν να επιβιωσουν,και δεν εχουν αποβαλλει την στρατιωτικη νοοτροπια,αυτα κανουν.Φανταστειτε να μην ειχαν βομβαρδιστει,σε τι επιπεδο θα εφταναν.Και εδω,βαζουμε λαμαρινες γυρω απο τον πολυβολητη του Μ-113,και το θεωρουμε επιτευγμα.

  2. Αν ειχαμε μυαλο, θα βάζαμε μια καλη παραγγελια με μερικές εκατονταδες τεθωρακισμένα, θα το καναμε customization στα μέτρα μας και συμπαραγωγη στον τοπο μας. Το Milosh ειδικά για βόρεια σύνορα και νησιά θα ηταν μια αρχοντιά.

  3. Ε όχι και εξελιγμένη τεχνολογια ρε παιδιά.

    Απλά τεθωρακισμένα οχήματα είναι. Όχι βέβαια ότι είμαστε ικανοί να φτιάξουμε τέτοια στην Ελλάδα.

  4. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΦΩΝΑΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ …….

  5. Δεν βλέπω κανένα ερπυστριοφόρο. Τα τροχοφόρα κάνουν για τα νησιά και την εθνοφυλακή, αλλά για το κύριο θέρετρο αντιπαράθεσης του Έβρου απαιτείται ερπύστρια…

    Πάντως σε συνεργασία θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.