Εξοπλιστικό «κρεσέντο» – Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγγειλε πέντε προγράμματα-μαμούθ με ορίζοντα το 2020

Οι φιλοδοξίες της γείτονος να γίνει υπερδύναμη και ο αγώνας της ελληνικής πλευράς για διατήρηση των ισορροπιών. To «αόρατο» μαχητικό F-35A αποτελεί την αιχμή του δόρατος στα σχέδια της Άγκυρας. (f35.com)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
[email protected]

Ένα μεγαλεπήβολο «πακέτο» πέντε μειζόνων εξοπλιστικών προγραμμάτων έως το 2020, καθώς την επόμενη χρόνια θα γιορταστούν τα 100 χρόνια της τουρκικής Δημοκρατίας, εξήγγειλε επισήμως ο πρωθυπουργός της γείτονος, Αχμέτ Νατβούτογλου, μετά το πέρα της συνεδριάσεως της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, που συνήλθε υπό την προεδρία του.

Αυτό, βεβαίως, την ώρα που ή Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο σε ύφεση και υπο τη «δαμόκλειο σπάθη» του Μνημονίου και δεν γίνεται καν λόγος για συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της σημερινής ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

«Δεύτερο χέρι»

Μάλιστα, όλο ο αγώνας γίνεται για την εξεύρεση ανταλλακτικών, που θα διατηρήσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των σημερινών οπλικών συστημάτων ή θα χρησιμεύσουν για την αναβάθμιση τους. Μόνη, δε πηγή «νέων» οπλικών συστημάτων είναι αυτή του μεταχειρισμένου υλικού και από τα αποθέματα των στρατών που έχουν αποσυρθεί πρόσφατα για διάφορους λόγους από την ενεργό υπηρεσία.

Με βάση λοιπόν τις επίσημες δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου, αποφασίστηκε η Τουρκία να προχωρήσει σε πέντε εξοπλιστικά. Αυτά αφορούν:

 • Το «αόρατο» (Stealth) μαχητικό αεροσκάφος F-35A.
 • Το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.
 • Το νεό «εθνικό μαχητικό» που θα επιχειρεί παράλληλα με το F-35A.
 • Το νέο τυφέκιο μάχης MPT-76 για τις χερσαίες δυνάμεις.
 • Την αγορά πέντε επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook, εξελιγμένης εκδόσεως.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει άλλα πέντε F-35A, εκτός των δύο που έχει ή παραγγέλλει από τον Μάιο του 2014, από τα συνολικώς 100 μαχητικά που θα έχει αποκτήσει μέχρι το 2030. Αυτά τα πρώτα επτά αεροσκάφη, συμφώνως πάντα με τον Νταβούτογλου, αναμένονται να παραληφθούν και να αρχίσουν τη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου εκσυγχρονισμένων F-4E και των παλαιότερων F-16. Επίσης, στις 12 Δεκεμβρίου 2014, το αμερικάνικο Πεντάγωνο ανακοίνωσε επισήμως ότι η Ιταλία και η Τουρκία επελέγησαν για να αναλάβουν τη συντήρηση των F-35A και των κινητήρων τους, αντιστοίχως, των Ευρωπαίων χρηστών του αεροσκάφους από το 2018.

Αναφορικώς με το πρόγραμμα του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (T-LORAMIDS), που εξαγγέλθηκε επισήμως τον Αύγουστο του 2014, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της γειτόνος αποφάσισε να συνεχίσει η Τουρκία τις συνομιλίες με όλους τους υποψήφιους πωλητές, που είναι εταιρείες από την Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία, καθώς το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο σχέδιο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον (πάγια τακτική της Άγκυρας) για συμπαραγωγή του.

Σχεδιασμός

Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη του πρώτου – προκαταρκτικού – σχεδιασμού μαχητικού αεροπορικής υπεροχής με τον προσωρινό κωδικό «TFX», που έχει αρχίσει να συζητείται από το 2010, προκειμένου να αντικαταστήσει τα F-16 σε αντίστοιχες αποστολές. Σημειώνεται ότι φιλοδοξία της Άγκυρας είναι να εμφανίσει το «εθνικό μαχητικό της στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023.

Ακόμα, εξαγγέλθηκε η απόφαση να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του νέου σύγχρονου τυφεκίου για τις χερσαίες δυνάμεις, του MPT-76 των 7,62 χιλιοστών. Αρχικά θα παραχθούν 36000 κομμάτια, αριθμός που θα αυξηθεί στη συνέχεια, ώστε αυτός ο τύπος να αποτελέσει το στάνταρ τυφέκιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε την αγορά πέντε σύγχρονων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook από τις ΗΠΑ.

Οι τρόποι αντιμετώπισης και οι αποφάσεις που επείγουν

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς. (ΓΕΑ)

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών προγραμμάτων αφορούν την Αεροπορία, ρωτήσαμε τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά, για το πώς αντιμετωπίζει η χώρα μας το ενδεχόμενο αλλαγής τη ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή μετά το 2020. Ο πτέραρχος σε αποκλειστική δήλωση του στα «Παραπολιτικά» είπε: «Η Ελλάδα έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό της Τουρκία στις εξαγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό που έχει θέλουμε και προς τα εκεί στρέφουμε την προσπάθεια μας είναι να έχουμε αυτά τα οπλικά συστήματα, ώστε να σκεφτεί να επιχειρήσει κάτι σε βάρος μας, να γνωρίζει ότι θα υποστεί τέτοια ζημία ώστε να υποχρεωθεί να σταματήσει. Αυτό λέγεται ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Σήμερα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό σύγχρονων Mirage 2000-5, F-16C/D Block 52+, καθώς και F-16C/D Block 52+ADV. Αυτά μαζί με τις εξαιρετικές δυνατότητες μας σε στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος (stand off weapons) διατηρούν την ισορροπία για τα επόμενα χρόνια. Για μετά το 2020, κάτι που πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα, πιστεύω ότι το F-35 δεν το αντιμετωπίζεις με ένα άλλο F-35, γιατί τότε πας σε απλή αριθμητική αντιπαράθεση. Ένα τέτοιο αεροσκάφος το αντιμετωπίζεις με αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης και αεροπορικής υπέροχης σου. Δηλαδή, αναβάθμιση των F-16 με νέο, ικανότερο ραντάρ AESA, που να μπορεί να εντοπίσει στόχους μακρύτερα και χαμηλότερα, και δυνατότητες διασύνδεσης Link-16 για την μεταφορά πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που τώρα το έχουν μόνο τα F-16 ADV και τα ιπτάμενα ραντάρ. Αλλά για να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς κενά, πρέπει να τα αποφασίσουμε σε εύλογο χρόνο και πριν να είναι αργά»

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά” 17 Ιανουαρίου 2015.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

 1. “πιστεύω ότι το F-35 δεν το αντιμετωπίζεις με ένα άλλο F-35, γιατί τότε πας σε απλή αριθμητική αντιπαράθεση”

  Μεγαλες αληθειες απο εναν μεγαλο γνωστη.

  1. Να με συγχωρείς,ἀλλά αὐτό με το F-35 ἦταν ἡ μόνη ,«μεγάλη ἀλήθεια»,τα ὑπόλοιπα ἦσαν μισές ἀλήθειες,ὅπως το τί ὁρίζουμε ὡς ἀποτροπή.
   Γνώστης εἶναι βεβαίως,ἀλλά και ἡ θέση του εἶναι ἄχαρη στην παροῦσα συγκυρία.

   1. Οχι δεν ειναι μισες αληθειες και τα αλλα ,αλλα η μεγαλη αληθεια (για μενα )ειναι οτι δεν πρεπει να παμε σε αγορα F-35 σωνει και καλα,το Α-35 ειναι ενα επιθετικο οπλο και πρεπει να βρουμε το αντιδοτο.

 2. Συμφωνω σε ολα εκτος απο το δογμα αυτο,καθευατο.
  …αν κανει κατι, να ξερει οτι θα αναγκαστει να σταματησει?
  So what???
  Το θεμα ειναι να ξερει οτι θα το μετανοιωσει ΠΙΚΡΑ !!!

  Οταν καποιος βαζει χερι στη γυναικα σου,δεν τρεχει τιποτα να του πεις μαζεψε το…
  Θα το ξαναπλωσει…
  Το θεμα ειναι να του το σπασεις…για να μην πω,να του το κοψεις..

  1. … Για τον Κλαούζεβιτς, ένας πόλεμος όπου οι νίκες δε χρησιμεύουν παρά μόνο για την αποφυγή των πληγμάτων κι όπου δε γίνονται προσπάθειες για ν’ ανταποδοθούν αυτά, είναι τόσο παράλογος όσο και μία μάχη όπου η παθητική άμυνα υπαγορεύει κάθε ενέργεια. Χαρακτηριστικά δηλώνει: «Ακόμη κι αν ο σκοπός του πολέμου είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, παραμένει γεγονός ότι η απλή απόκρουση του χτυπήματος αντίκειται στη φύση του πολέμου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μία παθητική κατάσταση αντοχής. Μόλις ο επιτιθέμενος έχει αποκτήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, η άμυνα, ως τέτοια, έχει επιτελέσει την αποστολή της. Ενώ η επιτυχία είναι ακόμη ζεστή ο αμυνόμενος θα πρέπει να ανταποδώσει ή να ρισκάρει την καταστροφή του από τις επόμενες ενέργειες του επιτιθέμενου … αυτή η μετάβαση στην επίθεση πρέπει να θεωρηθεί ως βασικό χαρακτηριστικό της άμυνας … Όποτε μία αμυντική νίκη περνά αναξιοποίητη ένα σοβαρό σφάλμα διαπράττεται … Η ξαφνική μετάβαση στην επίθεση – το απαστράπτον ξίφος της εκδίκησης – είναι η σημαντικότερη στιγμή για τον αμυνόμενο. Αν δεν είναι στο μυαλό του διοικητή από την αρχή ή καλύτερα αν δεν αποτελεί συστατικό μέρος της ιδέας του για την άμυνα, δε θα κατανοήσει ποτέ την ανωτερότητα της αμυντικής μορφής…»
   https://belisarius21.wordpress.com/2015/01/14/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B7-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%B7/

   1. Μα για αυτό το έγραψα.Δεν πιστεύω πως έχει διαφορετική άποψη και ο Αρχηγός.Εκτός και αν θεωρείς αρχηγούς βουλιμικά και εξουσιομανή παχύδερμα, ασπάλακες,αυνάνες ενδεδυμένους με πολιτικό μανδύα..

 3. η ελλαδα πρεπει να κανει εξυπνες οικονομικες κινησεις αυτη τη στιγμη.
  πρεπει να επιδιωξει την αποκτηση μεταχειρισμενων οπλικων συστηματων και τον εκσυγχρονισμο τους με τη συμμετοχη της πολεμικης βιομηχανιας σε λογικα κοστη.
  τα περισσοτερα απο τα λιγοστα κονδυλια θα πρεπει να διατεθουν για την αποκτηση επαρκους αριθμου ανταλλακτικων και πυρομαχικων .αυτο ισως να ειναι που θα μετρησει περισσοτερο σε μια συρραξη.
  ο συνδυασμος F-16 ,AESA και συγχρονων πυρομαχικων θα ειναι θανατηφορα απαντηση για αρκετα χρονια μετα την εισαγωγη του F-35 στην τουρκικη αεροπορια…
  η πολεμικη βιομηχανια θα πρεπει να αναλαβει δραση στην (συμ)παραγωγη εξυπνων πυρομαχικων και υποσυστηματων.
  ειναι μοναδικη ευκαιρια και αναγκη να στηριχθει η εγχωρια πολεμικη βιομηχανια.

  ΥΓ: το f-35 θα ηταν πολυτελεια για τα οικονομικα της χωρας.
  πιθανοτατα θα αποκτηθει οταν η επιχειρησιακη του δραση θα εχει αξιολογηθει και η τιμη του θα εχει υποχωρησει…
  η αποκτηση του ειναι αναγκαια αρκει να γινει για επιχειρησιακους και τακτικους λογους και οχι για απαντηση σε εξοπλιστικη κουρσα.
  ειναι ενα αεροσκαφος που με αλλα οικονομικα δεδομενα θα ηταν ιδανικος αντικαταστασης των Α-7 και θα εδινε εντυπωσιακες δυνατοτητες προσβολης στοχων στην τουρκικη ενδοχωρα επιχειρωντας απο βασεις σε ελλαδα και κυπρο…
  οποιαδηποτε μελλοντικη σκεψη για αποκτηση θα ειναι εγκληματικη αν δεν προβλεπει υποκατασκευαστικο μεριδιο για την ΕΑΒ.
  το αεροσκαφος αναμενεται να σημειωσει μεγαλο αριθμο παραγγελιων σε παγκοσμιο επιπεδο…

 4. Αυτό δεν είναι εξοπλιστικό κρεσέντο, αλλά αποδοχή του γεγονότος ότι τα λεφτά τελειώσανε για την “κραταιά” Τουρκία. Μετά από τόσο φούσκωμα, έρχεται το ξεφούσκωμα. Πέντε F-35 σε πέντε χρόνια; Μήπως το παρακάνετε βρε Νταβούτογλου; Και τα ελικόπτερα με FMS; Με 3,5% σταθερό επιτόκιο, είναι για όσους δεν βρίσκουν καλύτερο δάνειο. Όσο για το τουφέκι των 4ΜΟΑ, στους ακροβολιστές κατευθείαν. Μόνη επιφύλαξη, η τηλενοβέλα του T-LORAMIDS. Αναμένω εναγωνίως το φινάλε.

      1. Μανώλη, μπορείς να πας στη σελίδα: https://secure.photobucket.com/register και εκεί να εγγραφείς.
       Ο λογαριασμός που θα δημιουργήσεις θα μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες φωτογραφίες της αρεσκείας σου, με οποιαδήποτε τρόπο αρχειοθέτησης θέλεις εσύ (κωδικοποιημένα, αριθμητικά, ημερολογιακά κ.α) , ώστε να μπορείς να ανακαλείς την φωτογραφία που σε ενδιαφέρει όποτε θέλεις εσύ.
       Έτσι με την επικόλληση του λινκ της φωτογραφίας θα μπορείς να μοιράζεσαι τις φωτογραφίες σου σε διάφορα φόρουμ.
       Μπορείς να συνδεθείς και με λογαριασμό Facebook.

   1. Είναι στα επίσημα χαρακτηριστικά του όπλου όπως δίνονται από την κατασκευάστρια εταιρία. Δεν κατάφερα να ανεβάσω την φωγραφία ή τον σύνδεσμο στο πακιστανικό φόρουμ όπου και το βρήκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.