Επίσημη επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Κροατία

Τι συζήτησε στην Κροατία το Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Επίσημη επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποίησε την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, όπου μεταξύ άλλων μετέβη στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Κροάτης ομόλογος του, Στρατηγός Μίρκο Σουντόφ. Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Συζητήθηκε, επίσης, η υφιστάμενη συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο χωρών, καθώς και η προοπτική ενίσχυσης της, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωατλαντικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας στην πολυεθνική άσκηση “Ηνίοχος” αλλά και συνεκπαιδεύσεις σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Κατά τις συνομιλίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:

◾Tο ευμετάβλητο σύγχρονο περιβάλλον απειλών, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό οι Ελληνικές ΕΔ προωθούν και πραγματοποιούν ευρύ πλέγμα αμυντικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

◾Περιοχικές πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας, όπως η Adriatic and Ionian (ADRION) Initiative αλλά και η πρόσφατη συνεκπαίδευση στον τομέα των ειδικών δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με τη διεξαγωγή της άσκησης ειδικών επιχειρήσεων “Salamis Storm 2018”, συμβάλλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

◾Η συνέχιση της νατοικής επιχείρησης στο Αιγαίο για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών κρίνεται επιβεβλημένη. Στο σημείο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ειδική αναφορά στη συμμετοχή της Κροατίας με 1 περιπολικό σκάφος στη δύναμη της Frontex.

◾Η συμμετοχή προσωπικού των Κροατικών ΕΔ (134 στελέχη) σε εκπαιδεύσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και η κοινή εμπλοκή των δύο χωρών στην υλοποίηση προγραμμάτων της προωθούμενης Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation-PESCO), ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας και Κροατίας στον αμυντικό τομέα.

◾H παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από τις Ελληνικές ΕΔ.

Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε δεκτός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Κροατίας, κ. Τόμισβλαβ Ίβιτς, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα της Διοίκησης της ΠΑ της Κροατίας και συναντήθηκε με τον Διοικητή, Brigadier General Μάτο Μίλκιτς, με τον οποίον συζήτησαν επί θεμάτων συνεργασίας της ΠΑ των δύο χωρών. Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της Κροατικής ΠΑ.

Κατά την παραμονή του στο Ζάγκρεμπ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβυ κ. Σταύρο Τσιέπα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Άλλη μια περίπτωση διπλωματίας της συμφοράς, είναι πρόσκληση για συνεκπαίδευση στους απογόνους των Ούστασα/Ουστάσι, οι οποίοι απέδειξαν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ότι συνεχίζουν να ασπάζονται την φασιστική ιδεολογία των προγόνων τους που ήταν στους θερμούς υποστηρικτές των ναζιστών/φασιστών που πολεμούσε στον Β’ΠΠ ο ελληνικός στρατός. Μετά σου λένε ο φασισμός στην Ελλάδα είναι εθνική απειλή, ενώ οι ίδιοι προτείνουν συνεργασία στο φασισταριό απο άλλη χώρα των Βαλκανίων με σκοτεινό παρελθόν στο όλο θέμα των κέντρων συγκέντρωσης/εξόντωσης και του ολοκαυτώματος.

  https://encyclopedia.ushmm.org/content/el/photo/ustasa-soldiers-oversee-the-deportation-of-civilians

 2. Άς μην είμαστε απόλυτοι.
  Άν αυτό ισχύει για την Κροατία,που σημειωτέον,ήταν κατεχόμενη και με κυβέρνηση ανδρεικέλων,τι θα πρέπει να ισχύει για την Γερμανία;
  Εξάλλου,οι Κροάτες επεδίωξαν την ίδρυση της Νοτιοσλαβίας (Γιουγκοσλαβίας),και το πέτυχαν,αλλά απογοητεύθηκαν στην πορεία.
  «Το 1905 Κροάτες και Δαλματοί βουλευτές ανακήρυξαν την ένωση της Κ., της Σλαβονίας και της Δαλματίας σε ανεξάρτητο βασίλειο μέσα στα πλαίσια της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Ακολούθησαν νέοι διωγμοί και συλλήψεις Κροατών, γιατί οι Ούγγροι ήθελαν να επιβάλλουν διά της βίας την κυριαρχία τους και τη γλώσσα τους. Παράλληλα αναπτυσσόταν ένα κίνημα εθνικής αποκατάστασης των Κροατών, οι οποίοι επεδίωκαν την ένωσή τους με τους υπόλοιπους Σλάβους του νότου, δηλαδή τους Σέρβους και τους Σλοβένους. Στα μέσα του 19ου αι. η Αυστρία απαγόρευσε ακόμη και τη χρήση της λέξης σλάβος, ενώ άρχισε για πρώτη φορά να κάνει την εμφάνισή της η λέξη Γιουγκοσλάβος, που σημαίνει Σλάβος του Νότου.Ο ναός του Αγίου Δονάτου (11ος αι.) στην πόλη Ζαντάρ, μοναδικό μνημείο της πρώιμης μεσαιωνικής δαλματικής αρχιτεκτονικής (φωτ. Πρεσβεία Κροατίας).Το άγαλμα του βασιλιά Τομισλάβν, μπροστά στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Ζάγκρεμπ.
Η ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι του 1912 έδωσαν νέο έναυσμα για την εθνική αποκατάσταση των Κροατών. Η κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου αναπτέρωσε το εθνικό τους αίσθημα και εξόριστοι Κροάτες ίδρυσαν στο Παρίσι τη Νοτιοσλαβική Επιτροπή, η οποία εξέδωσε το 1915 την πρώτη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κ., της Σλαβονίας και της Δαλματίας και της ένωσής τους με τη Σερβία. Τον Ιούλιο του 1917 ο πρόεδρος της επιτροπής υπέγραψε με τον Σέρβο πρωθυπουργό τη Δήλωση της Κέρκυρας, με την οποία ιδρύθηκε ένα βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Το νέο βασίλειο ένωνε υπό κοινό σκήπτρο τη Σερβία (με τα εδάφη της σημερινής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου) με το Μαυροβούνιο και τα εδάφη που κατείχαν οι Αψβούργοι, δηλαδή αυτά που σήμερα αποτελούν τα ανεξάρτητα κράτη της Κ. και της Σλοβενίας, καθώς και τα εδάφη της Βοϊβοντίνα.
Ωστόσο, το νέο αυτό βασίλειο ελεγχόταν από τους Σέρβους και οι Κροάτες, ως δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα, επεδίωξαν μεγαλύτερη συμμετοχή στην εξουσία. Οι εσωτερικές ταραχές οδήγησαν τον βασιλιά Αλέξανδρο να επιβάλει βασιλική δικτατορία το 1929, όταν η ονομασία της χώρας άλλαξε επισήμως σε Γιουγκοσλαβία. Το 1934 ο βασιλιάς δολοφονήθηκε στη Γαλλία από Κροάτες εξτρεμιστές.»
  Από εδώ:
  http://www.ygeiaonline.gr/component/k2/item/29285-kroatia

  1. @ΑΧΕΡΩΝ

   Ασφαλώς ισχύει το ίδιο για την Γερμανία, επειδή αθωώθηκε απο τους αμερικανούς δεν σημαίνει ότι απαλλάχθηκε απο τις ευθύνες και αμαρτίες εκείνης της εποχής.
   Στο Ισραήλ πάντως τα θυμούνται ακόμα, και ζητάνε ακόμα αποζημιώσεις(που λαμβάνουν πότε σε χρήματα και πότε σε υλικά). Μόνο «εμείς»(δηλαδή οι πολιτικοί στην Ελλάδα) είμαστε παρλαπ..ες, που παραιτήθηκαν απο όλα τα δικαιώματα για χατίρι του μεγάλου αδερφού. Ειδικά αυτοί οι φτωχομπινέδες σαν τον «εθνάρχη» που υπέγραψαν ότι τους ζητήθηκε, για να παραμείνουν στην εξουσία. Η ιστορία είχε και συνέχεια, αλλά αυτά είμαι σίγουρος ότι τα γνωρίζεις απέξω και ανακατωτά.

   Όσον αφορά τους Κροάτες.
   Στην συνέχεια όμως, μετά τον Α’ΠΠ αποδείχθηκαν ιδιαίτερα φιλικοί (η πιστοί) προς την ρατσιστική ιδεολογία (κατά την ερμηνεία των γερμανών/αυστριακών). Οι αποφάσεις του ΔΔ που ακολούθησαν μετά την «επαναφορά της τάξης» στην πλέον διαλυμένη Γιουγκοσλαβία (με ιδιαίτερη ευθύνη των Γερμανών, με πρωταγωνιστή τον Γκένσερ), άφησαν επίσης μεικτές εντυπώσεις, όσον αφορά την καταστολή του ευρωπαϊκού ρατσιστικού κινήματος που προπαγανδίζεται συχνά. Αυτό για όσους έχουν υπόψην την περίπτωση με τις (μαζικές) προσλήψεις των ΔΥ (ειδικά στα σώματα ασφαλείας) στην μεταπολεμική Γερμανία δεν είναι έκπληξη. Οι δίκες που έγιναν αργότερα κατά όλων των δραστών που συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου στην Γιουγκοσλαβία στο ΔΔ, όχι μόνο σχέση δεν είχαν με πραγματική δικαιοσύνη, αλλά θυμίζουν έντονα την περισυλλογή/αθώωση των ναζιστών στην Νιρεμβέργη με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν επίσης σημαντικό μερίδιο στην όλη υπόθεση.

   Οι Σέρβοι πάντως έχουν νομίζω ένα δίκιο στις διαμαρτυρίες τους σχετικά με την αθώωση π.χ. του Κροάτη στρατηγού Άντε Γκοτοβίνα, ο οποίος δεν έκανε κάτι διαφορετικό απο αυτό που λέγεται ότι έπραξαν οι Σέρβοι στο Κοσυφοπέδιο, ενώ αθωώθηκε παρόλο που είχε δικαστεί σε πολύχρονη φυλάκιση για εγκλήματα πολέμου, όταν ένας Μλάντιτς η ένας Μιλόγεβιτς είχαν άλλη αντιμετώπιση απο αυτή την περίεργη δικαιοσύνη(που δεν αναγνωρίζεται απο τις ΗΠΑ).

   Για εμένα πάντως η περίπτωση φαίνεται για μονόπλευρο προστατευτισμό ακραίων στοιχείων με τις ευχές των πολιτικά ορθών στην Ευρώπη και αλλού.

   Ιστορικά οι σχέσεις στα Βαλκάνια ήταν πάντα προβληματικές, έτσι το θεωρώ λάθος να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά με αυτού του είδος προσκλήσεις.

   Χάγη: Ένοχος ο Κροάτης στρατηγός Αντε Γκοτόβινα
   Για εγκλήματα πολέμου το 1995
   https://www.naftemporiki.gr/story/339995/xagi-enoxos-o-kroatis-stratigos-ante-gkotobina

   Αθωώθηκαν Κροάτες στρατηγοί για τον ξεριζωμό των Σέρβων της Κράινα
   http://www.tovima.gr/2012/11/16/world/athwwthikan-kroates-stratigoi-gia-ton-kserizwmo-twn-serbwn-tis-kraina/

   1. Aυτά είναι γνωστά σε όσους δέν φορούν παρωπίδες,άλλωστε την ίδια εποχή η «Δύση» μας καταλάσπωνε και εμάς μαζί με τους Σέρβους.
    Εκείνους,επειδή «έφταιγαν για όλα»,και εμάς επειδή τους δίναμε δίκηο.
    Ά,και επειδή κρατούσαμε μούτρα στην καημένη την «Μακεντόνιγια».
    Όπως τώρα μας συγχαίρουν που αποποιούμαστε την Μακεδονία.

    Όμως,ιστορικά έχουμε και καλές στιγμές με τους Κροάτες,όπως το ότι στην Δαλματία έδρασαν επί έναν και πλέον αιώνα μετάτην Άλωση οι λεγόμενοι Στρατιώτες (Stradioti) μαζί με Κροάτες και Βενετούς,εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
    Kαι πραγματιστικά,δέν έχουμε λόγο να κρατάμε βεντέτες με την Κροατία σήμερα.

    «Η ιστορία είχε και συνέχεια, αλλά αυτά είμαι σίγουρος ότι τα γνωρίζεις απέξω και ανακατωτά.»
    Θα επαναλάβω εδώ ότι δήλωσα πρίν λίγη ώρα στην e-Amyna:γνωρίζω ότι αγνοώ περισσότερα από όσα γνωρίζω,αλλά προσπαθώ να το αντιμετωπίσω.

    1. Όσον αφορά εμένα εφόσον άνοιξα/ξεκίνησα αυτή την συζήτηση, είναι λιγότερο θέμα βεντέτας(αν και στο κοντινό παρελθόν μας έπαιξαν πουστιά για κάτι ναυτικά σκάφη, αν θυμάμαι σωστά) και περισσότερο θέμα επιλογής «συμμάχων» αμφίβολης ποιότητας (κατά την γνώμη μου) και με ιδιαίτερα σκοτεινό παρελθόν. Εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας έδρασαν αρκετοί, αυτό δεν κάνει τους Κροάτες πιο σπουδαίους η φιλικότερους προς την Ελλάδα.

     Σε αυτό με την συνέχεια της ιστορίας, εννοώ την (μαζική) μετανάστευση Ελλήνων στην Γερμανία την εποχή της μεγάλης έξοδος/φυγής που συμφωνήθηκε σαν ένα είδος αντάλλαγμα για την παραίτηση του «εθνάρχη» απο τις αποζημιώσεις.
     Ήμουν σίγουρος ότι τα γνωρίζεις απέξω επειδή θα τα έχεις ζήσει(αν έφυγες νωρίς εκείνη την εποχή).

  2. επίσης καλό είναι να θυμόμαστε οτι στα πλαίσια των καλών παιδιων του ΝΑΤΟ που μας δίνει καλούδια και ειδικά αν συνεχίσει ετσι ο ερντογαν ,ανεξάρτητα απο τα αισθηματα για τους ομοδοξους που μας διακατέχουν,οι κροατες είναι! συμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ και οσονούπω και χρηστες φ16….

   1. Σε αυτή την υπέροχη συμμαχία όταν σου προσφέρουν γίνεται για να σου πάρουν απο την άλλη, δεν προσφέρουν υλικό απο φιλανθρωπικά αισθήματα η επειδή σε εκτιμούν πραγματικά σαν σύμμαχο. Εδώ θα μου πεις αυτό πουθενά δεν γίνεται, και μάλλον δεν θα έχεις άδικο, αλλά στην εδαφική ακεραιότητα και εθνική ασφάλεια σταματάνε τα αστεία(ακόμα και για τις ΗΠΑ).

 3. Η διπλωματία αυτού του είδους είναι σαν business meeting θυρωρών. Και εξηγούμαι: Αρχικά συμφωνώ πως το ομολογουμένως βεβαρυμένο ναζιστικό ιστορικό της Κροατίας, είναι πταίσμα μπροστά σε αυτό που έχει βιώσει και βιώνει η χώρα μας από την Γερμανία. Το θέμα για εμένα είναι ότι σύμμαχοι σαν την Κροατία είναι τελείως άχρηστοι γιατί είναι επίσης μια διαλυμένη, υποτακτική και εξαρτώμενη χώρα, που την διευθύνουν ντόπιοι αχυράνθρωποι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Σύμμαχοι είναι αυτοί που μπορούν και θέλουν (για διάφορους λόγους αλλά και συμφέροντα κατά περίπτωση) να σε στηρίξουν ουσιαστικά να προασπίσεις τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σου και την ευημερία των πολιτών σου, στις καλές αλλά κυρίως στις κακές στιγμές. Υπάρχει ποτέ περίπτωση το πλήρως δοτικό και ελεγχόμενο πολιτικό προσωπικό της Κροατίας σε περίπτωση κρίσης να μην ακολουθήσει κατά γράμμα την γραμμή ΝΑΤΟ-ΕΕ; Καμία. Δυστυχώς για τους ίδιους ακριβώς λόγους έχει πλέον χάσει και η χώρα μας τα ερείσματα και την υπόστασή της ως γεωπολιτικός παίχτης, αφού (κυριολεκτικά) ούτε για την τιμή στους σταθμούς διοδίων δεν μπορούν να νομοθετήσουν «μονομερώς» (δηλαδή χωρίς επιτροπεία). Π.χ δήλωση-ομολογία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπιρτζή σε πρόσφατη συζήτηση για τα πανάκριβα διόδια : «Το ύψος των διοδίων υπολογίζεται από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια αποστέλλεται στο υπουργείο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, επομένως δεν μπαίνει θέμα από εμάς τουλάχιστον για αύξηση των διοδίων». Κοινώς νίπτει τας χείρας ομολογώντας ότι ακόμα και τα διόδια ότι τους λένε κάνουμε, δεν το κάνουν αυτοβούλως. Άρα γενικά, όπως όταν πάει κάποιος να κλείσει μια συμφωνία με μία σοβαρή επιχείρηση, θα πάει στο αφεντικό και όχι στον θυρωρό. Και η σύγχρονη μετεμφυλιακή Κροατία πάντα ήταν, όπως και εμείς έχουμε πλέον καταντήσει, απλοί γεωπολιτικοί θυρωροί (π.χ να ανοίγουμε την πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην ψευδό – «Μακεδονία»).

  1. Η Κροατία δέν έχει στρατηγική σημασία για την Ελλάδα,όπως εύστοχα το έθεσες,πρόκειται για δοσοληψίες θυρωρών.
   Κατά την αυτή λογική,ούτε από την Σερβία μπορούμε να περιμένουμε κάτι ουσιώδες.
   Αλλά άν εξετάσεις την …συλλογή των παλαιών συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ,όταν είχε 16 μέλη δηλαδή,και πάλι οι περισσότεροι ήταν από αδιάφοροι μέχρι αρνητικοί απέναντι μας,επισημαίνω κυρίως την Αγγλία,αλλά και την μουλωχτή Ιταλία.
   Εκεί που πρέπει να παίξουμε τα γερά χαρτιά μας,είναι πρωτίστως με ΗΠΑ και Ισραήλ,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι τώρα έχουμε θεαματικά κέρδη,το αντίθετο βλέπω,αλλά άν έχεις αυτούς τους δύο,κανονίζεις και με Ε.Ε,και Τουρκία και Σκόπια,και πολλούς ακόμη.(λέμε τώρα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.