Επίσημη επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου στη Κύπρο

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής 31 Αυγούστου 2012 στο ΓΕΕΦ με τον Έλληνα ομόλογο του κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, (Φωτογραφία: ΥΠ.ΑΜ Κύπρου)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας Κύπρου την 31 Αυγουστου 2012 , ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο ΓΕΕΦ με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του κ. Υπουργού.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους και των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

 

Καλωσορίζοντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε τα ακόλουθα: «Είναι με εγκάρδια αισθήματα αλλά και με ευγνωμοσύνη που υποδεχόμαστε στην Κύπρο τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Το γεγονός ότι η πρώτη έξοδος του νέου Υπουργού Εθνικής Άμυνας εκτός ελλαδικών συνόρων γίνεται με επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο δίνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, παραμένει πάντοτε ο μόνιμος, σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι σχέσεις και η συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων είναι άψογη σε όλους τους τομείς. Στον τομέα αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων Άμυνας η συνεργασία είναι εξαίρετη και καθημερινή και ο συντονισμός απόλυτος, παραγωγικός και αποτελεσματικός. Κοινός μας στόχος είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και ομαλότητας στις χώρες μας και στην περιοχή.

Μέσα στις συνθήκες που διανύει η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουμε και αναδεικνύονται σε παράγοντες σε παράγοντες σταθερότητας και ομαλότητας, σε παράγοντες που λειτουργούν και συμπεριφέρονται πάντοτε και σε όλα τα θέματα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Αυτό είναι το μήνυμα ότι ενώνουμε δυνάμεις για να διασφαλίσουμε την κρατική και την εθνική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία ότι διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και ότι επιδιώκουμε μέσα από την ελευθερίας μας να διαμορφώσουμε συνθήκες ανάπτυξης, ειρήνης και προόδου για τους λαούς μας και τους λαούς της περιοχής.

Με αυτά τα αισθήματα καλωσορίζω ξανά τον Πάνο Παναγιωτόπουλο και τους συνεργάτες του, και επαναλαμβάνουμε την ταύτιση των απόψεων, την αποφασιστικότητα μας και την κοινή μας πορεία για το μέλλον».

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής 31 Αυγούστου 2012 στο ΓΕΕΦ με τον Έλληνα ομόλογο του κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, (Φωτογραφία: ΥΠ.ΑΜ Κύπρου)

Από πλευράς του ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον καλό μου φίλο κ. Δημήτρη Ηλιάδη, για την υποδοχή που μας επιφύλαξε εδώ, στους συνεργάτες μου και σε μένα, για τον ζεστό φιλικό τρόπο της συνεργασίας και τον αποδοτικό και παραγωγικό χαρακτήρα των συνομιλιών που είχαμε και θα εξακολουθήσουμε να έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης μου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως είπα και χθες μετά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, βρίσκομαι στο νησί σε ένα επίσημο ταξίδι που αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς επισήμων επισκέψεων που θα κάνω στο εξωτερικό ως νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Την επόμενη βδομάδα θα είμαι στο Ισραήλ και λίγες μέρες μετά, στα μέσα του Σεπτεμβρίου θα είμαι στον Λίβανο. Βεβαίως στην Κύπρο θα επανέλθω σύντομα, 26-27 Σεπτεμβρίου με την Άτυπη σύνοδο Υπουργών, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας, ενώ πιστεύω ότι θα έχω την τιμή την 1 Οκτωβρίου να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στην λαμπρή μέρα της εθνικής εορτής.

Με τον φίλο Δημήτρη Ηλιάδη ξεκινήσαμε την επικοινωνία μας τηλεφωνικά από τις πρώτες ώρες που ανέλαβα τα καθήκοντα μου όταν μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί. Η συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και της Κύπρου ήταν, είναι και θα είναι μια συνεργασία δυο Υπουργείων που δεν δουλεύουν φιλικά μόνο, δουλεύουν και αδελφικά. Το ένα Υπουργείο αποτελεί προέκταση του άλλου. Γιατί δεν είμαστε Υπουργεία πολέμου, είμαστε Υπουργεία ειρήνης. Για να εξασφαλίσει κανείς την ειρήνη πρέπει πριν από όλα να διασφαλίζει τη μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα του ελληνισμού είτε αφορά την Ελληνική Δημοκρατία είτε αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Ελληνισμός από τη μια, ελληνισμός από την άλλη.

Συμβαίνει να έχω στενή σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία από πολλά χρόνια πριν πολιτευθώ με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, όταν δούλεψα εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και μαζί με Κύπριους συναδέλφους δημιουργήσαμε πολλά και ωραία πράγματα. Παρακολουθώ το Κυπριακό, τα δεινά του κυπριακού ελληνισμού, την ιστορική ανηφόρα και τον γολγοθά, όλες αυτές τις διαδρομές του κυπριακού ελληνισμού, αλλά παρακολουθώ ταυτόχρονα και τα επιτεύγματα του, τη δυναμική του, τα όσα έχει καταφέρει στην οικονομία, τα όσα έχει καταφέρει σε πάρα πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και την εθνική άμυνα. Έχουμε στενή συνεργασία, αυτή η συνεργασία εκ των ημερών μου θα γίνει ακόμη στενότερη – όπως είπα το ένα Υπουργείο θα αποτελεί προέκταση του άλλου. Παρά τις οικονομικές συμπληγάδες στις όποιες βρίσκεται η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός είναι κατηγορηματική η δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και εμού προσωπικώς, ως νέου Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα θα έχει ό,τι χρειαστεί. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε το καλύτερο, μπορούμε να αποφύγουμε να μας αλέσουν οι μυλόπετρες της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η οποία έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο.

Να θυμίσω ότι φέτος – και το γιορτάσουμε και στην Ελλάδα -από αυτό το φθινόπωρο μέχρι τα τέλη του χρόνου συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους του 1912. Στους πολέμους αυτούς η μικρή τότε Ελλάδα που έφτανε μέχρι τη Μελούνα της Θεσσαλίας, διπλασίασε μέσα σε λίγα χρόνια την έκτασή της, την επικράτεια της. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι λίγα χρόνια πριν από τις μεγάλες νίκες και τον λαμπρό πολεμικό αγώνα του ‘12- ‘13 υπήρξε η μεγάλη ήττα του 1897. Μια από τις μεγαλύτερες και πιο βαριές ήττες που υπέστη η Ελλάδα και ο ελληνισμός. Λίγα χρόνια πέρασαν από το 1897 και η τότε μικρή Ελλάδα σήκωσε και πάλι, προχώρησε, ανέκαμψε και κατάφερε να φέρει σε πέρας τον λαμπρό, ένδοξο και νικηφόρο αγώνα του ’12-’13. Δεν μιλάω σήμερα για πολέμους. Αυτά έγιναν τότε. Σήμερα έχουμε έναν άλλο πόλεμο. Οικονομικό πόλεμο. Οικονομικής φύσεως πόλεμο. Μια αναμέτρηση με τις αγορές. Από αυτή την αναμέτρηση, από έναν πόλεμο τελείως διαφορετικού είδους και περιεχομένου που διεξάγεται με άλλους τρόπους, θεωρώ ότι και η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία θα βγούμε νικητές, αρκεί να προσέξουμε, ακόμη και πάνω από την οικονομία, που ασφαλώς έχει και την προτεραιότητα, να προσέξουμε την εθνική μας ασφάλεια, να προσέξουμε την εθνική μας κυριαρχία, να μην επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας, εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ακεραιότητας.

Για αυτό είμαστε εδώ. Για να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα, ακόμη ουσιαστικότερα. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον αγαπητό μου Δημήτρη για την υποδοχή, για τη συνεργασία. Άλλωστε αυτή η συνεργασία θα είναι διαρκής. Και Βεβαίως ας μου επιτραπεί να συγχαρώ όλους όσοι δουλεύουν μαζί του. Να συγχαρώ τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, το επιτελείο, τον διοικητή της ΕΛΔΥΚ, τους αξιωματικούς, όλους όσοι δουλεύουν για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελληνική Δημοκρατίας, για τον άψογο και δυνατό τρόπο με τον οποίο φέρουν καθημερινά σε πέρας το καθήκον και την αποστολή που τους έχει αναθέσει ο κυπριακός ελληνισμός”

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.