Επίσημη πρώτη της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. υπό τον Μ. Κωσταράκο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., την προεδρία της οποίας έχει αναλάβει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος. Ο Μ. Κωσταράκος είχε εκλεγεί στη θέση αυτή πριν από ένα χρόνο και η θητεία του θα είναι τριετής.

Η EUMC αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου της ΕΕ και αποτελείται από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών – μελών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους. Ο πρόεδρός της παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν απαιτείται λήψη αποφάσεων επί θεμάτων στρατιωτικής υφής. Παράλληλα, είναι ο σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Κύρια αποστολή της EUMC είναι να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.

Ο κ. Κωσταράκος αντικατέστησε τον Γάλλο στρατηγό, Πατρίκ ντε Ρουσιέ. που υπηρέτησε σε αυτό το αξίωμα από το 2012 έως το 2015.

Πηγή: Kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.